Omlet marchewkowy
- Mąka orkiszowa (50 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Jajko (3 szt.)
- Mleko 3,2% - pół szklanki (120 ml)
- Orzechy włoskie (50 g)
- Olej rzepakowy (10 ml)
- Proszek do pieczenia (20 g)
- Jogurt grecki pełnotłusty (100 g)
Przepis na omlet marchewkowy krok po kroku
Obierz marchew i zetrzyj na tarce.
Do miski przesiej mąkę orkiszową, wbij jajka, wlej mleko, wsyp cukier i proszek do pieczenia, zmiksuj do powstania gładkiej masy.
Posiekaj orzechu włoskie.
Dodaj do ciasta marchew i orzechy oraz przyprawę korzenną, wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i wlej masę na omlet.
Smaż przez 7 minut pod przykryciem, przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze 2-3 minuty.
Omlet podaj z dodatkiem jogurtu greckiego.
-
Omlet na słodko
-
Omlet bananowy
-
Omlet szarlotka
-
Omlet owsiany
-
Omlet z białek
-
Omlet dla dzieci
-
Omlet dla dziecka
-
Omlet z pomidorami
-
Omlet francuski
-
Omlet z jabłkiem
-
Klasyczny omlet
-
Omlet z owocami
-
Omlet czekoladowy
-
Omlet z odżywką białkową
-
Omlet z truskawkami
-
Omlet grzybek
-
Omlet z mąką
-
Omlet na słodko bez ubijania
-
Omlet na słodko
Więcej informacji na temat omletu marchewkowego
Omlet marchewkowy to bardzo dobry pomysł na smaczny posiłek. Omlet z orzechami i marchewką podać można na śniadanie. Przepis na omlet marchewkowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia omletu potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka orkiszowa, marchew, orzechy włoskie, jajka, cukier, przyprawa korzenna, jogurt grecki, proszek do pieczenia, mleko, olej rzepakowy.
Jak zrobić omlet marchewkowy? Obierz marchew i zetrzyj na tarce. Do miski przesiej mąkę orkiszową, wbij jajka, wlej mleko, wsyp cukier i proszek do pieczenia, zmiksuj do powstania gładkiej masy. Posiekaj orzechu włoskie. Dodaj do ciasta marchew i orzechy oraz przyprawę korzenną, wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i wlej masę na omlet. Smaż przez 7 minut pod przykryciem, przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze 2-3 minuty. Omlet podaj z dodatkiem jogurtu greckiego.
Marchew jest warzywem korzeniowym o różnych odmianach, które różnią się od siebie kolorem oraz smakiem. Marchew jest często wykorzystywana w kuchni jako dodatek do potraw na ciepło oraz surówek i sałatek, które podaje się na zimno. Marchew można spożywać na surowo i po poddaniu obróbce termicznej. Marchew zawiera bardzo dużo błonnika pokarmowego, który ma bardzo dobry wpływ na prawidłową pracę naszych jelit. Błonnik zapobiega powstawaniu zaparć, ma także działanie obniżające stężenie cholesterolu i glukozy we krwi. Błonnika nie powinno się spożywać podczas przyjmowania leków, gdyż powoduje on zaburzenia wchłaniania substancji czynnej leku. Marchew swój kolor zawdzięcza obecności beta-karotenu, który jest także substratem do syntezy witaminy A w naszym ciele.
Podsumowując pyszny omlet z marchewką sprawdzi się na śniadania podczas weekendu we dwoje. Omlet można przygotować także w wersji z dodatkiem ananasa z puszki. Marchewka tarta nadaje omletowi bardziej zwartej konsystencji i większej wilgotności. Omlet jest dobry do spożycia od razu po usmażeniu i najlepiej smakuje podany na ciepło. Nie należy go przechowywać w lodówce.
Alergeny w omlecie marchewkowym
Lista alergenów dla omletu marchewkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka orkiszowa
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Jogurt grecki pełnotłusty
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze omletu marchewkowego
Omlet marchewkowy to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Omlet jest także świetnym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego, które jest białkiem pełnowartościowym. Omlet nie zawiera dużej ilości kalorii.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.