Omlet z pomidorami

Opublikowano: 22.06.2021 r., 22:57 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Omlet z pomidorami na patelni
Omlet z pomidorami
Omlet z pomidorami to pomysł na smaczne śniadanie. Ten omlet można zrobić z różnymi dodatkami, m.in. z cebulą, papryką i szynką. Sprawdź, jak zrobić omlet z pomidorami!
Przygotowanie 40 min
421 kcal
Kcal w porcji
330 g
Wielkość porcji
17
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Jajko - 5 jajek rozmiar M (5 szt.)
  • Papryka czerwona - 1/2 sztuki (110 g)
  • Cebula - 1 mała cebula (50 g)
  • Pomidory koktajlowe - 7 sztuk (140 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (12 ml)
  • Masło - 1 łyżka (15 g)
  • Ser gouda - W kostce (50 g)
  • Szpinak - 1 garść (25 g)
  • Czosnek - 1 ząbek (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, tarka, praska do czosnku, miska, patelnia, trzepaczka do jajek

Przepis na omlet z pomidorami krok po kroku

Paprykę opłucz i osusz. Pół papryki pokrój w kostkę.

Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę.

Pomidory koktajlowe opłucz i przekrój na pół.

Ser żółty zetrzyj na tarce.

Szpinak opłucz.

Jajka umieść w misce i dobrze roztrzep. Następnie dopraw je solą i pieprzem. Dodaj starty ser i całość wymieszaj.

Na patelnię wlej oliwę i po chwili dodaj masło. Na dobrze rozgrzaną patelnię wrzuć cebulę i przysmażaj ją do zeszklenia (ok. 3-4 min). Po tym czasie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 1 minucie dodaj paprykę i smaż ją ok. 5 minut. Następnie dodaj szpinak i przysmażaj go do zwiędnięcia liści.

Do przysmażonej mieszanki warzyw wlej jajka z serem. Na górze umieść pomidory. Przykryj patelnie i duś pod przykryciem do ścięcia omletu.

Gotowy omlet przenieś na talerz.

Jak oceniasz przepis na omlet z pomidorami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,1% osób

Więcej informacji na temat omletu z pomidorami

Puszysty omlet z pomidorami nadaje się na śniadanie oraz lunch. Ten posiłek jest prosty do przygotowania, więc na fit omlet na słono może pokusić się także ten, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem.

Jak zrobić omlet z pomidorami? Przede wszystkim należy zacząć od przygotowania sobie wszystkich składników. Paprykę i cebulę trzeba pokroić, pomidory koktajlowe przekroić na pół, wybrany ser żółty zetrzeć na tarce, a szpinak opłukać (można też oderwać ogonki). Ser należy dodać do roztrzepanych i doprawionych jajek.

Mając tak przygotowane składniki, można szybko zrobić omlet. Należy zacząć od przysmażenia cebuli. Gdy ta się zeszkli, trzeba dodać czosnek. Czosnek nie może się smażyć zbyt długo, ponieważ bardzo szybko staje się gorzki. W zupełności wystarczy 1 min. Potem należy przysmażyć paprykę. Po ok. 5 min można dodać szpinak. Gdy liście zwiędną, można dolać masę jajeczno-serową. Należy kilka razy poruszyć patelnią, aby masa dobrze się rozprowadziła. Na górze trzeba dodać pomidorki koktajlowe. Ten omlet należy dusić pod przykryciem. Danie jest gotowe, gdy dół jest ładnie przypieczony, a góra jest ścięta.

Ten przepis na omlet z pomidorami i cebulą możesz zmodyfikować. Do omletu możesz dodać swoje ulubione przyprawy i zioła, np. bazylię, kolendrę lub oregano. Jeżeli nie dodasz do niego ostrych dodatków, posiłek będzie odpowiedni dla dzieci.

Omlet wyjdzie dobry z szynką lub parówkami. Możesz pokusić się na przygotowanie omletu z serem feta, świeżym szpinakiem i pomidorami koktajlowymi. Pamiętaj o tym, że ser feta jest słony, więc może się okazać, że masy jajecznej nie trzeba będzie już dodatkowo solić.

To danie możesz też przygotować z pomidorami malinowymi. Pomidora należy sparzyć wrzątkiem i po chwili zdjąć z niego skórkę. Następnie trzeba usunąć gniazdo nasienne i odcisnąć sok, a miąższ pokroić na kawałki. Pomidora należy dobrze przysmażyć na patelni z rozgrzanym masłem. Gdy woda całkiem odparuje, można dolać masę z jajek. Pomidora możesz też przysmażyć z cebulką.

Alergeny w omlecie z pomidorami

Lista alergenów dla omletu z pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser gouda

Wartości odżywcze omletu z pomidorami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kcal)
127.84
421.88
Białko (g)
7.48
24.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany (g)
3.29
10.84
Węglowodany przyswajalne (g)
2.48
8.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.81
2.66

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz (g)
9.50
31.35
Tłuszcze nasycone (g)
4.53
14.94
Tłuszcze nienasycone (g)
4.97
16.41
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.85
12.71
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.12
3.70
Cholesterol (mg)
163.09
538.19

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina A (µg (mcg))
142.79
471.22
Witamina B6 (mg)
0.16
0.54
Witamina B12 (µg (mcg))
0.48
1.57
Witamina C (mg)
25.21
83.19
Witamina D (µg (mcg))
0.84
2.78
Witamina E (mg)
1.00
3.31
Retinol (µg (mcg))
91.30
301.28
Tiamina (mg)
0.04
0.14
Ryboflawina (mg)
0.24
0.79
Niacyna (mg)
0.36
1.18
Foliany (µg (mcg))
39.58
130.62
Beta karoten (µg (mcg))
564.80
1863.85

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód (mg)
122.56
404.46
Potas (mg)
181.84
600.08
Wapń (mg)
84.27
278.09
Fosfor (mg)
134.56
444.05
Magnez (mg)
15.01
49.55
Żelazo (mg)
0.99
3.25
Cynk (mg)
0.92
3.05
Miedź (mg)
0.06
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny omletu z pomidorami 17
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania omletu z pomidorami

Koszt składników
55.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
5 szt.
5 jajek rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Papryka czerwona
110 g
1/2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.98
Za 110 g
Cebula
50 g
1 mała cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Pomidory koktajlowe
140 g
7 sztuk
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 140 g
Oliwa z oliwek
12 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.48
Za 12 ml
Masło
15 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Ser gouda
50 g
W kostce
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 50 g
Szpinak
25 g
1 garść
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.83
Za 25 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Koszt składników
55.70