Przepis na masę czekoladową do tortu krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, mikser, miska, lodówka

Śmietankę wlej do rondelka i delikatnie podgrzewaj.

Dodaj połamane tabliczki czekolady i mieszaj.

Przestań ogrzewać i mieszaj do momentu rozpuszczenia się czekolady.

Masę przykryj folią spożywczą i odstaw na 2-3 h.

Schłodzoną masę czekoladową zmiksuj z serkiem mascarpone na gładki krem.

masa czekoladowa do tortu
Masa czekoladowa do tortu
Koszt przygotowania dania
14.30 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1090 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
80

Masa czekoladowa do tortu - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o masie czekoladowej do tortu

Zbliża się ważna okazja, która nie obejdzie się bez tortu? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na masę czekoladową do tortu, który możesz wykorzystać do każdego rodzaju ciasta. To niezwykłe połączenie delikatnego, puszystego kremu o czekoladowy, posmaku.

Lekki krem do tortu przygotujesz z podstawowych składników. Zapewne część z nich masz w swoim domu, a reszta jest ogólnodostępna, w każdym sklepie.

Będzie potrzebna Ci gorzka i mlecza czekolada, śmietanka o zawartości 36% tłuszczu oraz serek mascarpone.

Pamiętaj tylko, że serek mascarpone jest wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.

Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.

Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu. Warto jednak pamiętać, że tort to rodzaj ciasta, który nie spożywamy na co dzień, dlatego śmiało możesz postawić na tradycyjną wersję serka.

Nie ma znaczenia, na którą wersję się zdecydujesz, obie będą dobre.

Zatem, jak zrobić masę czekoladową do tortu?

W pierwszej kolejności wlej śmietankę kremówkę do rondelka i podgrzewaj, dodaj połamane tabliczki czekolady, ściągnij z ognia i mieszaj do momentu, aż cała czekolada się nie rozpuści.

Odstaw masę na 2-3 godziny do lodówki, a następnie zmiksuj ją z serkiem mascarpone.

Twoja masa czekoladowa do tortu jest gotowa, śmiało możesz przygotować tort z jej dodatkiem. Będzie to także dobry pomysł na krem do innych ciast, dlatego koniecznie zapamiętaj mój prosty przepis.

Masa czekoladowa jest szybka i łatwa w przygotowaniu, dodatkowo pyszna w smaku.

Przygotuj ją i przekonaj się sam, że jest najlepsza.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze masy czekoladowej do tortu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
436.00 kcal
1090.00 kcal
Białko
8.63 g
21.57 g

Węglowodany w masie czekoladowej do tortu

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
24.23 g
60.56 g
Węglowodany przyswajalne
21.95 g
54.87 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.28 g
5.70 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
36.00 g
90.00 g
Tłuszcze nasycone
26.14 g
65.36 g
Szacunkowy indeks glikemiczny masy czekoladowej do tortu 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w masie czekoladowej do tortu

Lista alergenów dla masy czekoladowej do tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Czekolada mleczna

Cena przygotowania masy czekoladowej do tortu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mascarpone
100 g
1/2 opakowania
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 100 g
Śmietanka kremowa 36%
200 ml
1 opakowanie
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 ml
Czekolada gorzka
100 g
1 tabliczka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Czekolada mleczna
100 g
1 tabliczka
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 100 g
Koszt składników
23.00
Jak oceniasz przepis na masę czekoladową do tortu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób