Przepis na malinową chmurkę z thermomixu krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, cukier, ekstrakt waniliowy
To będzie niezbędne
papier do pieczenia, miska, blacha do pieczenia 23x33, thermomix, kopystka (thermomix), motylek (thermomix)

Ciasto kruche: masło, mąkę, esencję waniliową, proszek do pieczenia, żółtka i dwie łyżki cukru zagnieć za pomocą Thermomixa przez 30 sekund / obroty 4.

Uformuj z ciasta kulę, zawiń folią spożywczą i schowaj w zamrażalniku na 30 minut. Po tym czasie rozłóż je równomiernie na wyłożonej papierem blasze i piecz przez 15-20 minut w 180 stopniach C.

Wyciągnij ciasto z piekarnika i ostudź. Temperaturę zmniejsz do 120 stopni C- w tej temperaturze będziemy suszyć bezę.

Beza: do dokładnie umytego i wysuszonego naczynia Thermomixa wlej 3 białka i dodaj cukier puder. Z pomocą motylka ubijaj przez 3 minuty w temperaturze 37 stopni / obroty 4. Nie zakładaj miarki na pokrywę.

Po tym czasie wsyp skrobię ziemniaczaną i dodaj sok z cytryny. Ponownie ubijaj przez 3 minuty w temperaturze 37 stopni / obroty 4.

Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i odrysuj na nim formę, w której piekł się kruchy spód. Następnie w obrysie równomiernie rozłóż ubite białka i posyp płatkami migdałowymi.

Włóż do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i susz przez godzinę. Po tym czasie nie otwierając piekarnika, zostaw bezę na całą noc, by wciąż schła.

Galaretka z malinami: przygotuj galaretki zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając 1/4 mniej wody.

Gdy galaretka przestygnie wsyp do niej mrożone maliny i dość szybko rozłóż równomiernie na wystudzonym spodzie, ponieważ może błyskawicznie stężeć.

Kruchy spód z galaretką schowaj w lodówce na noc.

Następnego dnia przygotuj krem: mascarpone, schłodzoną śmietankę i cukier waniliowy umieść w naczyniu Thermomixa. Ubij z użyciem motylka przez 3 minuty / obroty 3.

Przygotowany krem rozłóż równomiernie na galaretce.

Na wierzch kremu połóż przygotowaną bezę.

Przed podaniem schłodź ciasto w lodówce przez kilka godzin.

Malinowa chmurka Thermomix w kawałkach na turkusowym talerzu
Malinowa chmurka Thermomix
Koszt przygotowania dania
63.63 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
311 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
80

Malinowa chmurka Thermomix - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o malinowej chmurce z Thermomixu

Przepis na malinową chmurkę z Thermomixa wymaga dwudniowej lekkiej i przyjemnej pracy. W pierwszym kroku wykonaj ciasto kruche z masła, mąki, żółtek i cukru. Uformowane w kulę schowaj do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie upiecz je w 180 stopniach przez 10-15 minut. Nagrzany piekarnik wykorzystaj od razu do wysuszenia bezy. Należy zmniejszyć w nim temperaturę do 120 stopni. W suchym i czystym (to bardzo ważne) naczyniu Thermomixa ubij białka najpierw z samym cukrem pudrem, a następnie ze skrobią ziemniaczaną i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną lekką masę posypaną migdałami rozłóż na papierze. Wcześniej odrysuj na nim kształt używanej foremki, dzięki czemu idealnie przykryje ona całe ciasto. Susz przez godzinę w nagrzanym piekarniku, a następnie zostaw ją w nim najlepiej na całą noc. To spowoduje, że beza dobrze wyschnie.

Galaretkę przygotuj według instrukcji, używając o ¼ mniej wody, dzięki temu będzie bardziej ścięta. Poczekaj, aż przestygnie i dodaj maliny. Jeśli używasz świeżych, odczekaj, aż nieco stężeje, inaczej płynna galaretka może wsiąknąć w kruchy spód. Mrożone maliny spowodują, że galaretka może błyskawicznie stężeć, więc używając ich, upewnij się, że kruche ciasto dobrze wystygło.

Tak przygotowane ciasto z galaretką schowaj na noc w lodówce. Następnego dnia przygotuj krem na bazie mascarpone, śmietanki kremówki i cukru waniliowego. Gotowy krem rozsmaruj na galaretce. Całość przykryj gotową bezą. Podawaj po schłodzeniu przez kilka godzin w lodówce.

Malinowa chmurka Thermomix to szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto. Wymaga co prawda dwóch dni by je przyrządzić, ale ten czas oczekiwania wart jest czekania. Ciasto jest niezwykle pyszne i na pewno zachwyci całą rodzinę.

Jeśli zapoznałeś się ze wskazówkami, jak zrobić malinową chmurkę z Thermomixa to nie pozostaje nic innego, jak przygotować to dobre ciasto. To świetny pomysł na deser podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi w czasie letnich upałów lub sylwestrowego szaleństwa.

Wartości odżywcze malinowej chmurki z Thermomixu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
259.89 kcal
311.87 kcal
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Białko
3.72 g
4.46 g
Brak danych dla: cukier, sól, cukier puder, cukier waniliowy.
czytaj dalej

Węglowodany w malinowej chmurce z thermomixu

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany
16.77 g
20.12 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
14.64 g
17.57 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
20.27 g
24.33 g
Brak danych dla: sól, galaretka, cukier puder, cukier waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na malinową chmurkę z thermomixu

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód
58.12 mg
69.74 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Wapń
44.96 mg
53.95 mg
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 36%, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny malinowej chmurki z Thermomixu 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w malinowej chmurce z Thermomixu

Lista alergenów dla malinowej chmurki z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Cena przygotowania malinowej chmurki z Thermomixu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
20 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Sól
2 g
szczypta
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
20 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Sok z cytryny
10 ml
1 łyżka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Galaretka
1 g
malinowa, 3 opakowania
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 1 g
Maliny mrożone
600 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 5
38.40
Za 600 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 36%
500 ml
schłodzona
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 ml
Białko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Cukier waniliowy
20 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 20 g
Liczba porcji:
Koszt składników
89.60
Jak oceniasz przepis na malinową chmurkę z thermomixu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób