Przepis na ciasto ambasador krok po kroku

Składniki
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, rózga, miska

Do dwóch dużych misek wbij osobno żółtka i białka z 8 jajek.

Do żółtek dodaj cukier i ubij na puszystą jasną pianę przez minimum 5 minut. Gdy masa będzie puszysta dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną.

Białka ubij na puszystą sztywną pianę i dodawaj partiami do żółtek, delikatnie rozmieszaj każdą porcję.

Ciasto rozdziel na dwie części i do jednej dodaj kakao i delikatnie je rozmieszaj.

Ciasto przelej do dwóch foremek o tych samych wymiarach i piecz około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia.

Do garnka wlej mleko, dodaj odrobinę ekstraktu waniliowego, żółtka oraz mąkę pszenną, ziemniaczaną i cukier. Całość łagodnie podgrzewaj cały czas intensywnie mieszając aż zgęstnieje. Pozostaw do wystudzenia.

Masło ubij na puszystą masę i dodawaj po łyżce budyniu ciągle mieszając.

Biszkopty przekrój na pół.

Na desce połóż połówkę jasnego biszkoptu, posmaruj 1/5 kremu i wciśnij w niego połowę pokrojonych brzoskwiń z puszki.

Na wierzch połóż połówkę biszkoptu kakaowego, porcję masy i połowę wiśni z syropu.

Warstwę przykryj jasnym biszkoptem i czynności powtórz. Ostatnią warstwę biszkoptu kakaowego posmaruj ostatnią częścią kremu.

Ciasto wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Ciasto ambasador podane na białym talerzyku przyozdobione wisienką.
Ciasto ambasador
Koszt przygotowania dania
37.36 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
406 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
65

Ciasto ambasador - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście ambasador

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 300 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.

Ciasto ambasador to wyjątkowe w smaku i bogate w składniki ciasto. Domowe ciasto może zostać wykonane w wielu wersjach smakowych. Jednak tradycyjne przygotowane jest z klasycznego i czekoladowego biszkoptu z kremem maślanym oraz z brzoskwiniami i wiśniami. Jedna z mas może być wykonana w czekoladowej wersji smakowej. Placek z owocami możesz wykonać także z jabłkami oraz z bakaliami a masę przyrządzić z serem. Placek możesz przygotować także w wersji bez pieczenia. Skrócisz tym czas jego przygotowania. Masa do ambasadora to tradycyjna waniliowa masa budyniowo-maślana jednak możesz przygotować też w wersji czekoladowej. Przepis na ciasto ambasador jest dość pracochłonne ale mimo to nie jest trudne w wykonaniu.

Ciasto ambasador to fajną propozycja na ciasto z kremem oraz z owocami. Do jego przygotowania możesz użyć świeżych owoców ale również tych z puszki czy słoika w sezonie zimowym.

Wartości odżywcze ciasta ambasador

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Energia (kalorie)
246.60 kcal
406.90 kcal
Białko
4.19 g
6.91 g
Brak danych dla: cukier, cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w cieście ambasador

Na 100g
Na porcję
(165g)
Węglowodany
27.22 g
44.91 g
Węglowodany przyswajalne
26.35 g
43.49 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(165g)
Tłuszcz
14.15 g
23.35 g
Tłuszcze nasycone
8.87 g
14.63 g
Tłuszcze nienasycone
5.28 g
8.72 g
Brak danych dla: cukier, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
4.36 g
7.19 g
Brak danych dla: cukier, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.93 g
1.53 g
Brak danych dla: cukier, cukier.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto ambasador

Na 100g
Na porcję
(165g)
Witamina E
0.66 mg
1.09 mg
Brak danych dla: cukier, cukier, wiśnie.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.14 mg
Brak danych dla: cukier, cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.26 mg
Niacyna
0.62 mg
1.03 mg
Brak danych dla: cukier, cukier.
czytaj dalej
Foliany
26.29 µg (mcg)
43.37 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier, cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto ambasador

Na 100g
Na porcję
(165g)
Sód
34.23 mg
56.47 mg
Potas
128.56 mg
212.12 mg
Wapń
44.27 mg
73.04 mg
Fosfor
84.50 mg
139.42 mg
Brak danych dla: cukier, cukier.
czytaj dalej
Magnez
12.37 mg
20.41 mg
Brak danych dla: cukier, cukier.
czytaj dalej
Żelazo
1.01 mg
1.67 mg
Brak danych dla: mleko 1,5%.
czytaj dalej
Cynk
0.50 mg
0.83 mg
Miedź
0.08 mg
0.13 mg
Brak danych dla: mleko 1,5%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta ambasador 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście ambasador

Lista alergenów dla ciasta ambasador przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania ciasta ambasador

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
135 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 135 g
Cukier
270 g
1,3 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 270 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
27 g
4 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 27 g
Kakao 16% (proszek)
23 g
3 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 23 g
Mleko 1,5%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
40 g
6 łyżek
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Żółtko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
25 g
4 łyżki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 25 g
Brzoskwinie w syropie
420 g
1 puszka
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.48
Za 420 g
Wiśnie
300 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 300 g
Masło
400 g
2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Liczba porcji:
Koszt składników
67.10
Jak oceniasz przepis na ciasto ambasador
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób