Przepis na omlet z owocami krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Jajka wbij do miski i roztrzep.

Jabłko pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w małą kostkę.

Do masy dodaj odrobinę cynamonu i połącz delikatnie składniki.

Wymieszaj jajka z jabłkiem i wylej na rozgrzaną patelnię z olejem rzepakowym.

omlet z owocami
Omlet z owocami
Koszt przygotowania dania
5.21 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
286 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
60

Omlet z owocami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o omlecie z owocami

Omlet to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, z którym poradzi sobie każdy. Nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego. Klasyczny omlet z jajek tylko z dodatkiem przypraw doczekał się wielu ciekawych modyfikacji. Dzisiaj przedstawię Ci jedną z nich, a mianowicie przepis na omlet z owocami. Do jego przygotowania będziesz potrzebować kilku jajek, ulubione owoce. Ja postawiłam na jabłko z dodatkiem cynamonu, śmiało możesz zamienić je np. na owoce jagodowe. Dodatkowo oczywiście odrobina oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Na oliwie jak najbardziej można smażyć, warto wybierać oliwę z oliwek extra virgin.

Śniadanie w postaci omletu z jajek będzie zdecydowanie pełnowartościowe, ponieważ jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych. Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków, szczególnie w pierwszej połowie dnia.

Warto postawić na śniadania białkowo-tłuszczowe bez węglowodanów, czyli np. pieczywa szczególnie wtedy, gdy od razu po śniadaniu zmagasz się z brakiem energii, uczuciem senności lub w bardzo szybkim czasie jesteś głodny pomimo spożycia kilku kanapek.

W takiej sytuacji postaw na omlet z owocami na słodko. Będzie idealny nie tylko dla dzieci, ale też dla Ciebie jako fit śniadanie. Omlet z owocami w środku jest puszysty i wilgotny, na pewno zapewni Ci sytość na długie godziny.

Dokładnie jak zrobić omlet z owocami opisuję krok po kroku nieco niżej, koniecznie poznaj mój prosty przepis, z którym poradzi sobie nawet osoba zaczynająca swoją przygodę kulinarną. Omlet będzie dobry z wszystkimi owocami, o każdej porze roku. Najlepiej wybierać te, które są akurat sezonowe. Postaw na omlet z borówkami, jagodami lub z czereśniami.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze omletu z owocami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
143.03 kcal
286.06 kcal
Białko
8.33 g
16.65 g

Węglowodany w omlecie z owocami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
6.84 g
13.67 g
Węglowodany przyswajalne
4.57 g
9.14 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.27 g
4.54 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
9.18 g
18.35 g
Tłuszcze nasycone
2.83 g
5.65 g
Tłuszcze nienasycone
6.35 g
12.70 g
Tłuszcze jednonasycone
4.32 g
8.63 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.03 g
4.06 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol
240.71 mg
481.41 mg

Witaminy w przepisie na omlet z owocami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
104.85 µg (mcg)
209.71 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.13 mg
0.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.58 µg (mcg)
1.15 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
1.29 µg (mcg)
2.59 µg (mcg)
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E
0.80 mg
1.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
103.53 µg (mcg)
207.06 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.31 mg
0.62 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.12 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
31.47 µg (mcg)
62.94 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
10.65 µg (mcg)
21.29 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na omlet z owocami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
92.76 mg
185.53 mg
Potas
131.38 mg
262.76 mg
Wapń
67.41 mg
134.82 mg
Fosfor
132.94 mg
265.88 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
11.00 mg
22.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.42 mg
2.83 mg
Cynk
0.90 mg
1.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny omletu z owocami 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w omlecie z owocami

Lista alergenów dla omletu z owocami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania omletu z owocami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Jabłko
100 g
1 sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 100 g
Cynamon
10 g
1 łyżeczka
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 10 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
14.80
Jak oceniasz przepis na omlet z owocami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób