Tort dacquoise

Opublikowano: 02.04.2022 r., 9:51 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tort dacquoise podany na małym talerzyku z owocami.
Tort dacquoise
Tort dacquoise to wyśmienity deser, który nie tylko wspaniale się prezentuje, ale też dobrze smakuje. Choć może wydawać się skomplikowany, wcale taki nie jest.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 45 min
483 kcal
Kcal w porcji
165 g
Wielkość porcji
89
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Białko jajka (6 szt.)
  • Cukier (200 g)
  • Sok z cytryny (5 ml)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (15 g)
  • Cukier puder (100 g)
  • Mascarpone (600 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (500 ml)
  • Daktyle (75 g)
  • Maliny (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia

Przepis na tort dacquoise krok po kroku

W dużej misce ubij na sztywną pianę białka. Następnie łyżką dodawaj małe porcje cukru i nadal ubijaj mikserem na małych obrotach. Ubijaj tak długo, aż rozpuści się cały cukier. Do masy dodaj skrobię i sok z cytryny. Wymieszaj wszystko łyżką.

Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i uformuj na niej spore okręgi z białek, tak by na siebie nie zachodziły. Możesz też zrobić to na dwóch osobnych blachach.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 120 st. C przez 90 minut.

Śmietankę ubij na sztywną masę z cukrem pudrem i dodaj do niej mascarpone. Całość ubijaj aż do połączenia składników.

Jedną z bez wyłóż na paterę i posmarują ją śmietanowym kremem. Rozłóż na niej kolejną bezę i wyłóż resztę kremu.

Ciasto udekoruj malinami i pokrojonymi daktylami.

Jak oceniasz przepis na tort dacquoise
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat torta dacquoise

Tort dacquoise to wyśmienity deser, który nie tylko wspaniale się prezentuje, ale też dobrze smakuje. Choć może wydawać się skomplikowany, wcale taki nie jest.

Przepis na tort dacquoise będzie doskonałym wyborem dla wszystkich miłośników słodkości, dlatego, że jest nią przepełniony aż po brzegi. Choć jest dość łatwy, to pozwala stworzyć małe dzieło sztuki, które dzięki kontrastom między owocami a białym kolorem bezy, przykuwa wzrok wszystkich. Postawiony na stole stanowi przepiękną dekorację. To ciasto jest nieco pracochłonne, jednak efekt końcowy zdecydowanie jest wart wysiłku poświęconego na przygotowanie. Przepis na nią jest niezwykle prosty, dlatego spokojnie poradzi sobie z nią nawet niedoświadczony kucharz. Do przygotowania tej warstwy ciasta nie potrzeba używać zbyt wielu składników, kluczowe są białka. Gdy do przepisu używa się tylko białek, pojawia się pytanie, co zrobić z żółtkami. Ciężko zostawić je do użycia na później, gdyż zwykle ciężko jest o dobry pomysł na ich użycie. Świetnie sprawdzą się one do stworzenia ciasta kruchego, ale można je rozmieszać i stworzyć z nich pyszny omlet. Dzięki czemu nic się nie zmarnuje.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tort dacquoise, który sprawdzi się nie tylko na urodziny, ale też na imprezę, to ten sprawdzony przepis będzie idealnym wyborem. To fantastyczny pomysł na pyszny deser ze wspaniałym kremem. To dobry wybór zwłaszcza dla miłośników bez, gdyż to właśnie ona stanowi jego podstawę. To najlepszy domowy torcik bezowy, do którego wszystkie składniki znajdziesz w najbliższym sklepie. To wszystko zasługa odpowiednio słodkiej masy bezowej i kremu na bazie śmietanki, połączonej z mascarpone. Serek idealnie równoważy słodki smak bitej śmietany, nadaje całości odpowiedniej gęstości, tak, że masa nie spływa z tortu, nawet gdy nie jest w lodówce. Mascarpone świetnie komponuje się ze świeżymi owocami jagodowymi, dlatego w przepisie zostały użyte maliny. Można je oczywiście zastąpić truskawkami, jeżynami lub borówkami, wszystko w zależności od preferencji. Pięknie prezentuje się również z czerwonymi i czarnymi porzeczkami.

Alergeny w torcie dacquoise

Lista alergenów dla torta dacquoise przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze torta dacquoise

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Energia (kcal)
292.87
483.23
Białko (g)
2.98
4.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(165g)
Węglowodany (g)
22.21
36.65
Węglowodany przyswajalne (g)
21.08
34.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.13
1.87

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(165g)
Tłuszcz (g)
21.63
35.68
Tłuszcze nasycone (g)
21.57
35.59
Tłuszcze nienasycone (g)
0.06
0.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, daktyle.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(165g)
Witamina C (mg)
3.48
5.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(165g)
Sód (mg)
28.75
47.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
47.89
79.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.15
0.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny torta dacquoise 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania torta dacquoise

Koszt składników
64.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Białko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Sok z cytryny
5 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 5 ml
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
15 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 15 g
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Mascarpone
600 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
15.60
Za 600 g
Śmietanka kremowa 36%
500 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 ml
Daktyle
75 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 75 g
Maliny
250 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 250 g
Koszt składników
64.00