Przepis na śledzie z cebulką w oleju i occie krok po kroku
- Śledź w oleju 600 g
- Cebula 200 g
- Ocet spirytusowy 45 ml
- Olej rzepakowy 500 ml
- Cukier 10 g
Filety śledziowe pokrój w kostkę i wypłucz kilka razy.
Cebulę obierz i pokrój w cienkie krążki.
Zagotuj szklankę wody z octem.
Ostrożnie wrzuć cebulę do wrzącej wody. Trzymaj tam przez około 2 minuty, a następnie wyciągnij do ostudzenia.
Dodaj cebulę do śledzia i wymieszaj. Przełóż całość do słoika. Wsyp trochę pieprzu, szczyptę soli i cukier.
Dodaj olej i wymieszaj. Przykryj słoik i wstaw na noc do lodówki.
Często zadawane pytania
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Sałatka śledziowa z jajkami
-
Sałatka śledziowa z jajkiem
-
Sałatka śledziowa z jajkiem
-
Tradycyjna sałatka śledziowa
-
Hekele
-
Sałatka śledziowa z buraczkami warstwowa
-
Sałatka śledziowa z porem
-
Sałatka śledziowa z jabłkiem
-
Śledzie ze śliwkami
-
Śledzie pod pierzynką z serem
-
Śledź pod szubą
-
Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem
-
Rolmopsy po kaszubsku
-
Sałatka śledziowa na wigilię
-
Śledzie smażone w zalewie octowej po kaszubsku
-
Tatar ze śledzia z suszonymi pomidorami
-
Tatar ze śledzia po śląsku
-
Sałatki śledziowe

(liczba kalorii)
Śledzie z cebulką w oleju i occie - cechy przepisu
Więcej o śledziach z cebulką w oleju i occie
Śledzie z cebulką w oleju i occie to jedna z tych przekąsek, które sprawdzają się na każdą okazję, nie tylko na imprezę, ale również na zwyczajną kolację. Śledzie w occie stanowią całe danie, ale mogą być również dodatkiem. Świetnie sprawdzą się w sałatkach czy na kanapkach. Tak przygotowane danie nie potrzebuje zbyt wielu przypraw.
Przepis na śledzie z cebulką w oleju i occie to dobry sposób na filety śledziowe. W takiej wersji są po prostu fantastyczne. Całość dopełnia ostra cebula. To danie, które świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezy i przyjęcia. Może również zdobić świąteczny stół. Te śledzie są tak dobre, że nie potrzebują żadnych dodatków. Choć śledzie w occie można dostać również w sklepie, jednak te wykonane własnoręcznie są smaczniejsze i bardziej zdrowe. Robiąc je samodzielnie, można ograniczyć ilość soli, a także zrezygnować z konserwantów, dzięki czemu to danie jest znacznie zdrowszą wersją. Mają wspaniały smak i dekoracyjnie się prezentują. To dobry wybór dla wszystkich miłośników tradycji w nowoczesnym wydaniu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić śledzie z cebulką w oleju i occie, które będą smaczne, a przy okazji proste, to ten przepis będzie doskonałym wyborem. Powstają z niego domowe śledzie, które są tak dobre, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Wystarczy tylko pokroić śledzie i przygotować bardzo łatwą zalewę, którą łączy się z rybą. Zalewa ma bardzo słodko kwaśny smak. Śledzie to najpopularniejsza w Polsce ryba, jednak wciąż gości na talerzach za rzadko. Ta potrawa to świetny sposób na zwiększenie jego obecności w codziennym menu. Śledzie dostarczają wielu cennych witamin i składników mineralnych. To wspaniałe źródło kwasów Omega 3, selenu, witamin A, E i D. Dostarczają również sporo pełnowartościowego białka. A w wersji z przepyszną zalewą są po prostu obłędne. Wspaniale sprawdzą się również na święta, zwłaszcza na Boże Narodzenie. To danie jak najbardziej postne, więc będą świetną dekoracją wigilijnego stołu, która nie tylko dobrze się prezentuje, ale także fantastycznie smakuje.
Wartości odżywcze śledzi z cebulką w oleju i occie
Energia i białka
(226g)
Węglowodany w śledziach z cebulką w oleju i occie
(226g)
Tłuszcze
(226g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w śledziach z cebulką w oleju i occie
Lista alergenów dla śledzi z cebulką w oleju i occie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź w oleju