Przepis na ciasto orchidea krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, tortownica 23 cm, miska

Do szklanek wlej po 200 ml gorącej wody, dodaj do nich galaretki i wymieszaj dokładnie.

Oddziel żółtka od białek.

Białka umieść w misce, ubij na sztywną piane, dodaj cukier i zmiksuj jeszcze chwilę.

Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku.

Mąkę pszenną przesiej do masy z jajek i wymieszaj delikatnie, dodaj kakao i wymieszaj do połączenia składników.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę na biszkopt.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 35-40 minut.

Biszkopt wystudź i przekrój na pół.

W misie miksera umieść śmietanę i mascarpone, ubij do powstania sztywnej piany.

Podziel masę na dwie części.

Do jednej dodaj wystudzoną galaretkę malinową a do drugiej o smaku kiwi, wymieszaj.

Biszkopt nasącz herbatą z cytryną, na pierwszy placek wyłóż różową masę, przykryj drugim plackiem, a na niego wyłóż masę w kolorze zielonym i wyrównaj.

Wstaw ciasto do lodówki na około 12 godzin.

Ciasto orchidea polane polewą czekoladową podane na złotej podstawce pod ciasto.
Ciasto orchidea
Koszt przygotowania dania
32.48 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
540 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
65

Ciasto orchidea - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście orchidea

Ciasto orchidea to świetny pomysł na pyszny deser, doskonale komponujący się w towarzystwie kawy lub herbaty. Ciasto z galaretką przygotuj dzień przed podaniem, aby galaretki miały czas stężeć. Przepis na ciasto orchidea jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, ciemne kakao, śmietana kremówka, serek mascarpone, galaretka malinowa, galaretka kiwi, herbata napar, sok z cytryny.

Jak zrobić ciasto orchidea? Do szklanek wlej gorącą wodę, dodaj do nich galaretki i wymieszaj dokładnie. Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w misce, ubij na sztywną piane, dodaj cukier i zmiksuj jeszcze chwilę. Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Mąkę pszenną przesiej do masy z jajek i wymieszaj delikatnie, dodaj kakao i wymieszaj do połączenia składników. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę na biszkopt. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35-40 minut. Biszkopt wystudź i przekrój na pół. W misie miksera umieść śmietanę i mascarpone, ubij do powstania sztywnej piany. Podziel masę na dwie części. Do jednej dodaj wystudzoną galaretkę malinową a do drugiej o smaku kiwi, wymieszaj. Biszkopt nasącz herbatą z cytryną, na pierwszy placek wyłóż różową masę, przykryj drugim plackiem, a na niego wyłóż masę w kolorze zielonym i wyrównaj. Wstaw ciasto do lodówki na około 12 godzin.

Jajka użyte do przygotowania biszkoptu są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując sprawdzony przepis na dobre ciasto gwarantuje przygotowanie idealnego ciasta. Pyszne ciasto z galaretką można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Ciasto można przygotować z innymi smakami galaretek. Można dodać do niego świeże owoce. Ciasto drożdżowe nie nadaje się do przygotowywania deserów z kremem.

Wartości odżywcze ciasta orchidea

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
270.41 kcal
540.82 kcal
Białko
6.21 g
12.42 g

Węglowodany w cieście orchidea

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
30.30 g
60.61 g
Węglowodany przyswajalne
29.46 g
58.92 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.84 g
1.69 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
14.25 g
28.50 g
Tłuszcze nasycone
13.33 g
26.67 g
Tłuszcze nienasycone
0.92 g
1.83 g

Składniki mineralne w przepisie na ciasto orchidea

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
27.29 mg
54.59 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta orchidea 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście orchidea

Lista alergenów dla ciasta orchidea przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone

Cena przygotowania ciasta orchidea

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
2 niepełne szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
600 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
9.00
Za 600 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Galaretka
150 g
o smaku kiwi i malinowym
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 150 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Herbata czarna napar bez cukru
250 ml
1 szklanka
0.70
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 250 ml
Sok z cytryny
50 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 3
2.50
Za 50 ml
Koszt składników
39.30
Jak oceniasz przepis na ciasto orchidea
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób