Omlet na słodko

omlet na słodko

Puszyste omlety na słodko to z pewnością lubiana potrawa przez większość osób. Chcesz poznać przepisy na najlepszy omlet na słodko fit? Poznaj trzy wspaniałe przepisy na puszystego omleta. Wszystkie te przepisy nie zawierają dodanego cukru. Lubisz sernik? Można zrobić omlet imitujący sernik w wersji fit – bez mąki! Omlet z piekarnika? Czemu nie! Przepis na świetny omlet marchewkowy z piekarnika zaskakuje tym, jaki jest pyszny. Spróbuj też omleta biszkoptowego. Pycha!

Omlet na słodko - polecane przepisy

Omlet na słodko - pozostałe przepisy

Często zadawane pytania

Omlet na słodko – przepisy i propozycje podania omleta na słodko

Omlet na słodko to jedno z ulubionych dań na świecie. Ludzie najchętniej jadają omlety na śniadanie, ponieważ przepis na potrawę jest szybki, łatwy i bardzo zdrowy. Omlet można zrobić z mąką dowolnego rodzaju, a więc bez większego problemu dostosować można rodzaj dania do własnej diety. Jaki jest najlepszy pomysł na fit słodki omlet, który będzie jednocześnie puszysty i prosty? Czy smażenie omletów jest trudne? Jakie właściwości mają omlety oraz ile jest ich rodzajów? Sprawdź najważniejsze informacje na temat tego dania i naucz się nowych przepisów, którymi urozmaicisz swoje codzienne menu.

Szybki, łatwy i zdrowy omlet na słodko – sprawdź, jak zrobić taki omlet!

Skąd wziął się omlet i co wiadomo na temat jego właściwości odżywczych?

Omlet to prosty posiłek jajeczny, który popularny jest już od starożytności. Mimo to przepis na omlet został udoskonalony dopiero w okolicy XIV wieku za sprawą Francuzów. Kto dokładnie tego dokonał? Otóż rzekomo Napoleon Bonaparte, który wędrował z armią przez południową Francję i został tam pewnego dnia poczęstowany omletem. Bonaparte postanowił wziąć przepis od gospodyni, która przygotowała dla niego to przepyszne danie. W Polsce z kolei omlety stały się popularne dzięki podróżom Marysieńki Sobieskiej, która przywiozła do Polski przepis ze swojej rodzinnej Francji. Omlet to danie typowo jajeczne, gdzie jajka są ubite i niewymieszane. Dodaje się do nich z reguły albo słone, albo słodkie składniki w zależności od tego, jaki ma powstać omlet. Polacy najczęściej dodają do omletów mięso, ser, pieczarki albo szczypiorek i smażą je na patelni na maśle lub oleju. Kiedy chcą z kolei, żeby omlet stał się bardziej puszysty, dodają do nich śmietanę lub mleko – zwłaszcza wtedy, gdy robi się go na słodko. Wówczas często dosypywane są do masy jajecznej również rodzynki.

Wielu ludzi zastanawia się, czy omlet tak naprawdę jest zdrowy. Otóż tak, może stanowić on zdrowszą, znakomitą alternatywę dla wielu dań, jednak o jego wartościach odżywczych ostatecznie zadecydują dodatki. Gdy będziesz jeść omlet na maśle i z dużą ilością sera albo boczku, na pewno będzie on o wiele bardziej kaloryczny niż bez tych produktów spożywczych. Jaja w omlecie to świetne źródło tłuszczy nienasyconych, a także pełnowartościowego białka. Trzeba jednak uważać z ilością spożywanych jaj, ponieważ mogą źle oddziaływać na osoby mające problemy z nietolerancją białka. Warto podkreślić, że mimo wszystko omlety są lekkostrawne i pełne cennych dla organizmu witamin (zwłaszcza A, B2, B12, D i E). Zawierają również składniki mineralne w postaci fosforu i żelaza, które każdemu z nas potrzebne są do prawidłowej pracy układu immunologicznego i nerwowego.

W jaki sposób przygotować klasyczny omlet? O czym pamiętać?

Omlet jest bardzo prosty i szybki, jeśli chodzi o jego przygotowanie. Aby zrobić tradycyjny omlet francuski, wystarczy zaopatrzyć się w jaja, masło, pieprz i sól. Następnie należy ubić jaja z pieprzem i solą, po czym wylać na rozgrzaną masełkiem patelnię. Gdy omlet zacznie się podwijać (po ścięciu jajka), podważ jego brzegi tak, aby masa z wierzchu także mogła się ściąć. Jeśli masz ochotę zrobić omleta z różnymi dodatkami, wystarczy wymieszać je z jajeczną masą, zanim wylejesz ją na patelnię. Chcesz, aby omlet był zdrowszy? Nie smaż go więc na maśle, a na oleju kokosowym lub rzepakowym. Mniej kalorii omlet będzie miał wówczas, gdy pozbędziesz się żółtek i użyjesz do ubicia masy jedynie białek. Taki omlet na pewno będzie miał wówczas mniej cholesterolu. Jakie składniki idealnie nadadzą się na omlet i uczynią go pełnowartościowym daniem? Oto kilka produktów, które można pokroić w kostkę i wymieszać z masą jajeczną:

  • Świeże lub suszone pomidory
  • Jarmuż
  • Szpinak
  • Cukinia
  • Papryka
  • Pieczarki
  • Szparagi
  • Chuda wędlina
  • Łosoś wędzony
  • Ser o obniżonej zawartości tłuszczu

Prosty sposób na omlet na słodko – który pomysł jest najlepszy?

Najbardziej popularne rodzaje omleta i jak je zrobić?

Przepis na zdrowy omlet jest jednym z najłatwiejszych na świecie. Wystarczy kilka składników, aby wyczarować z nich pełnowartościowy i bardzo pożywny posiłek w formie omleta. Możesz ubić masę jajeczną na omlet ręcznie, ale też wykorzystać do tego blender i przyrządzić smakowity omlet na słodko lub na słono. Znasz już przepis na klasyczny omlet francuski, czyli pierwotną wersję omleta. Jeśli będzie się przestrzegać kilku kluczowych zasad przy tworzeniu omleta, nie ma prawa się on nie udać! Oprócz trzymania się przepisu należy również smażyć omlet na dobrej patelni – a więc takiej z nieprzywierającą powłoką. Patelnia powinna być pokryta teflonem, który ułatwia smażenie omletów. Trzeba pamiętać też o jednej bardzo ważnej sprawie. Omlet należy smażyć wyłącznie z jednej strony, na jasnozłoty kolor. Ewentualnie zawsze można złożyć go na pół. Oto kilka pomysłów na omlety, a także dokładny opis sposobu ich przygotowania:

  • Omlet biszkoptowy – omlet ten jest delikatniejszą i bardziej puszystą wersją klasycznego omleta francuskiego. Wystarczy, że ubijesz go z samych białek zmieszanych ze śmietanką albo mlekiem. Możesz również dodać do niego żółtka, jednak pod warunkiem, że dodasz pianę z białek do żółtek ubitych blenderem – nigdy na odwrót. Właśnie w ten sposób masa wyrośnie i nie opadnie. Jeśli chcesz zjeść omlet na słodko, będzie to idealna wersja tego dania. Warto pamiętać jednak, że omlet biszkoptowy na słodko powinno się połączyć również z cynamonem, wanilią albo zwykłym cukrem, żeby nabrał słodyczy. Biszkoptowy omlet należy smażyć z każdej strony, najlepiej bardzo powoli aż do jego zrumienienia. W przypadku tego omleta na koniec można dodać do niego domową konfiturę, twarożek z miodem albo dowolny słodki krem.
  • Omlet angielski – jest to omlet z piekarnika, do którego przygotowania potrzebujesz porządnego naczynia żaroodpornego. Omlet robi się z mąką, jajkami, mlekiem i wybranymi przyprawami. Najlepiej połączyć wszystkie te składniki za pomocą blendera, po czym wylać do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do ok. 200 st. C na kwadrans. Omlet angielski podawać możesz zarówno na słono, jak i na słodko. Ciekawie wygląda on przelany do formy albo podany na kształt muffinek. Aby jednak omlet wyszedł w takiej właśnie formie, należy przez wstawieniem do piekarnika przelać masę mączno-jajeczną do foremek na babeczki.
  • Omlet austriacki – aby go utworzyć, wystarczy dodać do tradycyjnej masy cukier, mąkę i rodzynki. W ten sposób utworzyć można słodki omlet, który stanie się pełnowartościowym i niezwykle pożywnym daniem. Gęstą masę należy usmażyć na złoto na patelni rozgrzanej masełkiem. Omlet powinno się odwrócić, jednak nie zawsze się to udaje. Nie przejmuj się, gdy placek przerwie się w połowie! Wystarczy poszarpać go na kawałki, udekorować domową konfiturą śliwkową i posypać cukrem pudrem. Omlet austriacki będzie wybornie smakował nawet w takiej „poszarpanej” wersji.
  • Omlet japoński – to omlet warstwowy, którego bazą są nie tylko jajka, ale również sos sojowy, sos mirin i cukier. Powinno się usmażyć go na prostokątnej patelni, która dedykowana jest właśnie takim omletom. Należy wylać na nią masę jajeczną i po ścięciu się złożyć omlet na pół, po czym dolewać kolejne łyżeczki.
  • Omlet włoski – znany jest inaczej jako frittata. Czym omlet ten odróżnia się od francuskiego? Otóż włoski składa się z jajek ubitych wraz z solą i pieprzem. Do masy jajecznej powinno się wpuścić możliwie dużo pęcherzyków powietrza, aby zrobił się puszysty. Razem z jajkami należy wówczas złączyć warzywa i przesmażyć całość na patelni z jednej strony. Powinno to trwać przez mniej więcej kwadrans, aż spód zrobi się złoty. Frittatę należy podawać w całości (niezłożoną), koniecznie posypaną ziołami prowansalskimi.
  • Omlet hiszpański – słynna tortilla jest podawana w Hiszpanii zwykle jako tapas, a więc przystawka. W celu przygotowania omleta należy pokroić ziemniaki na plasterki, po czym zblendować je z jajkami na masę. Powinna wyjść puszysta i jednolita. Dopraw ją pieprzem i solą, a następne obsmaż z obu stron, aby omlet był rumiany i wysoki. Tortillę powinno się jeść saute albo z dodatkiem szpinaku, sera czy chudej szynki.

Omlet na słodko – prosty i szybki przepis na słodki omlet

Omlet w słodkiej wersji przygotować możesz na przykład na śniadanie. Ten puszysty, delikatny i bardzo pożywny posiłek polubią nie tylko dzieci, ale i dorośli. Co ciekawe, podawać go można nie tylko samego, ale również z owocami, kremem czekoladowym, twarożkiem z miodem czy konfiturą domową. Do przygotowania słodkiego omletu potrzebować będziesz mąki pszennej, jajka, ksylitolu, masła i cynamonu. Najpierw oddziel białka od żółtek, następnie ubij je na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo żółtka, bardzo delikatnie miksując całość. Dodawaj również przesianą przez sito mąkę i ksylitol. Na rozgrzaną masłem patelnię wylej masę, po czym zmniejsz ogień i smaż omlet przez minimum 3 minuty. Następnie ostrożnie przewróć go na drugą stronę i smaż przez 2 minuty. Podawaj ciepły z dowolnym słodkim dodatkiem.

Omlet na słodko jest genialną alternatywą dla jego słonej wersji. Zajadać można go zarówno na śniadanie, jak i na bardzo pożywną kolację. To idealna propozycja nie tylko dla łasuchów, ale też dla osób będących na diecie redukcyjnej. Omlety zaspokajają bowiem ochotę na słodycze, jednak są znacznie zdrowsze niż sklepowe łakocie – zwłaszcza że robi się je z naturalnych produktów spożywczych. Aby omlet był jeszcze zdrowszy, ksylitol powinno się stosować zamiast białego cukru – to dobra alternatywa dla osób z insulinoopornością oraz cukrzycą. Danie najsmaczniejsze będzie z pokrojonymi na kawałki świeżymi owocami, bezcukrowym dżemem, cynamonem albo twarożkiem czy jogurtem naturalnym z miodem. Dodaj do tego przyprawy korzenne i razem z całą rodziną lub przyjaciółmi ciesz się smakiem oraz aromatem wyjątkowego, słodkiego omletu.


Puszysty omlet na słodko fit - zobacz najlepsze przepisy

Puszyste omlety na słodko to z pewnością lubiana potrawa przez większość osób. Chcesz poznać przepisy na najlepszy omlet na słodko fit? Poznaj trzy wspaniałe przepisy na puszystego omleta. Wszystkie te przepisy nie zawierają dodanego cukru. Lubisz sernik? Można zrobić omlet imitujący sernik w wersji fit – bez mąki! Omlet z piekarnika? Czemu nie! Przepis na świetny omlet marchewkowy z piekarnika zaskakuje tym, jaki jest pyszny. Spróbuj też omleta biszkoptowego. Pycha!

Puszysty omlet na słodko fit a’la sernik bez mąki

Najlepszy puszysty omlet na słodko fit, który przypomina sernik to doskonały przepis na dietetycznego omleta. Nie zawiera mąki ani cukru, za to zapewnia dużą podaż białka.

Ten omlet jest zdrowy i prosty. Nie zawiera dodanego cukru i zrobisz go w dodatku bez mąki. Zamiast mąki potrzebować będziesz odżywki białkowej oraz budyniu. Odżywkę - jeśli nie masz - możesz w zupełności zamienić na budyń. Omlet podawaj z serkiem waniliowym oraz malinami. Polej wszystko roztopioną czekoladą. Orzechy nerkowca będą pasowały idealnie jako posypka. Cudowny, pyszny omlecik.

Puszysty omlet marchewkowy na słodko fit z piekarnika

Omlet z piekarnika to idealna propozycja na ciekawe wykonanie omleta. Omlet marchewkowy w dietetycznym wydaniu jest przepyszny i nie zawiera dodanego cukru. Pycha!

Ten zdrowy omlet jest upieczony z mąką gryczaną w piekarniku. Jest to bardzo wartościowa mąka. Robiąc omlet na mące gryczanej, dostarczasz dużą ilość błonnika. Przyprawa do piernika i cynamon dają cudowny, piernikowy smak. Dodatek czekolady bez cukru to świetny sposób na osłodzenie owocowego omleta. Dodając śliwki, jesteś w stanie zrobić przepyszny, owocowy omlet z owocami i czekoladą. Na śniadaniu nie może zabraknąć tego omleta.

Puszysty omlet biszkoptowy na słodko fit z bananem

Ten przepis na omlet biszkoptowy jest idealny! To tak jakbyś jadł ciasto. Ciasto na diecie? Jak najbardziej! Z masłem orzechowym oraz bananem i dżemem… To jest niebo w gębie!

Ten omlet biszkoptowy jest bardzo puchaty i mięciutki. Idealny, prosty pomysł na śniadanie. Najważniejsze jest to, by bardzo dokładnie ubić białka. Dobrze ubita piana z białek zapewnia to, że omlet staje się maksymalnie puszystym plackiem. Omlet podawaj z masłem orzechowym i dżemem bez dodatku cukru. Pokrój na wierzch banana. Dzięki bananowi danie jest słodkie. Posyp omleta sezamem.

Jak dobrze zrobić puszysty omlet dietetyczny?

Omlet jest to proste do zrobienia danie. Jest to potrawa w formie placka. Głównym składnikiem są jajka. Puszyste omlety są banalnie proste do zrobienia. Wymagają niewielką ilość składników oraz są bardzo szybkie.

Puszysty omlet na słodko fit opiera się na ubitych na sztywno białkach jaja. By białka dobrze się ubiły, powinny być bardzo zimne. Ubijaj białka ze szczyptą soli – ubiją się szybciej. Ważne jest, by do białka nie dostało się żółtko. Jeśli będzie trochę żółtka, białka mogłoby się bardziej opornie ubijać lub nie ubijać wcale.

By zrobić dietetyczny omlet, zamiast cukru użyj zamienników: erytrytol, ksylitol, stewia. Dodatkowo fajnym produktem jest olej lub masło w sprayu. Zrób omlet z mąką zdrowszą. Mąki pełnoziarniste o wysokim typie to pożądane w codziennym menu zdrowego człowieka produkty.

Dodatki – pamiętaj, że nawet słodkości w lepszej składowo wersji (bez dodatku cukru czy zbędnych ulepszaczy) mogą mieć kaloryczność zbliżoną do tradycyjnych, gorszych słodyczy. Należy więc uważać z ilością.

Z czym podawać fit puszyste omlety?

Dodatki do omleta odgrywają bardzo ważną rolę. Zdrowe omlety na słodko to te, które zawierają korzystne dla zdrowia składniki. Omlety na słodko podaje się z różnymi dodatkami. Na rynku można kupić już praktycznie każdy słodycz bez dodatku cukru – z tego warto korzystać. Kremy podobne do nutelli, sosy o bardzo niskiej kaloryczności, frużeliny, czekolady, dżemy, serki, batoniki… To jest tylko namiastka tego, co pysznego można dodać do omleta. Omlet owocowy to klasyczna propozycja. Dodając owoce, zapewniasz dużo witamin i składników mineralnych. Dodaj do omleta z owocami ulubione słodkości bez dodatku cukru, źródło korzystnych tłuszczów pochodzących na przykład z orzechów oraz źródło białka, między innymi pochodzącym z serka. W taki sposób powstaje wartościowy i dodatkowo mega smaczny posiłek.

Jeśli lubisz słodkości, to zapraszam do wypróbowania przepisów na ciasto z musem truskawkowym. Możesz zrobić to ciasto z musem truskawkowym na każdą okazję. Przepisy na ciasta z musem truskawkowym są bardzo smaczne i proste.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto