Omlet na słodko bez ubijania

Opublikowano: 24.03.2022 r., 12:49 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Omlet na słodko bez ubijania
Omlet na słodko bez ubijania
Szybki, smaczny i mięciutki omlet na słodko bez ubijania to doskonały pomysł na śniadanie. Zdrowy, bez cukru i odżywczy omlet jest odpowiedni też dla dzieci.
Przygotowanie 10 min
579 kcal
Kcal w porcji
310 g
Wielkość porcji
42
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko (3 szt.)
  • Budyń (proszek) 1 opakowanie (bez dodatku cukru) (40 g)
  • Mąka żytnia typ 2000 (20 g)
  • Jogurt naturalny (60 ml)
  • Erytrytol (15 g)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
duża miska, patelnia

Przepis na omlet na słodko bez ubijania krok po kroku

Rozgrzej olej na patelni.

Wszystkie składniki na omleta umieść w misce i wymieszaj trzepaczką na gładką masę.

Masę wylej na patelnię i smaż do złotego koloru.

Przekręć omleta na drugą stronę i smaż kilka chwil, aż złapie złoty kolor.

Jak oceniasz przepis na omlet na słodko bez ubijania
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,3% osób

Więcej informacji na temat omleta na słodko bez ubijania

Szybki, smaczny i mięciutki omlet na słodko bez ubijania to doskonały pomysł na śniadanie. Zdrowy, bez cukru i odżywczy omlet jest odpowiedni też dla dzieci. Przepis na omlet na słodko bez ubijania jest łatwy, a zrobienie go to szybka sprawa. Jest najlepszym pomysłem na szybki posiłek, zwłaszcza na śniadanie, gdy rano brakuje czasu. To także dobry sposób na zdrowe jedzenie dla dziecka, które nie garnie się do jedzenia. Jeżeli nie wiesz, jak zrobić omlet na słodko bez ubijania, poznaj ten smaczny i łatwy sposób na śniadanie.

Omlet na słodko bez ubijania to najprostsza i najszybsza wersja na tę potrawę. Omlet ten jest bardzo mięciutki, pyszny i ma super konsystencję, dzięki budyniowi. Porcja, która powstaje z tego przepisu, jest duża i sycąca. Możesz podzielić masę na mniejsze porcje. Jak zrobisz omlet na słodko bez ubijania, dodaj do niego ulubiony dodatek, na przykład w postaci pysznego twarożku. Polecam także owoce, dżem, jogurt oraz krem czekoladowy lub orzechowy. By było jak najbardziej zdrowo, zalecam użycie produktów z dobrym składem, bez dodanego cukru.

Ten łatwy, smaczny i szybki pomysł na omlet na słodko bez ubijania świetnie się sprawdzi, zwłaszcza na śniadania. Zrób go dla dzieci – jest pyszny i delikatny. Jak zrobić omlet na słodko bez ubijania? To jest chyba najprostszy przepis, by zrobić omlet. Na samym początku możesz już rozgrzewać olej na patelni. By przygotować omlet na słodko bez ubijania, wystarczy tylko wbić jajka do miski, dodać do nich erytrytol, mąkę, budyń, jogurt i wymieszać na gładką masę bez grudek. Można zrobić to widelcem, łyżką lub trzepaczką. To najszybsze rozwiązanie. Jak masz możliwość, także blendowanie czy miksowanie będzie dobre. Otrzymaną masę wlej na gorącą patelnię i smaż omlet, aż się zetnie. Można smażyć pod przykryciem, ale nie na wysokiej mocy palnika, by się nie przypalił. Gdy da się go przekręcić na drugą stronę – zrób to. Smaż jeszcze przez chwilę. Niech stanie się zarumieniony. I to wszystko. Niezwykle łatwo, szybko, ale zarazem smacznie i zdrowo.

*Do przepisu na omlet na słodko bez ubijania możesz dodać dowolny, ulubiony aromat. Fajnie wpłynie na smak omleta.

*Przepis na omlet na słodko bez ubijania możesz wykonać, dodając do niego cukier zamiast erytrytolu i/lub mąkę pszenną z niższym typem zamiast mąki pełnoziarnistej. To wskazówka dla tych, którzy nie tolerują zamienników cukru lub nadmiernej ilości błonnika. W wersji bezglutenowej mąkę żytnią zastąp budyniem lub mąk bezglutenową: mąką ryżową, kokosową, kukurydzianą albo gryczaną.

Alergeny w omlecie na słodko bez ubijania

Lista alergenów dla omleta na słodko bez ubijania przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka żytnia typ 2000
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Wartości odżywcze omleta na słodko bez ubijania

na 100g gotowej potrawy

Przepis nie zawiera cukru. Ma dużo błonnika. Jest dobry dla wszystkich, którzy chcą się zdrowo odżywiać. Ponadto, w przepisie znajduje się źródło białka, węglowodanów i tłuszczu, więc jest to posiłek zbilansowany.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(310g)
Energia (kcal)
186.82
579.15
Białko (g)
8.86
27.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(310g)
Węglowodany (g)
23.20
71.92
Węglowodany przyswajalne (g)
21.59
66.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.61
5.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(310g)
Tłuszcz (g)
8.52
26.40
Tłuszcze nasycone (g)
2.43
7.53
Tłuszcze nienasycone (g)
6.09
18.87
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.11
12.74
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.98
6.14
Cholesterol (mg)
198.39
615.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(310g)
Witamina D (µg (mcg))
1.30
4.02
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(310g)
Sód (mg)
169.71
526.10
Potas (mg)
129.97
402.90
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Wapń (mg)
71.35
221.20
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.28
3.97
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny omleta na słodko bez ubijania 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania omleta na słodko bez ubijania

Koszt składników
37.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Budyń (proszek)
40 g
1 opakowanie (bez dodatku cukru)
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Mąka żytnia typ 2000
20 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 20 g
Jogurt naturalny
60 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 ml
Erytrytol
15 g
18.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.54
Za 15 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
37.80