Śledzie smażone w zalewie octowej po kaszubsku

Opublikowano: 16.05.2023 r., 7:34 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Śledzie smażone w zalewie octowej po kaszubsku podane na talerzu z cebulą.
Śledzie smażone w zalewie octowej po kaszubsku
Śledzie smażone w zalewie octowej po kaszubsku są doskonałą opcją na pyszną przekąskę, która sprawdzi się na imprezę, ale nie tylko. Te śledzie zachwycają smakiem.
Przygotowanie 45 min
Smażenie 20 min
410 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Śledź, cały (500 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (35 g)
  • Olej rzepakowy (65 ml)
  • Sok z cytryny (10 ml)
  • Ocet spirytusowy (100 ml)
  • Cebula (200 g)
  • Cukier (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na śledzie smażone w zalewie octowej po kaszubsku krok po kroku

Śledzie wypatrosz i oczyść.

Skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem.

Obtocz w mące.

Śledzie smaż na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru.

Do małego garnka wlej 3 szklanki wody i ocet. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie, a także cukier. Całość zagotuj. Do zalewy dodaj pokrojone w piórka cebule. Zalewę ostudź.

Do słoika przełóż połowę porcji śledzi, dodaj cebulę z zalewy, następnie dodaj resztę śledzi.

Całość zalej zalewą i zamknij. Przechowuj w lodówce.

Śledzie będą gotowe po 2 - 3 dniach.

Jak oceniasz przepis na śledzie smażone w zalewie octowej po kaszubsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,8% osób

Więcej informacji na temat śledzi smażonych w zalewie octowej po kaszubsku

Śledzie smażone w zalewie octowej po kaszubsku są doskonałą opcją na pyszną przekąskę, która sprawdzi się na imprezę, ale nie tylko. Te śledzie zachwycają smakiem.

Przepis na śledzie to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników ryb. Płaty śledziowe w pysznej zalewie sprawdzają się na święta, ale też na kolację każdego dnia. Zalewa do śledzi z tego przepisu jest prosta, ale naprawdę pyszna. Śledzie są nieodłącznym towarzyszem każdej imprezy, bez których ciężko sobie wyobrazić świętowanie, dlatego warto przygotować je w najbardziej klasycznej wersji i cieszyć się ich wspaniałym smakiem. Śledzie w occie stanowią całe danie, ale mogą być również dodatkiem. Świetnie sprawdzą się w sałatkach czy na kanapkach. Przepis na śledzie w occie jest niezwykle łatwy, a jego wykonanie zajmuje niewiele czasu. Jednak śledzie nie są gotowe od razu po przygotowaniu, warto o tym pamiętać przed imprezami i wykonać całość wcześniej. Optymalny czas oczekiwania to od 3 do 5 dni. Powstają z niego przepyszne, odpowiednio słone i dobrze przyprawione śledzie, które stanowią świetny pomysł na idealną przystawkę. Będą dobrym wyborem na wszelkiego rodzaju imprezy. Wspaniale sprawdzą się również na święta, zwłaszcza na Boże Narodzenie. To danie jak najbardziej postne, więc będą świetną dekoracją wigilijnego stołu, która nie tylko dobrze się prezentuje, ale także fantastycznie smakuje.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić, pyszne śledzie do słoików, by były również dobre dla początkujących, to ten prosty przepis stanowi doskonałe rozwiązanie. Zalewa do śledzi z octem jest niezwykle prosta w przygotowaniu i składa się tylko z kilku składników. W tej wersji nie dodaje się do niej soli, gdyż filety są naprawdę słone, jednak prawdziwi miłośnicy słonego smaku mogą jej użyć. Choć śledzie w occie można dostać również w sklepie, jednak te wykonane własnoręcznie są smaczniejsze i bardziej zdrowe. Robiąc je samodzielnie, można ograniczyć ilość soli, a także zrezygnować z konserwantów, dzięki czemu to danie jest znacznie zdrowszą wersją.

Alergeny w śledziach smażonych w zalewie octowej po kaszubsku

Lista alergenów dla śledzi smażonych w zalewie octowej po kaszubsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź, cały
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze śledzi smażonych w zalewie octowej po kaszubsku

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która jest zdrowa i może gościć w codziennym menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
178.34
410.19
Białko (g)
10.57
24.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
5.96
13.71
Węglowodany przyswajalne (g)
5.59
12.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.37
0.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
12.07
27.76
Tłuszcze nasycone (g)
2.30
5.29
Tłuszcze nienasycone (g)
9.77
22.47
Cholesterol (mg)
32.61
75.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A (µg (mcg))
15.22
35.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.38
0.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
7.45
17.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.41
5.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
2.28
5.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.59
1.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
15.22
35.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.03
4.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.30
35.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.23
0.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
50.14
115.31
Potas (mg)
215.65
495.99
Wapń (mg)
37.43
86.09
Fosfor (mg)
139.80
321.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.10
48.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.86
1.98
Cynk (mg)
0.62
1.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi smażonych w zalewie octowej po kaszubsku 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śledzi smażonych w zalewie octowej po kaszubsku

Koszt składników
33.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź, cały
500 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 500 g
Mąka pszenna typ 500
35 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 35 g
Olej rzepakowy
65 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.46
Za 65 ml
Sok z cytryny
10 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Ocet spirytusowy
100 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 100 ml
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Cukier
10 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Koszt składników
33.50