Przepis na tort węgierski krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, tortownica 23 cm, rant do ciasta

Oddziel białka od żółtek i ubij białka z cukrem na sztywną pianę.

Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku.

Przesiej mąkę pszenną z kakao i dodaj do masy, wymieszaj delikatnie do połączenia składników.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej masę na biszkopt.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 40 minut.

Wiśnie namocz w rumie.

Wiśnie namocz w rumie.

Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie (wg opakowania), wymieszaj dokładnie.

Do galaretki dodaj wiśnie z rumem i wstaw do lodówki, aby zaczęła tężeć.

Rozpuść czekoladę nad kąpielą wodną.

W misie miksera umieść serek mascarpone, śmietanę kremówkę oraz czekoladę gorzką, ubij na sztywną pianę.

Biszkopt przekrój na trzy blaty.

Ciasto składaj w rancie do ciasta.

Czarną herbatę wymieszaj z rumem.

Pierwszy blat ciasta nasącz herbatą, na brzegi wyłóż krem a na środek galaretkę, drugi blat nasącz i przełóż kremem.

Tort wstaw do lodówki na 3 godziny.

Wyjmij ciasto z rantu i wyrównaj kremem.

Wierzch ciasta udekoruj posiekanymi migdałami.

Tort węgierski podany na okrągłej desce.
Tort węgierski
Koszt przygotowania dania
75.49 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1037 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
55

Tort węgierski - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o torcie węgierskim

Tort węgierski z wiśniami to doskonała propozycja na pyszny deser tylko dla dorosłych. Krem do tortu węgierskiego przygotowywany jest z dodatkiem alkoholu. Przepis na tort węgierski jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia pysznego tortu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, kakao, serek mascarpone, śmietana kremówka, czekolada gorzka, wiśnie, rum, herbata czarna, galaretka, migdały.

Jak zrobić tort węgierski? Oddziel białka od żółtek i ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną z kakao i dodaj do masy, wymieszaj delikatnie do połączenia składników. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej masę na biszkopt. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Wiśnie namocz w rumie. Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie, wymieszaj dokładnie. Do galaretki dodaj wiśnie z rumem i wstaw do lodówki, aby zaczęła tężeć. Rozpuść czekoladę nad kąpielą wodną. W misie miksera umieść serek mascarpone, śmietanę kremówkę oraz czekoladę gorzką, ubij na sztywną pianę. Biszkopt przekrój na trzy blaty. Ciasto składaj w rancie do ciasta. Czarną herbatę wymieszaj z rumem. Pierwszy blat ciasta nasącz herbatą, na brzegi wyłóż krem a na środek galaretkę, drugi blat nasącz i przełóż kremem. Tort wstaw do lodówki na 3 godziny. Wyjmij ciasto z rantu i wyrównaj kremem. Wierzch ciasta ozdób posiekanymi migdałami.

Czekolada gorzka świetnie nadaje się do przygotowywania deserów. Czekolada gorzka zawierająca 70-80% kakao zawiera mniejszą ilość cukru niż czekolady mleczne. Kakao, z którego produkowana jest czekolada różnego rodzaju. Kakao pozyskiwane jest z rośliny zwanej kakaowcem, która rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo.

Podsumowując pyszny tort węgierski to doskonały deser na spotkania ze znajomymi. Ciasto przeznaczone jest tylko dla osób pełnoletnich. Biszkopt czekoladowy z galaretką jest dobry na zimno. Tort sprawdzi się na urodziny dla osoby dorosłej. Możesz go przygotować w wersji bez alkoholu, wtedy mogą go spożywać wszyscy goście.

Wartości odżywcze tortu węgierskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(360g)
Energia (kalorie)
288.19 kcal
1037.49 kcal
Białko
5.97 g
21.50 g

Węglowodany w torcie węgierskim

Na 100g
Na porcję
(360g)
Węglowodany
29.26 g
105.33 g
Węglowodany przyswajalne
27.06 g
97.42 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.20 g
7.91 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(360g)
Tłuszcz
16.00 g
57.61 g
Tłuszcze nasycone
12.27 g
44.17 g
Tłuszcze nienasycone
3.73 g
13.44 g
Cholesterol
55.90 mg
201.23 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tort węgierski

Na 100g
Na porcję
(360g)
Witamina B6
0.05 mg
0.17 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.50 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.59 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Niacyna
1.10 mg
3.97 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tort węgierski

Na 100g
Na porcję
(360g)
Sód
22.13 mg
79.68 mg
Potas
159.80 mg
575.27 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Wapń
49.87 mg
179.53 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Fosfor
95.51 mg
343.84 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Magnez
43.77 mg
157.59 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Żelazo
1.93 mg
6.96 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Cynk
0.78 mg
2.80 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Miedź
0.27 mg
0.99 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu węgierskiego 55
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w torcie węgierskim

Lista alergenów dla tortu węgierskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały

Cena przygotowania tortu węgierskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
300 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Kakao 16% (proszek)
60 g
6 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 60 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Czekolada gorzka
300 g
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 3
15.00
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Rum
120 ml
60.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 1
10.29
Za 120 ml
Wiśnie mrożone
500 g
7.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 2
8.75
Za 500 g
Galaretka
75 g
1.80
Za 75.0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 75 g
Migdały
140 g
15.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
10.50
Za 140 g
Herbata czarna napar bez cukru
250 ml
1 szklanka
0.70
Za 250.0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 250 ml
Koszt składników
142.00
Jak oceniasz przepis na tort węgierski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90.0% osób