Tort rocher
- Jajko (5 szt.)
- Cukier (210 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (100 g)
- Kakao 16% (proszek) (30 g)
- Wódka (125 ml)
- Śmietanka kremowa 30% (450 g)
- Mascarpone (400 g)
- Cukier puder (10 g)
- Konfitura wiśniowa (300 g)
- Krem czekoladowy typu nutella (130 g)
- Czekolada mleczna (180 g)
- Orzechy laskowe (150 g)
- Praliny ferrero rocher - 7 sztuk (91 g)
Przepis na tort rocher krok po kroku
Dzień przed przygotowaniem tortu należy przygotować tynk do tortu.
100 g czekolady podziel na mniejsze części.
Podgrzej ją razem z 200 ml śmietanki. Nie zagotuj - tylko rozpuść i połącz całość. Ostudź i krem zmiksuj przez maksymalnie 2 minuty.
Miskę zabezpiecz i schowaj do lodówki. Krem do tynkowania będzie ubijany dopiero po minimum 12 godzinach chłodzenia.
Kolejnego dnia rozpocznij przygotowania tortu od zrobienia biszkoptu.
Nastaw piekarnik na 170 st. C. Do tortownicy włóż papier do pieczenia.
Oddziel białka od żółtek.
Mąkę przesiej z kakao.
Białka ubij na sztywno, dodając do nich stopniowo 165 g cukru.
Do ubitych białek dodawaj stopniowo żółtka, stale miksując.
Następnie wsyp mąkę z kakao i wymieszaj łyżką.
Masę wlej do tortownicy i piecz 40 minut. Upieczony biszkopt ostudź.
Przygotuj krem czekoladowy: orzechy drobno posiekaj i upraż na suchej patelni.
Resztę czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Ostudź.
Nutellę oraz 250 g mascarpone zmiksuj.
Dodaj zimną, ostudzoną czekoladę i ponownie miksuj.
Dodaj 40 g uprażonych orzechów i wymieszaj łyżką.
Kolej na krem śmietankowy: 250 ml śmietanki, 150 g mascarpone, cukier puder i aromat waniliowy zmiksuj aż powstanie gęsty krem.
Przygotuj poncz do nasączenia ciasta: wymieszaj wódkę, 45 g cukru, 200 ml wody oraz 36 ml soku z cytryny.
Wystudzony biszkopt podziel na 3 równe płaty.
Tort należy składać za pomocą rantu.
Na dno ciasta wyłóż płat, który był na samej gorze biszkopta.
Biszkopt polej 1/3 ponczu.
Posmaruj biszkopt połową konfitury, a następnie kremem czekoladowym.
Wyłóż drugi biszkopt i ponownie nasącz go 1/3 ponczu.
Biszkopt posmaruj resztą konfitury, a następnie wyłóż krem śmietankowy.
Przykryj ostatnim biszkoptem i wykorzystaj resztę ponczu.
Tort trzeba teraz chłodzić minimum przez 5 godzin.
Po tym czasie tynk trzeba wyjąć z lodówki i dopiero zmiksować na gęsty krem.
Gotowym kremem do tynkowania posmaruj wierzch i boki tortu.
Dekoruj tort: na wierzchu tortu wyłóż praliny Ferrero Rocher. Tort posyp po bokach resztą prażonych orzechów.
-
Tort
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort czekoladowy
-
Tort kinder
-
Tort kinder bueno
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Tort pavlova
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Tort czekoladowy z wiśniami
-
Tort dacquoise
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Tort ferrero rocher
-
Tort węgierski
-
Masa czekoladowa do tortu
-
Tort bananowy
-
Tort snickers
-
Tort czekoladowo truskawkowy
-
Tort czekoladowy
Więcej informacji na temat tortu rocher
Pyszny tort to ważny element różnych imprez okolicznościowych. Spróbuj tego tortu czekoladowego z ferrero rocher z wiśniami. Jest znakomity! Przepis na tort rocher to dosyć czasochłonny i pracochłonny wypiek. Jednak, gdy go zrobisz, nie pożałujesz. Jest to połączenie czekoladowego biszkoptu z wiśniami oraz dwoma rodzajami kremu do tortu rocher. Całość daje deser, który jest niesamowicie dobry. Tort rocher nie może obejść się bez dekoracji w postaci pysznych pralinek ferrero rocher. Sprawdź, jak zrobić tort rocher.
Tort rocher to biszkopt czekoladowy nasączony ponczem alkoholowym. Przepis na tort rocher złożony jest z kremu śmietankowego oraz czekoladowo-orzechowego. Dodatkiem jest konfitura wiśniowa. Ozdobiony jest prażonymi orzechami oraz pralinkami ferrero rocher.
Tort rocher zasługuje na każdą minutę poświęconą przygotowaniom. Pyszny tort czekoladowy z ferrero rocher łączy smak czekolady, orzechów, śmietanki, a to wszystko świetnie komponuje się z wiśnią. Jak zrobić tort rocher? Najważniejsze jest to, by składniki na tynk do tortu przygotować dzień przed planowanym rozpoczęciem robienia tortu. Wystarczy po prostu rozpuścić czekoladę ze śmietanką, ostudzić i miksować 2 minuty. Tak przygotowaną masę trzeba zostawić na minimum 12 godzin w lodówce. Dalsze przygotowania należy zacząć od upieczenia biszkopta. Gdy biszkopt będzie upieczony (najlepiej sprawdzić stopień upieczenia patyczkiem do szaszłyka, ma być suchy) trzeba go ostudzić całkowicie. Do przekładania tortu, ciasto musi być zimne. Gdy biszkopt się piecze, możesz zacząć przygotowywać krem do tortu rocher. Na początek czekoladowo-orzechowy. Składa się on z serka mascarpone, nutelli, orzechów i czekolady. Drugi krem do tortu rocher o smaku śmietankowym jest z serkiem mascarpone, śmietanką oraz cukrem pudrem. By krem z serkiem mascarpone był jeszcze smaczniejszy, dodaj do niego aromat waniliowy. Tort rocher musi być dobrze nasączony. Dlatego też przygotuj poncz na bazie wody, wódki, soku z cytryny oraz cukru. Biszkopt podziel na 3 blaty, każdy należy nasączyć ponczem. Składaj tort czekoladowy z ferrero rocher (w rancie) w kolejności: biszkopt, poncz, konfitura, krem czekoladowy, biszkopt, poncz, konfitura, krem śmietankowy, biszkopt, poncz. Tort schowaj na 5 godzin do lodówki. Tynk zmiksuj na gęsty krem i posmaruj cały tort. Jak zrobisz tort rocher, ozdób go pralinkami ferrero rocher i orzechami.
*W przepisie na tort rocher możesz zastąpić wódkę wodą (w wersji bezalkoholowej). Spróbuj ponczu i oceń, czy jest wystarczająco dobry. W razie konieczności dodaj cukier lub sok z cytryny.
Alergeny w torcie rocher
Lista alergenów dla tortu rocher przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- praliny ferrero rocher
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
- krem czekoladowy typu nutella
- Czekolada mleczna
- praliny ferrero rocher
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
- praliny ferrero rocher
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
- Orzechy laskowe
- praliny ferrero rocher
Wartości odżywcze tortu rocher
Tort rocher należy do deserów o wysokiej kaloryczności. W przepisie jest alkohol. Z tego względu nie mogą go jeść dzieci i kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.
Energia i białka
(165g)
Węglowodany
(165g)
Tłuszcze
(165g)
Składniki mineralne
(165g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.