Przepis na tort sachera krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
imbir świeży
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, tortownica 23 cm

300 g czekolady rozpuść nad kąpielą wodną.

250 g ciepłego masła ubij z 200 g cukru, dodaj do niego jajka i zmiksuj do połączenia składników.

Dodaj czekoladę i wymieszaj.

Przesiej mąkę i wymieszaj silikonową szpatułką bardzo delikatnie.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.

Morele oczyść z pestek.

Umieść w garnku z dwoma łyżkami masła i 150 g cukru.

Smaż, aż się rozpadną, dopraw startym imbirem.

Wystudź konfiturę.

Zimne ciasto przekrój ostrym nożem w połowie.

Wyłóż na ciasto konfiturę z moreli i przykryj drugim plackiem ciasta.

W garnku rozgrzej śmietankę kremówkę i dodaj do niej 200 g czekolady, wymieszaj do połączenia składników.

Polej ciasto umieszczone na paterze polewą i schłodź w lodówce.

Tort Sachera podany na talerzu posypanym cukrem pudrem. W oddali stoi szklanka z herbatą.
Tort Sachera
Koszt przygotowania dania
50.48 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
724 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
53

Tort Sachera - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tort Sachera

Tort Sachera to doskonała propozycja na pyszny deser. Pochodzi on z Austrii, gdzie wymyślony został przez młodego cukiernika o nazwisku, któremu zawdzięcza swą nazwę. Oryginalny przepis na ciasto jest ściśle chroniony, dlatego wersje przygotowywane w domu są jedynie zbliżone smakiem. Przepis na tort Sachera jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby go upiec. Do zrobienia tortu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, czekolada gorzka, jajka, masło, morele, imbir, śmietanka kremówka.

Jak zrobić tort Sachera? Czekoladę rozpuść nad kąpielą wodną. Ciepłe masło ubij z cukrem, dodaj do niego jajka i zmiksuj do połączenia składników. Dodaj czekoladę i wymieszaj. Przesiej mąkę i wymieszaj silikonową szpatułką bardzo delikatnie. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Morele oczyść z pestek. Umieść w garnku z dwoma łyżkami masła i cukrem. Smaż aż się rozpadną, dopraw startym imbirem. Wystudź konfiturę. Zimne ciasto przekrój ostrym nożem w połowie. Wyłóż na ciasto konfiturę z moreli i przykryj drugim plackiem ciasta. W garnku rozgrzej śmietankę kremówkę i dodaj do niej czekoladę, wymieszaj do połączenia składników. Polej ciasto umieszczone na paterze polewą i schłodź w lodówce.

Czekolada gorzka użyta do przygotowania słodkich wypieków jest bardzo wyrazista w smaku dzięki wysokiej zawartości kakao (70-80%). Czekolada gorzka lepiej sprawdza się do deserów, gdyż dodatek czekolady mlecznej spowoduje, iż deser będzie bardzo słodki i mdły. Tak wysoka zawartość kakao sprawia, że do czekolady dodane jest mniej cukru. Czekolada gorzka jest bogatym źródłem magnezu, potasu oraz żelaza. Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Jajka są skarbnicą witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak (A, D, E i K), jest w nich także potas, fosfor, wapń i żelazo. Żelazo jest składnikiem niezbędnym do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do komórek naszego ciała.

Podsumowując wiedeński tort czekoladowy doskonale sprawdzi się jako deser podczas rodzinnych spotkań. Tort czekoladowy możesz przygotować z dodatkiem mlecznej czekolady. Sławny torcik wiedeński znany jest na całym świecie. Austriacki tort możesz przechowywać w lodówce przez 3-4 dni, najlepiej pod przykryciem, aby nie wysechł.

Wartości odżywcze tort Sachera

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kalorie)
314.81 kcal
724.06 kcal
Białko
5.17 g
11.88 g

Węglowodany w tort sachera

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany
32.92 g
75.72 g
Węglowodany przyswajalne
30.93 g
71.14 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.99 g
4.58 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz
18.57 g
42.71 g
Tłuszcze nasycone
12.54 g
28.85 g
Tłuszcze nienasycone
6.03 g
13.86 g
Cholesterol
82.27 mg
189.22 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tort sachera

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A
125.94 µg (mcg)
289.67 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.13 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.19 µg (mcg)
0.44 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.31 µg (mcg)
0.72 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.67 mg
1.53 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.28 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.33 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
1.04 mg
2.39 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
25.72 µg (mcg)
59.16 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten
331.64 µg (mcg)
762.77 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tort sachera

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód
25.92 mg
59.61 mg
Potas
212.60 mg
488.99 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
28.22 mg
64.90 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
99.62 mg
229.12 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
40.09 mg
92.20 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
2.11 mg
4.85 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.85 mg
1.97 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.28 mg
0.64 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tort Sachera 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tort Sachera

Lista alergenów dla tort Sachera przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania tort Sachera

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jajko
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Cukier
350 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 g
Śmietanka kremowa 30%
120 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 120 g
Czekolada gorzka
500 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 5
25.00
Za 500 g
Morele
800 g
20 sztuk
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 800 g
Koszt składników
63.50
Jak oceniasz przepis na tort sachera
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób