Przepis na kremówkę papieską krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Ciasto francuskie rozłóż na 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Podpiecz je przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Zagotuj 750 ml mleka w małym garnuszku.

W pozostałej części mleka rozmieszaj budyń, skrobię, żółtka i cukier. Całość wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszaj, aż do zgęstnięcia.

Budyń odstaw do ostygnięcia.

Masło ubij na sztywną pianę i powoli dodawaj budyń. Ubijaj aż do połączenia składników.

Krem wyłóż między dwa blaty ciasta francuskiego i posyp cukrem pudrem.

Kremówka papieska podana na talerzyku.
kremówka papieska
Koszt przygotowania dania
23.34 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
619 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
85

Kremówka papieska - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kremówce papieskiej

Kremówka papieska to jedno z tych ciast, których nie trzeba nikomu przedstawiać. Jest smaczne, bardzo delikatne, a przy okazji niezwykle puszyste i słodkie. To doskonały pomysł na pyszny deser, który sprawdzi się świetnie do kawy. Swoją nazwę zawdzięcza temu, że była uwielbiana przez papieża, który sięgał po nią w czasach swojej młodości. Składa się na nią tylko ciasto francuskie, a także przepyszny krem budyniowy. By ciasto było niezwykle smaczne, posypuje się je dużą ilością cukru pudru, który sprawia, że jest niezwykle słodka.

Przepis na kremówki papieskie jest wspaniałą opcją dla każdego, kto kocha naprawdę smaczne desery. To ciasto jest bardzo smaczne, a ze względu na użycie prostych składników również niezwykle tanie. W kilka chwil można stworzyć deser jak z prawdziwej cukierni, tyle że w swoim własnym domu. Karpatka nie tylko wybornie smakuje, ale również pięknie się prezentuje. Do jej przygotowania wcale nie potrzeba specjalnego sprzętu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kremówki papieskie, które będą smaczne, a przy okazji niezbyt skomplikowane, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To pyszne ciasto jest tak proste, że poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. To dobre rozwiązanie również dla każdego, kto szuka ciasta prostego, a przy tym niezwykle ciekawego. Choć można je spokojnie kupić w każdej większej cukierni, to najlepsze są te domowe. Jej największym sekretem jest krem do kremówki papieskiej, który robi się na bazie budyniu. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil. Wszystkie składniki na pewno masz już w swojej spiżarni, dlatego nie wahaj się, tylko stwórz ten wspaniały deser. Całość można przygotować w kilku prostych krokach, które będą zrozumiałe nawet dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Podobnie jak w tradycyjnej wersji ciasto dzieli się na dwie części ciasto francuskie, a także pyszny krem budyniowy. Krem jest bardzo uniwersalny, więc spokojnie sprawdzi się również do innych wypieków. Można spokojnie sięgnąć także po ten wykorzystywany w karpatce.

Wartości odżywcze kremówki papieskiej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(206g)
Energia (kalorie)
300.73 kcal
619.50 kcal
Białko
3.97 g
8.17 g

Węglowodany w kremówce papieskiej

Na 100g
Na porcję
(206g)
Węglowodany
25.67 g
52.87 g
Węglowodany przyswajalne
25.17 g
51.86 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.49 g
1.01 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(206g)
Tłuszcz
20.67 g
42.57 g
Tłuszcze nasycone
10.44 g
21.51 g
Tłuszcze nienasycone
10.22 g
21.06 g
Tłuszcze jednonasycone
8.55 g
17.61 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.68 g
3.46 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
51.29 mg
105.66 mg

Witaminy w przepisie na kremówkę papieską

Na 100g
Na porcję
(206g)
Witamina A
131.34 µg (mcg)
270.55 µg (mcg)
Witamina B6
0.06 mg
0.12 mg
Witamina B12
0.33 µg (mcg)
0.67 µg (mcg)
Witamina C
0.17 mg
0.35 mg
Witamina D
0.64 µg (mcg)
1.32 µg (mcg)
Brak danych dla: ciasto francuskie.
czytaj dalej
Witamina E
0.48 mg
1.00 mg
Retinol
129.56 µg (mcg)
266.89 µg (mcg)
Tiamina
0.14 mg
0.28 mg
Ryboflawina
0.15 mg
0.32 mg
Niacyna
1.14 mg
2.36 mg
Foliany
23.70 µg (mcg)
48.83 µg (mcg)
Beta karoten
22.45 µg (mcg)
46.24 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kremówkę papieską

Na 100g
Na porcję
(206g)
Sód
95.17 mg
196.05 mg
Potas
117.57 mg
242.20 mg
Wapń
70.80 mg
145.85 mg
Fosfor
78.73 mg
162.19 mg
Magnez
11.37 mg
23.41 mg
Żelazo
0.71 mg
1.47 mg
Cynk
0.41 mg
0.84 mg
Miedź
0.04 mg
0.07 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kremówki papieskiej 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kremówce papieskiej

Lista alergenów dla kremówki papieskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania kremówki papieskiej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
500 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 3
10.87
Za 500 g
Mleko 2%
1000 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 ml
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
40 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Cukier puder
30 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Koszt składników
44.00
Jak oceniasz przepis na kremówkę papieską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób