Sałatka śledziowa z jajkami
- Śledź filet (300 g)
- Jajko (4 szt.)
- Ogórek konserwowy (150 g)
- Ziemniaki późne (250 g)
- Cebula (50 g)
- Groszek zielony konserwowy (150 g)
- Kukurydza konserwowa (200 g)
- Majonez (100 g)
Przepis na sałatkę śledziową z jajkami krok po kroku
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie (około 25 minut), odcedź i zostaw do wystygnięcia.
Jajka ugotuj na twardo, wystudź i pokrój w kostkę.
Przestygnięte ziemniaki pokrój w kostkę.
Ogórki pokrój w kostkę.
Filety śledziowe pokrój w kostkę.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Kukurydzę i groszek odcedź z zalewy.
Wszystkie składniki umieść w misce, dodaj majonez i dokładnie wymieszaj.
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Sałatka śledziowa z jajkiem
-
Sałatka śledziowa z jajkiem
-
Tradycyjna sałatka śledziowa
-
Hekele
-
Sałatka śledziowa z buraczkami warstwowa
-
Sałatka śledziowa z porem
-
Sałatka śledziowa z jabłkiem
-
Śledzie ze śliwkami
-
Śledzie pod pierzynką z serem
-
Sałatka śledziowa świąteczna
-
Śledź pod szubą
-
Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem
-
Śledzie z cebulką w oleju i occie
-
Rolmopsy po kaszubsku
-
Sałatka śledziowa na wigilię
-
Śledzie smażone w zalewie octowej po kaszubsku
-
Tatar ze śledzia z suszonymi pomidorami
-
Sałatki śledziowe
Więcej informacji na temat sałatki śledziowe z jajkami
Sałatka śledziowa z jajkiem to świetna propozycja na stół wielkanocny. Będzie również idealną propozycją na sałatkę na spotkania rodzinne. Przepis jest bardzo prosty i nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby móc ją przygotować. Sałatkę śledziową najlepiej zrobić z jabłkiem, cebulą, jajkiem, gotowanymi ziemniakami, ogórkiem konserwowym (ale możesz zastąpić go ogórkiem kiszonym), groszkiem oraz z kukurydzą z majonezem lub w śmietanie.
Śledź jest bogatym źródłem białka, witamin i składników mineralnych. Dostarcza do naszego organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspomagają odporność, regulują ciśnienie tętnicze krwi, obniżają poziom cholesterolu LDL oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Obecność kwasów tłuszczowych omega-3 zwiększa poziom serotoniny i przyczynia się do poprawy nastroju, dodatkowo działa przeciwdepresyjnie oraz wzmacnia pamięć i koncentrację. Zawartość witaminy A, D i E wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe i chroni nas przed rozwojem chorób układu sercowego. Dodatkowo w śledziach znajdziemy witaminę B6, B12, żelazo, cynk, miedź, fosfor oraz jod.
Jajko natomiast jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, które jest z łatwością przyswajane przez nasz organizm. Obecność luteiny w żółtku przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób wzroku, w tym zwyrodnienia plamki żółtej. Obecność witaminy A oraz E pozytywnie wpłynie na naszą odporność. Cynk poprawi kondycję włosów oraz skóry. Niesłusznie klasyfikuje się jajka jako szkodliwe w naszej diecie, stwierdzenie to możemy zaliczyć do mitów, ponieważ spożywanie jajek poprawia kondycję wzroku i przeciwdziała wielu chorobom. Należy jednak uważać z ich ilością w diecie, jak z nadmiarem każdego innego produktu spożywczego.
Podsumowując sałatka ze śledziem i jajkiem to idealna propozycja na szybkie danie na spotkania rodzinne. Nie ma w swoim składnie produktów posiadających gluten, dlatego bez obaw może zostać włączona do diety osób chorujących na celiakię lub inne schorzenia wymagające eliminacji glutenu. Świetnie sprawdzi się również w diecie odchudzającej jeśli zamienimy majonez tradycyjny majonezem typu light.
Alergeny w sałatce śledziowej z jajkami
Lista alergenów dla sałatki śledziowe z jajkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź filet
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ogórek konserwowy
- Majonez
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze sałatki śledziowe z jajkami
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.