Przepis na ciasto fale dunaju krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, blaszka do pieczenia 25x35 cm, lodówka

Rozdziel białka jajek od żółtek.

Ubij białka jaj z odrobiną soli na sztywną pianę.

Następnie do piany dodaj żółtka, cukier i olej. Delikatnie wymieszaj całość.

Dodaj przesianą przez sitko mąkę i 1/2 szklanki mleka.

Ciasto podziel na pół. Do jednej dodaj kakao i wymieszaj.

Jasną część ciasta wylej na blachę, następnie wylej kakaową masę i dodaj wiśnie.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.

Mleko wlej do garnka i delikatnie podgrzewaj, dodaj budyń w proszku i gotuj do zagęszczenia.

Masło utrzyj do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodawaj budyń i mieszaj.

Budyniową masę wylej na upieczone ciasto z owocami.

Ciasto włóż do lodówki na minimum godzinę.

ciasto fale dunaju
Ciasto fale dunaju
Koszt przygotowania dania
18.13 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
297 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Ciasto fale dunaju - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście fale dunaju

Dzisiaj przedstawię Ci niezwykle widowiskowe i pyszne ciasto fale dunaju. Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznym wzorkom, które powstają podczas przygotowywania i pieczenia ciasta.

Jeśli najdzie Cię ochota na coś słodkiego, koniecznie pamiętaj o mojej dzisiejszej propozycji.

Zatem jak zrobić ciasto fale dunaju?

Będziemy potrzebować podstawowych składników, które znajdziesz bez problemu, w każdym sklepie. Zaopatrz się w cukier, jajka, mleko, olej rzepakowy, mąkę pszenną, kakao, masło, budyń i wiśnie.

Mój przepis na ciasto fale dunaju praktycznie zawsze powstaje z gotowego budyniu typu instant, kwestia smaku jest indywidualna. Jednak polecam skorzystać z wersji waniliowej lub śmietankowej, wtedy ciasto na pewno będzie pyszne. Ciasto przygotowuje z wiśniami, mogą być one świeże lub mrożone. Ważne jest, aby były drylowane, czyli pozbawione pestek.

Jeśli korzystasz z mrożonych owoców, pamiętaj o prawidłowym rozmrażaniu. Sposobów jest kilka albo wsyp zamrożone owoce do miski i włóż ją do lodówki lub wsyp mrożone owoce do gotującej się wody.

Nie powinno się jednak rozmrażać owoców, ale także innych produktów w temperaturze pokojowej, sprzyja to rozmnażaniu się bakterii i uracie witamin. Skoro mamy przygotowane składniki, możemy zacząć przygotowywać ciasto.

Białka jaj ubij na sztywną pianę, dodaj do niej żółtka po kolei, a następnie cukier i olej. Całość dokładnie wymieszaj. Mąkę przesiej przez sito i dodaj do masy jajecznej wraz z niewielką ilością mleka. Ciasto dokładnie wyrób i podziel na pół. Do jednej części dodaj kakao, a drugą pozostaw bez. Jasną część ciasta wylej na blachę do pieczenia. Ważne jest, aby była ona wcześniej wyłożona papierem do pieczenia lub delikatnie posmarowana masłem i obsypana bułką tartą. Następnie wylej masę czekoladową i dodaj wiśnie. Ciasto upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotuj budyń na mleku i utrzyj masło. Połącz utarte masło z masą budyniową i wylej ją na upieczone ciasto. Odstaw deser na minimum godzinę do lodówki.

Sam widzisz jak prosty jest mój przepis na ciasto fale dunaju.

Placek z budyniem i z owocami z pewnością zrobi wrażenie na wszystkich przybyłych gościach. Pokochają je nie tylko dorośli, ale też dzieci.

Koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na pyszne ciasto z wiśniami.

Wartości odżywcze ciasta fale dunaju

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
297.78 kcal
297.78 kcal
Białko
5.99 g
5.99 g
Brak danych dla: cukier, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w cieście fale dunaju

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
34.63 g
34.63 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
33.83 g
33.83 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
15.81 g
15.81 g
Tłuszcze nasycone
8.76 g
8.76 g

Witaminy w przepisie na ciasto fale dunaju

Na 100g
Na porcję
(100g)
Ryboflawina
0.20 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto fale dunaju

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
54.41 mg
54.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
131.60 mg
131.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
49.24 mg
49.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
88.80 mg
88.80 mg
Brak danych dla: cukier, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.85 mg
1.85 mg
Brak danych dla: mleko 2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.61 mg
0.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.13 mg
Brak danych dla: mleko 2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta fale dunaju 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście fale dunaju

Lista alergenów dla ciasta fale dunaju przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania ciasta fale dunaju

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Olej rzepakowy
60 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Wiśnie
200 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 200 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Budyń (proszek)
100 g
2 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 3
2.50
Za 100 g
Liczba porcji:
Koszt składników
45.00
Jak oceniasz przepis na ciasto fale dunaju
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób