Sałatka śledziowa z jajkami

Opublikowano: 27.03.2021 r., 17:25 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka śledziowa, muszlowa miseczka
Sałatka śledziowa z jajkami
Sałatka śledziowa z jajkami to idealna propozycja na przekąskę wielkanocną. Zaskocz swoich domowników odmiennością i spróbuj naszego przepisu w okresie wielkanocnym.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 25 min
189 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Śledź filet (300 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Ogórek konserwowy (150 g)
  • Ziemniaki późne (250 g)
  • Cebula (50 g)
  • Groszek zielony konserwowy (150 g)
  • Kukurydza konserwowa (200 g)
  • Majonez (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, salaterka, sitko

Przepis na sałatkę śledziową z jajkami krok po kroku

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie (około 25 minut), odcedź i zostaw do wystygnięcia.

Jajka ugotuj na twardo, wystudź i pokrój w kostkę.

Przestygnięte ziemniaki pokrój w kostkę.

Ogórki pokrój w kostkę.

Filety śledziowe pokrój w kostkę.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Kukurydzę i groszek odcedź z zalewy.

Wszystkie składniki umieść w misce, dodaj majonez i dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na sałatkę śledziową z jajkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,3% osób

Więcej informacji na temat sałatki śledziowe z jajkami

Sałatka śledziowa z jajkiem to świetna propozycja na stół wielkanocny. Będzie również idealną propozycją na sałatkę na spotkania rodzinne. Przepis jest bardzo prosty i nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby móc ją przygotować. Sałatkę śledziową najlepiej zrobić z jabłkiem, cebulą, jajkiem, gotowanymi ziemniakami, ogórkiem konserwowym (ale możesz zastąpić go ogórkiem kiszonym), groszkiem oraz z kukurydzą z majonezem lub w śmietanie.

Śledź jest bogatym źródłem białka, witamin i składników mineralnych. Dostarcza do naszego organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspomagają odporność, regulują ciśnienie tętnicze krwi, obniżają poziom cholesterolu LDL oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Obecność kwasów tłuszczowych omega-3 zwiększa poziom serotoniny i przyczynia się do poprawy nastroju, dodatkowo działa przeciwdepresyjnie oraz wzmacnia pamięć i koncentrację. Zawartość witaminy A, D i E wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe i chroni nas przed rozwojem chorób układu sercowego. Dodatkowo w śledziach znajdziemy witaminę B6, B12, żelazo, cynk, miedź, fosfor oraz jod.

Jajko natomiast jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, które jest z łatwością przyswajane przez nasz organizm. Obecność luteiny w żółtku przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób wzroku, w tym zwyrodnienia plamki żółtej. Obecność witaminy A oraz E pozytywnie wpłynie na naszą odporność. Cynk poprawi kondycję włosów oraz skóry. Niesłusznie klasyfikuje się jajka jako szkodliwe w naszej diecie, stwierdzenie to możemy zaliczyć do mitów, ponieważ spożywanie jajek poprawia kondycję wzroku i przeciwdziała wielu chorobom. Należy jednak uważać z ich ilością w diecie, jak z nadmiarem każdego innego produktu spożywczego.

Podsumowując sałatka ze śledziem i jajkiem to idealna propozycja na szybkie danie na spotkania rodzinne. Nie ma w swoim składnie produktów posiadających gluten, dlatego bez obaw może zostać włączona do diety osób chorujących na celiakię lub inne schorzenia wymagające eliminacji glutenu. Świetnie sprawdzi się również w diecie odchudzającej jeśli zamienimy majonez tradycyjny majonezem typu light.

Alergeny w sałatce śledziowej z jajkami

Lista alergenów dla sałatki śledziowe z jajkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ogórek konserwowy
    • Majonez
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze sałatki śledziowe z jajkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
135.36
189.50
Białko (g)
6.84
9.57

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
7.37
10.32
Węglowodany przyswajalne (g)
6.45
9.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.92
1.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
8.81
12.33
Tłuszcze nasycone (g)
2.29
3.20
Tłuszcze nienasycone (g)
6.52
9.13
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.56
3.59
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.96
5.54
Cholesterol (mg)
73.27
102.57

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A (µg (mcg))
34.58
48.41
Witamina B6 (mg)
0.24
0.34
Witamina B12 (µg (mcg))
3.04
4.26
Witamina C (mg)
5.96
8.35
Witamina D (µg (mcg))
1.21
1.70
Witamina E (mg)
0.63
0.89
Brak danych dla: groszek zielony konserwowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
31.76
44.46
Tiamina (mg)
0.06
0.09
Ryboflawina (mg)
0.15
0.21
Niacyna (mg)
1.10
1.54
Foliany (µg (mcg))
23.30
32.62
Beta karoten (µg (mcg))
51.27
71.77

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
235.87
330.22
Potas (mg)
213.32
298.64
Wapń (mg)
32.06
44.88
Fosfor (mg)
105.04
147.06
Magnez (mg)
17.53
24.54
Żelazo (mg)
0.86
1.21
Cynk (mg)
0.64
0.89
Miedź (mg)
0.07
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki śledziowe z jajkami 62
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki śledziowe z jajkami

Koszt składników
40.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
300 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.40
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ogórek konserwowy
150 g
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 g
Ziemniaki późne
250 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 g
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Groszek zielony konserwowy
150 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 150 g
Kukurydza konserwowa
200 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Majonez
100 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.48
Za 100 g
Koszt składników
40.00