Sałatka śledziowa świąteczna

Opublikowano: 25.10.2023 r., 10:37 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
sałatka śledziowa świąteczna
Sałatka śledziowa świąteczna
Tradycyjne Święta Bożonarodzeniowe nie mogą odbyć się bez sałatki śledziowej. Dlatego, jeśli brakuje Ci przepisu na tę pyszną sałatkę, poznaj moją propozycję.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 10 min
181 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Śledź filet (500 g)
  • Jabłko 1 sztuka (120 g)
  • Groszek zielony konserwowy 5 łyżek (50 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Majonez 4 łyżki (40 g)
  • Jogurt naturalny 2% 1/2 opakowania (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na sałatkę śledziową świąteczną krok po kroku

Jogurt wymieszaj z majonezem.

Śledzie opłucz i pokrój na mniejsze kawałki. Jajka ugotuj, ostudź i obierz ze skorupy. Pokrój je w drobną kostkę.

Jabłko obierz i zetrzyj na tarce.

Wymieszaj składniki sałatki, na końcu delikatnie dodaj jogurt wymieszany z majonezem.

Dopraw danie do smaku solą i pieprzem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę śledziową świąteczną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 77,3% osób

Więcej informacji na temat sałatki śledziowej świątecznej

Sałatka śledziowa świąteczna to potrawa, która gości na naszych stołach przeważnie w okresie świątecznym, ale nie tylko. Sałatka śledziowa to również pyszna przekąska w ciągu roku.

Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.

Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.

Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.

Zatem jak zrobić świąteczną sałatkę śledziową?

Jogurt wymieszaj z majonezem. Śledzie opłucz i pokrój na mniejsze kawałki. Jajka ugotuj, ostudź i obierz ze skorupy. Pokrój je w drobną kostkę. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce. Wymieszaj składniki sałatki, na końcu delikatnie dodaj jogurt wymieszany z majonezem. Wymieszaj składniki sałatki, na końcu delikatnie dodaj jogurt wymieszany z majonezem. Dopraw danie do smaku solą i pieprzem. Nasz szybki i prosty przepis na sałatkę śledziową świąteczną nie tylko na święta jest gotowy. Zaopatrz się we wszystkie składniki i przekonaj się jak dobra i smaczna jest sałatka ze śledziami.

Alergeny w sałatce śledziowej świątecznej

Lista alergenów dla sałatki śledziowej świątecznej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Wartości odżywcze sałatki śledziowej świątecznej

na 100g gotowej potrawy

Do sałatki idealnie będzie pasować dodatek żurawiny lub owoców granatu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
151.22
181.46
Białko (g)
12.24
14.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
2.90
3.47
Węglowodany przyswajalne (g)
2.49
2.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.41
0.49

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
9.73
11.67
Tłuszcze nasycone (g)
3.11
3.73
Tłuszcze nienasycone (g)
6.62
7.94
Cholesterol (mg)
98.37
118.04

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
44.50
53.40
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.38
0.45
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
7.33
8.80
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.97
1.16
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
42.93
51.52
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.07
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.25
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.75
2.10
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.46
18.55
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
26.06
31.28
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
122.52
147.03
Potas (mg)
214.84
257.81
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
56.14
67.36
Fosfor (mg)
162.73
195.28
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.28
24.34
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.97
1.16
Cynk (mg)
0.79
0.94
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.08
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki śledziowej świątecznej 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki śledziowej świątecznej

Koszt składników
28.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
500 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 500 g
Jabłko
120 g
1 sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 120 g
Groszek zielony konserwowy
50 g
5 łyżek
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 50 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Majonez
40 g
4 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.59
Za 40 g
Jogurt naturalny 2%
80 g
1/2 opakowania
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.69
Za 80 g
Koszt składników
28.30