Przepis na omlet z jabłkiem krok po kroku
- Jajko 6 szt.
- Płatki owsiane 150 g
- Jabłko 200 g 2 małe sztuki
- Czekolada gorzka 100 g
- Olej kokosowy 40 ml
- Ksylitol (cukier brzozowy) 50 g
- Mleko 3,2% 100 ml pół szklanki
Obierz jabłka ze skórki i pokrój w kostkę.
Do miski wsyp płatki owsiane i wlej mleko, dodaj ksylitol, zblenduj.
Posiekaj czekoladę i dodaj do masy jajecznej razem z jabłkami i cynamonem, wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wlej masę na omlet.
Smaż przez 5-6 minut na wolnym ogniu z każdej strony.
-
Omlet na słodko
-
Omlet bananowy
-
Omlet szarlotka
-
Omlet owsiany
-
Omlet dla dzieci
-
Omlet dla dziecka
-
Omlet z pomidorami
-
Omlet francuski
-
Klasyczny omlet
-
Omlet z owocami
-
Omlet czekoladowy
-
Omlet z truskawkami
-
Omlet z odżywką białkową
-
Omlet grzybek
-
Omlet marchewkowy
-
Omlet na słodko bez ubijania
-
Omlet kakaowy
-
Omlet z dżemem
-
Omlet na słodko

(liczba kalorii)
Omlet z jabłkiem - cechy przepisu
Więcej o omlecie z jabłkiem
Omlet z jabłkiem to wspaniały pomysł na pyszne śniadanie. Omlet na słodko sprawdzi się także jako pyszny deser dla dzieci i dorosłych. Przepis na omlet z jabłkiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia omletu potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: jajka, jabłko, płatki owsiane, mleko, czekolada gorzka, cynamon, ksylitol, olej kokosowy.
Jak zrobić omlet z jabłkiem? Obierz jabłka ze skórki i pokrój w kostkę. Do miski wsyp płatki owsiane i wlej mleko, dodaj ksylitol, zblenduj. Posiekaj czekoladę i dodaj do masy jajecznej razem z jabłkami i cynamonem, wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wlej masę na omlet. Smaż przez 5-6 minut na wolnym ogniu z każdej strony.
Jabłka to bardzo popularne na całym globie owoce. Jabłka są często wykorzystywane w kuchni jako baza ciast i deserów. Jabłka można także dodawać do dań wytrawnych. Jabłka są bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego i pektyn. Dzięki temu mogą być wykorzystane do zrobienia konfitur bez dodatku cukru. Jabłka są bardzo dobrym źródłem witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Witamina C jest prekursorem do syntezy kolagenu, wzmacnia naczynia krwionośne i pomaga walczyć z przeziębieniem. Jabłka ponadto mają wiele różnych odmian, które różnią się smakiem, wyglądem i konsystencją owocu. Czekolada gorzka jest bardzo dobrym źródłem magnezu i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Gorzka czekolada zawiera mniej cukru niż czekolady z mniejszą zawartością kakao. Czekolada świetnie sprawdza się jako dodatek do słodkich wypieków. Ksylitol jest cukrem pochodzącym z brzozy. Ksylitol ma silne działanie bakteriobójcze. Stosuje się go jako dodatek do produktów zapobiegających próchnicy. Ksylitol ma mniej kalorii niż cukier i jest od niego słodszy.
Podsumowując pyszny omlet jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Możesz podać go z dodatkiem jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany. Najlepszy omlet może sprawdzić się jako baza deseru. Łatwy do zrobienia omlet na słodko z cynamonem przygotujesz bez większego problemu.
Wartości odżywcze omleta z jabłkiem
Energia i białka
(450g)
Węglowodany w omlecie z jabłkiem
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy w przepisie na omlet z jabłkiem
(450g)
Składniki mineralne w przepisie na omlet z jabłkiem
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w omlecie z jabłkiem
Lista alergenów dla omleta z jabłkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%