Przepis na ciasto ze słonecznikiem krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
mikser, blaszka do pieczenia, miska, szpatułka, patelnia, metalowe sito

Na początku białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, do której następnie powoli dodajemy żółtka i cukier (150 g). Składniki miksujemy do połączenia się.

Do osobnej miski wsypujemy mąkę, budyń, kakao i proszek do pieczenia. Składniki mieszamy.

Mieszankę przesiewamy przez sito do masy z białek. Ponowie całość miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Gotową masę przekładamy do blaszki do pieczenia. Ciasto trzymamy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 170 stopni.

Na patelni rozpuszczamy masło (30 g). Dodajemy słonecznik i cukier. Prażymy go na złoty kolor.

Pozostałe masło ucieramy na puszystą masę. Następie dodajemy kajmak i dalej miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy 3/4 prażonych nasion słonecznika. Masę mieszamy szpatułką.

Biszkopt kroimy na pół. Na pierwszą część dokładnie rozsmarowujemy 3/4 kremu. Przykrywamy go drugą częścią biszkoptu.

Górę ciasta smarujemy pozostałym krem. Całość posypujemy równomiernie pozostałymi ziarnami słonecznika.

Ciasto przed podaniem schładzamy w lodówce.

Ciasto z nasionami na paterze
Ciasto z nasionami
Koszt przygotowania dania
33.17 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
525 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
81

Ciasto ze słonecznikiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście ze słonecznikiem

Pyszne ciasto ze słonecznikiem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z biszkoptem czekoladowym i kremem karmelowym jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepsza słodka i smaczna przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić ciasto ze słonecznikiem? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, do której następnie powoli dodajemy żółtka i cukier (150 g). Składniki miksujemy do połączenia się. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, budyń, kakao i proszek do pieczenia. Składniki mieszamy. Mieszankę przesiewamy przez sito do masy z białek. Ponowie całość miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę przekładamy do blaszki do pieczenia. Ciasto trzymamy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Na patelni rozpuszczamy masło (30 g). Dodajemy słonecznik i cukier. Prażymy go na złoty kolor. Pozostałe masło ucieramy na puszystą masę. Następie dodajemy kajmak i dalej miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy 3/4 prażonych nasion słonecznika. Masę mieszamy szpatułką. Biszkopt kroimy na pół. Na pierwszą część dokładnie rozsmarowujemy 3/4 kremu. Przykrywamy go drugą częścią biszkoptu. Górę ciasta smarujemy pozostałym krem. Całość posypujemy równomiernie pozostałymi ziarnami słonecznika. Ciasto przed podaniem schładzamy w lodówce.

Sprawdzony przepis na placek ze słonecznikiem nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Ciasto biszkoptowe ze słonecznikiem prażonym i kajmakiem odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczne ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze ciasta ze słonecznikiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kalorie)
420.51 kcal
525.64 kcal
Białko
6.68 g
8.35 g

Węglowodany w cieście ze słonecznikiem

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany
37.87 g
47.34 g
Węglowodany przyswajalne
36.45 g
45.57 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.42 g
1.77 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz
28.17 g
35.22 g
Tłuszcze nasycone
15.84 g
19.79 g
Tłuszcze nienasycone
12.34 g
15.42 g
Tłuszcze jednonasycone
8.68 g
10.85 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.66 g
4.58 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
123.54 mg
154.43 mg

Witaminy w przepisie na ciasto ze słonecznikiem

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina A
206.25 µg (mcg)
257.81 µg (mcg)
Witamina B6
0.18 mg
0.23 mg
Witamina B12
0.28 µg (mcg)
0.34 µg (mcg)
Witamina C
0.80 mg
1.00 mg
Witamina D
0.41 µg (mcg)
0.51 µg (mcg)
Witamina E
0.73 mg
0.91 mg
Retinol
202.65 µg (mcg)
253.32 µg (mcg)
Tiamina
0.18 mg
0.23 mg
Ryboflawina
0.24 mg
0.30 mg
Niacyna
1.04 mg
1.30 mg
Foliany
37.71 µg (mcg)
47.14 µg (mcg)
Beta karoten
43.45 µg (mcg)
54.31 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasto ze słonecznikiem

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód
140.78 mg
175.98 mg
Potas
206.76 mg
258.45 mg
Wapń
88.61 mg
110.76 mg
Fosfor
168.89 mg
211.11 mg
Magnez
48.69 mg
60.86 mg
Żelazo
1.13 mg
1.41 mg
Cynk
1.07 mg
1.34 mg
Miedź
0.26 mg
0.32 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta ze słonecznikiem 81
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście ze słonecznikiem

Lista alergenów dla ciasta ze słonecznikiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • kajmak
    • Masło

Cena przygotowania ciasta ze słonecznikiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
10 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 10 g
Cukier
160 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 160 g
Budyń (proszek)
240 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 6
6.00
Za 240 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Kajmak
460 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 460 g
Słonecznik nasiona łuskane
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Masło
430 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
10.75
Za 430 g
Koszt składników
45.80
Jak oceniasz przepis na ciasto ze słonecznikiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób