Omlet z białek

Opublikowano: 02.05.2022 r., 22:05 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Omlet z białek podany ze szczypiorkiem.
Omlet z białek
Omlet z białek jest nieco lżejszą wersją tego klasycznego dania. Całość zawiera mało tłuszczu i niewiele kalorii, dzięki temu sprawdza się dobrze na diecie redukcyjnej.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 10 min
152 kcal
Kcal w porcji
115 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Białko jajka (4 szt.)
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, rózga, miska, patelnia

Przepis na omlet z białek krok po kroku

Jajka wbij do miseczki, dodaj sól i ubij z nich pianę. Możesz to zrobić za pomocą rózgi lub mikserem.

Na patelni rozgrzej oliwę i powoli wylej na nią masę białkową.

Smaż po 3 minuty z każdej strony, aż do zarumienienia.

Jak oceniasz przepis na omlet z białek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób

Więcej informacji na temat omleta z białek

Omlet z białek jest nieco lżejszą wersją tego klasycznego dania. Całość zawiera mało tłuszczu i niewiele kalorii, dzięki temu sprawdza się dobrze na diecie redukcyjnej. Idealnie sprawdza się z różnymi dodatkami. Co najlepsze wszystkie składniki, składniki zapewne masz już w swojej spiżarni, dlatego możesz wykorzystać ten przepis nawet w awaryjnych sytuacjach. To świetna recepta na genialny posiłek.

Przepis na omlet z białek najlepszy pomysł na proste danie, które sprawdzi się na śniadanie, ale też kolację. Powstaje z niego niezwykle smaczne danie, które choć proste, wcale nie nudzi. Robi się go tylko z dwóch składników. Jednak jeżeli chce się z niego zrobić jeszcze bardziej fit wersję, wystarczy usmażyć go bez dodatku tłuszczu. W takiej wersji jest naprawdę lekki, zdrowy i niskokaloryczny. Dostarcza sporo białka i mało węglowodanów, dlatego sprawdzi się u osób, które rezygnują ze słodkich posiłków. To pyszne danie jest najlepsze, jeżeli chce się zrobić szybki posiłek, który będzie w stanie zaspokoić głód, a przy okazji jest naprawdę zdrowy. Świetnie komponuje się ze słodkimi owocami czy warzywami. W wersji bardziej ekstra można go podać z bitą śmietaną i tartą gorzką czekoladą. W takim wydaniu na pewno przypadnie do gustu nawet osobom, które nie przepadają za jajkami.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić omlet z białek, by był pyszny, a przy okazji szybki i łatwy, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Jest również dobry dla początkujących kucharzy. Posypany szczypiorkiem, nie potrzebuje żadnych innych dodatków. To idealna propozycja na białkowo tłuszczowy posiłek, który świetnie sprawdzi się dla osób na diecie z niskim indeksem glikemicznym. Ten pomysł na smaczny omlet przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom prostych, ale smacznych dań. Ten omlet najlepiej robić z jajek ekologicznych, które nie tylko są smaczniejsze, ale również bardziej zdrowe. Takie jajka są świetnym źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3, które mają działanie przeciwzapalne, a także wzmacniające pracę układu krwionośnego, odpornościowego i nerwowego. Dodatkowo jajka dostarczają sporo pełnowartościowego białka, które jest niezwykle ważne w zdrowej diecie.

Alergeny w omlecie z białek

Lista alergenów dla omleta z białek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze omleta z białek

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kcal)
132.52
152.39
Białko (g)
9.85
11.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany (g)
0.66
0.76
Węglowodany przyswajalne (g)
0.66
0.76
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz (g)
9.83
11.31
Tłuszcze nasycone (g)
1.75
2.01
Tłuszcze nienasycone (g)
8.08
9.29

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(115g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.01
0.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.09
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.39
1.60
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.00
0.00
Ryboflawina (mg)
0.40
0.46
Niacyna (mg)
0.10
0.11
Foliany (µg (mcg))
3.61
4.15
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód (mg)
150.13
172.65
Potas (mg)
147.32
169.42
Wapń (mg)
6.42
7.38
Fosfor (mg)
13.55
15.58
Magnez (mg)
9.94
11.43
Żelazo (mg)
0.13
0.15
Cynk (mg)
0.03
0.03
Miedź (mg)
0.02
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny omleta z białek 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania omleta z białek

Koszt składników
26.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Białko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Koszt składników
26.00