Szarlotka królewska

Opublikowano: 24.10.2021 r., 18:28 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szarlotka królewska podana na białym talerzyku z widelczykiem, w tle filiżanka i drugi kawałek ciasta.
Szarlotka królewska
Szarlotka królewska jest niezwykłym rodzajem szarlotki. Puszysty biszkopt wyśmienicie łączy się z galaretką jabłkową i wyśmienitą, domową bitą śmietaną.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie i Czas duszenia 120 min
143 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 18 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 4 łyżki (60 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 5 łyżeczek (60 g)
  • Cukier 0,5 szklanki (100 g)
  • Jabłko 10 sztuk przed obraniem (2000 g)
  • Żelatyna 2,5 łyżki (20 g)
  • Cukier 2 łyżki (24 g)
  • Śmietanka kremowa 30% 1 małe opakowanie (200 g)
  • Żelatyna 1 łyżka (8 g)
  • Cukier 2 łyżki (24 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, mikser, obieraczka, blaszka do pieczenia 30x25 cm, miska, drewniana łyżka

Przepis na szarlotkę królewską krok po kroku

Białka oddziel od żółtek.

Żółtka ubij prze minimum 5 minut na puszystą jasną masę z dodatkiem cukru.

Do żółtek dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną.

Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do żółtek partiami delikatnie mieszając.

Ciasto przelej do formy i piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do garnka, dodaj 1/2 szklanki wody i 2 łyżki cukru. Gotuj pod przykryciem aż będą miękkie (około 20-30 minut) co jakiś czas mieszając.

Gdy jabłka będą gotowe dodaj do nich żelatynę (2,5 łyżki), dokładnie wymieszaj i pozostaw do wystudzenia.

Gdy jabłka będą lekko ciepłe i nie stężeją jeszcze wyłóż je na upieczony biszkopt.

1 łyżkę żelatyny rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody. Pozostaw do wystudzenia.

Śmietankę ubij na sztywno, dodaj 2 łyżki cukru i rozpuszczoną żelatynę. Przełóż na warstwę z jabłkami.

Ciasto pozostaw w lodówce na minimum 3 godziny.

Jak oceniasz przepis na szarlotkę królewską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,8% osób

Więcej informacji na temat szarlotki królewskiej

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 300 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz. Równolegle swoją historię tworzyły ciasteczka, które również zmieniały się wraz z epokami.

Szarlotka królewska jest niezwykłym połączeniem puszystego i lekkiego biszkoptu z galaretką jabłkową oraz bitą śmietaną. Tak jak w przypadku innych potraw, szarlotka królewska może być wykonana w różnych wersjach. Najpopularniejszą jest ta na biszkopcie ale może być także krucha. Modyfikacji może być poddana także wierzchnia warstwa szarlotki. Szarlotka z bitą śmietaną jest lekka i średnio słodka. Za to szarlotka królewska z bezą jest słodsza przez co bardziej sycąca. Niezależnie od tego którą wersję szarlotki królewskiej wykonasz każda będzie pyszna. Przepis na ciasto szarlotka królewska nie jest skomplikowany jednak wymaga on odrobinę pracy i czasu.

Szarlotka królewska to pyszna i wyjątkowa propozycja tradycyjnego ciasta. Jest letnią wersją jesiennej szarlotki.

Alergeny w szarlotce królewskiej

Lista alergenów dla szarlotki Królewskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze szarlotki królewskiej

na 100g gotowej potrawy

Szarlotka jest królową polskich wypieków. Jednak jak każde ciasto, szarlotka powinna być spożywana okazjonalnie aby nie wpłynęła negatywnie na nasze zdrowie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
114.80
143.51
Białko (g)
2.40
2.99
Fenyloalanina (mg)
0.04
0.05
Brak danych dla: jajko, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
19.69
24.61
Węglowodany przyswajalne (g)
17.71
22.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.98
2.47

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
3.00
3.75
Tłuszcze nasycone (g)
2.64
3.30
Tłuszcze nienasycone (g)
0.36
0.45
Cholesterol (mg)
23.07
28.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina A (µg (mcg))
12.18
15.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.21
0.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
9.92
12.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.31
0.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.24
12.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
18.79
23.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
13.71
17.14
Potas (mg)
108.91
136.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
10.40
13.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
25.91
32.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
6.56
8.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.42
0.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.14
0.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szarlotki królewskiej 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szarlotki królewskiej

Koszt składników
34.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
60 g
4 łyżki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 60 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
60 g
5 łyżeczek
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Cukier
100 g
0,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Jabłko
2000 g
10 sztuk przed obraniem
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 12
5.56
Za 2000 g
Żelatyna
20 g
2,5 łyżki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Cukier
24 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 24 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 małe opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Żelatyna
8 g
1 łyżka
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 8 g
Cukier
24 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 24 g
Koszt składników
34.80