Rolmopsy po kaszubsku

Opublikowano: 20.03.2023 r., 11:26 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rolmopsy po kaszubsku na talerzu
Rolmopsy po kaszubsku
Pyszne rolmopsy po kaszubsku to idealny sposób na przygotowanie śledzia. Takie domowe koreczki ze słodko-kwaśną cebulką polecają się na przystawkę.
Przygotowanie 130 min
Smażenie i Czas duszenia 30 min
441 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 12 porcji
  • Filety śledziowe solone (800 g)
  • Cebula (300 g)
  • Olej rzepakowy (120 ml)
  • Ocet winny 8 łyżek (100 ml)
  • Cukier 4 łyżki (40 g)
  • Koncentrat pomidorowy 8 łyżek (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, pieprz ziarna, jałowiec
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, słoiki, ręcznik papierowy, wykałaczki

Przepis na rolmopsy po kaszubsku krok po kroku

Śledzie włóż do miski, wlej zimną wodę i odstaw na 2 godziny. Jeśli nadal są zbyt słone mocz je jeszcze dłużej. Osusz filety ręcznikiem papierowym.

Cebule obierz i pokrój w piórka.

Na patelnie wlej 60 ml oleju. Podsmaż na nim cebulę, a po chwili dodaj cukier.

Wlej pozostały olej, dodaj ocet, koncentrat i przyprawy: 3 ziarna ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu, 2 liście laurowe, 3 ziarna jałowca, łyżeczkę papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej wędzonej, sól i pieprz do smaku.

Duś wszystko razem przez około 10 minut, aż cebula zmięknie. Odstaw do ostygnięcia.

Śledzie ułóż skórką do dołu. Na każdy płat wyłóż podduszoną cebulę i zwiń, następnie spinając wykałaczką.

Przygotowane rolmopsy układaj ciasno w słoiku lub szklanej miseczce i wlej do nich pozostały ze smażenia olej.

Rolmopsy włóż do lodówki na minimum dobę, choć najlepsze są po 2-3 dniach.

Jak oceniasz przepis na rolmopsy po kaszubsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób

Więcej informacji na temat rolmopsów po kaszubsku

Pyszne rolmopsy po kaszubsku to idealny sposób aby przygotować najlepsze śledzie. Takie domowe koreczki ze słodko-kwaśną cebulką polecają się na przystawkę.

Ten sprawdzony przepis na rolmopsy po kaszubsku wykonasz w kilka chwil. Takie koreczki najlepsze są po kilku dniach, gdy dobrze przesyci je aromatem zalewa.

Śledzie, które stanowią podstawowy składnik powyższego przepisu, zaliczane są do ryb głównie morskich. W zależności od regionu połowu spotkać można śledzie oceaniczne, bałtyckie czy pacyficzne. Śledź należy do rodziny ryb śledziowatych, gdzie zaliczamy również szproty i sardynki. Ryby te są najczęściej poławianymi rybami. Głównie dlatego, że można wykorzystać je w kuchni w różny sposób. Najczęściej spożywane są po uwędzeniu, zamrożeniu, zasoleniu lub w postaci dań marynowanych czy konserwowanych. Ta wielorakość ich wykorzystywania ma również duże znaczenie dla naszego zdrowia, ponieważ zwiększa możliwość ich spożycia.

Wraz z porcją 100 g śledzia dostarczymy tylko 160 kcal. Mimo, że śledzie zaliczane są do ryb tłustych, czyli zawierających dużą ilość kwasów tłuszczowych to świetne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Zawierają kwasy Omega-3, które wspomagają pracę układu nerwowego oraz mózgu. Mają znaczący wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia i serca, np. poprzez pośredni wpływ na krążenie krwi. Dodatkowo wpływają na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci.

Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby. W tym miejscu określa się, że powinno to być około 150 g produktu lub taka ilość mięsa z ryby, wraz z którym dostarczy się około 250 mg kwasów EPA+DHA. Spożycie dwóch takich porcji tygodniowo zapewni zapotrzebowanie właśnie na te kwasy omega-3. Aby w pełni wykorzystać potencjał ryby należy odpowiednio ją przyrządzić. Przygotowanie ryby na głębokim tłuszczu lub po prostu usmażenie powoduje, że cała wartość odżywcza niestety zostaje utracona.

Jeśli wiesz już jak zrobić rolmopsy po kaszubsku to pamiętaj również, że to dobry sposób na wprowadzenie ryb do diety.

Alergeny w rolmopsach po kaszubsku

Lista alergenów dla rolmopsów po kaszubsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • filety śledziowe solone
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Wartości odżywcze rolmopsów po kaszubsku

na 100g gotowej potrawy

Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
368.29
441.95
Białko (g)
31.05
37.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
6.01
7.21
Węglowodany przyswajalne (g)
5.38
6.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.63
0.76

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
23.65
28.37
Tłuszcze nasycone (g)
6.00
7.20
Tłuszcze nienasycone (g)
17.64
21.17
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.78
14.14
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.86
7.03
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
101.92
122.30

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
45.75
54.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.50
0.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
17.42
20.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.95
4.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
7.12
8.55
Witamina E (mg)
1.82
2.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
40.55
48.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.41
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.70
6.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.07
24.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
61.92
74.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
651.26
781.51
Potas (mg)
659.85
791.82
Wapń (mg)
105.23
126.28
Fosfor (mg)
413.29
495.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
59.52
71.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.13
2.56
Cynk (mg)
1.76
2.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.19
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rolmopsów po kaszubsku 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rolmopsów po kaszubsku

Koszt składników
41.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Filety śledziowe solone
800 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
16.00
Za 800 g
Cebula
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Olej rzepakowy
120 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Ocet winny
100 ml
8 łyżek
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 100 ml
Cukier
40 g
4 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Koncentrat pomidorowy
100 g
8 łyżek
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
1.88
Za 100 g
Koszt składników
41.50