Krem czekoladowy do tortu

Opublikowano: 18.01.2022 r., 13:54 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krem czekoladowy do tortu podany w misce.
Krem czekoladowy do tortu
Krem czekoladowy do tortu to świetna opcja na naprawdę pyszny dodatek, który odczaruje nawet najnudniejsze ciasto. Ma wspaniały, bardzo intensywny smak
Przygotowanie 5 min
Pieczenie 5 min
2233 kcal
Kcal w porcji
520 g
Wielkość porcji
89
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Czekolada gorzka (200 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (300 ml)
  • Cukier (20 g)
Liczba porcji:

Przepis na krem czekoladowy do tortu krok po kroku

Włóż czekoladę do dużej miski. Śmietanę wlej do rondla z cukrem i zagotuj, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści.

Doprowadzić do wrzenia, następnie szybko zdjąć z ognia, polać czekoladą i ubić na gładką i błyszczącą masę.

Używać od razu lub pozostawić do ostygnięcia, aż będzie wystarczająco gęsty, aby rozsmarować się na cieście.

Ewentualnie pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie ubić elektryczną trzepaczką do uzyskania lekkiej i puszystej konsystencji i rozprowadzić na cieście.

Jak oceniasz przepis na krem czekoladowy do tortu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,0% osób

Więcej informacji na temat kremu czekoladowego do tortu

Krem czekoladowy do tortu to świetna opcja na naprawdę pyszny dodatek, który odczaruje nawet najnudniejsze ciasto. Ma wspaniały, bardzo intensywny smak. Będzie dobrym wyborem dla osób, które szukają opcji bardzo smaczne, ale również nieskomplikowane rozwiązanie. Ten krem sprawdzi się zarówno na torcie, jak i zwykłym szybkim cieście.

Przepis na krem czekoladowy do tortu to pomysł na zmienienie nawet najnudniejszego we wspaniały i ciekawy deser. Do jego przygotowania potrzeba tylko kilka chwil. Wystarczy kilka minut, by cały krem był gotowy do użycia. Jest on niezwykle gęsty, więc świetnie sprawdzi się do przekładania, ale również dekorowania. W dodatku, by go zrobić przyda się tylko podstawowy sprzęt. Najlepiej użyć kremu zaraz po przygotowaniu. Należy go przechowywać w lodówce. Nie powinien jednak stać w niej dłużej niż 2 dni. Jednak jest on tak pyszny, że znika z garnka w kilka chwil po przygotowaniu. Ma tak dobry i wyważony smak, że spokojnie można wyjadać go łyżką.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić krem czekoladowy do tortu, w kilka chwil, tak by całość nie zabrała zbyt dużo czasu, to ten przepis jest naprawdę świetny. Będzie dobrym wyborem dla początkujących osób, które szukają naprawdę prostego rozwiązania. Do stworzenia tego kremu używa się tylko trzech składników, dlatego całość jest łatwo dostępna i naprawdę tania. Głównym składnikiem tego kremu jest oczywiście czekolada, która sprawia, że całość jest bardzo aromatyczna. Dlatego to wybór czekolady jest najistotniejszy w całym tym przepisie. Warto sięgnąć po czekoladę gorzką, która dobrze komponuje się ze śmietanką. Nie jest zbyt słodka, dlatego tworzy naprawdę wyważoną kompozycję. Dzięki mniejszej ilości cukru krem nie jest mdlący. Ten prosty przepis sprawdzi się idealnie dla tych, którzy naprawdę kochają czekoladę. Do kremu używa się również słodkiej śmietanki, dobrze by była odpowiednio schłodzona przed wykorzystaniem. Wtedy łatwiej będzie ją ubić. Początkujące osoby mogą również skorzystać ze śmietan fixu. Ten pyszny krem wzbogaci każdy wypiek. To dobry przepis, który podpowiada jak stworzyć najlepszy krem z czekolady.

Alergeny w kremie czekoladowym do tortu

Lista alergenów dla kremu czekoladowego do tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze kremu czekoladowego do tortu

na 100g gotowej potrawy

Ten dodatek nie powinien gościć w diecie na co dzień ze względu na spory udział cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(520g)
Energia (kcal)
429.62
2234.00
Białko (g)
3.51
18.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(520g)
Węglowodany (g)
25.72
133.72
Węglowodany przyswajalne (g)
22.64
117.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.08
16.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(520g)
Tłuszcz (g)
35.51
184.66
Tłuszcze nasycone (g)
30.62
159.22
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu czekoladowego do tortu 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu czekoladowego do tortu

Koszt składników
20.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada gorzka
200 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 36%
300 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 ml
Cukier
20 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Koszt składników
20.50