Tradycyjna sałatka śledziowa

Opublikowano: 03.03.2022 r., 11:44 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna sałatka śledziowa podana z pieczywem.
Tradycyjna sałatka śledziowa
Tradycyjna sałatka śledziowa to coś idealnie dla miłośników kuchni polskiej w najlepszej i najbardziej klasycznej formie. Ta sałatka zachwyca wspaniałym smakiem.
Przygotowanie 20 min
393 kcal
Kcal w porcji
203 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Śledź w oleju (300 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Ziemniaki późne (225 g)
  • Cebula 1,5 szt (150 g)
  • Ogórki kiszone (240 g)
  • Majonez 2 łyżki (50 g)
  • Musztarda 1 łyżka (10 g)
  • Szczypiorek (45 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na tradycyjną sałatkę śledziową krok po kroku

Śledzie odsącz i powycieraj lekko ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru oleju. Pokrój w drobną kostkę i wrzucić do miski.

Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Gdy będą miękkie ostudź i delikatnie obierz ze skórki. Następnie pokrój w drobną kostkę i dołóż do ryby.

Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź i obierz. Pokrój delikatnie w kostkę i dodaj do pozostałych składników w misce.

Ogórki pokrój w drobną kostkę, następnie wysyp na sitko i odsącz z nadmiaru zalewy. Następnie dodaj do reszty składników w misce.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, wsyp do miski z sałatką.

Wszystkie składniki wymieszaj razem, bardzo dokładnie.

Dodaj majonez, musztardę, pieprz, a także umyty i posiekany szczypiorek.

Następnie jeszcze raz wymieszaj całość.

Jak oceniasz przepis na tradycyjną sałatkę śledziową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,5% osób

Więcej informacji na temat tradycyjnej sałatki śledziowej

Tradycyjna sałatka śledziowa to coś idealnie dla miłośników kuchni polskiej w najlepszej i najbardziej klasycznej formie. Ta sałatka zachwyca wspaniałym smakiem.

Przepis na tradycyjną sałatkę śledziową będzie doskonałym wyborem na imprezy, ale sprawdzi się również na święta.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tradycyjną sałatkę śledziową, która będzie smaczna, a przy okazji prosta, to ten przepis będzie idealny. Pozwala ona włączyć do menu duże ilości ryb. W tym wydaniu są to płaty śledziowe. Ryby, choć niezwykle zdrowe, wciąż za rzadko pojawiają się w menu. Śledź jest bardzo wartościowy, gdyż dostarcza niezbyt dużo kalorii, za to naprawdę sporo białka i witamin. To wspaniałe źródło zdrowych tłuszczów, które korzystnie wpływają na cały organizm, zwłaszcza na układ krwionośny i nerwowy. Ta świąteczna sałatka jest idealnym sposobem na włączenie śledzia do codziennego menu w sposób łatwy i bardzo smaczny, gdyż z przepisu można korzystać znacznie częściej niż raz do roku. To doskonały pomysł na sałatkę, która jest nie tylko szybka, ale również pyszna. To dobra dla wszystkich osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Sałatka śledziowa z jajkiem bardzo często gości na świątecznym stole ze względu na jej wspaniały smak, a także tradycyjne produkty. Jednak świetnie nada się również jako imprezowa przekąska, czy sycąca kolacja. Jej ogromnym plusem jest to, że nie zawiera glutenu, sprawdzi się, więc gdy ktoś z naszej rodziny musi unikać tego składnika, a my zastanawialiśmy się, co możemy w takim razie tej osobie zaserwować. Zamiast przygotowywać niesmaczne bezglutenowe przekąski, możemy podać przepyszną sałatkę, która jest pełnowartościowym daniem. To danie, które choć proste, zaskakuje swoim smakiem i mnogością aromatów. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę śledziową na wigilię, która będzie naprawdę dobra i sycąca, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Całość jest po prostu wspaniała. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tego dania można z łatwością znaleźć w każdym sklepie, dlatego jej przygotowanie nie sprawia kłopotu.

Alergeny w tradycyjnej sałatce śledziowej

Lista alergenów dla tradycyjnej sałatki śledziowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź w oleju
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Musztarda

Wartości odżywcze tradycyjnej sałatki śledziowej

na 100g gotowej potrawy

To danie zawiera dość sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(203g)
Energia (kcal)
193.62
393.04
Białko (g)
13.76
27.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(203g)
Węglowodany (g)
5.09
10.34
Węglowodany przyswajalne (g)
4.15
8.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.94
1.92

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(203g)
Tłuszcz (g)
13.20
26.79
Tłuszcze nasycone (g)
9.69
19.67
Tłuszcze nienasycone (g)
3.51
7.12
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.33
2.71
Brak danych dla: śledź w oleju, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.18
4.42
Brak danych dla: śledź w oleju, musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
67.69
137.42
Brak danych dla: śledź w oleju.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(203g)
Witamina A (µg (mcg))
38.91
78.99
Brak danych dla: śledź w oleju.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.22
Brak danych dla: śledź w oleju.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.33
Brak danych dla: śledź w oleju.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.78
13.75
Brak danych dla: śledź w oleju.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.36
0.74
Brak danych dla: śledź w oleju.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.34
0.70
Brak danych dla: śledź w oleju.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
28.99
58.85
Brak danych dla: śledź w oleju.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.07
Ryboflawina (mg)
0.63
1.28
Niacyna (mg)
0.25
0.51
Brak danych dla: śledź w oleju.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.62
35.77
Brak danych dla: śledź w oleju.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
111.19
225.71
Brak danych dla: śledź w oleju.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(203g)
Sód (mg)
295.54
599.96
Brak danych dla: śledź w oleju.
czytaj dalej
Potas (mg)
136.47
277.04
Brak danych dla: śledź w oleju.
czytaj dalej
Wapń (mg)
19.06
38.70
Brak danych dla: śledź w oleju.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
221.00
448.62
Magnez (mg)
10.24
20.78
Brak danych dla: śledź w oleju.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.64
1.30
Brak danych dla: śledź w oleju.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.34
0.69
Brak danych dla: śledź w oleju.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.13
Brak danych dla: śledź w oleju.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tradycyjnej sałatki śledziowej 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tradycyjnej sałatki śledziowej

Koszt składników
38.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź w oleju
300 g
6.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 2
8.18
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ziemniaki późne
225 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 225 g
Cebula
150 g
1,5 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Ogórki kiszone
240 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.88
Za 240 g
Majonez
50 g
2 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Musztarda
10 g
1 łyżka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Szczypiorek
45 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Koszt składników
38.00