Sałatka śledziowa z buraczkami warstwowa

Opublikowano: 22.03.2021 r., 18:26 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tort sałatkowy ze śledzia, przekładany warzywami, z buraczaną kołderką na wierzchu. Udekorowany koperkiem.
Sałatka śledziowa z buraczkami warstwowa
Sałatka śledziowa z buraczkami warstwowa jest apetycznym i ciekawym pomysłem na imprezową przekąskę. Bardzo smaczna, kolorowa i pięknie się prezentuje na stole.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 50 min
605 kcal
Kcal w porcji
334 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Śledź w oleju 4 płaty (280 g)
  • Buraki gotowane 2 szt (240 g)
  • Ziemniaki późne 2 szt dużych ziemniaków (200 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Majonez 3 łyżki (75 g)
  • Cebula czerwona 1,5 szt (150 g)
  • Ogórek kiszony 4 szt średniej wielkości (240 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, koper
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka, sitko

Przepis na sałatkę śledziową z buraczkami warstwową krok po kroku

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, aż do miękkości. Następnie ostudź i obierz. Ostudzone ziemniaki pokrój w drobną kostkę i dopraw solą z pieprzem.

Śledzie odsącz z zalewy przy pomocy ręcznika papierowego. Pokrój w drobną kostkę i ułóż na spodzie miski.

Cebulę opłucz i obierz wierzchnią warstwę. Drobno posiekaj i ułóż na warstwie śledzi w misce.

Kiszone ogórki pokrój w bardzo drobną kostkę i odsącz z nadmiaru zalewy na sitku. Następnie ułóż je na warstwie cebuli, a później dołóż pokrojone ziemniaki.

Jajka ugotuj na twardo. Gdy będą gotowe ostudź i obierz je, a potem pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą, pieprzem i rozłóż na warstwie ziemniaków.

Ugotowane buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeżeli korzystasz z surowych warzyw włóż je do garnka w skórce i gotuj do miękkości, ok.1,5h, następnie obierz skórkę i zetrzyj. Starte buraki zmieszaj z majonezem oraz umytym, drobno posiekanym koperkiem. Tak przygotowaną masę rozłóż na wierzch sałatki.

Jak oceniasz przepis na sałatkę śledziową z buraczkami warstwową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat sałatki śledziowej z buraczkami warstwowej

Sałatka śledziowa z buraczkami warstwowa pięknie prezentuje się na stole, a jeszcze lepiej smakuje. Jest to danie wywodzące się tradycyjnie z kuchni rosyjskiej, gdzie podawana jest zazwyczaj z okazji świąt. Nic dziwnego, wygląda ona bowiem bardzo dekoracyjnie, niczym wytrwany tort. Inna nazwa tego pysznego dania to Szuba lub sałatka śledziowa pod pierzynką z buraków. Istnieje wiele różnych wariantów tego dania, jednak głównie składa się ona z matiasów i buraków w połączeniu z ziemniakami. Ten przepis został również wzbogacony jajkiem, dla lepszego smaku i większej sytości. Jaja są świetnym źródłem pełnowartościowego białka i dobrych kwasów tłuszczowych. Zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych, dlatego warto, by jak najczęściej gościły w naszym menu. Gwiazdami tego dania są oczywiście śledź i burak, które tworzą naprawdę zgrany duet. Smak buraków podkreślony został posiekanym koperkiem i majonezem. Warzywa te, choć niepozorne i bardzo często niedoceniane, są skarbnicą antyoksydantów wspierających nasz organizm i chroniących je przed niebezpiecznymi chorobami. Mogą również wspierać leczenie anemii. Warto skorzystać z ich dobroczynnego działania, zwłaszcza, że sałatka warstwowa ze śledziem i burakiem jest taka smaczna.

Przepis na pierwszy rzut oka może sprawiać wrażenie dość skomplikowanego, jednak to nieprawda. Jest dość długi, by dokładnie opisać poszczególne kroki, a samo wykonanie jest bardzo łatwe. Sałatka jest przekładana wieloma warstwami, co może wydawać się pracochłonne, lecz ich budowanie tak naprawdę zajmuje tylko kilka minut. By zaoszczędzić swój czas możesz użyć już ugotowanych buraków i ziemniaków. Dzięki czemu całość zabierze nie więcej, niż 15 minut, a na pewno zrobi spektakularne wrażenie na gościach.

Tort śledziowy z burakami, jak sugeruje jego nazwa, jest daniem bardzo uroczystym i eleganckim. Dlatego będzie idealną potrawą na różne przyjęcia, czy spotkania w gronie rodziny. Jednak nie musisz rezerwować jej tylko na specjalne okazje. Sałatka rybna sprawdzi się również jako pyszna kolacja.

Alergeny w sałatce śledziowej z buraczkami warstwowej

Lista alergenów dla sałatki śledziowej z buraczkami warstwowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź w oleju
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze sałatki śledziowej z buraczkami warstwowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(334g)
Energia (kcal)
181.20
605.20
Białko (g)
11.55
38.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(334g)
Węglowodany (g)
5.64
18.82
Węglowodany przyswajalne (g)
4.60
15.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.04
3.46

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(334g)
Tłuszcz (g)
12.58
42.01
Tłuszcze nasycone (g)
8.44
28.19
Tłuszcze nienasycone (g)
4.14
13.82
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.39
4.64
Brak danych dla: śledź w oleju.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.75
9.18
Brak danych dla: śledź w oleju.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
47.80
159.65
Brak danych dla: śledź w oleju.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(334g)
Witamina C (mg)
4.19
14.00
Brak danych dla: śledź w oleju.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.02
0.08
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.53
1.76
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(334g)
Sód (mg)
282.32
942.96
Brak danych dla: śledź w oleju.
czytaj dalej
Wapń (mg)
13.47
44.98
Brak danych dla: śledź w oleju.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
184.92
617.64
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.56
1.86
Brak danych dla: śledź w oleju.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki śledziowej z buraczkami warstwowej 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki śledziowej z buraczkami warstwowej

Koszt składników
33.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź w oleju
280 g
4 płaty
6.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 2
7.64
Za 280 g
Buraki gotowane
240 g
2 szt
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 240 g
Ziemniaki późne
200 g
2 szt dużych ziemniaków
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Majonez
75 g
3 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 75 g
Cebula czerwona
150 g
1,5 szt
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Ogórek kiszony
240 g
4 szt średniej wielkości
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.88
Za 240 g
Koszt składników
33.50