Omlet szarlotka

Opublikowano: 18.10.2021 r., 22:25 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Omlet szarlotka posypywana cukrem z cynamonem
Omlet szarlotka
Omlet szarlotka to świetny pomysł na słodkie śniadanie. Idealny na rozjaśnienie ponurego, jesiennego poranka. Z dodatkiem cynamonu smakuje jak najprawdziwsza szarlotka.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 5 min
305 kcal
Kcal w porcji
240 g
Wielkość porcji
41
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko 1 sztuka (1 szt.)
  • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista 1 łyżka (15 g)
  • Mleko 2% 2 łyżki (20 ml)
  • Jabłko 1 sztuka, mała (150 g)
  • Olej rzepakowy 1 łyżka (10 ml)
  • Cynamon 1/2 łyżeczki (3 g)
  • Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki (3 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cynamon, cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, pokrywka do patelni

Przepis na omlet szarlotka krok po kroku

Jabłko umyj i zetrzyj na tarce.

Dodaj cynamon i pół łyżeczki cukru waniliowego.

Oddziel białko od żółtka.

Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Przesiej do miski mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.

Dodaj mleko i żółtka i dokładniej wymieszaj.

Następnie delikatnie wmieszaj ubite białko.

Dodaj przygotowane wcześniej jabłka i wymieszaj.

Rozgrzej patelnię i wylej na nią przygotowaną masę.

Smaż pod przykryciem, aż wierzch się zetnie, po czym delikatnie przełóż na drugą stronę.

Podawaj ze świeżymi owocami.

Jak oceniasz przepis na omlet szarlotka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,8% osób

Więcej informacji na temat omletu szarlotka

Omlet szarlotka to świetnie rozwiązanie gdy marzy Ci się słodkie śniadanie na miły początek dnia. Jest to pyszne urozmaicenie śniadań, gdy brakuje Ci pomysłu czym zaskoczyć rodzinę. Dodatek jabłka i cynamonu dają wrażenie prawdziwego jabłecznika dlatego tak świetnie pasuje na jesienne, zimne poranki. Nasz sprawdzony przepis na omlet szarlotkę polecam każdemu, kto chcę zjeść łatwe i szybkie śniadanie, które zachwyci Twoich bliskich.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Daje ono energię naszemu organizmowi na rozruch i trudy dnia codziennego. Ważne jest by śniadania dostarczały źródeł białka, tłuszczów i węglowodanów. Wynika to z tego, że w nocy nasz metabolizm zwalnia. Dlatego istotnym jest, by dać mu energię i składniki odżywcze, które go przyspieszą i odpowiednia odżywią. Liczne badania dowodzą, że spożywanie śniadań zwiększa koncentrację w ciągu dnia. Dodatkowo zwiększa zdolność uczenia się oraz wpływa pozytywnie na rozwój intelektualny. Spożywanie śniadań jest szczególnie istotne dla dzieci i młodzieży, gdyż ich organizm cały czas się rozwija i potrzebuje dużo energii w postaci pełnowartościowych posiłków. Statystycznie uczniowie niejedzący śniadań mają gorsze wyniki w nauce i są bardziej konfliktowi.

Potrawy z jajek na śniadanie to bardzo dobre rozwiązanie. Jajka są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6. Składniki te odpowiadają m.in. za prawidłową pracę mózgu, wzroku, odporność czy czynność serca. Istotnym jest tylko sposób spożywania jaj. Niestety w towarzystwie tłustych kiełbas lub boczku skutek negatywny przewyższa ten pozytywny. Dlatego przychodzimy z świetnym pomysłem jak zrobić omlet szarlotkę.

Nasz przepis na szarlotkę omlet wykorzystuje w swoim składzie mąkę pełnoziarnistą dzięki czemu to dietetyczne śniadanie jest jeszcze bardziej bogate w witaminy z grupy B. Jeśli chcesz by Twoje śniadanie było jeszcze bardziej fit, pomiń dodatek cukru.

Alergeny w omlecie szarlotka

Lista alergenów dla omletu szarlotka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze omletu szarlotka

na 100g gotowej potrawy

Jajka są bardzo bogate w witaminy i wartości odżywcze, dlatego świetnie nadają się na zdrowe śniadania.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kcal)
127.14
305.13
Białko (g)
3.95
9.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany (g)
14.22
34.13
Węglowodany przyswajalne (g)
11.54
27.69
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.68
6.43

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz (g)
6.35
15.24
Tłuszcze nasycone (g)
1.40
3.35
Tłuszcze nienasycone (g)
4.96
11.89
Cholesterol (mg)
80.55
193.31

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina A (µg (mcg))
42.79
102.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.40
0.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
40.86
98.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.38
0.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.98
38.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
16.49
39.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód (mg)
36.02
86.44
Potas (mg)
245.34
588.83
Wapń (mg)
89.87
215.68
Fosfor (mg)
158.61
380.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.52
37.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.86
2.06
Cynk (mg)
0.52
1.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny omletu szarlotka 41
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania omletu szarlotka

Koszt składników
20.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
1 szt.
1 sztuka
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
15 g
1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 g
Mleko 2%
20 ml
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 ml
Jabłko
150 g
1 sztuka, mała
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 150 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Cynamon
3 g
1/2 łyżeczki
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.26
Za 3 g
Proszek do pieczenia
3 g
1/2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 3 g
Koszt składników
20.90