Śledzie ze śliwkami
- Filety śledziowe solone (400 g)
- Śliwki suszone - 11 sztuk (80 g)
- Rodzynki (40 g)
- Olej rzepakowy (200 ml)
- Cebula (100 g)
Przepis na śledzie ze śliwkami krok po kroku
Śledzie namocz w zimnej wodzie przez godzinę. Jeśli są nadal za słone, możesz moczyć je dłużej.
Śliwki i rodzynki umieść w miseczce i zalej wrzątkiem. Odstaw na 2-3 minut, po czym odcedź na sitku.
Cebulę pokrój w drobną kostkę.
Namoczone śledzie osusz ręcznikiem papierowym i pokrój ukośnie w nieduże kawałki.
Cebulę obierz i pokrój w na grube półplasterki.
Olej wlej do oddzielnego naczynia i wymieszaj dokładnie ze sporą szczyptą ostrej papryki, świeżo mielonego pieprzu i tymianku.
W słoiku układaj naprzemiennie warstwami śledzie, owoce i cebulę. Powtórz to kilkukrotnie, aż napełnisz naczynie.
Wlej olej do słoika. Dokładnie go zakręć i umieść w lodówce na całą noc.
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Sałatka śledziowa z jajkami
-
Sałatka śledziowa z jajkiem
-
Sałatka śledziowa z jajkiem
-
Tradycyjna sałatka śledziowa
-
Hekele
-
Sałatka śledziowa z buraczkami warstwowa
-
Sałatka śledziowa z porem
-
Sałatka śledziowa z jabłkiem
-
Śledzie pod pierzynką z serem
-
Sałatka śledziowa świąteczna
-
Śledź pod szubą
-
Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem
-
Śledzie z cebulką w oleju i occie
-
Rolmopsy po kaszubsku
-
Sałatka śledziowa na wigilię
-
Śledzie smażone w zalewie octowej po kaszubsku
-
Tatar ze śledzia z suszonymi pomidorami
-
Sałatki śledziowe
Więcej informacji na temat śledzi ze śliwkami
Przepis na śledzie ze śliwkami suszonymi to smaczny sposób na pyszną przystawkę.
Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić śledzie ze śliwkami, to koniecznie poznaj wszystkie kroki tego przepisu.
Śledzie namocz w zimnej wodzie przez godzinę. Jeśli są nadal za słone, możesz moczyć je dłużej. Śliwki i rodzynki umieść w miseczce i zalej wrzątkiem. Odstaw na 2-3 minut, po czym odcedź na sitku. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Namoczone śledzie osusz ręcznikiem papierowym i pokrój ukośnie w nieduże kawałki. Cebulę obierz i pokrój w na grube półplasterki. Olej wlej do oddzielnego naczynia i wymieszaj dokładnie ze sporą szczyptą ostrej papryki, świeżo mielonego pieprzu i tymianku. W słoiku układaj naprzemiennie warstwami śledzie, śliwki z rodzynkami i przykrywaj cebulą. Powtórz to kilkukrotnie, aż napełnisz naczynie. Wlej olej do słoika. Dokładnie go zakręć i umieść w lodówce na całą noc. Takie długie chłodzenie w oleju spowoduje, że śledzie nabiorą niesamowitego aromatu.
Śledzie, które stanowią podstawowy składnik, powyższego przepisu, zaliczane są do ryb głównie morskich. W zależności od regionu połowu spotkać można śledzie oceaniczne, bałtyckie czy pacyficzne. Śledź należy do rodziny ryb śledziowatych, gdzie zaliczamy również szproty i sardynki. Ryby te są najczęściej poławianymi rybami. Głównie dlatego, że można wykorzystać je w kuchni w różny sposób. Najczęściej spożywane są po uwędzeniu, zamrożeniu, zasoleniu lub w postaci dań marynowanych czy konserwowanych. Ta wielorakość ich wykorzystywania ma również duże znaczenie dla naszego zdrowia, ponieważ zwiększa możliwość ich spożycia.
Wraz z porcją 100 g śledzia dostarczymy tylko 160 kcal. Mimo że śledzie zaliczane są do ryb tłustych, czyli zawierających dużą ilość kwasów tłuszczowych to świetne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Zawierają kwasy Omega-3, które wspomagają pracę układu nerwowego oraz mózgu. Mają znaczący wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia i serca, np. poprzez pośredni wpływ na krążenie krwi. Dodatkowo wpływają na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci.
Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby. W tym miejscu określa się, że powinno to być około 150 g produktu lub taka ilość mięsa z ryby, wraz z którym dostarczy się około 250 mg kwasów EPA+DHA. Spożycie dwóch takich porcji tygodniowo zapewni zapotrzebowanie właśnie na te kwasy omega-3. Aby w pełni wykorzystać potencjał ryby należy odpowiednio ją przyrządzić. Przygotowanie ryby na głębokim tłuszczu lub po prostu usmażenie powoduje, że cała wartość odżywcza niestety zostaje utracona.
Śledzie z wędzonymi śliwkami to dobry sposób na wprowadzenie ryb do diety.
Alergeny w śledziach ze śliwkami
Lista alergenów dla śledzi ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- filety śledziowe solone
Wartości odżywcze śledzi ze śliwkami
Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.