Omlet z mąką

Opublikowano: 20.02.2023 r., 10:56 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Przygotowanie omletu z mąką
Omlet z mąką
Omlet z mąką to wspaniała propozycja na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Omlet świetnie sprawdzi się podany na słodko lub na słono. Biszkoptowy omlet jest bardzo delikatny i puszysty.
Przygotowanie 5 min
Smażenie i Miksowanie 10 min
630 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko (3 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 - 3 czubate łyżki stołowe (50 g)
  • Masło (20 g)
  • Cukier (30 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, mikser, duża miska

Przepis na omlet z mąką krok po kroku

Oddziel żółtka od białek.

Białka ubij w misce na sztywną pianę.

Dodaj cukier i zmiksuj do uzyskania szklistej masy.

Dodaj żółtka i zmiksuj.

Przesiej mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia.

Na patelni rozpuść masło.

Wlej masę na omlet i smaż przez 5 minut na wolnym ogniu.

Przewróć omlet i smaż jeszcze 2 minuty.

Podawaj z dodatkiem świeżych owoców lub kremu czekoladowego.

Jak oceniasz przepis na omlet z mąką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób

Więcej informacji na temat omleta z mąką

Omlet z mąką to bardzo dobry pomysł na pyszne i szybkie śniadanie dla całej rodziny. Omlet przygotować można w wersji na słodko i na słono. Smaczny i puszysty omlet świetnie sprawdzi się podany także na deser. Przepis na omlet z mąką jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia omletu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, mąka pszenna, masło, cukier, proszek do pieczenia.

Jak zrobić omlet z mąką? Oddziel żółtka od białek. Białka ubij w misce na sztywną pianę. Dodaj cukier i zmiksuj do uzyskania szklistej masy. Dodaj żółtka i zmiksuj. Przesiej mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Na patelni rozpuść masło. Wlej masę na omlet i smaż przez 5 minut na wolnym ogniu. Przewróć omlet i smaż jeszcze 2 minuty. Podawaj z dodatkiem świeżych owoców lub kremu czekoladowego.

Jajka są źródłem wielu witamin i minerałów. Zawierają duże ilości witaminy B12 i żelaza. Bogate są również w witaminę A i witaminę D. Witamina A wpływa na wiele procesów w organizmie człowieka. Powinniśmy pilnować, aby jej dzienne spożycie było na odpowiednim poziomie. Luteina i zeaksantyna, której są źródłem, wpływają korzystnie na plamkę żółtą zapobiegając jej zwyrodnieniu. Jajka są niskokaloryczne i są idealnym źródłem pełnowartościowego białka. Zwracaj uwagę na jakość jajek, wybieraj te od kur wolno żyjących. W Polsce najczęściej spożywa się jaja kurze, rzadziej gęsie czy kasze.

Podsumowując: najlepszy omlet sprawdzi się świetnie podany na ciepło z dodatkiem świeżych owoców. Prosty przepis wykorzystaj na śniadanie we dwoje podczas weekendów. Łatwy przepis wzbogacić można także siekanymi orzechami lub kakao. Omlet jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka godzin. Omlet posłodzić można także ksylitolem lub erytrytolem. Bardzo dobrym dodatkiem do omletu będzie także świeży miód. Aby obniżyć indeks glikemiczny potrawy warto dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą. Omlet można przygotować także z mąką migdałową lub kokosową - będzie on miał wówczas mniej zwartą konsystencję.

Alergeny w omlecie z mąką

Lista alergenów dla omleta z mąką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze omleta z mąką

na 100g gotowej potrawy

Omlet z mąką to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Omlet zawiera małą ilość kalorii i świetnie sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej. Omlet przygotować można także z dodatkiem mąki pełnoziarnistej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
252.30
630.74
Białko (g)
10.39
25.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
25.86
64.65
Węglowodany przyswajalne (g)
25.82
64.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.04
0.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
12.17
30.42
Tłuszcze nasycone (g)
6.81
17.01
Tłuszcze nienasycone (g)
5.36
13.41
Cholesterol (mg)
243.26
608.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
148.44
371.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.32
Witamina B12 (µg (mcg))
0.56
1.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.12
0.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.22
3.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.81
2.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
147.48
368.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.50
Ryboflawina (mg)
0.37
0.92
Niacyna (mg)
1.27
3.17
Foliany (µg (mcg))
57.89
144.72
Beta karoten (µg (mcg))
11.70
29.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
89.93
224.81
Potas (mg)
296.89
742.22
Wapń (mg)
119.85
299.63
Fosfor (mg)
272.94
682.36
Magnez (mg)
14.67
36.67
Żelazo (mg)
2.26
5.64
Cynk (mg)
1.01
2.51
Miedź (mg)
0.08
0.20
Szacunkowy indeks glikemiczny omleta z mąką 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania omleta z mąką

Koszt składników
17.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mąka pszenna typ 500
50 g
3 czubate łyżki stołowe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Cukier
30 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 płaska łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Koszt składników
17.10