Przepis na ciasto pijak z herbatnikami krok po kroku
- Jajko 4 szt.
- Mąka pszenna typ 550 150 g
- Cukier 260 g
- Mleko 3,2% 875 ml 3,5 szklanki
- Mąka ziemniaczana 90 g
- Masło 400 g 2 kostki
- Cukier wanilinowy 32 g
- Kakao 16% (proszek) 30 g
- Herbatniki 200 g
- Wódka 100 ml
- Wiórki kokosowe 100 g
- Syrop malinowy 50 ml
- Bułka tarta 40 g
- Rodzynki 100 g
Białka oddziel od żółtek. Ubij białka i 70 g cukru na sztywną pianą. Ciągle ubijając, dodawaj po jednym żółtku.
Nadal ubijając na najniższych obrotach, dodawaj 110 g przesianej przez sitko mąki.
Formę natrzyj masłem (użyj nie więcej niż 1/4 kostki z podanej ilości masła) i posyp bułką tartą.
Ciasto przelej do przygotowanej formy. Piecz przez godzinę w 150 st. C (do suchego patyczka).
Biszkopt odstaw do ostygnięcia. Następnie wymieszaj 5 łyżek wody z syropem malinowym. Ponczem nasącz biszkopt.
2,5 szklanki mleka wlej do rondelka. Dodaj 160 g cukru i cukier waniliowy. Całość zagotuj.
W pozostałej szklance mleka rozmieszaj pozostałą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną.
Wlej powoli do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Powstały budyń odstawiamy do ostygnięcia (tak by był jeszcze lekko ciepły).
W międzyczasie zacznij ubijać 1,5 kostki masła na puch. Dodawaj po łyżce budyniu, ciągle ubijając.
Dodaj rodzynki i wymieszaj.
Na nasączonym biszkopcie rozsmaruj połowę kremu budyniowego.
Wlej wódkę do miseczki. Zanurzaj w niej herbatniki z obu stron i od razu wyciągaj i układaj na rozsmarowanym kremie.
Na herbatniki wyłóż pozostały krem. Ponownie układaj na nim zanurzone w wódce pozostałe herbatniki.
Rozpuść 1/4 kostki masła. Dodaj do niego pozostały cukier i kakao. Dokładnie wymieszaj, tworząc polewę czekoladową.
Polewą polej herbatniki, obsyp wiórkami kokosowymi i wstaw do lodówki na całą noc.
-
Rzeszowiak
-
Biszkopt
-
Biszkopty
-
Biszkopty na tort
-
Biszkopt na tort
-
Biszkopt z 4 jajek
-
Biszkopt czekoladowy
-
Biszkopt z jabłkami
-
Ciasto biszkoptowe
-
Biszkopt z truskawkami
-
Biszkopt rzucany
-
Ciasto balladyna
-
Rolada biszkoptowa
-
Biszkopt kakaowy
-
Ciasto michałek
-
Biszkopt z galaretką
-
Biszkopt z owocami
-
Ciasto popapraniec
-
Biszkopt

(liczba kalorii)
Ciasto pijak z herbatnikami - cechy przepisu
Więcej o cieście pijak z herbatnikami
Ciasto pijak z herbatnikami zanurzanymi w wódce to świetny pomysł na słodki wypiek. To najlepsze ciasto z kremem budyniowym i biszkoptem nasączonym z sokiem z malin poleca się na deser.
Przepis na ciasto pijak z herbatnikami można podzielić na 3 etapy. W pierwszym etapie przygotuj biszkopt: Białka oddziel od żółtek. Ubij białka i 70 g cukru na sztywną pianą. Ciągle ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Nadal ubijając na najniższych obrotach, dodawaj 110 g przesianej przez sitko mąki. Formę natrzyj masłem (użyj nie więcej niż 1/4 kostki z podanej ilości masła) i posyp bułką tartą. Ciasto przelej do przygotowanej formy. Piecz przez godzinę w 150 stopniach (do suchego patyczka). Biszkopt odstaw do ostygnięcia. Następnie wymieszaj 5 łyżek wody z syropem malinowym. Ponczem nasącz biszkopt. Teraz pora na etap drugi, czyli przygotowanie pysznego kremu budyniowego. 2,5 szklanki mleka wlej do rondelka. Dodaj 160 g cukru i cukier waniliowy. Całość zagotuj. W pozostałej szklance mleka rozmieszaj pozostałą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Wlej powoli do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Powstały budyń odstawiamy do ostygnięcia (tak by był jeszcze lekko ciepły). W międzyczasie zacznij ubijać 1,5 kostki masła na puch. Dodawaj po łyżce budyniu, ciągle ubijając. Dodaj rodzynki i wymieszaj. Teraz ostatni fragment przepisu, czyli składanie całego ciasta. Na nasączonym biszkopcie rozsmaruj połowę kremu budyniowego. Wlej wódkę do miseczki. Zanurzaj w niej herbatniki z obu stron i od razu wyciągaj i układaj na rozsmarowanym kremie. Na herbatniki wyłóż pozostały krem. Ponownie układaj na nim zanurzone w wódce pozostałe herbatniki. Rozpuść 1/4 kostki masła. Dodaj do niego pozostały cukier i kakao. Dokładnie wymieszaj, tworząc polewę czekoladową. Polewą polej herbatniki, obsyp wiórkami kokosowymi i wstaw do lodówki na całą noc. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić ciasto pijak z herbatnikami.
Jeśli chcesz przygotować to pyszne ciasto bez pieczenia, dno formy wyłóż okrągłymi biszkoptami i na nie wyłóż krem budyniowy. Takie smaczne ciasto świetnie sprawdzi się na imieniny lub przyjęcie urodzinowe.
Wartości odżywcze ciasta pijak z herbatnikami
Energia i białka
(140g)
Węglowodany w cieście pijak z herbatnikami
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy w przepisie na ciasto pijak z herbatnikami
(140g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto pijak z herbatnikami
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście pijak z herbatnikami
Lista alergenów dla ciasta pijak z herbatnikami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Herbatniki
- Bułka tarta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
- Herbatniki