Przepis na omlet marchewkowy krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa korzenna do piernika
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska

Obierz marchew i zetrzyj na tarce.

Do miski przesiej mąkę orkiszową, wbij jajka, wlej mleko, wsyp cukier i proszek do pieczenia, zmiksuj do powstania gładkiej masy.

Posiekaj orzechu włoskie.

Dodaj do ciasta marchew i orzechy oraz przyprawę korzenną, wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i wlej masę na omlet.

Smaż przez 7 minut pod przykryciem, przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze 2-3 minuty.

Omlet podaj z dodatkiem jogurtu greckiego.

Omlet marchewkowy podany w żeliwnej patelni.
Omlet marchewkowy
Koszt przygotowania dania
8.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
494 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
50

Omlet marchewkowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o omlecie marchewkowym

Omlet marchewkowy to bardzo dobry pomysł na smaczny posiłek. Omlet z orzechami i marchewką podać można na śniadanie. Przepis na omlet marchewkowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia omletu potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka orkiszowa, marchew, orzechy włoskie, jajka, cukier, przyprawa korzenna, jogurt grecki, proszek do pieczenia, mleko, olej rzepakowy.

Jak zrobić omlet marchewkowy? Obierz marchew i zetrzyj na tarce. Do miski przesiej mąkę orkiszową, wbij jajka, wlej mleko, wsyp cukier i proszek do pieczenia, zmiksuj do powstania gładkiej masy. Posiekaj orzechu włoskie. Dodaj do ciasta marchew i orzechy oraz przyprawę korzenną, wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i wlej masę na omlet. Smaż przez 7 minut pod przykryciem, przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze 2-3 minuty. Omlet podaj z dodatkiem jogurtu greckiego.

Marchew jest warzywem korzeniowym o różnych odmianach, które różnią się od siebie kolorem oraz smakiem. Marchew jest często wykorzystywana w kuchni jako dodatek do potraw na ciepło oraz surówek i sałatek, które podaje się na zimno. Marchew można spożywać na surowo i po poddaniu obróbce termicznej. Marchew zawiera bardzo dużo błonnika pokarmowego, który ma bardzo dobry wpływ na prawidłową pracę naszych jelit. Błonnik zapobiega powstawaniu zaparć, ma także działanie obniżające stężenie cholesterolu i glukozy we krwi. Błonnika nie powinno się spożywać podczas przyjmowania leków, gdyż powoduje on zaburzenia wchłaniania substancji czynnej leku. Marchew swój kolor zawdzięcza obecności beta-karotenu, który jest także substratem do syntezy witaminy A w naszym ciele.

Podsumowując pyszny omlet z marchewką sprawdzi się na śniadania podczas weekendu we dwoje. Omlet można przygotować także w wersji z dodatkiem ananasa z puszki. Marchewka tarta nadaje omletowi bardziej zwartej konsystencji i większej wilgotności. Omlet jest dobry do spożycia od razu po usmażeniu i najlepiej smakuje podany na ciepło. Nie należy go przechowywać w lodówce.

Wartości odżywcze omletu marchewkowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
141.24 kcal
494.33 kcal
Brak danych dla: jogurt grecki pełnotłusty.
czytaj dalej
Białko
5.94 g
20.79 g
Brak danych dla: jogurt grecki pełnotłusty.
czytaj dalej

Węglowodany w omlecie marchewkowym

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany
11.03 g
38.60 g
Brak danych dla: jogurt grecki pełnotłusty.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
8.78 g
30.74 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.24 g
7.85 g
Brak danych dla: jogurt grecki pełnotłusty.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
8.88 g
31.10 g
Brak danych dla: jogurt grecki pełnotłusty.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
2.09 g
7.31 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
6.68 g
23.38 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.51 g
8.79 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa, jogurt grecki pełnotłusty.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
4.17 g
14.59 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa, jogurt grecki pełnotłusty.
czytaj dalej
Cholesterol
87.86 mg
307.51 mg
Brak danych dla: jogurt grecki pełnotłusty.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na omlet marchewkowy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina D
0.65 µg (mcg)
2.26 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki pełnotłusty.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na omlet marchewkowy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
61.10 mg
213.87 mg
Brak danych dla: jogurt grecki pełnotłusty.
czytaj dalej
Potas
459.89 mg
1609.61 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, jogurt grecki pełnotłusty.
czytaj dalej
Wapń
173.13 mg
605.97 mg
Brak danych dla: jogurt grecki pełnotłusty.
czytaj dalej
Żelazo
1.15 mg
4.03 mg
Brak danych dla: jogurt grecki pełnotłusty.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny omletu marchewkowego 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w omlecie marchewkowym

Lista alergenów dla omletu marchewkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

W przepisie na omlet marchewkowy nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • jogurt grecki pełnotłusty
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania omletu marchewkowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
50 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 50 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mleko 3,2%
120 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 ml
Orzechy włoskie
50 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 50 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Proszek do pieczenia
20 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Jogurt grecki pełnotłusty
100 g
Jak oceniasz przepis na omlet marchewkowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób