Przepis na ciasto pijak z herbatnikami krok po kroku

Składniki dla 18 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, cukier, kakao
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm, rondelek

Białka oddziel od żółtek. Ubij białka i 70 g cukru na sztywną pianą. Ciągle ubijając, dodawaj po jednym żółtku.

Nadal ubijając na najniższych obrotach, dodawaj 110 g przesianej przez sitko mąki.

Formę natrzyj masłem (użyj nie więcej niż 1/4 kostki z podanej ilości masła) i posyp bułką tartą.

Ciasto przelej do przygotowanej formy. Piecz przez godzinę w 150 st. C (do suchego patyczka).

Biszkopt odstaw do ostygnięcia. Następnie wymieszaj 5 łyżek wody z syropem malinowym. Ponczem nasącz biszkopt.

2,5 szklanki mleka wlej do rondelka. Dodaj 160 g cukru i cukier waniliowy. Całość zagotuj.

W pozostałej szklance mleka rozmieszaj pozostałą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną.

Wlej powoli do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Powstały budyń odstawiamy do ostygnięcia (tak by był jeszcze lekko ciepły).

W międzyczasie zacznij ubijać 1,5 kostki masła na puch. Dodawaj po łyżce budyniu, ciągle ubijając.

Dodaj rodzynki i wymieszaj.

Na nasączonym biszkopcie rozsmaruj połowę kremu budyniowego.

Wlej wódkę do miseczki. Zanurzaj w niej herbatniki z obu stron i od razu wyciągaj i układaj na rozsmarowanym kremie.

Na herbatniki wyłóż pozostały krem. Ponownie układaj na nim zanurzone w wódce pozostałe herbatniki.

Rozpuść 1/4 kostki masła. Dodaj do niego pozostały cukier i kakao. Dokładnie wymieszaj, tworząc polewę czekoladową.

Polewą polej herbatniki, obsyp wiórkami kokosowymi i wstaw do lodówki na całą noc.

Ciasto pijak z herbatnikami na talerzu
Ciasto pijak z herbatnikami
Koszt przygotowania dania
33.73 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
429 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
85

Ciasto pijak z herbatnikami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście pijak z herbatnikami

Ciasto pijak z herbatnikami zanurzanymi w wódce to świetny pomysł na słodki wypiek. To najlepsze ciasto z kremem budyniowym i biszkoptem nasączonym z sokiem z malin poleca się na deser.

Przepis na ciasto pijak z herbatnikami można podzielić na 3 etapy. W pierwszym etapie przygotuj biszkopt: Białka oddziel od żółtek. Ubij białka i 70 g cukru na sztywną pianą. Ciągle ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Nadal ubijając na najniższych obrotach, dodawaj 110 g przesianej przez sitko mąki. Formę natrzyj masłem (użyj nie więcej niż 1/4 kostki z podanej ilości masła) i posyp bułką tartą. Ciasto przelej do przygotowanej formy. Piecz przez godzinę w 150 stopniach (do suchego patyczka). Biszkopt odstaw do ostygnięcia. Następnie wymieszaj 5 łyżek wody z syropem malinowym. Ponczem nasącz biszkopt. Teraz pora na etap drugi, czyli przygotowanie pysznego kremu budyniowego. 2,5 szklanki mleka wlej do rondelka. Dodaj 160 g cukru i cukier waniliowy. Całość zagotuj. W pozostałej szklance mleka rozmieszaj pozostałą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Wlej powoli do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Powstały budyń odstawiamy do ostygnięcia (tak by był jeszcze lekko ciepły). W międzyczasie zacznij ubijać 1,5 kostki masła na puch. Dodawaj po łyżce budyniu, ciągle ubijając. Dodaj rodzynki i wymieszaj. Teraz ostatni fragment przepisu, czyli składanie całego ciasta. Na nasączonym biszkopcie rozsmaruj połowę kremu budyniowego. Wlej wódkę do miseczki. Zanurzaj w niej herbatniki z obu stron i od razu wyciągaj i układaj na rozsmarowanym kremie. Na herbatniki wyłóż pozostały krem. Ponownie układaj na nim zanurzone w wódce pozostałe herbatniki. Rozpuść 1/4 kostki masła. Dodaj do niego pozostały cukier i kakao. Dokładnie wymieszaj, tworząc polewę czekoladową. Polewą polej herbatniki, obsyp wiórkami kokosowymi i wstaw do lodówki na całą noc. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić ciasto pijak z herbatnikami.

Jeśli chcesz przygotować to pyszne ciasto bez pieczenia, dno formy wyłóż okrągłymi biszkoptami i na nie wyłóż krem budyniowy. Takie smaczne ciasto świetnie sprawdzi się na imieniny lub przyjęcie urodzinowe.

Wartości odżywcze ciasta pijak z herbatnikami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kalorie)
307.11 kcal
429.95 kcal
Białko
4.69 g
6.56 g
Brak danych dla: syrop malinowy.
czytaj dalej

Węglowodany w cieście pijak z herbatnikami

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany
31.44 g
44.02 g
Węglowodany przyswajalne
29.72 g
41.61 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.72 g
2.41 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, syrop malinowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz
18.10 g
25.33 g
Brak danych dla: syrop malinowy.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
12.33 g
17.27 g
Tłuszcze nienasycone
5.76 g
8.07 g
Tłuszcze jednonasycone
4.89 g
6.84 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, cukier, syrop malinowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.88 g
1.23 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, cukier, syrop malinowy.
czytaj dalej
Cholesterol
67.53 mg
94.54 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, syrop malinowy.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto pijak z herbatnikami

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A
127.39 µg (mcg)
178.35 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, cukier wanilinowy, syrop malinowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.09 mg
0.12 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, syrop malinowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.31 µg (mcg)
0.44 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, cukier wanilinowy, syrop malinowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.41 mg
0.58 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, cukier wanilinowy, syrop malinowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.53 µg (mcg)
0.74 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, cukier wanilinowy, syrop malinowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.49 mg
0.69 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, cukier wanilinowy, syrop malinowy, rodzynki.
czytaj dalej
Retinol
125.09 µg (mcg)
175.13 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, cukier wanilinowy, syrop malinowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.15 mg
0.21 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, syrop malinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.24 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, syrop malinowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.07 mg
1.50 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, syrop malinowy.
czytaj dalej
Foliany
25.30 µg (mcg)
35.43 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy, syrop malinowy.
czytaj dalej
Beta karoten
26.19 µg (mcg)
36.67 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, cukier wanilinowy, syrop malinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto pijak z herbatnikami

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód
138.82 mg
194.35 mg
Potas
190.38 mg
266.53 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, syrop malinowy.
czytaj dalej
Wapń
72.11 mg
100.95 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, syrop malinowy.
czytaj dalej
Fosfor
131.99 mg
184.78 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, syrop malinowy.
czytaj dalej
Magnez
22.24 mg
31.13 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, syrop malinowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.18 mg
1.65 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, syrop malinowy.
czytaj dalej
Cynk
0.56 mg
0.79 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, syrop malinowy.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.18 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, syrop malinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta pijak z herbatnikami 85
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście pijak z herbatnikami

Lista alergenów dla ciasta pijak z herbatnikami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Herbatniki
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • Herbatniki

Cena przygotowania ciasta pijak z herbatnikami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 550
150 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Cukier
260 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.65
Za 260 g
Mleko 3,2%
875 ml
3,5 szklanki
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
2.19
Za 875 ml
Mąka ziemniaczana
90 g
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 90 g
Masło
400 g
2 kostki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Cukier wanilinowy
32 g
0.60
Za 16.0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 32 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Herbatniki
200 g
1.50
Za 100.0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Wódka
100 ml
25.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 ml
Wiórki kokosowe
100 g
4.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Syrop malinowy
50 ml
4.80
Za 420.0 ml
Liczba opakowań 1
0.57
Za 50 ml
Bułka tarta
40 g
2.80
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Rodzynki
100 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
79.80
Jak oceniasz przepis na ciasto pijak z herbatnikami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób