Przepis na sałatkę śledziową z buraczkami warstwową krok po kroku

Składniki
  • Śledź w oleju 280 g 4 płaty
  • Buraki gotowane 240 g 2 szt
  • Ziemniaki późne 200 g 2 szt dużych ziemniaków
  • Jajko 3 szt.
  • Majonez 75 g 3 łyżki
  • Cebula czerwona 150 g 1,5 szt
  • Ogórek kiszony 240 g 4 szt średniej wielkości
Przyprawy
sól, pieprz, koper
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, tarka, sitko

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, aż do miękkości. Następnie ostudź i obierz. Ostudzone ziemniaki pokrój w drobną kostkę i dopraw solą z pieprzem.

Śledzie odsącz z zalewy przy pomocy ręcznika papierowego. Pokrój w drobną kostkę i ułóż na spodzie miski.

Cebulę opłucz i obierz wierzchnią warstwę. Drobno posiekaj i ułóż na warstwie śledzi w misce.

Kiszone ogórki pokrój w bardzo drobną kostkę i odsącz z nadmiaru zalewy na sitku. Następnie ułóż je na warstwie cebuli, a później dołóż pokrojone ziemniaki.

Jajka ugotuj na twardo. Gdy będą gotowe ostudź i obierz je, a potem pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą, pieprzem i rozłóż na warstwie ziemniaków.

Ugotowane buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeżeli korzystasz z surowych warzyw włóż je do garnka w skórce i gotuj do miękkości, ok.1,5h, następnie obierz skórkę i zetrzyj. Starte buraki zmieszaj z majonezem oraz umytym, drobno posiekanym koperkiem. Tak przygotowaną masę rozłóż na wierzch sałatki.

Tort sałatkowy ze śledzia, przekładany warzywami, z buraczaną kołderką na wierzchu. Udekorowany koperkiem.
sałatka śledziowa z buraczkami warstwowa
Koszt przygotowania dania
18.28 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
605 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
65

Sałatka śledziowa z buraczkami warstwowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce śledziowej z buraczkami warstwowej

Sałatka śledziowa z buraczkami warstwowa pięknie prezentuje się na stole, a jeszcze lepiej smakuje. Jest to danie wywodzące się tradycyjnie z kuchni rosyjskiej, gdzie podawana jest zazwyczaj z okazji świąt. Nic dziwnego, wygląda ona bowiem bardzo dekoracyjnie, niczym wytrwany tort. Inna nazwa tego pysznego dania to Szuba lub sałatka śledziowa pod pierzynką z buraków. Istnieje wiele różnych wariantów tego dania, jednak głównie składa się ona z matiasów i buraków w połączeniu z ziemniakami. Ten przepis został również wzbogacony jajkiem, dla lepszego smaku i większej sytości. Jaja są świetnym źródłem pełnowartościowego białka i dobrych kwasów tłuszczowych. Zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych, dlatego warto, by jak najczęściej gościły w naszym menu. Gwiazdami tego dania są oczywiście śledź i burak, które tworzą naprawdę zgrany duet. Smak buraków podkreślony został posiekanym koperkiem i majonezem. Warzywa te, choć niepozorne i bardzo często niedoceniane, są skarbnicą antyoksydantów wspierających nasz organizm i chroniących je przed niebezpiecznymi chorobami. Mogą również wspierać leczenie anemii. Warto skorzystać z ich dobroczynnego działania, zwłaszcza, że sałatka warstwowa ze śledziem i burakiem jest taka smaczna.

Przepis na pierwszy rzut oka może sprawiać wrażenie dość skomplikowanego, jednak to nieprawda. Jest dość długi, by dokładnie opisać poszczególne kroki, a samo wykonanie jest bardzo łatwe. Sałatka jest przekładana wieloma warstwami, co może wydawać się pracochłonne, lecz ich budowanie tak naprawdę zajmuje tylko kilka minut. By zaoszczędzić swój czas możesz użyć już ugotowanych buraków i ziemniaków. Dzięki czemu całość zabierze nie więcej, niż 15 minut, a na pewno zrobi spektakularne wrażenie na gościach.

Tort śledziowy z burakami, jak sugeruje jego nazwa, jest daniem bardzo uroczystym i eleganckim. Dlatego będzie idealną potrawą na różne przyjęcia, czy spotkania w gronie rodziny. Jednak nie musisz rezerwować jej tylko na specjalne okazje. Sałatka rybna sprawdzi się również jako pyszna kolacja.

Wartości odżywcze sałatki śledziowej z buraczkami warstwowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (334g)
Energia (kalorie)
181.20 kcal
605.20 kcal
Białko
11.55 g
38.59 g

Węglowodany w sałatce śledziowej z buraczkami warstwowej

Na 100g
Na porcję (334g)
Węglowodany
5.64 g
18.82 g
Brak danych dla: śledź w oleju.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
4.60 g
15.36 g
Brak danych dla: śledź w oleju.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (334g)
Tłuszcz
12.58 g
42.01 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
8.44 g
28.19 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sałatkę śledziową z buraczkami warstwową

Na 100g
Na porcję (334g)
Tiamina
0.02 mg
0.08 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, ogórek kiszony.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.53 mg
1.76 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę śledziową z buraczkami warstwową

Na 100g
Na porcję (334g)
Fosfor
184.92 mg
617.64 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki śledziowej z buraczkami warstwowej 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce śledziowej z buraczkami warstwowej

Lista alergenów dla sałatki śledziowej z buraczkami warstwowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, koper.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź w oleju
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Cena przygotowania sałatki śledziowej z buraczkami warstwowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź w oleju
280 g
4 płaty
6.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 2
7.64
Za 280 g
Buraki gotowane
240 g
2 szt
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 240 g
Ziemniaki późne
200 g
2 szt dużych ziemniaków
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Majonez
75 g
3 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 75 g
Cebula czerwona
150 g
1,5 szt
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Ogórek kiszony
240 g
4 szt średniej wielkości
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.88
Za 240 g
Liczba porcji:
Razem
33.50
Łączny koszt
18.28
Jak oceniasz przepis na sałatkę śledziową z buraczkami warstwową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób