Omlet marchewkowy

Opublikowano: 17.02.2022 r., 9:02 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Omlet marchewkowy podany w żeliwnej patelni.
Omlet marchewkowy
Omlet marchewkowy to wspaniała propozycja na pyszny omlet przypominający nieco ciasto marchewkowe. Omlet marchewkowy można podać jako śniadanie na słodko.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 15 min
546 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Mąka orkiszowa (50 g)
  • Marchewka 2 małe sztuki (200 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Mleko 3,2% pół szklanki (120 ml)
  • Orzechy włoskie (50 g)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
  • Proszek do pieczenia (20 g)
  • Jogurt grecki pełnotłusty (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa korzenna do piernika
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska

Przepis na omlet marchewkowy krok po kroku

Obierz marchew i zetrzyj na tarce.

Do miski przesiej mąkę orkiszową, wbij jajka, wlej mleko, wsyp cukier i proszek do pieczenia, zmiksuj do powstania gładkiej masy.

Posiekaj orzechu włoskie.

Dodaj do ciasta marchew i orzechy oraz przyprawę korzenną, wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i wlej masę na omlet.

Smaż przez 7 minut pod przykryciem, przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze 2-3 minuty.

Omlet podaj z dodatkiem jogurtu greckiego.

Jak oceniasz przepis na omlet marchewkowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat omletu marchewkowego

Omlet marchewkowy to bardzo dobry pomysł na smaczny posiłek. Omlet z orzechami i marchewką podać można na śniadanie. Przepis na omlet marchewkowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia omletu potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka orkiszowa, marchew, orzechy włoskie, jajka, cukier, przyprawa korzenna, jogurt grecki, proszek do pieczenia, mleko, olej rzepakowy.

Jak zrobić omlet marchewkowy? Obierz marchew i zetrzyj na tarce. Do miski przesiej mąkę orkiszową, wbij jajka, wlej mleko, wsyp cukier i proszek do pieczenia, zmiksuj do powstania gładkiej masy. Posiekaj orzechu włoskie. Dodaj do ciasta marchew i orzechy oraz przyprawę korzenną, wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i wlej masę na omlet. Smaż przez 7 minut pod przykryciem, przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze 2-3 minuty. Omlet podaj z dodatkiem jogurtu greckiego.

Marchew jest warzywem korzeniowym o różnych odmianach, które różnią się od siebie kolorem oraz smakiem. Marchew jest często wykorzystywana w kuchni jako dodatek do potraw na ciepło oraz surówek i sałatek, które podaje się na zimno. Marchew można spożywać na surowo i po poddaniu obróbce termicznej. Marchew zawiera bardzo dużo błonnika pokarmowego, który ma bardzo dobry wpływ na prawidłową pracę naszych jelit. Błonnik zapobiega powstawaniu zaparć, ma także działanie obniżające stężenie cholesterolu i glukozy we krwi. Błonnika nie powinno się spożywać podczas przyjmowania leków, gdyż powoduje on zaburzenia wchłaniania substancji czynnej leku. Marchew swój kolor zawdzięcza obecności beta-karotenu, który jest także substratem do syntezy witaminy A w naszym ciele.

Podsumowując pyszny omlet z marchewką sprawdzi się na śniadania podczas weekendu we dwoje. Omlet można przygotować także w wersji z dodatkiem ananasa z puszki. Marchewka tarta nadaje omletowi bardziej zwartej konsystencji i większej wilgotności. Omlet jest dobry do spożycia od razu po usmażeniu i najlepiej smakuje podany na ciepło. Nie należy go przechowywać w lodówce.

Alergeny w omlecie marchewkowym

Lista alergenów dla omletu marchewkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Jogurt grecki pełnotłusty
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze omletu marchewkowego

na 100g gotowej potrawy

Omlet marchewkowy to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Omlet jest także świetnym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego, które jest białkiem pełnowartościowym. Omlet nie zawiera dużej ilości kalorii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
156.06
546.22
Białko (g)
6.97
24.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
12.75
44.62
Węglowodany przyswajalne (g)
10.50
36.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.24
7.85

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
9.30
32.57
Tłuszcze nasycone (g)
2.42
8.46
Tłuszcze nienasycone (g)
6.89
24.10
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.69
9.41
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.20
14.70
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
87.86
307.51

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
282.36
988.27
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.52
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
1.28
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.92
6.71
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.65
2.26
Witamina E (mg)
0.58
2.04
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
48.42
169.47
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.24
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.67
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.42
1.47
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
26.87
94.06
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2320.48
8121.66
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
66.28
231.98
Potas (mg)
475.69
1664.92
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
187.12
654.92
Fosfor (mg)
304.01
1064.05
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.40
74.90
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.15
4.03
Cynk (mg)
0.73
2.55
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.51
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny omletu marchewkowego 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania omletu marchewkowego

Koszt składników
40.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
50 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 50 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mleko 3,2%
120 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 ml
Orzechy włoskie
50 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 50 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Proszek do pieczenia
20 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Jogurt grecki pełnotłusty
100 g
3.60
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Koszt składników
40.20