Tort czekoladowy

tort czekoladowy

Najsłynniejszym tortem czekoladowym jest tort Sachera. Na pomysł jego stworzenia wpadł w 1832 Franz Sacher, młody kucharz z dworu księcia Metternicha w Wiedniu. W dniu, gdy głównego szefa kuchni nie było na dworze, Sacher dostał zadanie – zrobić nowy deser dla wymagających gości księcia. Właśnie wtedy powstał tort czekoladowy, który Sacher udekorował czekoladową polewą, a jego środek przełożył marmoladą morelową. Większość specjalistów kulinarnych do dziś obstaje przy stwierdzeniu, że tort Sachera to niekwestionowany „król” wśród czekoladowych wypieków.

Najciekawsze przepisy w temacie tort czekoladowy

Przepisy w temacie tort czekoladowy

Tort czekoladowy – sprawdzone przepisy na wyjątkowy tort z czekolady

Tort czekoladowy od lat cieszy się popularnością na całym świecie. Uchodzi on za jeden z najbardziej znanych i lubianych deserów, które przyrządza się nie tylko na specjalne okazje, ale i w dni powszednie. Ciasto z czekoladą można kupić w większości cukierni, choć najlepiej jest piec je samodzielnie w domu. Jak zrobić pyszny i słodki torcik czekoladowy? Który przepis na ciasto czekoladowe jest naprawdę dobry? Sprawdź kilka ciekawych pomysłów na tort i dowiedz się, jaka jest jego historia.

Popularne przepisy na tort czekoladowy – dowiedz się, jak je zrobić!

Skąd wziął się tort czekoladowy? Historia powstania słynnego wypieku

Torty czekoladowe są aktualnie jednymi z najbardziej popularnych i najsmaczniejszych wypieków na świecie. Czekolada w połączeniu z miękkim ciastem od dawna kradnie serca kolejnych fanów słodkości. Wydawać by się mogło, że deser należy do nowoczesnych, jednak jego historia jest naprawdę długa. Historycy szacują, że pierwszy przepis na ciasto z czekoladą pojawił się w starożytności. Jednak stworzenie tortu czekoladowego w podobnej formie, jaką znamy dziś, przypisuje się mieszkańcom Italii. Polacy właśnie stamtąd w 1518 roku zyskali przepis na czekoladowe ciasto, głównie dzięki dworzanom królowej Bony. Można powiedzieć więc, że metodę przekładania ciasta czekoladowym kremem, co wciąż robi się w klasycznych tortach czekoladowych, narodził się w okolicy XVI wieku.

Czekoladowych ciast jest naprawdę dużo. Są to głównie wypieki, w których znajduje się czekolada lub kakao. Murzynek, brownie czy tzw. kopiec kreta to tylko kilka z nich! Nie sposób też nie wymienić tortu wiedeńskiego, czyli tortu Sachera – o nim jednak pomówimy sobie za chwilę. Wróćmy się tymczasem do roku 1764. Część historyków upiera się, że to właśnie wtedy powstało ciasto czekoladowe, nie wcześniej. Dlaczego? Otóż w tym roku dobry sposób na obróbkę czekolady do ciasta wymyślił James Baker, który zmielił ziarna kakaowe w kakao. W 1828 roku naukowiec z Holandii (Coenraad van Houten) utworzył masło kakaowe oraz odtłuszczone częściowo kakao, sprzedawane później w proszku. Były to jednak w dalszym ciągu jedynie suche produkty, które można było wykorzystać do pieczenia, a nie samo ciasto.

W 1879 roku gładką i jednolitą czekoladę stworzył Rodolphe Lindt, dzięki czemu wszyscy – już nie tylko wybrani kucharze tajnymi metodami – mogli swobodnie zacząć łączenie czekolady z biszkoptem. Niedługo potem przepis na płynną czekoladę rozprzestrzenił się w całej Ameryce, dzięki czemu ludzie zaczęli piec ciekawe i coraz bardziej wymyślne ciasta. W latach 90-tych popularne stały się również ciastka czekoladowe, które składały się z masy czekoladowej oraz ukrytej w ciastku płynnej czekolady. Niedługo potem do środka ciasteczek zaczęto dodawać różne nadzienia. W podobny sposób powstały również czekoladki, które znamy m.in. z dzisiejszych bombonierek.

Pyszny tort Sachera, czyli początek mody na czekoladowe wypieki

Za najpopularniejszy tort czekoladowy do dziś uznaje się tort Sachera. Jest to wypiek pochodzący z Wiednia, który dziś można kupić jedynie w Hotelu Sacher. W jaki sposób powstało to słynne ciasto? Był 1832 rok, kiedy to książę Metternich, austriacki kanclerz państwa, szykował się na wieczór z ważnymi gośćmi. Z tej okazji zlecił swoim kucharzom przygotować słodki i wybitny deser, jakiego jeszcze nikt nie jadł, aby zaskoczyć gości jego niebywałym smakiem. Szef kuchni dworu tego dnia zachorował, więc zadaniem zająć musiał się młody 16-letni Franz Sacher, pomocnik kucharza. Nastolatek bał się wyzwania, zwłaszcza że wieczór ten zadecydować mógł o jego „być albo nie być” na dworze. Sacher postanowił skomponować genialny deser dla gości księcia Metternicha. Wymyślił historyczny już dziś tort, który na świecie znany jest jako jeden z najpyszniejszych deserów i zdecydowany król słodkich wypieków.

Czekolada w torcie i forma podania wypieku zaskoczyła wszystkich gości oraz samego Metternicha. Pyszny tort składał się z czekoladowego biszkoptu, który nastoletni kucharz przełożył morelową konfiturą. Całość zwieńczył z kolei pyszną polewą czekoladową. Po sukcesie, jakim okazał się tort Sachera, ustanowiono go deserem reprezentacyjnym dworu. Z czasem ciasto zyskało popularność również poza jego murami. Co dalej stało się z Franzem? Zatrudniano go w różnych sławnych restauracjach m.in. na promach czy w kasynach. Z czasem Sacher postanowił jednak otworzyć własną cukiernię i sklep z winami. Hotel Sacher, gdzie dziś spróbować można w Wiedniu słynnego tortu czekoladowego, wybudowany został przez jednego z synów Sachera.

Warto dodać, że receptura na pyszny tort czekoladowy Sachera nie jest już niczym tajemniczym. Przepis znaleźć można na stronie Hotelu Sacher. Czy każdy więc będzie umieć taki torcik? Niekoniecznie, ponieważ receptura, z której kucharze korzystają w cukierni hotelu, jest już ściśle strzeżona i nikomu z zewnątrz nieznana. Dziś powstaje rzecz jasna mnóstwo wariacji wokół przepisu Sachera, jednak żadne ciasto nie smakuje tak specyficznie, jak tort wymyślony przez Franza. Właśnie dlatego ludzie z całego świata zamawiają torty do domów – w Azji, Ameryce czy wielu europejskich krajach. Warto dodać, że w samym Wiedniu każdego roku sprzedaje się ponad… 360 tysięcy tortów Sachera!

Pyszny i słodki tort czekoladowy – dowiedz się, w jaki sposób go upiec!

Ciasta czekoladowe dziś. Które są najbardziej popularne?

Dziś ciasta czekoladowe piecze się w różnych formach. Można delektować się zarówno tortami czekoladowymi, jak i domowymi ciastami z czekoladą. Popularne są też mniejsze czekoladowe wypieki, np. babeczki z kawałkami czekolady bądź serniki. Jeśli chodzi o typowy torcik czekoladowy, wyróżnić można wiele jego rodzajów. Ilość przepisów na czekoladowy tort jest dziś ciężka to policzenia. Wśród tortów z czekoladą na szczególną uwagę zasługuje jednak kilka z nich, na które przepisy dokładniej opiszemy w kolejnej części tekstu.

  • Ciasto czekoladowe z polewą
  • Tort orzechowy z kremem czekoladowym
  • Torcik czekoladowo-truflowy

Ciasto czekoladowe z polewą

To jedno z najsmaczniejszych i najprostszych ciast czekoladowych na świecie. Do przyrządzenia ciasta wystarczy masło, cukier, woda, ciemne kakao, aromat waniliowy, jajka, mąka i proszek do pieczenia. Nie można też oczywiście zapomnieć o polewie czekoladowej, która powinna składać się z czekolady powyżej 70% oraz śmietanki 30%. Na początek wyłóż foremkę papierem do pieczenia. W garnku z wodą podgrzej masło z kakao, cukrem i aromatem waniliowym – poczekaj, aż składniki się rozpuszczą. Ubij na sztywno białka, a mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia. Mąkę dodawaj powoli do masy kakaowej, a następie dorzucaj żółtka i mieszaj tak, aby nie było grudek.

Białka, które już ubiłeś, wmieszaj do ciasta i przełóż na papier w foremce. Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około godzinę. W razie wątpliwości zawsze sprawdzić możesz stan ciasta w środku za pomocą drewnianego patyczka. Aby zrobić polewę, należy podgrzewać śmietankę i czekoladę w garnuszku na małym ogniu, aż do momentu rozpuszczenia się czekolady. Polewą należy udekorować całe ciasto.

Tort orzechowy z kremem czekoladowym

Torcik będzie znakomitym pomysłem na poczęstunek dla gości albo wypiek na specjalną okazję. Jest on całkiem prosty w przygotowaniu, więc powinna poradzić sobie z tortem nawet osoba, która niewiele piecze. Do przyrządzenia ciasta wystarczy użyć jajek, cukru pudu, orzechów włoskich, mąki ziemniaczanej i proszku do pieczenia. Krem czekoladowy stanowić będą czekolada mleczna i gorzka, żelatyna oraz śmietanka 30%. Polewę zrobisz również z tej samej śmietanki i gorzkiej czekolady. Całość ozdobić można porcją orzechów włoskich, które znakomicie podbijają smak tortu orzechowego.

Jako że robimy tort, przyda się okrągła foremka. Wyłożyć trzeba ją papierem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek i ubij białka na sztywną masę wraz z cukrem pudrem. Dodaj później żółtka i miksuj, aż całość się dobrze połączy. Zmiel orzechy włoskie i wymieszaj je z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Zmieszaj też delikatnie suche składniki. Przełóż ciasto do foremki, piecz ok. 50 minut. Po wyjęciu przekrój ostudzone na dwie równe części. Następnie weź się za krem czekoladowy. W tym celu posiekaj obie czekolady, zalej je zagotowaną czekoladą i rozpuść, po czym dodaj żelatynę. Odstaw tak stworzony krem do lodówki na całą noc.

Następnego dnia ubij krem mikserem i przełóż go na biszkopt, oczywiście wyrównując całość. Schłodź ciasto. Na koniec zostanie już tylko przyrządzenie polewy. W tym celu należy przekroić czekoladę i przełożyć ją ze śmietanką do miski nad gankiem, w którym gotować będzie się woda. Podgrzewaj całość, czekając, aż całość nabierze płynnej formy. Tak przygotowaną polewą należy polać tort, a następnie udekorować z wierzchu orzechami.

Torcik czekoladowo-truflowy

Ostatnim przepisem jest smaczny tort czekoladowo-truflowy, którym z powodzeniem poczęstować można gości. Warto od razu zaznaczyć, że podana wersja przeznaczona jest do konsumpcji przez osoby dorosłe, gdyż w cieście znajduje się alkohol. Do przyrządzenia biszkoptu potrzeba masła, cukru, mąki tortowej, jajek, proszku do pieczenia, mielonych migdałów i kakao. Masę truflową zrobisz ze śmietanki 30%, masła, czekolady, rumu i pokruszonych ciastek. Do nasączania przyda się likier toffi oraz woda.

Najpierw wyłóż papierem tortownicę, a następnie utrzyj na puszystą masę masło z cukrem. Dodaj jajka. Wymieszaj mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiej przez sito i dodaj do masy resztę składników (suchych). Wrzuć zmielone migdały i zmieszaj całość. Przełóż ciasto do foremki i piecz przez ok. 20 minut. Nasącz spód tortu wodą wymieszaną z likierem toffi. Następnie zabierz się za przygotowanie masy truflowej. W tym celu wlej śmietankę do garnuszka i dodaj do niej masło. Podgrzewaj na małym ogniu, wciąż mieszając. Dodaj czekoladę połamaną na kawałki i mieszaj, aż zrobi się gładka masa. Wstaw do lodówki na pół godziny, po czym wyjmij masę i wymieszaj ją. Ponownie odstaw na pół godziny. Wyjmij z lodówki i dodaj pokruszone ciastka oraz rum. Wyłóż tak przygotowaną masę na ciasto, wyrównaj ją i udekoruj z wierzchu górę. Pamiętaj, aby przed podaniem tortu odstawić go do lodówki minimum na 4 godziny. Tort najlepszy będzie jednak następnego dnia, kiedy masa zastygnie, a ciasto od środka zrobi się wilgotne. Smacznego!

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto