Przepis na malinową chmurkę z thermomixu krok po kroku
- Żółtko jajka 3 szt.
- Cukier 20 g
- Sól 2 g szczypta
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 20 g
- Sok z cytryny 10 ml 1 łyżka
- Masło 100 g
- Mąka pszenna typ 500 150 g
- Proszek do pieczenia 5 g 1 łyżeczka
- Galaretka 1 g malinowa, 3 opakowania
- Maliny mrożone 600 g
- Mascarpone 250 g
- Śmietanka kremowa 36% 500 ml schłodzona
- Białko jajka 3 szt.
- Cukier puder 50 g
- Cukier waniliowy 20 g
Ciasto kruche: masło, mąkę, esencję waniliową, proszek do pieczenia, żółtka i dwie łyżki cukru zagnieć za pomocą Thermomixa przez 30 sekund / obroty 4.
Uformuj z ciasta kulę, zawiń folią spożywczą i schowaj w zamrażalniku na 30 minut. Po tym czasie rozłóż je równomiernie na wyłożonej papierem blasze i piecz przez 15-20 minut w 180 stopniach C.
Wyciągnij ciasto z piekarnika i ostudź. Temperaturę zmniejsz do 120 stopni C- w tej temperaturze będziemy suszyć bezę.
Beza: do dokładnie umytego i wysuszonego naczynia Thermomixa wlej 3 białka i dodaj cukier puder. Z pomocą motylka ubijaj przez 3 minuty w temperaturze 37 stopni / obroty 4. Nie zakładaj miarki na pokrywę.
Po tym czasie wsyp skrobię ziemniaczaną i dodaj sok z cytryny. Ponownie ubijaj przez 3 minuty w temperaturze 37 stopni / obroty 4.
Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i odrysuj na nim formę, w której piekł się kruchy spód. Następnie w obrysie równomiernie rozłóż ubite białka i posyp płatkami migdałowymi.
Włóż do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i susz przez godzinę. Po tym czasie nie otwierając piekarnika, zostaw bezę na całą noc, by wciąż schła.
Galaretka z malinami: przygotuj galaretki zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając 1/4 mniej wody.
Gdy galaretka przestygnie wsyp do niej mrożone maliny i dość szybko rozłóż równomiernie na wystudzonym spodzie, ponieważ może błyskawicznie stężeć.
Kruchy spód z galaretką schowaj w lodówce na noc.
Następnego dnia przygotuj krem: mascarpone, schłodzoną śmietankę i cukier waniliowy umieść w naczyniu Thermomixa. Ubij z użyciem motylka przez 3 minuty / obroty 3.
Przygotowany krem rozłóż równomiernie na galaretce.
Na wierzch kremu połóż przygotowaną bezę.
Przed podaniem schłodź ciasto w lodówce przez kilka godzin.
Często zadawane pytania
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Pizza Thermomix
-
Gofry Thermomix
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Naleśniki Thermomix
-
Placki ziemniaczane Thermomix
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Sernik Thermomix
-
Szarlotka Thermomix
-
Chałka Thermomix
-
Pierniki z Thermomixu
-
Kopytka z Thermomixu
-
Ciasto na pierogi Thermomix
-
Sernik rosa Thermomix
-
Owsianka Thermomix
-
Piernik Thermomix
-
Chleb bananowy Thermomix
-
Przepisy do Thermomixa

(liczba kalorii)
Malinowa chmurka Thermomix - cechy przepisu
Więcej o malinowej chmurce z Thermomixu
Przepis na malinową chmurkę z Thermomixa wymaga dwudniowej lekkiej i przyjemnej pracy. W pierwszym kroku wykonaj ciasto kruche z masła, mąki, żółtek i cukru. Uformowane w kulę schowaj do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie upiecz je w 180 stopniach przez 10-15 minut. Nagrzany piekarnik wykorzystaj od razu do wysuszenia bezy. Należy zmniejszyć w nim temperaturę do 120 stopni. W suchym i czystym (to bardzo ważne) naczyniu Thermomixa ubij białka najpierw z samym cukrem pudrem, a następnie ze skrobią ziemniaczaną i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną lekką masę posypaną migdałami rozłóż na papierze. Wcześniej odrysuj na nim kształt używanej foremki, dzięki czemu idealnie przykryje ona całe ciasto. Susz przez godzinę w nagrzanym piekarniku, a następnie zostaw ją w nim najlepiej na całą noc. To spowoduje, że beza dobrze wyschnie.
Galaretkę przygotuj według instrukcji, używając o ¼ mniej wody, dzięki temu będzie bardziej ścięta. Poczekaj, aż przestygnie i dodaj maliny. Jeśli używasz świeżych, odczekaj, aż nieco stężeje, inaczej płynna galaretka może wsiąknąć w kruchy spód. Mrożone maliny spowodują, że galaretka może błyskawicznie stężeć, więc używając ich, upewnij się, że kruche ciasto dobrze wystygło.
Tak przygotowane ciasto z galaretką schowaj na noc w lodówce. Następnego dnia przygotuj krem na bazie mascarpone, śmietanki kremówki i cukru waniliowego. Gotowy krem rozsmaruj na galaretce. Całość przykryj gotową bezą. Podawaj po schłodzeniu przez kilka godzin w lodówce.
Malinowa chmurka Thermomix to szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto. Wymaga co prawda dwóch dni by je przyrządzić, ale ten czas oczekiwania wart jest czekania. Ciasto jest niezwykle pyszne i na pewno zachwyci całą rodzinę.
Jeśli zapoznałeś się ze wskazówkami, jak zrobić malinową chmurkę z Thermomixa to nie pozostaje nic innego, jak przygotować to dobre ciasto. To świetny pomysł na deser podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi w czasie letnich upałów lub sylwestrowego szaleństwa.
Wartości odżywcze malinowej chmurki z Thermomixu
Energia i białka
(120g)
Węglowodany w malinowej chmurce z thermomixu
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Składniki mineralne w przepisie na malinową chmurkę z thermomixu
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w malinowej chmurce z Thermomixu
Lista alergenów dla malinowej chmurki z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 36%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka