Przepis na sałatkę śledziową z jajkiem krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
duża miska

Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach, około 30 minut. Następnie ostudź i obierz. Pokrój w kostkę około 5 mm x 5 mm lub w plasterki. Przełóż do miski i dodaj dużą szczyptę soli, wymieszaj.

Jajka ugotuj na twardo i ostudź. Pokrój w kostkę i dodaj do miski.

Filety śledziowe odsącz z oleju na papierze kuchennym. Następnie pokrój w paski o szerokości około 1 cm. Przełóż do miski.

Cebulę oraz ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski.

Jabłko obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę, a następnie przełóż do miski.

Jogurt wymieszaj z majonezem, dużą szczyptą pieprzu, soli, dodaj sok z cytryny oraz koperek.

Sałatkę wyłóż na półmisek lub inne płaskie naczynie, polej sosem i pozostaw na około 60 minut aby całość smaków się połączyła.

Sałatka śledziowa podana na prostokątnym, białym talerzu, w tle ziemniaki i cebule.
Sałatka śledziowa
Koszt przygotowania dania
25.24 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
253 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
40

Sałatka śledziowa z jajkiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce śledziowej z jajkiem

Sałatka śledziowa to polski klasyk. Króluje na stołach głównie podczas wigilijnej wieczerzy, w niektórych domach pojawia się również w trakcie świąt Wielkanocnych. W każdym domu sałatka śledziowa przygotowywana jest inaczej, w wyjątkowy i tradycyjny sposób. Wersja bożonarodzeniowa najczęściej jest przyrządzana ze śledziem, z cebulą, z jabłkiem, z ziemniakami oraz burakiem. Sos do tej sałatki jest z majonezem, śmietaną i koperkiem. Sałatka śledziowa z jajkiem i ogórkiem, z ziemniakami, cebulą oraz z jabłkiem w lekkim sosie jogurtowym z koperkiem to idealna wersja na Wielkanoc lub jako przekąską podczas spotkania ze znajomymi i rodziną. Wersję imprezową można przygotować również z kukurydzą, która doda słodkości i chrupkości sałatce.

Śledzie są źródłem wielu cennych składników odżywczych. Jednak by zachowały wszystkie swoje właściwości prozdrowotne najlepiej wybrać surowe w solance, popularnie nazywane alla matias. Z nich przygotujesz w domu najlepsze śledzie w oleju. Do przygotowania wybierz olej tłoczony na zimno, na przykład lniany. Dzięki temu danie będzie jeszcze zdrowsze. Śledzie są źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Są to tłuste ryby, które są cennym źródłem kwasów omega-3, szczególnie ważnych dla osób z chorobami układu sercowo-naczyniowego czy podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi, ale również wpływają pozytywnie na wygląd skóry i włosów oraz poprawienie wzroku. Kwasy omega-3 zwiększają poziom serotoniny w organizmie, a także poprawiają pamięć i koncentrację. Bardzo cennym składnikiem, występującym w śledziach jest witamina D, która jest bardzo ważnym składnikiem a ze względu na małą liczbę dni słonecznych w Polsce nie jesteśmy w stanie produkować jej wystarczająco dużo. Witamina D wzmacnia zęby i kości, pomaga w leczeniu alergii oraz astmy, wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, pomaga zmniejszyć ciśnienie krwi, wzmacnia odporność oraz zapobiega rozwojowi cukrzycy. Śledzie są również źródłem witamin z grupy B i wielu składników mineralnych. Sałatka ze śledziem i jajkiem, które również jest ważne w diecie, przygotowana z wykorzystaniem niskokalorycznych dodatków będzie świetnie wpływać na zdrowie.

Sałatka śledziowa z jajkiem, ziemniakami i ogórkiem kiszonym to bardzo smaczne danie, które zachwyci każdego miłośnika śledzi.

Wartości odżywcze sałatki śledziowej z jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kalorie)
230.71 kcal
253.78 kcal
Białko
18.21 g
20.03 g

Węglowodany w sałatce śledziowej z jajkiem

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany
6.49 g
7.14 g
Węglowodany przyswajalne
5.61 g
6.17 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.88 g
0.97 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz
14.71 g
16.18 g
Tłuszcze nasycone
13.17 g
14.49 g
Tłuszcze nienasycone
1.50 g
1.65 g

Witaminy w przepisie na sałatkę śledziową z jajkiem

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tiamina
0.03 mg
0.04 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.85 mg
0.94 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę śledziową z jajkiem

Na 100g
Na porcję
(110g)
Fosfor
284.58 mg
313.04 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki śledziowej z jajkiem 40
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce śledziowej z jajkiem

Lista alergenów dla sałatki śledziowej z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź w oleju
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Cena przygotowania sałatki śledziowej z jajkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź w oleju
600 g
6 filetów
6.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 3
16.36
Za 600 g
Ziemniaki późne
450 g
9 średnich ziemniaków
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.80
Za 450 g
Cebula
50 g
średnia cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Ogórek kiszony
180 g
3 średnie sztuki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 180 g
Jabłko
90 g
pół dużego jabłka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 90 g
Majonez
25 g
łyżka
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.37
Za 25 g
Jogurt naturalny 2%
100 g
4 łyżki
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 100 g
Koperek
4 g
posiekana, kopiasta łyżeczka
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.13
Za 4 g
Sok z cytryny
3 ml
łyżeczka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.15
Za 3 ml
Koszt składników
43.80
Jak oceniasz przepis na sałatkę śledziową z jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób