Tort węgierski

Opublikowano: 30.12.2021 r., 10:27 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tort węgierski podany na okrągłej desce.
Tort węgierski
Tort węgierski to doskonała propozycja na pyszny deser. Czekoladowy tort nasączony dużą ilością alkoholu jest deserem jedynie dla dorosłych. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie i Miksowanie 50 min
1037 kcal
Kcal w porcji
360 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
  • Cukier (300 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 6 płaskich łyżek stołowych (60 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Czekolada gorzka (300 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
  • Mascarpone (500 g)
  • Rum (120 ml)
  • Wiśnie mrożone (500 g)
  • Galaretka (75 g)
  • Migdały (140 g)
  • Herbata czarna napar bez cukru - 1 szklanka (250 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, tortownica 23 cm, rant do ciasta

Przepis na tort węgierski krok po kroku

Oddziel białka od żółtek i ubij białka z cukrem na sztywną pianę.

Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku.

Przesiej mąkę pszenną z kakao i dodaj do masy, wymieszaj delikatnie do połączenia składników.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej masę na biszkopt.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 40 minut.

Wiśnie namocz w rumie.

Wiśnie namocz w rumie.

Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie (wg opakowania), wymieszaj dokładnie.

Do galaretki dodaj wiśnie z rumem i wstaw do lodówki, aby zaczęła tężeć.

Rozpuść czekoladę nad kąpielą wodną.

W misie miksera umieść serek mascarpone, śmietanę kremówkę oraz czekoladę gorzką, ubij na sztywną pianę.

Biszkopt przekrój na trzy blaty.

Ciasto składaj w rancie do ciasta.

Czarną herbatę wymieszaj z rumem.

Pierwszy blat ciasta nasącz herbatą, na brzegi wyłóż krem a na środek galaretkę, drugi blat nasącz i przełóż kremem.

Tort wstaw do lodówki na 3 godziny.

Wyjmij ciasto z rantu i wyrównaj kremem.

Wierzch ciasta udekoruj posiekanymi migdałami.

Jak oceniasz przepis na tort węgierski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat tortu węgierskiego

Tort węgierski z wiśniami to doskonała propozycja na pyszny deser tylko dla dorosłych. Krem do tortu węgierskiego przygotowywany jest z dodatkiem alkoholu. Przepis na tort węgierski jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia pysznego tortu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, kakao, serek mascarpone, śmietana kremówka, czekolada gorzka, wiśnie, rum, herbata czarna, galaretka, migdały.

Jak zrobić tort węgierski? Oddziel białka od żółtek i ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną z kakao i dodaj do masy, wymieszaj delikatnie do połączenia składników. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej masę na biszkopt. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Wiśnie namocz w rumie. Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie, wymieszaj dokładnie. Do galaretki dodaj wiśnie z rumem i wstaw do lodówki, aby zaczęła tężeć. Rozpuść czekoladę nad kąpielą wodną. W misie miksera umieść serek mascarpone, śmietanę kremówkę oraz czekoladę gorzką, ubij na sztywną pianę. Biszkopt przekrój na trzy blaty. Ciasto składaj w rancie do ciasta. Czarną herbatę wymieszaj z rumem. Pierwszy blat ciasta nasącz herbatą, na brzegi wyłóż krem a na środek galaretkę, drugi blat nasącz i przełóż kremem. Tort wstaw do lodówki na 3 godziny. Wyjmij ciasto z rantu i wyrównaj kremem. Wierzch ciasta ozdób posiekanymi migdałami.

Czekolada gorzka świetnie nadaje się do przygotowywania deserów. Czekolada gorzka zawierająca 70-80% kakao zawiera mniejszą ilość cukru niż czekolady mleczne. Kakao, z którego produkowana jest czekolada różnego rodzaju. Kakao pozyskiwane jest z rośliny zwanej kakaowcem, która rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo.

Podsumowując pyszny tort węgierski to doskonały deser na spotkania ze znajomymi. Ciasto przeznaczone jest tylko dla osób pełnoletnich. Biszkopt czekoladowy z galaretką jest dobry na zimno. Tort sprawdzi się na urodziny dla osoby dorosłej. Możesz go przygotować w wersji bez alkoholu, wtedy mogą go spożywać wszyscy goście.

Alergeny w torcie węgierskim

Lista alergenów dla tortu węgierskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały

Wartości odżywcze tortu węgierskiego

na 100g gotowej potrawy

Tort węgierski to słodki wypiek zawierający dużą ilość cukru. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz z podwyższonym poziomem cholesterolu. Domowe torty zawierają mniejszą ilość konserwantów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(360g)
Energia (kcal)
288.19
1037.49
Białko (g)
5.97
21.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(360g)
Węglowodany (g)
29.26
105.33
Węglowodany przyswajalne (g)
27.06
97.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.20
7.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(360g)
Tłuszcz (g)
16.00
57.61
Tłuszcze nasycone (g)
12.27
44.17
Tłuszcze nienasycone (g)
3.73
13.44
Cholesterol (mg)
55.90
201.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(360g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.10
3.97
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(360g)
Sód (mg)
22.13
79.68
Potas (mg)
159.80
575.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
49.87
179.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
95.51
343.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
43.77
157.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.93
6.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.78
2.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.27
0.99
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu węgierskiego 55
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu węgierskiego

Koszt składników
142.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Kakao 16% (proszek)
60 g
6 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 60 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Czekolada gorzka
300 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
15.00
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Rum
120 ml
60.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.29
Za 120 ml
Wiśnie mrożone
500 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
8.75
Za 500 g
Galaretka
75 g
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 75 g
Migdały
140 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
10.50
Za 140 g
Herbata czarna napar bez cukru
250 ml
1 szklanka
0.70
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 250 ml
Koszt składników
142.00