Śledzie pod pierzynką z serem

Opublikowano: 03.10.2022 r., 23:44 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Śledzie pod pierzynką z serem w szklanej miseczce
Śledzie pod pierzynką z serem
Śledzie pod pierzynką z serem to obowiązkowa sałatka na wigilię. To pyszne połączenie filetów śledziowych z jajkiem i serem oraz majonezem na pewno skradnie Twoje serce.
Przygotowanie 100 min
Smażenie 6 min
429 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Filety śledziowe solone (500 g)
  • Cebula (200 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Ogórki konserwowe (250 g)
  • Ser gouda w kostce (200 g)
  • Oliwa z oliwek (10 ml)
  • Majonez (90 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek, tarka, szklana miska

Przepis na śledzie pod pierzynką z serem krok po kroku

Filety śledziowe umieść w misce. Zalej zimną wodą i zostaw do moczenia na 1,5 godziny.

Jajka umieść w garnku i ugotuj na twardo (około 6-8 minut). Odstaw do ostygnięcia.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Ułóż na dnie szklanej miski i skrop oliwą. Oprósz solą i pieprzem.

Śledzie pokrój w drobną kostkę i ułóż na cebuli.

Ogórki pokrój w drobną kostkę i ułóż na śledziach.

Ugotowane na twardo jajka obierz ze skorupki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Starte jajka ułóż na ogórkach.

Na jajkach rozsmaruj majonez.

Ser zetrzyj na tarce i posyp nim wierzch sałatki.

Po przygotowaniu przechowuj w lodówce.

Jak oceniasz przepis na śledzie pod pierzynką z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,7% osób

Więcej informacji na temat śledzi pod pierzynką z serem

Śledzie pod pierzynką z serem to obowiązkowa sałatka na wigilię. To pyszne połączenie filetów śledziowych z jajkiem i serem oraz majonezem na pewno skradnie Twoje serce.

Przepis na śledzie pod pierzynką z serem to smaczne rozwiązanie, jeśli chcesz zachwycić swoich gości. Filety śledziowe przykryte warstwą ogórków, jajek i na koniec posypane żółtym serem na pewno wszystkim zasmakuje. Jeśli wiesz już, jak zrobić śledzie pod pierzynką z serem to przekonaj się, że to nie tylko smaczny, ale i zdrowy wybór.

Śledzie, które stanowią podstawowy składnik powyższego przepisu, zaliczane są do ryb głównie morskich. W zależności od regionu połowu spotkać można śledzie oceaniczne, bałtyckie czy pacyficzne. Śledź należy do rodziny ryb śledziowatych, gdzie zaliczamy również szproty i sardynki. Ryby te są najczęściej poławianymi rybami. Głównie dlatego, że można wykorzystać je w kuchni w różny sposób. Najczęściej spożywane są po uwędzeniu, zamrożeniu, zasoleniu lub w postaci dań marynowanych czy konserwowanych. Ta wielorakość ich wykorzystywania ma również duże znaczenie dla naszego zdrowia, ponieważ zwiększa możliwość ich spożycia.

Wraz z porcją 100 g śledzia dostarczymy tylko 160 kcal. Mimo że śledzie zaliczane są do ryb tłustych, czyli zawierających dużą ilość kwasów tłuszczowych to świetne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Zawierają kwasy Omega-3, które wspomagają pracę układu nerwowego oraz mózgu. Mają znaczący wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia i serca, np. poprzez pośredni wpływ na krążenie krwi. Dodatkowo wpływają na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci.

Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby. W tym miejscu określa się, że powinno to być około 150 g produktu lub taka ilość mięsa z ryby, wraz z którym dostarczy się około 250 mg kwasów EPA+DHA. Spożycie dwóch takich porcji tygodniowo zapewni zapotrzebowanie właśnie na te kwasy omega-3. Aby w pełni wykorzystać potencjał ryby należy odpowiednio ją przyrządzić. Przygotowanie ryby na głębokim tłuszczu lub po prostu usmażenie powoduje, że cała wartość odżywcza niestety zostaje utracona. Dlatego właśnie takie dania jak to powyżej to nie tylko pyszny wybór, ale również niezwykle zdrowy sposób na wprowadzenie ryb do diety.

Alergeny w śledziach pod pierzynką z serem

Lista alergenów dla śledzi pod pierzynką z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • filety śledziowe solone
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ogórki konserwowe
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze śledzi pod pierzynką z serem

na 100g gotowej potrawy

Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
286.27
429.41
Białko (g)
24.08
36.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
2.01
3.01
Węglowodany przyswajalne (g)
1.62
2.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.39
0.58

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
19.66
29.49
Tłuszcze nasycone (g)
7.38
11.06
Tłuszcze nienasycone (g)
12.28
18.42
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.95
10.43
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.33
8.00
Cholesterol (mg)
145.50
218.24

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
76.35
114.53
Witamina B6 (mg)
0.34
0.51
Witamina B12 (µg (mcg))
10.80
16.19
Witamina C (mg)
1.87
2.81
Witamina D (µg (mcg))
4.70
7.05
Witamina E (mg)
1.62
2.43
Retinol (µg (mcg))
75.51
113.26
Tiamina (mg)
0.11
0.16
Ryboflawina (mg)
0.38
0.57
Niacyna (mg)
3.33
4.99
Foliany (µg (mcg))
24.51
36.76
Beta karoten (µg (mcg))
9.17
13.76

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
690.05
1035.07
Potas (mg)
411.91
617.86
Wapń (mg)
172.61
258.91
Fosfor (mg)
353.34
530.01
Magnez (mg)
40.94
61.42
Żelazo (mg)
1.55
2.32
Cynk (mg)
1.80
2.70
Miedź (mg)
0.12
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi pod pierzynką z serem 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śledzi pod pierzynką z serem

Koszt składników
57.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Filety śledziowe solone
500 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Ogórki konserwowe
250 g
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
1.74
Za 250 g
Ser gouda
200 g
w kostce
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Majonez
90 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 90 g
Koszt składników
57.40