Ciasto fale dunaju

Opublikowano: 04.12.2021 r., 21:02 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ciasto fale dunaju
Ciasto fale dunaju
Delikatne i puszyste, czekoladowe ciasto ze słodkim kremem i wiśniami to połączenie idealne. Poznaj mój przepis na ciasto i koniecznie spróbuj.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Czas ubijania 40 min
297 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Cukier 1/2 szklanki (125 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mleko 2% 2 szklanki (500 ml)
  • Olej rzepakowy (60 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (500 g)
  • Kakao 16% (proszek) 3 łyżki (30 g)
  • Wiśnie (200 g)
  • Masło 1 kostka (250 g)
  • Budyń (proszek) 2 opakowania (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, blaszka do pieczenia 25x35 cm, lodówka

Przepis na ciasto fale dunaju krok po kroku

Rozdziel białka jajek od żółtek.

Ubij białka jaj z odrobiną soli na sztywną pianę.

Następnie do piany dodaj żółtka, cukier i olej. Delikatnie wymieszaj całość.

Dodaj przesianą przez sitko mąkę i 1/2 szklanki mleka.

Ciasto podziel na pół. Do jednej dodaj kakao i wymieszaj.

Jasną część ciasta wylej na blachę, następnie wylej kakaową masę i dodaj wiśnie.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.

Mleko wlej do garnka i delikatnie podgrzewaj, dodaj budyń w proszku i gotuj do zagęszczenia.

Masło utrzyj do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodawaj budyń i mieszaj.

Budyniową masę wylej na upieczone ciasto z owocami.

Ciasto włóż do lodówki na minimum godzinę.

Jak oceniasz przepis na ciasto fale dunaju
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,1% osób

Więcej informacji na temat ciasta fale dunaju

Dzisiaj przedstawię Ci niezwykle widowiskowe i pyszne ciasto fale dunaju. Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznym wzorkom, które powstają podczas przygotowywania i pieczenia ciasta.

Jeśli najdzie Cię ochota na coś słodkiego, koniecznie pamiętaj o mojej dzisiejszej propozycji.

Zatem jak zrobić ciasto fale dunaju?

Będziemy potrzebować podstawowych składników, które znajdziesz bez problemu, w każdym sklepie. Zaopatrz się w cukier, jajka, mleko, olej rzepakowy, mąkę pszenną, kakao, masło, budyń i wiśnie.

Mój przepis na ciasto fale dunaju praktycznie zawsze powstaje z gotowego budyniu typu instant, kwestia smaku jest indywidualna. Jednak polecam skorzystać z wersji waniliowej lub śmietankowej, wtedy ciasto na pewno będzie pyszne. Ciasto przygotowuje z wiśniami, mogą być one świeże lub mrożone. Ważne jest, aby były drylowane, czyli pozbawione pestek.

Jeśli korzystasz z mrożonych owoców, pamiętaj o prawidłowym rozmrażaniu. Sposobów jest kilka albo wsyp zamrożone owoce do miski i włóż ją do lodówki lub wsyp mrożone owoce do gotującej się wody.

Nie powinno się jednak rozmrażać owoców, ale także innych produktów w temperaturze pokojowej, sprzyja to rozmnażaniu się bakterii i uracie witamin. Skoro mamy przygotowane składniki, możemy zacząć przygotowywać ciasto.

Białka jaj ubij na sztywną pianę, dodaj do niej żółtka po kolei, a następnie cukier i olej. Całość dokładnie wymieszaj. Mąkę przesiej przez sito i dodaj do masy jajecznej wraz z niewielką ilością mleka. Ciasto dokładnie wyrób i podziel na pół. Do jednej części dodaj kakao, a drugą pozostaw bez. Jasną część ciasta wylej na blachę do pieczenia. Ważne jest, aby była ona wcześniej wyłożona papierem do pieczenia lub delikatnie posmarowana masłem i obsypana bułką tartą. Następnie wylej masę czekoladową i dodaj wiśnie. Ciasto upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotuj budyń na mleku i utrzyj masło. Połącz utarte masło z masą budyniową i wylej ją na upieczone ciasto. Odstaw deser na minimum godzinę do lodówki.

Sam widzisz jak prosty jest mój przepis na ciasto fale dunaju.

Placek z budyniem i z owocami z pewnością zrobi wrażenie na wszystkich przybyłych gościach. Pokochają je nie tylko dorośli, ale też dzieci.

Koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na pyszne ciasto z wiśniami.

Alergeny w cieście fale dunaju

Lista alergenów dla ciasta fale dunaju przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze ciasta fale dunaju

na 100g gotowej potrawy

Przygotowując ciasto możesz skorzystać ze świeżych owoców lub mrożonych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
297.78
297.78
Białko (g)
5.99
5.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
34.63
34.63
Węglowodany przyswajalne (g)
33.83
33.83
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.79
0.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
15.81
15.81
Tłuszcze nasycone (g)
8.76
8.76
Tłuszcze nienasycone (g)
7.06
7.06
Cholesterol (mg)
52.62
52.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
129.55
129.55
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.12
1.12
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.41
0.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.38
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
120.99
120.99
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.87
1.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
43.72
43.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
104.00
104.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
54.41
54.41
Potas (mg)
131.60
131.60
Wapń (mg)
49.24
49.24
Fosfor (mg)
88.80
88.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.69
22.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.85
1.85
Cynk (mg)
0.61
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta fale dunaju 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta fale dunaju

Koszt składników
45.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Olej rzepakowy
60 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Wiśnie
200 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 200 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Budyń (proszek)
100 g
2 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 3
2.50
Za 100 g
Koszt składników
45.00