Tort czekoladowy z wiśniami

Opublikowano: 06.12.2021 r., 19:42 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
tort czekoladowy z wiśniami
Tort czekoladowy z wiśniami
Nie ma nic lepszego niż połączenie czekolady z wiśniami, w dodatku w domowym torcie. Koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się sam.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Czas ubijania 45 min
273 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 1 szklanka (250 g)
  • Cukier 1/2 szklanki (125 g)
  • Kakao 16% (proszek) (60 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mleko 2% 1 szklanka (250 ml)
  • Olej rzepakowy (60 ml)
  • Śmietanka kremowa 36% 2 opakowania (400 ml)
  • Cukier puder 3 łyżki (30 g)
  • Czekolada gorzka 2 tabliczki (200 g)
  • Wiśnie 2 szklanki (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier wanilinowy, soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, okrągła forma do pieczenia

Przepis na tort czekoladowy z wiśniami krok po kroku

W misce połącz ze sobą mleko, cukier, olej i jajka.

W osobnej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, kakao i sodę oczyszczoną.

Połącz zawartości obu misek i dokładnie wymieszaj.

Wylej ciasto na blachę do pieczenia, upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach.

Upieczone ciasto zostaw do ostygnięcia, a następnie przekrój na trzy blaty.

Czekoladę rozpuść w rondelku, zostaw do ostygnięcia.

Śmietanę wymieszaj z cukrem pudrem i zmiksuj na gładki krem, a następnie połącz z czekoladą.

Blaty ciasta przełóż kremem czekoladowym i owocami.

Pozostałym kremem posmaruj ciasto dookoła.

Wsadź tort czekoladowy do lodówki na minimum godzinę.

Jak oceniasz przepis na tort czekoladowy z wiśniami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat tortu czekoladowemu z wiśniami

Zbliża się ważna okazja, która nie obejdzie się bez tortu? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Wam przepis na tort czekoladowy z wiśniami w domowym wykonaniu.

To niezwykłe połączenie delikatnego, puszystego biszkoptu z kremem czekoladowym i wiśniami pokocha każdy, nie tylko dorośli, ale również dzieci.

Tort czekoladowy z wiśniami nie jest czasochłonny i trudny w wykonaniu. Ze spokojem poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. Do jego przygotowania będą Ci potrzebne podstawowe składniki, które bez problemu znajdziesz, w każdym sklepie.

Zaopatrz się koniecznie w cukier, kakao, jajka, mleko, olej rzepakowy, słodką śmietankę, u mnie to będzie śmietanka 36%, cukier puder, czekoladę i wiśnie.

Pamiętaj, aby przy wyborze czekolady zwrócić szczególną uwagę na jej skład. Ważne, aby to była czekolada gorzka o wysokiej zawartości kakao. Możesz skorzystać z owoców mrożonych lub świeżych, zwróć uwagę, aby były one drylowane, czyli pozbawione pestek. Jeśli, korzystasz z mrożonych wiśni, pamiętaj o odpowiednim odmrożeniu owoców. Sposobów jest kilka, wystarczy wsypać zamrożone owoce do miski i włóż ją do lodówki, możesz także wsypać mrożone owoce do gotującej się wody.

Nie powinno się jednak rozmrażać owoców w temperaturze pokojowej, sprzyja to rozmnażaniu się bakterii i utracie witamin.

Skoro mamy już wszystkie potrzebne składniki na tort czekoladowy z wiśniami, zaczynajmy.

Zatem jak zrobić tort czekoladowy z wiśniami?

Przygotuj dwie miski. W pierwszej połączymy mleko, cukier, kakao i jajka, a w drugiej mąkę, najlepiej przesianą wcześniej przez sito, sprawi to, że ciasto będzie bardziej puszyste, następnie kakao i sodę oczyszczoną.

Po wymieszaniu składników, w każdej misce należy je połączyć. Tak przygotowane ciasto wylej na blachę do pieczenia i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach. W międzyczasie możesz sprawdzać, czy ciasto jest gotowe, za pomocą drewnianego patyczka.

Upieczone ciasto zostaw, niech dokładnie ostygnie. W tym czasie przygotujemy pyszny krem. Wystarczy, że rozpuścisz czekoladę, a w misce zmiksujesz śmietankę z cukrem pudrem na gładki krem. Gdy czekolada delikatnie ostygnie, połącz ją z kremem. Blaty biszkoptowe przełóż kremem i wiśniami. Wstaw tort na minimum godzinę do lodówki.

Nie ma nic lepszego niż domowy tort urodzinowy, koniecznie spróbuj i przekonaj się, jaki jest dobry.

Alergeny w torcie czekoladowym z wiśniami

Lista alergenów dla tortu czekoladowemu z wiśniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Śmietanka kremowa 36%

W przepisie na tort czekoladowy z wiśniami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze tortu czekoladowemu z wiśniami

na 100g gotowej potrawy

Tort w domowym wykonaniu będzie zdecydowanie lepszą opcją niż kupny. Możesz skorzystać z owoców mrożonych lub świeżych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
273.45
273.45
Białko (g)
4.98
4.98

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
29.17
29.17
Węglowodany przyswajalne (g)
26.80
26.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.37
2.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
16.43
16.43
Tłuszcze nasycone (g)
11.54
11.54
Tłuszcze nienasycone (g)
4.89
4.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.04
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.13
1.13
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
16.32
16.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
191.53
191.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
36.63
36.63
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
95.79
95.79
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
43.52
43.52
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.02
2.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.79
0.79
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.30
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu czekoladowemu z wiśniami 80
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu czekoladowemu z wiśniami

Koszt składników
52.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Kakao 16% (proszek)
60 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 60 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Olej rzepakowy
60 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Śmietanka kremowa 36%
400 ml
2 opakowania
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
6.40
Za 400 ml
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Czekolada gorzka
200 g
2 tabliczki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Wiśnie
400 g
2 szklanki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 400 g
Koszt składników
52.00