Omlet z jabłkiem

Opublikowano: 09.02.2022 r., 9:13 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Omlet z jabłkiem podany na deseczce ozdobnej.
Omlet z jabłkiem
Omlet z jabłkiem to doskonały pomysł na pyszne niskokaloryczne śniadanie. Omlet na słodko można podać także jako zdrowy deser. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na omlet.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 15 min
1055 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
46
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Płatki owsiane (150 g)
  • Jabłko 2 małe sztuki (200 g)
  • Czekolada gorzka (100 g)
  • Olej kokosowy (40 ml)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) (50 g)
  • Mleko 3,2% pół szklanki (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska

Przepis na omlet z jabłkiem krok po kroku

Obierz jabłka ze skórki i pokrój w kostkę.

Do miski wsyp płatki owsiane i wlej mleko, dodaj ksylitol, zblenduj.

Posiekaj czekoladę i dodaj do masy jajecznej razem z jabłkami i cynamonem, wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wlej masę na omlet.

Smaż przez 5-6 minut na wolnym ogniu z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na omlet z jabłkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób

Więcej informacji na temat omleta z jabłkiem

Omlet z jabłkiem to wspaniały pomysł na pyszne śniadanie. Omlet na słodko sprawdzi się także jako pyszny deser dla dzieci i dorosłych. Przepis na omlet z jabłkiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia omletu potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: jajka, jabłko, płatki owsiane, mleko, czekolada gorzka, cynamon, ksylitol, olej kokosowy.

Jak zrobić omlet z jabłkiem? Obierz jabłka ze skórki i pokrój w kostkę. Do miski wsyp płatki owsiane i wlej mleko, dodaj ksylitol, zblenduj. Posiekaj czekoladę i dodaj do masy jajecznej razem z jabłkami i cynamonem, wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wlej masę na omlet. Smaż przez 5-6 minut na wolnym ogniu z każdej strony.

Jabłka to bardzo popularne na całym globie owoce. Jabłka są często wykorzystywane w kuchni jako baza ciast i deserów. Jabłka można także dodawać do dań wytrawnych. Jabłka są bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego i pektyn. Dzięki temu mogą być wykorzystane do zrobienia konfitur bez dodatku cukru. Jabłka są bardzo dobrym źródłem witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Witamina C jest prekursorem do syntezy kolagenu, wzmacnia naczynia krwionośne i pomaga walczyć z przeziębieniem. Jabłka ponadto mają wiele różnych odmian, które różnią się smakiem, wyglądem i konsystencją owocu. Czekolada gorzka jest bardzo dobrym źródłem magnezu i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Gorzka czekolada zawiera mniej cukru niż czekolady z mniejszą zawartością kakao. Czekolada świetnie sprawdza się jako dodatek do słodkich wypieków. Ksylitol jest cukrem pochodzącym z brzozy. Ksylitol ma silne działanie bakteriobójcze. Stosuje się go jako dodatek do produktów zapobiegających próchnicy. Ksylitol ma mniej kalorii niż cukier i jest od niego słodszy.

Podsumowując pyszny omlet jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Możesz podać go z dodatkiem jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany. Najlepszy omlet może sprawdzić się jako baza deseru. Łatwy do zrobienia omlet na słodko z cynamonem przygotujesz bez większego problemu.

Alergeny w omlecie z jabłkiem

Lista alergenów dla omleta z jabłkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze omleta z jabłkiem

na 100g gotowej potrawy

Omlet z jabłkiem to potrawa zawierająca dużą ilość błonnika pokarmowego. Pyszny omlet sprawdzi się jako deser, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Omlet zawiera dużo składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
234.56
1055.51
Białko (g)
7.34
33.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
24.56
110.50
Węglowodany przyswajalne (g)
21.67
97.54
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.88
12.97

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
12.64
56.87
Tłuszcze nasycone (g)
8.36
37.60
Tłuszcze nienasycone (g)
4.28
19.27
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.07
13.81
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.21
5.46
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
128.41
577.86

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
58.66
263.97
Witamina B6 (mg)
0.09
0.42
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.38
1.70
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.79
3.57
Brak danych dla: jabłko, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.40
1.82
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
57.63
259.33
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.44
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.93
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.32
1.43
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.56
97.01
Brak danych dla: czekolada gorzka, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
8.45
38.04

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
54.60
245.69
Potas (mg)
197.46
888.59
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
47.44
213.49
Fosfor (mg)
170.04
765.19
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
45.84
206.26
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.93
8.70
Cynk (mg)
1.33
5.97
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.22
0.99
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny omleta z jabłkiem 46
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania omleta z jabłkiem

Koszt składników
48.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Płatki owsiane
150 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 150 g
Jabłko
200 g
2 małe sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.56
Za 200 g
Czekolada gorzka
100 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Olej kokosowy
40 ml
9.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.72
Za 40 ml
Ksylitol (cukier brzozowy)
50 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Mleko 3,2%
100 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Koszt składników
48.50