Przepis na klasyczny omlet krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, duża miska, rózga

Do dużej miski wbij jajka, dodaj mleko, pieprz i sól.

Wszystko wymieszaj dokładnie rózgą, by powstała spójna masa.

Na patelni rozgrzej olej i wylej masę jajeczną.

Poczekaj aż jajka się zetną i delikatnie odwróć omlet na drugą stronę.

Smaż jeszcze 3 minuty i zdejmij z patelni na talerz.

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Klasyczny omlet podany na talerzyku z sałatą.
klasyczny omlet
Koszt przygotowania dania
2.66 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
282 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
0

Klasyczny omlet - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o klasycznym omlecie

Klasyczny omlet to doskonały sposób na stworzenie posiłku zbilansowanego i niezwykle sycącego. Do jego przygotowania potrzeba tylko kilka chwil i najprostszych produktów. Całość, choć łatwa, wcale nie jest banalna czy nudna.

Przepis na klasyczny omlet to dobry wybór dla wszystkich, którzy kochają naprawdę proste dania. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom wytrawnych śniadań. To danie, które, choć bardzo łatwe w przygotowaniu, jest niezwykle pyszne. Można jeść go w wersji na słodki i na słono, dlatego jest posiłkiem bardzo uniwersalnym. Jest lekkostrawny, ale wciąż bardzo pożywny. Po jego zjedzeniu jest się sytym przez długi czas. Na pewno docenią go smakosze jajek w każdej postaci. Całość można przygotować w ekspresowym czasie, dlatego może gościć w menu nawet każdego dnia.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić klasyczny omlet, który będzie najlepszy, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. W dodatku wszystkie składniki znajdziesz w domowej spiżarni. Choć jest domowy, to wciąż zaskakuje, naprawdę zaskakuje cudownym aromatem. To również bardzo łatwy sposób na śniadanie, dla osób, które kochają jajka. Ten przepis sprawdzi się również dla osób, które ze względu na chorobę lub preferencje jadają śniadania białkowo tłuszczowe. Dla wielu osób jest to dobre wyjście ze względu na niski indeks glikemiczny i długie uczucie sytości po posiłku. Powstaje z niego lekki omlet pełen białka. W tej wersji całość ma również niewiele kalorii. Do omleta nie dodaje się mąki, dzięki czemu całość nie jest tak ciężka. W takiej opcji jak najbardziej sprawdzi się również dla osób z celiakią, gdyż jest to danie zupełnie bezglutenowe. Ten omlet najlepiej robić z jajek ekologicznych, które nie tylko są smaczniejsze, ale również bardziej zdrowe. Takie jajka są świetnym źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3, które mają działanie przeciwzapalne, a także wzmacniające pracę układu krwionośnego, odpornościowego i nerwowego. Najlepiej dodać do nich świeżych owoców lub warzyw w zależności od wybranej opcji.

Wartości odżywcze klasycznego omleta

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kalorie)
201.60 kcal
282.24 kcal
Białko
9.77 g
13.68 g

Węglowodany w klasycznym omlecie

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany
1.35 g
1.88 g
Węglowodany przyswajalne
1.35 g
1.88 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz
17.29 g
24.21 g
Tłuszcze nasycone
4.78 g
6.69 g
Tłuszcze nienasycone
12.51 g
17.52 g
Tłuszcze jednonasycone
10.05 g
14.07 g
Tłuszcze wielonasycone
2.46 g
3.44 g
Cholesterol
274.13 mg
383.79 mg

Witaminy w przepisie na klasyczny omlet

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A
131.17 µg (mcg)
183.63 µg (mcg)
Witamina B6
0.13 mg
0.19 mg
Witamina B12
0.74 µg (mcg)
1.04 µg (mcg)
Witamina C
0.03 mg
0.05 mg
Witamina D
1.65 µg (mcg)
2.31 µg (mcg)
Witamina E
2.21 mg
3.10 mg
Retinol
131.17 µg (mcg)
183.63 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.06 mg
Ryboflawina
0.36 mg
0.50 mg
Niacyna
0.08 mg
0.11 mg
Foliany
34.80 µg (mcg)
48.72 µg (mcg)
Beta karoten
0.50 µg (mcg)
0.70 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na klasyczny omlet

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód
110.83 mg
155.17 mg
Potas
127.80 mg
178.92 mg
Wapń
62.17 mg
87.03 mg
Fosfor
162.37 mg
227.31 mg
Magnez
10.80 mg
15.12 mg
Żelazo
1.34 mg
1.88 mg
Cynk
1.02 mg
1.42 mg
Miedź
0.05 mg
0.07 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny klasycznego omleta 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w klasycznym omlecie

Lista alergenów dla klasycznego omleta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Cena przygotowania klasycznego omleta

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Mleko 2%
25 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.06
Za 25 ml
Koszt składników
28.50
Jak oceniasz przepis na klasyczny omlet
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób