Omlet z odżywką białkową

Opublikowano: 26.03.2022 r., 14:30 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Omlet z odżywką białkową
Omlet z odżywką białkową
Omlet z odżywką białkowym to doskonały pomysł na posiłek w ciągu dnia. Jest pyszny w smaku oraz niezwykle aromatyczny. Spróbuj koniecznie, a zagości u Ciebie na stałe!
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 5 min
586 kcal
Kcal w porcji
340 g
Wielkość porcji
51
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko (2 szt.)
  • Odżywka białkowa (20 g)
  • Mąka owsiana pełnoziarnista (20 g)
  • Mleko 3,2% 3 łyżki (30 ml)
  • Banan (120 g)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
miska, patelnia, trzepaczka do jajek

Przepis na omlet z odzywką białkową krok po kroku

Jajka przekładamy do miski. Roztrzepujemy je, a następnie dodajemy odżywkę białkową oraz mąkę owsianą. Składniki dokładnie łączymy za pomocą trzepaczki tak, aby nie było grudek w cieście.

Do masy dodajemy mleko. Dalej całość mieszamy trzepaczką do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim omlet z obu stron na rumiany kolor.

Podajemy go z pokrojonym w plasterki bananem.

Jak oceniasz przepis na omlet z odzywką białkową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,9% osób

Więcej informacji na temat omletu z odżywką białkową

Pyszny omlet z odżywką białkową to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, II śniadanie lub na podwieczorek. Puszysty omlet z bananem jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić omlet z odżywką białkową? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku jajka przekładamy do miski. Roztrzepujemy je, a następnie dodajemy odżywkę białkową oraz mąkę owsianą. Składniki dokładnie łączymy za pomocą trzepaczki tak, aby nie było grudek w cieście. Do masy dodajemy mleko. Dalej całość mieszamy trzepaczką do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim omlet z obu stron na rumiany kolor. Podajemy go z pokrojonym w plasterki bananem.

Sprawdzony przepis na omlet z odżywką białkową nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jajek, które posiadają wiele wartości odżywczych. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to źródło kwasów omega-3 i 6. To również źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują, doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem jego złej odmiany.

Puszyste i rumiane omlety z jajek odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Możemy je podać z bananem lub innymi ulubionymi owocami. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pyszne omlety na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.

Alergeny w omlecie z odżywką białkową

Lista alergenów dla omletu z odżywką białkową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • odżywka białkowa
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze omletu z odżywką białkową

na 100g gotowej potrawy

Omlet ma niski IG, dzięki czemu możemy na stałe wprowadzić go do naszego menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kcal)
172.61
586.88
Białko (g)
9.09
30.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany (g)
14.97
50.88
Węglowodany przyswajalne (g)
13.08
44.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.88
6.41

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz (g)
8.75
29.75
Tłuszcze nasycone (g)
3.26
11.07
Tłuszcze nienasycone (g)
5.49
18.67
Brak danych dla: odżywka białkowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.69
12.55
Brak danych dla: odżywka białkowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.80
6.12
Brak danych dla: odżywka białkowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
133.16
452.75
Brak danych dla: odżywka białkowa.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina A (µg (mcg))
109.42
372.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.28
0.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.56
1.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.30
18.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.14
3.87
Witamina E (mg)
0.87
2.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
108.16
367.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.50
1.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.91
3.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
39.39
133.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
10.74
36.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód (mg)
76.90
261.47
Potas (mg)
298.84
1016.05
Wapń (mg)
69.52
236.35
Fosfor (mg)
159.19
541.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
38.06
129.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.53
5.21
Cynk (mg)
1.22
4.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny omletu z odżywką białkową 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania omletu z odżywką białkową

Koszt składników
47.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Odżywka białkowa
20 g
26.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 20 g
Mąka owsiana pełnoziarnista
20 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Mleko 3,2%
30 ml
3 łyżki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 ml
Banan
120 g
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 120 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
47.30