Omlet z owocami

Opublikowano: 23.04.2022 r., 13:13 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
omlet z owocami
Omlet z owocami
Omlet w wersji słodkiej jest tak samo pyszny, jak jego tradycyjna wersja z warzywami. Wypróbuj mój przepis i przekonaj się sam, jak pyszne jest to połączenie.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 7 min
286 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Jabłko 1 sztuka (100 g)
  • Cynamon 1 łyżeczka (10 g)
  • Olej rzepakowy 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na omlet z owocami krok po kroku

Jajka wbij do miski i roztrzep.

Jabłko pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w małą kostkę.

Do masy dodaj odrobinę cynamonu i połącz delikatnie składniki.

Wymieszaj jajka z jabłkiem i wylej na rozgrzaną patelnię z olejem rzepakowym.

Jak oceniasz przepis na omlet z owocami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat omletu z owocami

Omlet to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, z którym poradzi sobie każdy. Nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego. Klasyczny omlet z jajek tylko z dodatkiem przypraw doczekał się wielu ciekawych modyfikacji. Dzisiaj przedstawię Ci jedną z nich, a mianowicie przepis na omlet z owocami. Do jego przygotowania będziesz potrzebować kilku jajek, ulubione owoce. Ja postawiłam na jabłko z dodatkiem cynamonu, śmiało możesz zamienić je np. na owoce jagodowe. Dodatkowo oczywiście odrobina oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Na oliwie jak najbardziej można smażyć, warto wybierać oliwę z oliwek extra virgin.

Śniadanie w postaci omletu z jajek będzie zdecydowanie pełnowartościowe, ponieważ jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych. Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków, szczególnie w pierwszej połowie dnia.

Warto postawić na śniadania białkowo-tłuszczowe bez węglowodanów, czyli np. pieczywa szczególnie wtedy, gdy od razu po śniadaniu zmagasz się z brakiem energii, uczuciem senności lub w bardzo szybkim czasie jesteś głodny pomimo spożycia kilku kanapek.

W takiej sytuacji postaw na omlet z owocami na słodko. Będzie idealny nie tylko dla dzieci, ale też dla Ciebie jako fit śniadanie. Omlet z owocami w środku jest puszysty i wilgotny, na pewno zapewni Ci sytość na długie godziny.

Dokładnie jak zrobić omlet z owocami opisuję krok po kroku nieco niżej, koniecznie poznaj mój prosty przepis, z którym poradzi sobie nawet osoba zaczynająca swoją przygodę kulinarną. Omlet będzie dobry z wszystkimi owocami, o każdej porze roku. Najlepiej wybierać te, które są akurat sezonowe. Postaw na omlet z borówkami, jagodami lub z czereśniami.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w omlecie z owocami

Lista alergenów dla omletu z owocami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze omletu z owocami

na 100g gotowej potrawy

Omlet możesz przygotowywać z Twoimi ulubionymi owocami, postaw na jabłka lub owoce jagodowe (maliny, truskawki, jagody).

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
143.03
286.06
Białko (g)
8.33
16.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
6.84
13.67
Węglowodany przyswajalne (g)
4.57
9.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.27
4.54

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
9.18
18.35
Tłuszcze nasycone (g)
2.83
5.65
Tłuszcze nienasycone (g)
6.35
12.70
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.32
8.63
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.03
4.06
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
240.71
481.41

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
104.85
209.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.58
1.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.29
2.59
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.80
1.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
103.53
207.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.31
0.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.12
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
31.47
62.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
10.65
21.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
92.76
185.53
Potas (mg)
131.38
262.76
Wapń (mg)
67.41
134.82
Fosfor (mg)
132.94
265.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.00
22.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.42
2.83
Cynk (mg)
0.90
1.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny omletu z owocami 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania omletu z owocami

Koszt składników
14.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Jabłko
100 g
1 sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 100 g
Cynamon
10 g
1 łyżeczka
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 10 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
14.80