Tort schachera

Opublikowano: 04.12.2021 r., 21:37 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kawałek tortu Sachera z polewą
Tort schachera
Bardzo czekoladowy tort z warstwą morelowej marmolady i słodką polewą. Poznaj przepis na tradycyjny tort austryjacki, znany także jako torcik wiedeński.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 40 min
365 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Masło - 1/2 kostki (125 g)
  • Czekolada gorzka - 3 tabliczki (300 g)
  • Żółtko jajka (6 szt.)
  • Białko jajka (8 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1/2 szklanki (125 g)
  • Cukier puder - 1/2 szklanki (125 g)
  • Marmolada (100 g)
  • Śmietanka kremowa 36% - 1 opakowanie (200 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, blacha do pieczenia 20x25 cm

Przepis na tort schachera krok po kroku

W rondelku rozpuść masło i czekoladę (2 tabliczki) połamaną na mniejsze kawałki.

Do czekoladowej masy dodaj żółtka.

Białka jajek ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier puder.

Białka jaj dodaj do czekoladowej masy i delikatnie wymieszaj.

Przelej ciasto na blachę i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.

Po upieczeniu przekrój ciasto na pół i przełóż marmoladą.

W rondelku rozpuść jedną tabliczkę czekolady i dodaj śmietankę.

Gotowe ciasto polej czekoladową polewą.

Jak oceniasz przepis na tort schachera
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat tortu schachera

Ważna uroczystość zbliża się wielkimi krokami? Zaskocz wszystkich gości własnoręcznie przygotowanym tortem, który będzie niezwykle zjawiskowy i pyszny, a do tego bardzo czekoladowy. Tort schachera to tradycyjny deser kuchni austriackiej, znany już na całym Świecie pod nazwą torcik wiedeński. Wbrew pozorom przepis na tort schachera nie jest trudny, dodatkowo ciasto przygotujesz w krótkim czasie.

Będzie to dobry pomysł na pyszny, słodki deser, który jest połączeniem delikatnego biszkoptu, wyrazistej czekolady i owocowej konfitury. Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników na biszkopt, czyli jajka, masło, mąkę i cukier puder. Oprócz tego będziemy potrzebować sporej dawki czekolady. Przy jej wyborze pamiętaj aby zwrócić szczególną uwagę na skład. Ważne, aby czekolada była gorzka i zawierała dużą ilość kakao.

Wystarczy, że w rondelku rozpuścisz kostkę masła z dwoma tabliczkami czekolady i zostawisz do ostygnięcia. Następnie dodaj do czekoladowej masy żółtka i delikatnie wymieszaj.

Białka ubij na sztywną pianę razem ze szczyptą soli, jej dodatek sprawi, że piana szybciej się ubije. W międzyczasie dodawaj cukier puder, ubitą z białek pianę wmieszaj w resztę masy. Ważne aby robić to delikatnie, wtedy ciasto będzie wilgotne i puszyste. Tak przygotowane ciasto przelej do okrągłej formy do pieczenia. Pamiętaj aby wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia lub posmarować odrobiną masła i oprószyć delikatnie bułką tartą. Wtedy będziemy mieli pewność, że ciasto nie przypali się i łatwo będzie się je nakładać.

Teraz wystarczy upiecz biszkopt w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach. W międzyczasie przygotujemy czekoladową polewę. W tym celu w rondelku rozpuść ostatnią, trzecią tabliczkę czekolady i dodaj śmietankę. Gotuj chwilkę na niewielkim ogniu i pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie nasz biszkopt już będzie gotowy, teraz pozostaje nam go odstawić na chwilę, aby ostygł, ponieważ będziemy go przekrajać na pół, tak aby powstały dwa biszkoptowe blaty ciasta. Przełóż biszkopty marmoladą lub konfiturą, w tradycyjnym przepisie jest to smak morelowy.

Taki czekoladowy tort będzie dobry nie tylko jako słodki deser, ale także na urodziny.

Skoro już wiesz jak zrobić tort schachera, koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis. Smacznego!

Alergeny w torcie schachera

Lista alergenów dla tortu schachera przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze tortu schachera

na 100g gotowej potrawy

Wybierając czekoladę zwróć uwagę na wysoką zawartość kakao w jej składzie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
365.18
365.18
Białko (g)
6.61
6.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
33.12
33.12
Węglowodany przyswajalne (g)
31.37
31.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.75
1.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
23.47
23.47
Tłuszcze nasycone (g)
16.90
16.90
Tłuszcze nienasycone (g)
6.57
6.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: marmolada, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.11
Brak danych dla: marmolada, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.19
Brak danych dla: marmolada, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.81
0.81
Brak danych dla: marmolada, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
41.63
41.63
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
180.32
180.32
Brak danych dla: marmolada, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
30.21
30.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
107.27
107.27
Brak danych dla: marmolada, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
44.52
44.52
Brak danych dla: marmolada, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.15
2.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.89
0.89
Brak danych dla: marmolada, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.30
0.30
Brak danych dla: marmolada, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu schachera 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu schachera

Koszt składników
55.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Czekolada gorzka
300 g
3 tabliczki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
15.00
Za 300 g
Żółtko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Białko jajka
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Mąka pszenna typ 500
125 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Cukier puder
125 g
1/2 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 125 g
Marmolada
100 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
1.61
Za 100 g
Śmietanka kremowa 36%
200 ml
1 opakowanie
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 ml
Koszt składników
55.50