Przepis na sałatkę śledziową warstwową z jajkiem i ogórkiem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
garnek, szklana miska

Śledzie mocz w zimnej wodzie na maksymalnie dwie godziny.

Ugotuj obrane i umyte ziemniaki oraz marchewkę (można też w mundurkach). Ostudź.

Jajka ugotuj na twardo.

Pokrój ogórki w kostkę.

Cebulę posiekaj drobno, a śledzie pokrój w niewielkie paski.

Majonez, śmietanę oraz sól i pieprz do smaku wymieszaj ze sobą.

Na dnie miski układaj warstwowo: pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, sos, pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, śledzie, sos, cebulę, ogórki, kukurydzę oraz sos.

Obierz i umyj jajka.

Na wierzch sałatki wyłóż starte na dużych oczkach jajka.

Sałatkę najlepiej chłodzić minimum 5 godzin.

Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem
Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem
Koszt przygotowania dania
18.93 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
248 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
60

Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatko śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem

Imponująca i pyszna sałatka na święta lub na imprezę? Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem do dobra propozycja na super przystawkę. Jej wygląd zachwyca – sałatka jest bowiem przygotowana w formie kolorowych warstw. Przepis na warstwową sałatkę śledziową z jajkiem i ogórkiem to takie składniki jak marchewka, ziemniaki, kukurydza i cebula. Ze względu na fantastyczną prezentację tej potrawy, jest ona zwłaszcza polecana na imprezę lub na święta. Zobacz, jak zrobić warstwową sałatkę śledziową z jajkiem i ogórkiem.

Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem jest idealna, jeżeli chcesz poczęstować swoich gości czymś smacznym, a zarazem wyglądającym bardzo ładnie. W sałatce znajdują się ziemniaki, marchewka, kukurydza, ogórki, jajka, oczywiście śledzie oraz sos. Fenomenem tego przepisu na pyszną przystawkę na zimno ze śledziem jest jej wygląd. Jest ona podana w ładnej, szklanej misce, w której wszystkie warstwy składników są dobrze widoczne.

Ta warzywna sałatka ze śledziem jest idealna, gdy musisz podać coś pysznego na imprezie. Także na świąteczny stół to dobra przystawka. Jak zrobić warstwową sałatkę śledziową z jajkiem i ogórkiem? Przyszykuj wszystkie składniki. Do podania przepisu na warstwową sałatkę śledziową z jajkiem i ogórkiem koniecznie przygotuj szklaną, ozdobną miskę. Dzięki temu, składniki sałatki będą dobrze widoczne. Jeszcze przed rozpoczęciem gotowania, namocz śledzie w zimnej wodzie, by pozbyć się z nich nadmiaru soli. Jeżeli nie są dla Ciebie za słone, ten krok możesz pominąć. W tym czasie ugotuj też ziemniaki, marchewkę oraz jajka. Je należy ostudzić i obrać (jajka) przed krojeniem. Warzywa pokrój w drobną kostkę, a śledzie – w nie za duże paski. Z kukurydzy wylej zalewę. Przygotuj też sos. Wystarczy tylko wymieszać śmietanę z majonezem i przyprawami. Pozostało tylko układać składniki w misce warstwami. Na dnie ułóż ziemniaki, sos, marchewkę, śledzie, sos, cebulę, ogórki, kukurydzę i sos. Na samą górę dodaj starte na tarce (duże oczka) jajka. Jak zrobisz warstwową sałatkę śledziową z jajkiem i ogórkiem, wstaw ją do lodówki na co najmniej 5 godzin. Przez to, składniki sałatki będą mogły przejść swoimi smakami. Pyszna sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem jest gotowa.

*Przepis na warstwową sałatkę śledziową z jajkiem i ogórkiem nie musi mieć ułożonych składników w takiej kolejności, w jakiej jest to wymienione. Warstwy mogą być dowolne.

*Ziemniaki i marchewkę można ugotować też w mundurkach.

*Jeżeli wolisz sałatkę, która ma więcej sosu, przygotuj jego większą ilość.

Wartości odżywcze sałatki śledziowej warstwowej z jajkiem i ogórkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kalorie)
155.50 kcal
248.80 kcal
Białko
11.32 g
18.11 g

Węglowodany w sałatko śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany
7.58 g
12.13 g
Węglowodany przyswajalne
6.63 g
10.60 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.96 g
1.53 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz
8.75 g
14.00 g
Tłuszcze nasycone
3.14 g
5.03 g
Tłuszcze nienasycone
5.60 g
8.97 g
Tłuszcze jednonasycone
3.04 g
4.87 g
Tłuszcze wielonasycone
2.56 g
4.10 g
Cholesterol
83.94 mg
134.31 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę śledziową warstwową z jajkiem i ogórkiem

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A
120.77 µg (mcg)
193.23 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.23 mg
0.36 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12
5.07 µg (mcg)
8.11 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
5.20 mg
8.32 mg
Witamina D
2.30 µg (mcg)
3.67 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E
0.76 mg
1.21 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol
41.76 µg (mcg)
66.81 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.11 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.32 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
1.90 mg
3.05 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
19.53 µg (mcg)
31.25 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten
782.10 µg (mcg)
1251.36 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę śledziową warstwową z jajkiem i ogórkiem

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód
458.48 mg
733.57 mg
Potas
316.24 mg
505.99 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
55.07 mg
88.12 mg
Fosfor
165.81 mg
265.29 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
25.64 mg
41.03 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
1.03 mg
1.65 mg
Cynk
0.82 mg
1.31 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.15 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki śledziowej warstwowej z jajkiem i ogórkiem 60
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatko śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem

Lista alergenów dla sałatki śledziowej warstwowej z jajkiem i ogórkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • filety śledziowe solone
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Cena przygotowania sałatki śledziowej warstwowej z jajkiem i ogórkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Filety śledziowe solone
250 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Ogórki kiszone
200 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ziemniaki późne
300 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Marchewka
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Kukurydza konserwowa
100 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.03
Za 100 g
Cebula czerwona
100 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Majonez light
150 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
2.78
Za 150 g
Śmietana 12%
150 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 150 g
Koszt składników
33.20
Jak oceniasz przepis na sałatkę śledziową warstwową z jajkiem i ogórkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób