Omlet z budyniem zebra

Opublikowano: 27.04.2022 r., 11:59 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deserowy omlet w paski
Omlet z budyniem zebra
Ten omlet z budyniem wygląda super, ponieważ jest dwukolorowy. Zdrowy, bezglutenowy i najlepszy na śniadanie z jajek dla dzieci. Jest pyszny nawet dla dziecka niejadka.
Przygotowanie 15 min
479 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
26
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko (2 szt.)
  • Syrop z agawy - 2 łyżki (30 g)
  • Budyń (proszek) - bez cukru, 0,5 opakowania śmietankowego i 0,5 opakowania czekoladowego (30 g)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, trzepaczka do jajek

Przepis na omlet z budyniem zebra krok po kroku

Należy zrobić dwie masy.

Jedno jajko wymieszaj na gładką masę z 15 g syropu z agawy oraz 15 g proszku budyniowego śmietankowego.

To samo zrób w oddzielnej misce z użyciem proszku budyniowego czekoladowego.

Rozgrzej olej na patelni.

Na patelnię wylewaj po łyżce masy jasnej i ciemniej na środku patelni tak, by powstały jasno-ciemne paski.

Smaż omlet do rumianego koloru na bardzo wolnej mocy palnika, najlepiej pod przykryciem. Przewróć ostrożnie na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę.

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na omlet z budyniem zebra
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,1% osób

Więcej informacji na temat omleta z budyniem zebra

Ten omlet z budyniem wygląda super, ponieważ jest dwukolorowy. Zdrowy, bezglutenowy i najlepszy na śniadanie z jajek dla dzieci. Jest pyszny nawet dla dziecka niejadka. Przepis na omlet z budyniem przeplata kolor jasny z ciemnym po przekrojeniu. Używa się tutaj dwóch rodzajów proszku budyniowego – śmietankowego i czekoladowego. Sprawdź, jak zrobić omlet z budyniem, by był najlepszy na śniadanie z jajek, na słodko, dla dzieci. Można dodać do niego swoje ulubione dodatki, bo powstał pełnowartościowy i pyszny posiłek.

Omlet z budyniem zebra to prosty przepis na śniadanie z jajek bez glutenu. Wygląda świetnie, ponieważ jest dwukolorowy. Wychodzi bardziej "zbity", ale nie twardy. Wystarczy tylko jajko, proszek budyniowy, syrop z agawy oraz olej. Przez to, że proszek budyniowy ma o wiele mniej kilokalorii niż mąka, jest to przepis na omlet z budyniem o niższej kaloryczności, dobry na redukcji masy ciała. Nie zawiera także wcześniej wymienionego glutenu, więc jest najlepszą opcją dla osób, które nie mogą go jeść. Jak zrobisz omlet z budyniem możesz dodać do niego dżem albo krem czekoladowy. Świetnie pasuje jogurt naturalny, owoce, masło orzechowe.

Coś pysznego i słodkiego na śniadanie z jajka? Omlet z budyniem śmietankowym i czekoladowym dają super posiłek nie tylko dla dzieci. Jak zrobić omlet z budyniem? Potrzebujesz dwóch oddzielnych misek. W każdej misce należy umieścić: jedno jajko, połowę syropu z agawy oraz jeden proszek budyniowy. Masa jasna jest zrobiona z proszkiem budyniowym śmietankowym. Ciemna masa jest z proszkiem budyniowym czekoladowym. Ciasto na omlet powinno być dobrze wymieszane. Najszybciej jest zrobić to trzepaczką do jajek. Można wymieszać też łyżką, widelcem lub mikserem. Gdy masa na omlet jest gotowa, zagrzej olej na patelni. Na gorącą (niedużą - 14 cm) patelnię, na środku, wylewaj po łyżce masy (cały czas na środku). Powstanie przeplatanka dwóch kolorów – jasnego i ciemnego. Omlet smaż do zarumienienia. Jak będzie się dało, przekręć omlet na drugą stronę. Wystarczy go smażyć minutę i gotowe.

*Do przepisu na omlet z budyniem użyj proszku budyniowego niesłodzonego. Jeżeli proszek budyniowy jest już słodzony, pomiń syrop z agawy, by omlet nie wyszedł zbyt słodki.

Jak przekręcić omlet, by się nie rozpadł? Może to się wydawać trudne, ale wbrew pozorom takie nie jest. Wystarczy odczekać odpowiedni czas. Przekręcanie omleta należy rozpocząć w momencie, gdy widzisz, że omlet się ściął. Wtedy całość będzie zwarta i będzie się dobrze trzymała. Należy robić to ostrożnie. Jeśli jest bardzo trudno uniknąć rozerwania omleta, spróbuj sobie pomóc talerzem.

Alergeny w omlecie z budyniem zebra

Lista alergenów dla omleta z budyniem zebra przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze omleta z budyniem zebra

na 100g gotowej potrawy

W przepisie zamiast cukru jest syrop z agawy. Dzięki temu indeks glikemiczny jest niższy, gdyby był zrobiony z cukrem. Ten przepis jest bezglutenowy. Taki omlet nie zawiera byt wielu kilokalorii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
252.22
479.22
Białko (g)
7.74
14.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
28.75
54.63
Węglowodany przyswajalne (g)
28.62
54.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.13
0.25

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
11.51
21.87
Tłuszcze nasycone (g)
2.91
5.52
Tłuszcze nienasycone (g)
8.60
16.35
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.91
11.23
Brak danych dla: syrop z agawy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.70
5.12
Brak danych dla: syrop z agawy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
227.33
431.93

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A (µg (mcg))
99.11
188.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.54
1.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.83
5.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.22
2.32
Witamina E (mg)
0.64
1.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
97.78
185.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.31
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.16
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
33.72
64.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
15.67
29.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
189.61
360.26
Potas (mg)
88.33
167.83
Wapń (mg)
35.22
66.92
Fosfor (mg)
121.50
230.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.50
14.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.10
2.09
Cynk (mg)
0.79
1.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny omleta z budyniem zebra 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania omleta z budyniem zebra

Koszt składników
24.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Syrop z agawy
30 g
2 łyżki
10.50
Za 245,0 g
Liczba opakowań 1
1.29
Za 30 g
Budyń (proszek)
30 g
bez cukru, 0,5 opakowania śmietankowego i 0,5 opakowania czekoladowego
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
24.50