Przepis na omlet z jabłkiem krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, duża miska

Obierz jabłka ze skórki i pokrój w kostkę.

Do miski wsyp płatki owsiane i wlej mleko, dodaj ksylitol, zblenduj.

Posiekaj czekoladę i dodaj do masy jajecznej razem z jabłkami i cynamonem, wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wlej masę na omlet.

Smaż przez 5-6 minut na wolnym ogniu z każdej strony.

Omlet z jabłkiem podany na deseczce ozdobnej.
Omlet z jabłkiem
Koszt przygotowania dania
15.85 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1055 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
46

Omlet z jabłkiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o omlecie z jabłkiem

Omlet z jabłkiem to wspaniały pomysł na pyszne śniadanie. Omlet na słodko sprawdzi się także jako pyszny deser dla dzieci i dorosłych. Przepis na omlet z jabłkiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia omletu potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: jajka, jabłko, płatki owsiane, mleko, czekolada gorzka, cynamon, ksylitol, olej kokosowy.

Jak zrobić omlet z jabłkiem? Obierz jabłka ze skórki i pokrój w kostkę. Do miski wsyp płatki owsiane i wlej mleko, dodaj ksylitol, zblenduj. Posiekaj czekoladę i dodaj do masy jajecznej razem z jabłkami i cynamonem, wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wlej masę na omlet. Smaż przez 5-6 minut na wolnym ogniu z każdej strony.

Jabłka to bardzo popularne na całym globie owoce. Jabłka są często wykorzystywane w kuchni jako baza ciast i deserów. Jabłka można także dodawać do dań wytrawnych. Jabłka są bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego i pektyn. Dzięki temu mogą być wykorzystane do zrobienia konfitur bez dodatku cukru. Jabłka są bardzo dobrym źródłem witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Witamina C jest prekursorem do syntezy kolagenu, wzmacnia naczynia krwionośne i pomaga walczyć z przeziębieniem. Jabłka ponadto mają wiele różnych odmian, które różnią się smakiem, wyglądem i konsystencją owocu. Czekolada gorzka jest bardzo dobrym źródłem magnezu i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Gorzka czekolada zawiera mniej cukru niż czekolady z mniejszą zawartością kakao. Czekolada świetnie sprawdza się jako dodatek do słodkich wypieków. Ksylitol jest cukrem pochodzącym z brzozy. Ksylitol ma silne działanie bakteriobójcze. Stosuje się go jako dodatek do produktów zapobiegających próchnicy. Ksylitol ma mniej kalorii niż cukier i jest od niego słodszy.

Podsumowując pyszny omlet jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Możesz podać go z dodatkiem jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany. Najlepszy omlet może sprawdzić się jako baza deseru. Łatwy do zrobienia omlet na słodko z cynamonem przygotujesz bez większego problemu.

Wartości odżywcze omleta z jabłkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kalorie)
234.56 kcal
1055.51 kcal
Białko
7.34 g
33.03 g

Węglowodany w omlecie z jabłkiem

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany
24.56 g
110.50 g
Węglowodany przyswajalne
21.67 g
97.54 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.88 g
12.97 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz
12.64 g
56.87 g
Tłuszcze nasycone
8.36 g
37.60 g
Tłuszcze nienasycone
4.28 g
19.27 g
Tłuszcze jednonasycone
3.07 g
13.81 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.21 g
5.46 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol
128.41 mg
577.86 mg

Witaminy w przepisie na omlet z jabłkiem

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A
58.66 µg (mcg)
263.97 µg (mcg)
Witamina B6
0.09 mg
0.42 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12
0.38 µg (mcg)
1.70 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina D
0.79 µg (mcg)
3.57 µg (mcg)
Brak danych dla: jabłko, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina E
0.40 mg
1.82 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol
57.63 µg (mcg)
259.33 µg (mcg)
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Tiamina
0.10 mg
0.44 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.93 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna
0.32 mg
1.43 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany
21.56 µg (mcg)
97.01 µg (mcg)
Brak danych dla: czekolada gorzka, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten
8.45 µg (mcg)
38.04 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na omlet z jabłkiem

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód
54.60 mg
245.69 mg
Potas
197.46 mg
888.59 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń
47.44 mg
213.49 mg
Fosfor
170.04 mg
765.19 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez
45.84 mg
206.26 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo
1.93 mg
8.70 mg
Cynk
1.33 mg
5.97 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź
0.22 mg
0.99 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny omleta z jabłkiem 46
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w omlecie z jabłkiem

Lista alergenów dla omleta z jabłkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Cena przygotowania omleta z jabłkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Płatki owsiane
150 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 150 g
Jabłko
200 g
2 małe sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.56
Za 200 g
Czekolada gorzka
100 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Olej kokosowy
40 ml
9.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.72
Za 40 ml
Ksylitol (cukier brzozowy)
50 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Mleko 3,2%
100 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Koszt składników
48.50
Jak oceniasz przepis na omlet z jabłkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób