Tort bananowy

Opublikowano: 06.01.2022 r., 14:07 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
tort bananowy
Tort bananowy
Połączenie pysznych i energetycznych owoców z delikatnym biszkoptem, to nic innego jak tort bananowy, który w szybki i prosty sposób przygotujesz w swoim domu.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Pieczenie 35 min
226 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Jajko (5 szt.)
  • Cukier 1 szklanka (250 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 3/4 szklanki (200 g)
  • Kakao 16% (proszek) 4 łyżki (40 g)
  • Czekolada gorzka 1/2 tabliczki (50 g)
  • Banan 4 sztuki (400 g)
  • Budyń (proszek) 1 opakowanie (70 g)
  • Masło 1/2 kostki (125 g)
  • Mleko 2% 2 szklanki (500 ml)
  • Żółtko jajka (5 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, sok z cytryny, cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, okrągła forma do pieczenia, rózga, miska

Przepis na tort bananowy krok po kroku

Jajka rozbij i podziel na żółtka i białka.

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier.

Do sztywnej masy dodawaj po jednym żółtku (3 sztuki), zmniejszając obroty miksera.

Następnie dodaj mąkę przesianą przez sitko i kakao w proszku.

Przelej ciasto do foremki i upiecz w piekarniku przez 35 minut w 180 stopniach C.

W rondelku delikatnie podgrzej mleko, dodaj budyń, cukier waniliowy i żółtka (2 sztuki). Cały czas mieszaj, gdy masa zacznie gęstnieć, przestań ogrzewać.

Gotową masę ostudź, musi być zimna.

Biszkopt przekrój na dwa blaty ciasta.

Przełóż biszkopt kremem budyniowym. Banan obierz ze skóry i pokrój na plastry, obficie polej sokiem z cytryny.

Obłóż tort na wierzchu plastrami banana, posyp startą na tarce czekoladą.

Jak oceniasz przepis na tort bananowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób

Więcej informacji na temat tortu bananowemu

Najczęściej spotykane połączenie owoców z tortami dotyczy truskawek, malin czy borówek. Dzisiaj jednak przedstawię Ci pyszne połączenie bananów z delikatnym biszkoptem i masą budyniową. Poznaj mój przepis na tort bananowy.

Do jego przygotowania będą potrzebne Ci naprawdę podstawowe składniki, które dokładnie wymieniam nieco niżej.

Oprócz tego zaopatrz się w kakao, gorzką czekoladę oraz banany. Przy wyborze czekolady pamiętaj, aby zawierała one wysokie ilości kakao. Nasz tort bananowy powstanie, także z użyciem budyniu. Śmiało wybierz gotowy budyń z paczki, pamiętając o dobrym składzie, nie powinien on zawierać dużej ilości cukru.

Mój przepis powstał przy użyciu zwykłej mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na taki rodzaj mąki, który naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie. Może to być mąka gryczana lub mieszanka bezglutenowa. W moim przepisie znajdziesz zwykły biały cukier, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Zatem, jak zrobić tort bananowy, który idealnie sprawdzi się na przyjęcie dla dzieci?

Zacznijmy od przygotowania tradycyjnego biszkoptu, do którego dodałam kakao, dzięki temu nasz tort będzie bananowo czekoladowy.

Jeśli masa jest już gotowa, przelej ją do okrągłej formy. Najlepiej, gdyby była ona posmarowana masłem i posypana bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia. Wszystko po to, aby ciasto nie przypaliło się i ławo odchodziło od blaszki.

Tak przygotowany biszkopt upiecz w piekarniku przez 35 minut w 180 stopniach.

W tym czasie przygotujemy nasz pyszny krem budyniowy. Najlepiej sprawdza się tutaj budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym.

Mój tort jest z bananami i dodatkiem gorzkiej czekolady, jeśli chcesz, śmiało możesz przygotować go z ciasteczkami, będzie równie dobry.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis, koniecznie go wykorzystaj.

Alergeny w torcie bananowym

Lista alergenów dla tortu bananowemu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze tortu bananowemu

na 100g gotowej potrawy

Pamiętaj o wyborze kakao i czekolady o wysokiej zawartości kakao.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
226.37
226.37
Białko (g)
4.98
4.98

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
31.90
31.90
Węglowodany przyswajalne (g)
30.26
30.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.64
1.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
9.57
9.57
Tłuszcze nasycone (g)
5.77
5.77
Tłuszcze nienasycone (g)
3.80
3.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.03
3.03
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.77
0.77
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
120.39
120.39

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
104.70
104.70
Witamina B6 (mg)
0.14
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
0.37
Witamina C (mg)
1.78
1.78
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.82
0.82
Witamina E (mg)
0.45
0.45
Retinol (µg (mcg))
102.72
102.72
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.13
Ryboflawina (mg)
0.31
0.31
Niacyna (mg)
0.85
0.85
Foliany (µg (mcg))
37.50
37.50
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
20.75
20.75

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
54.74
54.74
Potas (mg)
192.42
192.42
Wapń (mg)
53.69
53.69
Fosfor (mg)
107.59
107.59
Magnez (mg)
26.27
26.27
Żelazo (mg)
1.60
1.60
Cynk (mg)
0.70
0.70
Miedź (mg)
0.15
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu bananowemu 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu bananowemu

Koszt składników
39.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
200 g
3/4 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.46
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
40 g
4 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Czekolada gorzka
50 g
1/2 tabliczki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Banan
400 g
4 sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 4
2.67
Za 400 g
Budyń (proszek)
70 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.75
Za 70 g
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Żółtko jajka
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Koszt składników
39.50