Przepis na tort snickers krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 24 cm

Białka i żółtka oddziel od siebie do osobnych miseczek.

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do piany cukier i cukier waniliowy i nadal ubijaj. Wrzucaj po jednym żółtku, wciąż ubijając.

Do masy dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, wszystko wymieszaj rózgą, tak by nie było grudek.

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut. Następnie ostudź i podziel na 3 blaty.

W misce ubij śmietankę z cukrem pudrem na puch.

Do śmietanki dodawaj małymi partiami mascarpone, ubijaj do połączenia.

Do gotowej masy dodaj posiekane orzechy i wymieszaj łyżką.

Ostudzone blaty wysmaruj masą kajmakową, a następnie przełóż je kremem śmietankowym.

Ciasto wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Tort snickers podany na talerzyku.
tort snickers
Koszt przygotowania dania
24.69 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
463 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
91

Tort snickers - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o torcie snickers

Tort snickers to świetna opcja dla wszystkich miłośników tego popularnego batonika. Jest prosty w przygotowaniu, a przy okazji naprawdę smaczny i bardzo słodki. Składa się z wielu warstw, które razem tworzą najlepszy deser na świecie. Ze względu na dużą ilość kremu jest niezwykle delikatny i miękki.

Przepis na tort snickers jest bardzo łatwy, dlatego sprawdzi się nawet dla początkujących osób. Jego przygotowanie można podzielić na dwie części: przygotowanie pysznego biszkoptu i stworzenie kremu. Krem do tego ciasta jest bardzo słodki, ale również niezwykle prosty. Ciasto ozdabia się także za pomocą dużej ilości słonego karmelu. Dzięki temu w całości przypomina on pierwowzór, czyli popularny batonik. Choć duża część osób obawia się samodzielnie przygotowywać w domu torty, kojarzą się one z czymś niezwykle skomplikowanym, to ten przepis pozwala go zrobić w naprawdę prosty sposób. Choć do pieczenia biszkoptu używa się dość sporo jajek, przez co nie jest to tak tanie ciasto, to jednak zawsze się on udaje, wspaniale smakuje i zaskakuje cudownym aromatem. Ten tort będzie dobrym wyborem dla każdego, kto kocha naprawdę ciekawe i eleganckie ciasta.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tort snickers, który będzie niezwykle smaczny, a przy tym bardzo wyjątkowy, to ten przepis będzie idealnym wyborem. Do jego przygotowania przyda się mikser oraz piekarnik. Choć czas pieczenia jest dość długi, to jednak pozwala on na przygotowanie bardzo miękkiego ciasta. Jednak należy pamiętać, że dobrze dostosować go do posiadanego sprzętu. By upewnić się, że ciasto jest już gotowe, wystarczy włożyć do środka drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli będzie suchy, ciasto można z powodzeniem wyciągać z piekarnika.

To dobry pomysł na naprawdę pyszny tort, który sprawdzi się świetnie na urodziny, nawet dla dzieci. Robi się go z orzechami, dzięki czemu smakuje wybornie, jednak należy się wcześniej upewnić, że wszyscy uczestnicy przyjęcia nie mają alergii na ten składnik. To ciasto z kremem prezentuje się fantastycznie, zwłaszcza z dodatkiem świeżych owoców. Ten sprawdzony przepis pozwala je stworzyć w kilka chwil.

Wartości odżywcze tortu snickers

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(145g)
Energia (kalorie)
319.41 kcal
463.15 kcal
Białko
7.97 g
11.55 g

Węglowodany w torcie snickers

Na 100g
Na porcję
(145g)
Węglowodany
29.72 g
43.09 g
Węglowodany przyswajalne
29.13 g
42.24 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.59 g
0.85 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(145g)
Tłuszcz
19.04 g
27.61 g
Tłuszcze nasycone
14.28 g
20.71 g
Tłuszcze nienasycone
4.76 g
6.90 g
Cholesterol
102.40 mg
148.48 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tort snickers

Na 100g
Na porcję
(145g)
Witamina C
0.48 mg
0.70 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tort snickers

Na 100g
Na porcję
(145g)
Sód
91.86 mg
133.20 mg
Wapń
83.75 mg
121.43 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.11 mg
1.61 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu snickers 91
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w torcie snickers

Lista alergenów dla tortu snickers przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
    • Orzechy arachidowe (ziemne)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
    • kajmak

Cena przygotowania tortu snickers

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
130 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Mąka ziemniaczana
45 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 45 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
25 g
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
1.19
Za 25 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Mascarpone
200 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 200 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Kajmak
200 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
2.61
Za 200 g
Orzechy arachidowe (ziemne)
100 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Koszt składników
51.60
Jak oceniasz przepis na tort snickers
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób