Malinowa chmurka Thermomix

Opublikowano: 20.12.2021 r., 21:38 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto malinowe na turkusowym talerzu
Malinowa chmurka Thermomix
Malinowa chmurka z Thermomixa to szybkie i pyszne ciasto. Latem użyj świeżych malin, zimą mrożonych i ciesz się tym smacznym deserem przez cały rok.
Przygotowanie 1440 min
Pieczenie i Prażenie 75 min
328 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Składniki dla 15 porcji
  • Żółtko jajka (3 szt.)
  • Cukier (20 g)
  • Sól - szczypta (2 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (20 g)
  • Sok z cytryny - 1 łyżka (10 ml)
  • Masło (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (150 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
  • Galaretka - malinowa, 3 opakowania (231 g)
  • Maliny mrożone (600 g)
  • Mascarpone (250 g)
  • Śmietanka kremowa 36% - schłodzona (500 ml)
  • Białko jajka (3 szt.)
  • Cukier puder (50 g)
  • Cukier waniliowy (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier, ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
papier do pieczenia, miska, blacha do pieczenia 23x33, thermomix, kopystka (thermomix), motylek (thermomix)

Przepis na malinową chmurkę z thermomixu krok po kroku

Ciasto kruche: masło, mąkę, esencję waniliową, proszek do pieczenia, żółtka i dwie łyżki cukru zagnieć za pomocą Thermomixa przez 30 sekund / obroty 4.

Uformuj z ciasta kulę, zawiń folią spożywczą i schowaj w zamrażalniku na 30 minut. Po tym czasie rozłóż je równomiernie na wyłożonej papierem blasze i piecz przez 15-20 minut w 180 stopniach C.

Wyciągnij ciasto z piekarnika i ostudź. Temperaturę zmniejsz do 120 stopni C- w tej temperaturze będziemy suszyć bezę.

Beza: do dokładnie umytego i wysuszonego naczynia Thermomixa wlej 3 białka i dodaj cukier puder. Z pomocą motylka ubijaj przez 3 minuty w temperaturze 37 stopni / obroty 4. Nie zakładaj miarki na pokrywę.

Po tym czasie wsyp skrobię ziemniaczaną i dodaj sok z cytryny. Ponownie ubijaj przez 3 minuty w temperaturze 37 stopni / obroty 4.

Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i odrysuj na nim formę, w której piekł się kruchy spód. Następnie w obrysie równomiernie rozłóż ubite białka i posyp płatkami migdałowymi.

Włóż do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i susz przez godzinę. Po tym czasie nie otwierając piekarnika, zostaw bezę na całą noc, by wciąż schła.

Galaretka z malinami: przygotuj galaretki zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając 1/4 mniej wody.

Gdy galaretka przestygnie wsyp do niej mrożone maliny i dość szybko rozłóż równomiernie na wystudzonym spodzie, ponieważ może błyskawicznie stężeć.

Kruchy spód z galaretką schowaj w lodówce na noc.

Następnego dnia przygotuj krem: mascarpone, schłodzoną śmietankę i cukier waniliowy umieść w naczyniu Thermomixa. Ubij z użyciem motylka przez 3 minuty / obroty 3.

Przygotowany krem rozłóż równomiernie na galaretce.

Na wierzch kremu połóż przygotowaną bezę.

Przed podaniem schłodź ciasto w lodówce przez kilka godzin.

Jak oceniasz przepis na malinową chmurkę z thermomixu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,9% osób

Więcej informacji na temat malinowej chmurki z thermomixu

Przepis na malinową chmurkę z Thermomixa wymaga dwudniowej lekkiej i przyjemnej pracy. W pierwszym kroku wykonaj ciasto kruche z masła, mąki, żółtek i cukru. Uformowane w kulę schowaj do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie upiecz je w 180 stopniach przez 10-15 minut. Nagrzany piekarnik wykorzystaj od razu do wysuszenia bezy. Należy zmniejszyć w nim temperaturę do 120 stopni. W suchym i czystym (to bardzo ważne) naczyniu Thermomixa ubij białka najpierw z samym cukrem pudrem, a następnie ze skrobią ziemniaczaną i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną lekką masę posypaną migdałami rozłóż na papierze. Wcześniej odrysuj na nim kształt używanej foremki, dzięki czemu idealnie przykryje ona całe ciasto. Susz przez godzinę w nagrzanym piekarniku, a następnie zostaw ją w nim najlepiej na całą noc. To spowoduje, że beza dobrze wyschnie.

Galaretkę przygotuj według instrukcji, używając o ¼ mniej wody, dzięki temu będzie bardziej ścięta. Poczekaj, aż przestygnie i dodaj maliny. Jeśli używasz świeżych, odczekaj, aż nieco stężeje, inaczej płynna galaretka może wsiąknąć w kruchy spód. Mrożone maliny spowodują, że galaretka może błyskawicznie stężeć, więc używając ich, upewnij się, że kruche ciasto dobrze wystygło.

Tak przygotowane ciasto z galaretką schowaj na noc w lodówce. Następnego dnia przygotuj krem na bazie mascarpone, śmietanki kremówki i cukru waniliowego. Gotowy krem rozsmaruj na galaretce. Całość przykryj gotową bezą. Podawaj po schłodzeniu przez kilka godzin w lodówce.

Malinowa chmurka Thermomix to szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto. Wymaga co prawda dwóch dni by je przyrządzić, ale ten czas oczekiwania wart jest czekania. Ciasto jest niezwykle pyszne i na pewno zachwyci całą rodzinę.

Jeśli zapoznałeś się ze wskazówkami, jak zrobić malinową chmurkę z Thermomixa to nie pozostaje nic innego, jak przygotować to dobre ciasto. To świetny pomysł na deser podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi w czasie letnich upałów lub sylwestrowego szaleństwa.

Alergeny w malinowej chmurce z thermomixu

Lista alergenów dla malinowej chmurki z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze malinowej chmurki z thermomixu

na 100g gotowej potrawy

W ciastach przygotowywanych w domu samodzielnie decydujemy o ilości dodawanego cukru, dzięki czemu możemy przygotować każde ciasto, nawet będąc podczas procesu odchudzania.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
273.88
328.65
Białko (g)
4.66
5.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
23.92
28.71
Węglowodany przyswajalne (g)
21.98
26.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.94
2.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
18.08
21.69
Tłuszcze nasycone (g)
16.26
19.51
Tłuszcze nienasycone (g)
1.82
2.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
54.86
65.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny malinowej chmurki z thermomixu 80
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania malinowej chmurki z thermomixu

Koszt składników
95.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
20 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Sól
2 g
szczypta
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
20 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Sok z cytryny
10 ml
1 łyżka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Galaretka
231 g
malinowa, 3 opakowania
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 4
5.54
Za 231 g
Maliny mrożone
600 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 5
38.40
Za 600 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 36%
500 ml
schłodzona
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 ml
Białko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Cukier waniliowy
20 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 20 g
Koszt składników
95.00