Tort schachera
- Masło - 1/2 kostki (125 g)
- Czekolada gorzka - 3 tabliczki (300 g)
- Żółtko jajka (6 szt.)
- Białko jajka (8 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 1/2 szklanki (125 g)
- Cukier puder - 1/2 szklanki (125 g)
- Marmolada (100 g)
- Śmietanka kremowa 36% - 1 opakowanie (200 ml)
Przepis na tort schachera krok po kroku
W rondelku rozpuść masło i czekoladę (2 tabliczki) połamaną na mniejsze kawałki.
Do czekoladowej masy dodaj żółtka.
Białka jajek ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier puder.
Białka jaj dodaj do czekoladowej masy i delikatnie wymieszaj.
Przelej ciasto na blachę i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu przekrój ciasto na pół i przełóż marmoladą.
W rondelku rozpuść jedną tabliczkę czekolady i dodaj śmietankę.
Gotowe ciasto polej czekoladową polewą.
-
Tort
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort czekoladowy
-
Tort kinder
-
Tort kinder bueno
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Tort pavlova
-
Tort Sachera
-
Tort czekoladowy z wiśniami
-
Tort dacquoise
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Tort ferrero rocher
-
Tort węgierski
-
Masa czekoladowa do tortu
-
Tort bananowy
-
Tort snickers
-
Tort rocher
-
Tort czekoladowo truskawkowy
-
Tort czekoladowy
Więcej informacji na temat tortu schachera
Ważna uroczystość zbliża się wielkimi krokami? Zaskocz wszystkich gości własnoręcznie przygotowanym tortem, który będzie niezwykle zjawiskowy i pyszny, a do tego bardzo czekoladowy. Tort schachera to tradycyjny deser kuchni austriackiej, znany już na całym Świecie pod nazwą torcik wiedeński. Wbrew pozorom przepis na tort schachera nie jest trudny, dodatkowo ciasto przygotujesz w krótkim czasie.
Będzie to dobry pomysł na pyszny, słodki deser, który jest połączeniem delikatnego biszkoptu, wyrazistej czekolady i owocowej konfitury. Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników na biszkopt, czyli jajka, masło, mąkę i cukier puder. Oprócz tego będziemy potrzebować sporej dawki czekolady. Przy jej wyborze pamiętaj aby zwrócić szczególną uwagę na skład. Ważne, aby czekolada była gorzka i zawierała dużą ilość kakao.
Wystarczy, że w rondelku rozpuścisz kostkę masła z dwoma tabliczkami czekolady i zostawisz do ostygnięcia. Następnie dodaj do czekoladowej masy żółtka i delikatnie wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę razem ze szczyptą soli, jej dodatek sprawi, że piana szybciej się ubije. W międzyczasie dodawaj cukier puder, ubitą z białek pianę wmieszaj w resztę masy. Ważne aby robić to delikatnie, wtedy ciasto będzie wilgotne i puszyste. Tak przygotowane ciasto przelej do okrągłej formy do pieczenia. Pamiętaj aby wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia lub posmarować odrobiną masła i oprószyć delikatnie bułką tartą. Wtedy będziemy mieli pewność, że ciasto nie przypali się i łatwo będzie się je nakładać.
Teraz wystarczy upiecz biszkopt w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach. W międzyczasie przygotujemy czekoladową polewę. W tym celu w rondelku rozpuść ostatnią, trzecią tabliczkę czekolady i dodaj śmietankę. Gotuj chwilkę na niewielkim ogniu i pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie nasz biszkopt już będzie gotowy, teraz pozostaje nam go odstawić na chwilę, aby ostygł, ponieważ będziemy go przekrajać na pół, tak aby powstały dwa biszkoptowe blaty ciasta. Przełóż biszkopty marmoladą lub konfiturą, w tradycyjnym przepisie jest to smak morelowy.
Taki czekoladowy tort będzie dobry nie tylko jako słodki deser, ale także na urodziny.
Skoro już wiesz jak zrobić tort schachera, koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis. Smacznego!
Alergeny w torcie schachera
Lista alergenów dla tortu schachera przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 36%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze tortu schachera
Wybierając czekoladę zwróć uwagę na wysoką zawartość kakao w jej składzie.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.