Przepis na omlet francuski krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, tarka, patelnia

Papryki pokrój w kostkę a ser zetrzyj na tarce.

Na patelni z oliwą lekko podsmaż paprykę i szpinak.

W misce roztrzep jajka ze szczyptą soli i pieprzu.

Zalej warzywa jajkami i smaż na wolnym ogniu, aż jajka będą ścięte.

Gorący omlet posyp serem i złóż na pół.

Brązowy talerz, na drewnianym stole, z omletem francuskim, posypanym szczypiorkiem.
omlet francuski
Koszt przygotowania dania
6.59 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
367 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
15

Omlet francuski - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o omlecie francuskim

Omlet to popularna potrawa z jajek, która najczęściej jest smażona. Omlet francuski jest to właśnie klasyczny i pyszny omlet z dodatkami. Przepis na omlet francuski składa się z jajek, przypraw, sera żółtego i warzyw. Spośród przypraw najczęściej używa się soli i pieprzu, ale można też dodać inne przyprawy, jak imbir, paprykę słodką i ostrą, kurkumę i wiele innych, w zależności od gustu. Omlet może być zrobiony z warzywami, które lubisz — ja najczęściej używam cebuli, pomidora i szpinaku, ale możesz je zamienić na inne.

Najlepiej podawać go ze świeżym, kolorowymi warzywami, które nie tylko będą sprawiały, że omlet z pomidorami będzie wyglądał ciekawiej, to dodatkowo będzie też zdrowszy. Warzywa pomogą Ci też w zadbaniu o swój wygląd. Dzięki bogactwu witamin, składników mineralnych i innych bioaktywnych składników diety, wpływają one na zdrowy i promienny wygląd cer, silne paznokcie i piękne włosy. Niedobory składników mineralnych lub witamin wpływają na pogorszenie wyglądu, a substancje o działaniu antyutleniającym mogą spowalniać starzenie. Warzywa są także niskokaloryczne i zawierają błonnik pokarmowy, który wpływa na uczucie sytości. Z ich pomocą możesz uzyskać duże objętościowo danie, które będzie miało mało kalorii, dzięki czemu łatwiej Ci będzie schudnąć lub utrzymać prawidłową masę ciała. Omlet francuski możesz podawać z sałatką ze świeżych warzyw, na przykład szpinaku, kolorowej papryki czy rzodkiewki. To sprawi, że danie będzie większe oraz będzie miało więcej błonnika, dzięki czemu posiłek będzie bardziej pożywny i różnorodny. W ten sposób łatwiej uzyskasz szczupłą sylwetkę i zadbasz o zdrowie. Omlet jest też świetny dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i wszystkich, którzy stosują dietę o niskim indeksie glikemicznym. Jajka są źródłem białka i tłuszczu, natomiast warzywa węglowodanów, które możesz jeszcze zwiększyć, podając do omletu kromkę pełnoziarnistego pieczywa. Jest to omlet z serem po francusku, co sprawia, że ma więcej tłuszczu. W ten sposób uzyskamy pełnowartościowy posiłek, który ma niski indeks glikemiczny. Jest to istotne nie tylko dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, jak insulinooporność czy cukrzyca, ale też dla tych, którzy chcą zapobiec rozwojowi tych zaburzeń. Tego typu dania mogą pojawić się także w diecie przeciwzapalnej, która zakłada wybieranie produktów o niskim indeksie glikemicznym oraz spożywanie dużej ilości warzyw i owoców.

Sprawdź jak zrobić omlet francuski!

Wartości odżywcze omletu francuskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
122.38 kcal
367.12 kcal
Białko
7.45 g
22.34 g

Węglowodany w omlecie francuskim

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
3.02 g
9.07 g
Węglowodany przyswajalne
1.97 g
5.90 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.06 g
3.17 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
9.11 g
27.34 g
Tłuszcze nasycone
3.73 g
11.18 g
Tłuszcze nienasycone
5.39 g
16.16 g
Tłuszcze jednonasycone
4.27 g
12.81 g
Tłuszcze wielonasycone
1.11 g
3.34 g
Cholesterol
138.56 mg
415.69 mg

Witaminy w przepisie na omlet francuski

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
176.56 µg (mcg)
529.69 µg (mcg)
Witamina B6
0.17 mg
0.51 mg
Witamina B12
0.45 µg (mcg)
1.35 µg (mcg)
Witamina C
43.41 mg
130.23 mg
Witamina D
0.73 µg (mcg)
2.20 µg (mcg)
Witamina E
1.13 mg
3.39 mg
Retinol
70.38 µg (mcg)
211.12 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.15 mg
Ryboflawina
0.24 mg
0.72 mg
Niacyna
0.42 mg
1.26 mg
Foliany
58.94 µg (mcg)
176.81 µg (mcg)
Beta karoten
1224.12 µg (mcg)
3672.38 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na omlet francuski

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
139.31 mg
417.94 mg
Potas
218.38 mg
655.12 mg
Wapń
103.56 mg
310.69 mg
Fosfor
135.53 mg
406.59 mg
Magnez
23.31 mg
69.94 mg
Żelazo
1.21 mg
3.63 mg
Cynk
0.96 mg
2.89 mg
Miedź
0.07 mg
0.20 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny omletu francuskiego 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w omlecie francuskim

Lista alergenów dla omletu francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

Cena przygotowania omletu francuskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Papryka zielona
60 g
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 g
Papryka czerwona
60 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.08
Za 60 g
Szpinak
50 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 50 g
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Ser gouda
30 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 30 g
Koszt składników
41.70
Jak oceniasz przepis na omlet francuski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób