Śledzie ze śliwkami

Opublikowano: 03.10.2022 r., 21:19 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Śledzie i śliwki na pomarańczach
Śledzie ze śliwkami
Śledzie ze śliwkami suszonymi to smaczny sposób na pyszną przystawkę. Połączenie smaku słodkiego i słonego to prawdziwy przepis na sukces kulinarny.
Przygotowanie 20 min
1469 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Filety śledziowe solone (400 g)
  • Śliwki suszone - 11 sztuk (80 g)
  • Rodzynki (40 g)
  • Olej rzepakowy (200 ml)
  • Cebula (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, tymianek, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
słoik, miska

Przepis na śledzie ze śliwkami krok po kroku

Śledzie namocz w zimnej wodzie przez godzinę. Jeśli są nadal za słone, możesz moczyć je dłużej.

Śliwki i rodzynki umieść w miseczce i zalej wrzątkiem. Odstaw na 2-3 minut, po czym odcedź na sitku.

Cebulę pokrój w drobną kostkę.

Namoczone śledzie osusz ręcznikiem papierowym i pokrój ukośnie w nieduże kawałki.

Cebulę obierz i pokrój w na grube półplasterki.

Olej wlej do oddzielnego naczynia i wymieszaj dokładnie ze sporą szczyptą ostrej papryki, świeżo mielonego pieprzu i tymianku.

W słoiku układaj naprzemiennie warstwami śledzie, owoce i cebulę. Powtórz to kilkukrotnie, aż napełnisz naczynie.

Wlej olej do słoika. Dokładnie go zakręć i umieść w lodówce na całą noc.

Jak oceniasz przepis na śledzie ze śliwkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób

Więcej informacji na temat śledzi ze śliwkami

Przepis na śledzie ze śliwkami suszonymi to smaczny sposób na pyszną przystawkę.

Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić śledzie ze śliwkami, to koniecznie poznaj wszystkie kroki tego przepisu.

Śledzie namocz w zimnej wodzie przez godzinę. Jeśli są nadal za słone, możesz moczyć je dłużej. Śliwki i rodzynki umieść w miseczce i zalej wrzątkiem. Odstaw na 2-3 minut, po czym odcedź na sitku. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Namoczone śledzie osusz ręcznikiem papierowym i pokrój ukośnie w nieduże kawałki. Cebulę obierz i pokrój w na grube półplasterki. Olej wlej do oddzielnego naczynia i wymieszaj dokładnie ze sporą szczyptą ostrej papryki, świeżo mielonego pieprzu i tymianku. W słoiku układaj naprzemiennie warstwami śledzie, śliwki z rodzynkami i przykrywaj cebulą. Powtórz to kilkukrotnie, aż napełnisz naczynie. Wlej olej do słoika. Dokładnie go zakręć i umieść w lodówce na całą noc. Takie długie chłodzenie w oleju spowoduje, że śledzie nabiorą niesamowitego aromatu.

Śledzie, które stanowią podstawowy składnik, powyższego przepisu, zaliczane są do ryb głównie morskich. W zależności od regionu połowu spotkać można śledzie oceaniczne, bałtyckie czy pacyficzne. Śledź należy do rodziny ryb śledziowatych, gdzie zaliczamy również szproty i sardynki. Ryby te są najczęściej poławianymi rybami. Głównie dlatego, że można wykorzystać je w kuchni w różny sposób. Najczęściej spożywane są po uwędzeniu, zamrożeniu, zasoleniu lub w postaci dań marynowanych czy konserwowanych. Ta wielorakość ich wykorzystywania ma również duże znaczenie dla naszego zdrowia, ponieważ zwiększa możliwość ich spożycia.

Wraz z porcją 100 g śledzia dostarczymy tylko 160 kcal. Mimo że śledzie zaliczane są do ryb tłustych, czyli zawierających dużą ilość kwasów tłuszczowych to świetne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Zawierają kwasy Omega-3, które wspomagają pracę układu nerwowego oraz mózgu. Mają znaczący wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia i serca, np. poprzez pośredni wpływ na krążenie krwi. Dodatkowo wpływają na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci.

Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby. W tym miejscu określa się, że powinno to być około 150 g produktu lub taka ilość mięsa z ryby, wraz z którym dostarczy się około 250 mg kwasów EPA+DHA. Spożycie dwóch takich porcji tygodniowo zapewni zapotrzebowanie właśnie na te kwasy omega-3. Aby w pełni wykorzystać potencjał ryby należy odpowiednio ją przyrządzić. Przygotowanie ryby na głębokim tłuszczu lub po prostu usmażenie powoduje, że cała wartość odżywcza niestety zostaje utracona.

Śledzie z wędzonymi śliwkami to dobry sposób na wprowadzenie ryb do diety.

Alergeny w śledziach ze śliwkami

Lista alergenów dla śledzi ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • filety śledziowe solone

Wartości odżywcze śledzi ze śliwkami

na 100g gotowej potrawy

Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
489.95
1469.85
Białko (g)
27.54
82.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
8.18
24.53
Węglowodany przyswajalne (g)
7.27
21.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.91
2.73

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
38.13
114.38
Tłuszcze nasycone (g)
6.53
19.59
Tłuszcze nienasycone (g)
31.60
94.79
Tłuszcze jednonasycone (g)
21.77
65.30
Tłuszcze wielonasycone (g)
9.83
29.49
Cholesterol (mg)
90.73
272.20

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
37.46
112.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.45
1.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
15.51
46.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.26
6.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
6.34
19.02
Retinol (µg (mcg))
36.10
108.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.37
1.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.00
15.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.12
48.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
27.93
83.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
577.17
1731.51
Potas (mg)
583.12
1749.37
Wapń (mg)
93.05
279.15
Fosfor (mg)
367.49
1102.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
52.83
158.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.92
5.75
Cynk (mg)
1.55
4.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.18
0.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi ze śliwkami 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śledzi ze śliwkami

Koszt składników
30.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Filety śledziowe solone
400 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 400 g
Śliwki suszone
80 g
11 sztuk
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 80 g
Rodzynki
40 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
30.50