Tort czekoladowo truskawkowy
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Tort czekoladowo truskawkowy to wspaniała opcja na naprawdę prosty, ale bardzo elegancki domowy wypiek, który zachwyca czekoladową słodyczą i lekko owocową nutą.
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 6 szt.
- Cukier - 100 g
- Mąka pszenna typ 500 - 130 g
- Mąka ziemniaczana - 45 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Mascarpone - 400 g
- Śmietanka kremowa 36% - 250 ml
- Truskawki - 500 g
- Kakao 16% (proszek) - 45 g
- Cukier puder - 50 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, mikser, blender, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 24 cm, rondelek
Przepis krok po kroku
- Białka i żółtka oddziel od siebie do osobnych miseczek.
- Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do piany cukier i cukier waniliowy i nadal ubijaj. Wrzucaj po jednym żółtku, wciąż ubijając.
- Do masy dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz kakao, wszystko wymieszaj rózgą, tak by nie było grudek.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.
- Truskawki umyj, pozbaw szypułek i pokrój w kostkę.
- Włóż owoce do rondelka i podduś przez 10 minut, następnie ostudź i zblenduj na gładki mus.
- Serek mascarpone i śmietankę przełóż do miski.
- Dodaj cukier puder i zmiksuj za pomocą miksera na gładki krem.
- Dodaj mus truskawkowy i dokładnie wymieszaj.
- Ciasto przekrój na 2 części i przełóż kremem.
Komentarz dietetyka
Ta opcja zawiera dość sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.