Przepis na tort ferrero rocher krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, mikser, papier do pieczenia, tortownica 23 cm

Oddziel żółtka od białek.

Białka umieść w misce i ubij na sztywną pianę.

Dodaj 100 g cukru i zmiksuj, aż masa będzie szklista.

Dodaj żółtka i ubij.

Przesiej mąkę pszenną oraz kakao i wymieszaj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.

Wyjmij biszkopt z piekarnika i wystudź.

Czekoladę rozpuść w rondlu.

W misce umieść mascarpone i śmietanę.

Wsyp 100 g cukru i dodaj czekoladę.

Zmiksuj do powstania sztywnej piany.

Biszkopt przekrój na 3 blaty.

Blaty nasącz wodą z cytryną i przełóż kremem czekoladowym.

Czekoladę mleczną umieść w garnku i rozpuść.

Dodaj śmietanę i wymieszaj.

Wierzch ciasta polej polewą czekoladową.

Posiekaj orzechy laskowe i posyp wierzch ciasta.

Schłodź tort w lodówce przez minimum 6 godzin.

Tort ferrero rocher podany na ciemnym talerzu leżącym na plastrze drewna.
Tort ferrero rocher
Koszt przygotowania dania
48.66 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
765 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
57

Tort ferrero rocher - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o torcie ferrero rocher

Tort ferrero rocher to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Tort o smaku czekoladowym z dodatkiem orzechów laskowych jest słodki i idealnie sprawdzi się podany z dodatkiem kawy lub herbaty. Tort pięknie prezentuje się na talerzu. Można przygotować go także na bardziej uroczyste okazje. Przepis na tort ferrero rocher jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, kakao, czekolada gorzka, orzechy laskowe, śmietana kremówka, mascarpone, cytryna, czekolada mleczna.

Jak zrobić tort ferrero rocher? Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w misce i ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i zmiksuj, aż masa będzie szklista. Dodaj żółtka i ubij. Przesiej mąkę pszenną oraz kakao i wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Wyjmij biszkopt z piekarnika i wystudź. Czekoladę rozpuść w rondlu. W misce umieść mascarpone i śmietanę. Wsyp cukier i dodaj czekoladę. Zmiksuj do powstania sztywnej piany. Biszkopt przekrój na 3 blaty. Blaty nasącz wodą z cytryną i przełóż kremem czekoladowym. Czekoladę mleczną umieść w garnku i rozpuść. Dodaj śmietanę i wymieszaj. Wierzch ciasta polej polewą czekoladową. Posiekaj orzechy laskowe i posyp wierzch ciasta. Schłodź tort w lodówce przez minimum 6 godzin.

Orzechy laskowe są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy laskowe zawierają dużą ilość składników mineralnych takich jak magnez czy potas. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych.

Podsumowując sprawdzony przepis na pyszny tort jest idealny na urodziny dla dzieci i dorosłych. Najlepszy tort czekoladowo orzechowy jest wspaniałym dodatkiem do kawy i herbaty. Smaczny tort jest dobry do spożycia kilka godzin po schłodzeniu w lodówce. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Wartości odżywcze tortu ferrero rocher

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kalorie)
364.70 kcal
765.86 kcal
Białko
8.73 g
18.33 g

Węglowodany w torcie ferrero rocher

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany
32.38 g
67.99 g
Węglowodany przyswajalne
30.42 g
63.88 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.96 g
4.11 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz
23.26 g
48.84 g
Tłuszcze nasycone
18.20 g
38.21 g
Tłuszcze nienasycone
5.06 g
10.62 g
Cholesterol
84.12 mg
176.66 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tort ferrero rocher

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód
35.23 mg
73.97 mg
Wapń
67.48 mg
141.70 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
2.28 mg
4.78 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu ferrero rocher 57
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w torcie ferrero rocher

Lista alergenów dla tortu ferrero rocher przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada mleczna
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy laskowe

Cena przygotowania tortu ferrero rocher

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Czekolada gorzka
200 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Czekolada mleczna
150 g
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
5.25
Za 150 g
Orzechy laskowe
100 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Cytryna
50 g
1 mała sztuka
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 50 g
Koszt składników
66.80
Jak oceniasz przepis na tort ferrero rocher
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób