Tort czekoladowy
-
Tort czekoladowy z malinami
Pyszny tort czekoladowy z malinami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi …
120 + 60 min łatwy 15 497 kcal -
Tort czekoladowo śmietankowy
Tort czekoladowo śmietankowy jest doskonałą opcją na pyszny wypiek, który sprawdzi się na urodziny, a także wszystkie inne uroczystości. Jest …
20 + 40 min łatwy 10 605 kcal -
Tort wiedeński
Tort wiedeński to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Tradycyjny tort czekoladowy z dodatkiem konfitury brzoskwiniowej jest …
30 + 50 min łatwy 8 653 kcal
Tort czekoladowy - przepisy
-
Tort czekoladowy
Tort czekoladowy to ciasto, którego chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Zdecydowanie jest jednym z napopularniejszych i najczęściej przygotowywanych ciast jako …
30 + 60 min łatwy 7 702 kcal
-
Tort kinder
Tort kinder jest fantastyczną opcją dla wszystkich miłośników łatwych czekoladowych wypieków. Fantastycznie sprawdzi się na dziecięce imprezy urodzinowe. Ma pyszny …
30 + 35 min łatwy 10 547 kcal
-
Tort kinder bueno
Tort kinder bueno to świetna opcja dla każdego, kto kocha ten słynny batonik. Ciasto jest smaczne, a przy okazji naprawdę …
45 + 45 min łatwy 10 865 kcal
-
Tort schachera
Ważna uroczystość zbliża się wielkimi krokami? Zaskocz wszystkich gości własnoręcznie przygotowanym tortem, który będzie niezwykle zjawiskowy i pyszny, a do …
30 + 40 min łatwy 12 365 kcal
-
Tort Sachera
Tort Sachera to doskonała propozycja na pyszny deser. Pochodzi on z Austrii, gdzie wymyślony został przez młodego cukiernika o nazwisku, …
30 + 50 min łatwy 12 724 kcal -
Tort czekoladowy z wiśniami
Zbliża się ważna okazja, która nie obejdzie się bez tortu? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Wam przepis na tort czekoladowy …
30 + 45 min łatwy 15 273 kcal
-
Tort ferrero rocher
Tort ferrero rocher to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Tort o smaku czekoladowym z dodatkiem orzechów …
30 + 50 min łatwy 10 765 kcal
-
Tort węgierski
Tort węgierski z wiśniami to doskonała propozycja na pyszny deser tylko dla dorosłych. Krem do tortu węgierskiego przygotowywany jest z …
40 + 50 min łatwy 10 1037 kcal -
Tort bananowy
Najczęściej spotykane połączenie owoców z tortami dotyczy truskawek, malin czy borówek. Dzisiaj jednak przedstawię Ci pyszne połączenie bananów z delikatnym …
40 + 35 min łatwy 15 226 kcal
-
Tort rocher
Pyszny tort to ważny element różnych imprez okolicznościowych. Spróbuj tego tortu czekoladowego z ferrero rocher z wiśniami. Jest znakomity! Przepis …
60 + 40 min średni 14 569 kcal
-
Tort czekoladowo truskawkowy
Tort czekoladowo truskawkowy to wspaniała opcja na naprawdę prosty, ale bardzo elegancki domowy wypiek, który zachwyca czekoladową słodyczą i lekko …
20 + 40 min łatwy 10 430 kcal
-
Tort czekoladowo orzechowy
Tort czekoladowo orzechowy jest niezwykle smacznym deserem, który sprawdzi się na imprezy. To najpopularniejsza wersja eleganckiego wypieku z aromatycznym kremem. …
15 + 45 min łatwy 10 701 kcal
-
Tort z nutellą
Tort z nutellą jest doskonałym wyborem zwłaszcza dla dzieci. Jest smaczny i niezwykle słodki. Idealnie komponuje się zwłaszcza z odrobiną …
25 + 40 min łatwy 10 525 kcal
-
Tort royal
Torty to obecnie najchętniej wykonywane okolicznościowe wypieki. Najczęściej wykonywane są na urodziny, imieniny, rocznice, śluby i inne okazje. Ich historia …
180 + 80 min średni 16 441 kcal
-
Wilgotny tort czekoladowy
Wilgotny tort czekoladowy jest świetną opcją na naprawdę smaczne ciasto, które robi się w kilka chwil. Do jego przygotowania używa …
15 + 25 min łatwy 10 767 kcal
-
Tort orzechowo czekoladowy
Tort orzechowy czekoladowy jest niezwykle pyszną opcją dla wszystkich miłośników czekolady. Ciasto jest proste, a przy tym sprawdza się na …
30 + 45 min łatwy 10 882 kcal
-
Tort
Tort na urodziny może być m.in. czekoladowy, truskawkowy lub waniliowy. Do wyboru są m.in. lekkie torty. Jeżeli chcesz sam przygotować …
75 + 40 min średni 24 480 kcal
-
Tort bez pieczenia na biszkoptach
Tort bez pieczenia na biszkoptach to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają smaczne, ale bardzo proste desery. Można go zrobić …
25 min łatwy 10 716 kcal
-
Ciasto z kremem czekoladowym
Ciasto z kremem czekoladowym to pyszny wypiek, który wspaniale sprawdza się na wszelkiego rodzaju imprezy i uroczystości. Jest bardzo aromatyczne …
30 + 45 min łatwy 10 720 kcal
-
Tort szwarcwaldzki
Tort szwarcwaldzki to przepyszny deser o smaku czekoladowo wiśniowym. Idealnie nadaje się na wszelkie uroczystości ze względu na pyszny smak, …
20 + 35 min średni 10 510 kcal -
Tort orzechowy
Tort orzechowy jest niesamowicie pysznym i dekoracyjnym deserem. Pięknie się prezentuje, dlatego świetnie sprawdzi się jako tort urodzinowy, czy ciasto …
30 + 35 min łatwy 10 567 kcal
-
Tort schwarzwaldzki
Tort schwarzwaldzki to czekoladowy tort wiśniowy. Tort świetnie sprawdzi się jako pyszny deser, który można podać z dodatkiem kawy lub …
60 + 40 min łatwy 10 731 kcal
-
Tort z naleśników
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu, kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
25 + 30 min łatwy 12 277 kcal
-
Tort dla dziesięciolatki
Tort dla dziesięciolatki to najlepszy pomysł na ciasto z owocami dla dzieci. Pyszny urodzinowy tort śmietankowy jest bardzo kolorowy, nie …
30 + 50 min łatwy 10 797 kcal
-
Krem czekoladowy do tortu
Krem czekoladowy do tortu to świetna opcja na naprawdę pyszny dodatek, który odczaruje nawet najnudniejsze ciasto. Ma wspaniały, bardzo intensywny …
5 + 5 min łatwy 1 2233 kcal
-
Tort pavlova
Tort pavlova to idealny pomysł na wspaniały, deser który choć pięknie się prezentuje nie jest zbyt skomplikowany. Idealnie nadaje się …
25 + 90 min łatwy 10 305 kcal
-
Tort dacquoise
Tort dacquoise to wyśmienity deser, który nie tylko wspaniale się prezentuje, ale też dobrze smakuje. Choć może wydawać się skomplikowany, …
30 + 45 min łatwy 10 483 kcal
-
Tort snickers
Tort snickers to świetna opcja dla wszystkich miłośników tego popularnego batonika. Jest prosty w przygotowaniu, a przy okazji naprawdę smaczny …
30 + 30 min łatwy 10 463 kcal
-
Tort czekoladowy z truskawkami
Tort czekoladowy z truskawkami to doskonała propozycja na pyszne ciasto urodzinowe. Domowy tort najlepiej przygotować ze świeżymi truskawkami. Sprawdzony przepis …
60 + 60 min łatwy 15 403 kcal
-
Tort marcello
Tort Marcello z wiśniami i czekoladą to rewelacyjny pomysł na pyszny deser lub ciasto okolicznościowe. Świetnie sprawdzi się na urodziny, …
90 min średni 8 698 kcal
-
Tort tiramisu bez pieczenia
Tort tiramisu bez pieczenia to wspaniały pomysł na słodki deser, którego przygotowanie nie zajmie więcej niż 20 minut. Jest słodki, …
10 min łatwy 10 319 kcal
-
Masa czekoladowa do tortu
Zbliża się ważna okazja, która nie obejdzie się bez tortu? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na masę czekoladową …
90 + 20 min łatwy 2
-
Polewa z gorzkiej czekolady
Polewa z gorzkiej czekolady to wspaniała opcja dla wszystkich, którzy kochają naprawdę proste rozwiązania. Ten dodatek świetnie odmieni każdy wypiek …
5 + 15 min łatwy 1 1450 kcal
-
Mus czekoladowy do tortu
Mus czekoladowy do tortu to doskonały pomysł na pyszny krem, który można przygotować w domu jako nadzienie do ciast urodzinowych. …
25 min łatwy 1 2965 kcal
-
Polewa czekoladowa ze śmietaną
Jesteś w trakcie przygotowywania pierników lub pieczenia ciasta, ale nie masz pomysłu na ich ozdobienie? Koniecznie poznaj mój przepis na …
20 + 10 min łatwy 2 871 kcal
-
Krem do tortu z bitej śmietany
Krem do tortu z bitej śmietany to obowiązkowy element lekkich, biszkoptowych tortów. Dzięki temu tort staje się jeszcze bardziej delikatny …
10 min łatwy 1 2684 kcal -
Krem czekoladowy do tortu z masłem
Zbliża się ważna okazja, która nie obejdzie się bez tortu? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na krem czekoladowy …
20 min łatwy 1 1058 kcal
-
Krem do tortu z białej czekolady
Krem do tortu z białej czekolady to doskonała propozycja na pyszny krem do ciasta nie tylko dla dzieci. Krem z …
20 + 10 min łatwy 2 2987 kcal
Tort czekoladowy - co to jest?
Najsłynniejszym tortem czekoladowym jest tort Sachera. Na pomysł jego stworzenia wpadł w 1832 Franz Sacher, młody kucharz z dworu księcia Metternicha w Wiedniu. W dniu, gdy głównego szefa kuchni nie było na dworze, Sacher dostał zadanie – zrobić nowy deser dla wymagających gości księcia. Właśnie wtedy powstał tort czekoladowy, który Sacher udekorował czekoladową polewą, a jego środek przełożył marmoladą morelową. Większość specjalistów kulinarnych do dziś obstaje przy stwierdzeniu, że tort Sachera to niekwestionowany „król” wśród czekoladowych wypieków.
Tort czekoladowy – sprawdzone przepisy na wyjątkowy tort z czekolady
Tort czekoladowy od lat cieszy się popularnością na całym świecie. Uchodzi on za jeden z najbardziej znanych i lubianych deserów, które przyrządza się nie tylko na specjalne okazje, ale i w dni powszednie. Ciasto z czekoladą można kupić w większości cukierni, choć najlepiej jest piec je samodzielnie w domu. Jak zrobić pyszny i słodki torcik czekoladowy? Który przepis na ciasto czekoladowe jest naprawdę dobry? Sprawdź kilka ciekawych pomysłów na tort i dowiedz się, jaka jest jego historia.
Popularne przepisy na tort czekoladowy – dowiedz się, jak je zrobić!
Skąd wziął się tort czekoladowy? Historia powstania słynnego wypieku
Torty czekoladowe są aktualnie jednymi z najbardziej popularnych i najsmaczniejszych wypieków na świecie. Czekolada w połączeniu z miękkim ciastem od dawna kradnie serca kolejnych fanów słodkości. Wydawać by się mogło, że deser należy do nowoczesnych, jednak jego historia jest naprawdę długa. Historycy szacują, że pierwszy przepis na ciasto z czekoladą pojawił się w starożytności. Jednak stworzenie tortu czekoladowego w podobnej formie, jaką znamy dziś, przypisuje się mieszkańcom Italii. Polacy właśnie stamtąd w 1518 roku zyskali przepis na czekoladowe ciasto, głównie dzięki dworzanom królowej Bony. Można powiedzieć więc, że metodę przekładania ciasta czekoladowym kremem, co wciąż robi się w klasycznych tortach czekoladowych, narodził się w okolicy XVI wieku.
Czekoladowych ciast jest naprawdę dużo. Są to głównie wypieki, w których znajduje się czekolada lub kakao. Murzynek, brownie czy tzw. kopiec kreta to tylko kilka z nich! Nie sposób też nie wymienić tortu wiedeńskiego, czyli tortu Sachera – o nim jednak pomówimy sobie za chwilę. Wróćmy się tymczasem do roku 1764. Część historyków upiera się, że to właśnie wtedy powstało ciasto czekoladowe, nie wcześniej. Dlaczego? Otóż w tym roku dobry sposób na obróbkę czekolady do ciasta wymyślił James Baker, który zmielił ziarna kakaowe w kakao. W 1828 roku naukowiec z Holandii (Coenraad van Houten) utworzył masło kakaowe oraz odtłuszczone częściowo kakao, sprzedawane później w proszku. Były to jednak w dalszym ciągu jedynie suche produkty, które można było wykorzystać do pieczenia, a nie samo ciasto.
W 1879 roku gładką i jednolitą czekoladę stworzył Rodolphe Lindt, dzięki czemu wszyscy – już nie tylko wybrani kucharze tajnymi metodami – mogli swobodnie zacząć łączenie czekolady z biszkoptem. Niedługo potem przepis na płynną czekoladę rozprzestrzenił się w całej Ameryce, dzięki czemu ludzie zaczęli piec ciekawe i coraz bardziej wymyślne ciasta. W latach 90-tych popularne stały się również ciastka czekoladowe, które składały się z masy czekoladowej oraz ukrytej w ciastku płynnej czekolady. Niedługo potem do środka ciasteczek zaczęto dodawać różne nadzienia. W podobny sposób powstały również czekoladki, które znamy m.in. z dzisiejszych bombonierek.
Pyszny tort Sachera, czyli początek mody na czekoladowe wypieki
Za najpopularniejszy tort czekoladowy do dziś uznaje się tort Sachera. Jest to wypiek pochodzący z Wiednia, który dziś można kupić jedynie w Hotelu Sacher. W jaki sposób powstało to słynne ciasto? Był 1832 rok, kiedy to książę Metternich, austriacki kanclerz państwa, szykował się na wieczór z ważnymi gośćmi. Z tej okazji zlecił swoim kucharzom przygotować słodki i wybitny deser, jakiego jeszcze nikt nie jadł, aby zaskoczyć gości jego niebywałym smakiem. Szef kuchni dworu tego dnia zachorował, więc zadaniem zająć musiał się młody 16-letni Franz Sacher, pomocnik kucharza. Nastolatek bał się wyzwania, zwłaszcza że wieczór ten zadecydować mógł o jego „być albo nie być” na dworze. Sacher postanowił skomponować genialny deser dla gości księcia Metternicha. Wymyślił historyczny już dziś tort, który na świecie znany jest jako jeden z najpyszniejszych deserów i zdecydowany król słodkich wypieków.
Czekolada w torcie i forma podania wypieku zaskoczyła wszystkich gości oraz samego Metternicha. Pyszny tort składał się z czekoladowego biszkoptu, który nastoletni kucharz przełożył morelową konfiturą. Całość zwieńczył z kolei pyszną polewą czekoladową. Po sukcesie, jakim okazał się tort Sachera, ustanowiono go deserem reprezentacyjnym dworu. Z czasem ciasto zyskało popularność również poza jego murami. Co dalej stało się z Franzem? Zatrudniano go w różnych sławnych restauracjach m.in. na promach czy w kasynach. Z czasem Sacher postanowił jednak otworzyć własną cukiernię i sklep z winami. Hotel Sacher, gdzie dziś spróbować można w Wiedniu słynnego tortu czekoladowego, wybudowany został przez jednego z synów Sachera.
Warto dodać, że receptura na pyszny tort czekoladowy Sachera nie jest już niczym tajemniczym. Przepis znaleźć można na stronie Hotelu Sacher. Czy każdy więc będzie umieć taki torcik? Niekoniecznie, ponieważ receptura, z której kucharze korzystają w cukierni hotelu, jest już ściśle strzeżona i nikomu z zewnątrz nieznana. Dziś powstaje rzecz jasna mnóstwo wariacji wokół przepisu Sachera, jednak żadne ciasto nie smakuje tak specyficznie, jak tort wymyślony przez Franza. Właśnie dlatego ludzie z całego świata zamawiają torty do domów – w Azji, Ameryce czy wielu europejskich krajach. Warto dodać, że w samym Wiedniu każdego roku sprzedaje się ponad… 360 tysięcy tortów Sachera!
Pyszny i słodki tort czekoladowy – dowiedz się, w jaki sposób go upiec!
Ciasta czekoladowe dziś. Które są najbardziej popularne?
Dziś ciasta czekoladowe piecze się w różnych formach. Można delektować się zarówno tortami czekoladowymi, jak i domowymi ciastami z czekoladą. Popularne są też mniejsze czekoladowe wypieki, np. babeczki z kawałkami czekolady bądź serniki. Jeśli chodzi o typowy torcik czekoladowy, wyróżnić można wiele jego rodzajów. Ilość przepisów na czekoladowy tort jest dziś ciężka to policzenia. Wśród tortów z czekoladą na szczególną uwagę zasługuje jednak kilka z nich, na które przepisy dokładniej opiszemy w kolejnej części tekstu.
- Ciasto czekoladowe z polewą
- Tort orzechowy z kremem czekoladowym
- Torcik czekoladowo-truflowy
Ciasto czekoladowe z polewą
To jedno z najsmaczniejszych i najprostszych ciast czekoladowych na świecie. Do przyrządzenia ciasta wystarczy masło, cukier, woda, ciemne kakao, aromat waniliowy, jajka, mąka i proszek do pieczenia. Nie można też oczywiście zapomnieć o polewie czekoladowej, która powinna składać się z czekolady powyżej 70% oraz śmietanki 30%. Na początek wyłóż foremkę papierem do pieczenia. W garnku z wodą podgrzej masło z kakao, cukrem i aromatem waniliowym – poczekaj, aż składniki się rozpuszczą. Ubij na sztywno białka, a mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia. Mąkę dodawaj powoli do masy kakaowej, a następie dorzucaj żółtka i mieszaj tak, aby nie było grudek.
Białka, które już ubiłeś, wmieszaj do ciasta i przełóż na papier w foremce. Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około godzinę. W razie wątpliwości zawsze sprawdzić możesz stan ciasta w środku za pomocą drewnianego patyczka. Aby zrobić polewę, należy podgrzewać śmietankę i czekoladę w garnuszku na małym ogniu, aż do momentu rozpuszczenia się czekolady. Polewą należy udekorować całe ciasto.
Tort orzechowy z kremem czekoladowym
Torcik będzie znakomitym pomysłem na poczęstunek dla gości albo wypiek na specjalną okazję. Jest on całkiem prosty w przygotowaniu, więc powinna poradzić sobie z tortem nawet osoba, która niewiele piecze. Do przyrządzenia ciasta wystarczy użyć jajek, cukru pudu, orzechów włoskich, mąki ziemniaczanej i proszku do pieczenia. Krem czekoladowy stanowić będą czekolada mleczna i gorzka, żelatyna oraz śmietanka 30%. Polewę zrobisz również z tej samej śmietanki i gorzkiej czekolady. Całość ozdobić można porcją orzechów włoskich, które znakomicie podbijają smak tortu orzechowego.
Jako że robimy tort, przyda się okrągła foremka. Wyłożyć trzeba ją papierem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek i ubij białka na sztywną masę wraz z cukrem pudrem. Dodaj później żółtka i miksuj, aż całość się dobrze połączy. Zmiel orzechy włoskie i wymieszaj je z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Zmieszaj też delikatnie suche składniki. Przełóż ciasto do foremki, piecz ok. 50 minut. Po wyjęciu przekrój ostudzone na dwie równe części. Następnie weź się za krem czekoladowy. W tym celu posiekaj obie czekolady, zalej je zagotowaną czekoladą i rozpuść, po czym dodaj żelatynę. Odstaw tak stworzony krem do lodówki na całą noc.
Następnego dnia ubij krem mikserem i przełóż go na biszkopt, oczywiście wyrównując całość. Schłodź ciasto. Na koniec zostanie już tylko przyrządzenie polewy. W tym celu należy przekroić czekoladę i przełożyć ją ze śmietanką do miski nad gankiem, w którym gotować będzie się woda. Podgrzewaj całość, czekając, aż całość nabierze płynnej formy. Tak przygotowaną polewą należy polać tort, a następnie udekorować z wierzchu orzechami.
Torcik czekoladowo-truflowy
Ostatnim przepisem jest smaczny tort czekoladowo-truflowy, którym z powodzeniem poczęstować można gości. Warto od razu zaznaczyć, że podana wersja przeznaczona jest do konsumpcji przez osoby dorosłe, gdyż w cieście znajduje się alkohol. Do przyrządzenia biszkoptu potrzeba masła, cukru, mąki tortowej, jajek, proszku do pieczenia, mielonych migdałów i kakao. Masę truflową zrobisz ze śmietanki 30%, masła, czekolady, rumu i pokruszonych ciastek. Do nasączania przyda się likier toffi oraz woda.
Najpierw wyłóż papierem tortownicę, a następnie utrzyj na puszystą masę masło z cukrem. Dodaj jajka. Wymieszaj mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiej przez sito i dodaj do masy resztę składników (suchych). Wrzuć zmielone migdały i zmieszaj całość. Przełóż ciasto do foremki i piecz przez ok. 20 minut. Nasącz spód tortu wodą wymieszaną z likierem toffi. Następnie zabierz się za przygotowanie masy truflowej. W tym celu wlej śmietankę do garnuszka i dodaj do niej masło. Podgrzewaj na małym ogniu, wciąż mieszając. Dodaj czekoladę połamaną na kawałki i mieszaj, aż zrobi się gładka masa. Wstaw do lodówki na pół godziny, po czym wyjmij masę i wymieszaj ją. Ponownie odstaw na pół godziny. Wyjmij z lodówki i dodaj pokruszone ciastka oraz rum. Wyłóż tak przygotowaną masę na ciasto, wyrównaj ją i udekoruj z wierzchu górę. Pamiętaj, aby przed podaniem tortu odstawić go do lodówki minimum na 4 godziny. Tort najlepszy będzie jednak następnego dnia, kiedy masa zastygnie, a ciasto od środka zrobi się wilgotne. Smacznego!