Sałatka śledziowa z jajkiem

Opublikowano: 22.03.2021 r., 11:26 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka śledziowa z jajkiem i warzywami  podana na talerzyku, otoczona filetem. Na wierzchu sałatka jest udekorowana posiekaną cebulką.
Sałatka śledziowa z jajkiem
Sałatka śledziowa z jajkiem sprawdzi się świetnie w świątecznym menu. Przepyszne i efektowne połączenie ryby z jabłkiem i ogórkiem, skradnie serca wszystkich gości.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 25 min
636 kcal
Kcal w porcji
408 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Śledź w oleju 4 filety (280 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Kukurydza konserwowa 1 mini puszka (170 g)
  • Groszek zielony konserwowy 0,5 puszki groszku (120 g)
  • Ogórek kiszony 4 sztuki średnich ogórków (240 g)
  • Jabłko 1 duże jabłko (190 g)
  • Cebula 1,5 szt (150 g)
  • Majonez 2 łyżki (50 g)
  • Musztarda 1 łyżeczka (10 g)
  • Ziemniaki późne 3 duże ziemniaki (225 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, szczypiorek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, sitko

Przepis na sałatkę śledziową z jajkiem krok po kroku

Śledzie odsącz i powycieraj lekko ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru oleju. Pokrój w drobną kostkę i wrzucić do miski.

Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Gdy będą miękkie ostudź i delikatnie obierz ze skórki. Następnie pokrój w drobną kostkę i dołóż do ryby.

Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź i obierz. Pokrój delikatnie w kostkę i dodaj do pozostałych składników w misce.

Jabłko umyj i obierz. Pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski z sałatką.

Ogórki pokrój w drobną kostkę, następnie wysyp na sitko i odsącz z nadmiaru zalewy. Następnie dodaj do reszty składników w misce.

Kukurydzę i groszek wysyp na sitko, by odsączyć je z zalewy, a później dodaj do pozostałych składników.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, wsyp do miski z sałatką.

Wszystkie składniki wymieszaj razem, bardzo dokładnie. Dodaj majonez, musztardę, pieprz, a także umyty i posiekany szczypiorek. Następnie jeszcze raz wymieszaj całość.

Jak oceniasz przepis na sałatkę śledziową z jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób

Więcej informacji na temat sałatki śledziowej z jajkiem

Śledź to gatunek ryby, która zyskała bardzo dużą popularność w Polsce. Dlatego bardzo często jest jednym z elementów kulinariów kojarzonych głównie z kuchnią polską. Jednak zwykle jemy go w postaci przekąski, z dodatkiem pieczywa. Ta opcja może szybko się znudzić, ponadto nie prezentuje się zbyt apetycznie na stole. Dlatego sałatka śledziowa z jajkiem i ogórkiem może być świetnym pomysłem, na urozmaicenie swojego menu i zaprezentowanie tej ryby, w bardziej korzystnej i smacznej formie.

Sałatka śledziowa z jajkiem bardzo często gości na świątecznym stole ze względu na jej wspaniały smak, a także tradycyjne produkty. Jednak świetnie nada się również jako imprezowa przekąska, czy sycąca kolacja. Jej ogromnym plusem jest to, że nie zawiera glutenu, sprawdzi się więc, gdy ktoś z naszej rodziny musi unikać tego składnika, a my zastanawialiśmy się co możemy w takim razie tej osobie zaserwować. Zamiast przygotowywać niesmaczne bezglutenowe przekąski, możemy podać przepyszną sałatkę, która jest pełnowartościowym daniem. Jest ona bardzo łatwa w przygotowaniu, dlatego nie będzie stanowiła większego problemu nawet dla początkujących.

Sałatka ze śledziem i jajkiem, jest świetnym sposobem na zwiększenie spożycia w swoim codziennym menu ilości ryb, które są bardzo dobre dla naszego zdrowia, głównie układu krwionośnego i nerwowego.

Śledź świetnie komponuje się z warzywami, szczególnie z cebulą, kukurydzą i z ziemniakami. Gdy połączymy to wszystko z majonezem zyskamy przepyszne danie, które przypadnie do gustu największym smakoszom. Doskonały smak nadaje jej również dodatek świeżo zmielonego pieprzu, a także szczypiorku.

Choć sałatka w swoim składzie zawiera majonez, to połączenie śledzia z jabłkiem nadaje jej cudownej lekkości. Nie musisz martwić się o swoją sylwetkę, gdyż duży dodatek warzyw wpływa na to, że jest ona bardzo sycąca, dlatego już jedna porcja wystarcza, by zaspokoić swój apetyt. Sałatka kusi swoją formą i fakturą, a także pięknymi kolorami, a jej spożywanie sprawia ogromną przyjemność naszemu podniebieniu.

Alergeny w sałatce śledziowej z jajkiem

Lista alergenów dla sałatki śledziowej z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź w oleju
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Musztarda

Wartości odżywcze sałatki śledziowej z jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(408g)
Energia (kcal)
156.11
636.94
Białko (g)
10.11
41.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(408g)
Węglowodany (g)
7.84
31.99
Węglowodany przyswajalne (g)
6.66
27.16
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.18
4.83

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(408g)
Tłuszcz (g)
9.53
38.88
Tłuszcze nasycone (g)
6.87
28.02
Tłuszcze nienasycone (g)
2.66
10.86
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
50.72
206.93
Brak danych dla: śledź w oleju.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(408g)
Witamina A (µg (mcg))
25.17
102.68
Brak danych dla: śledź w oleju.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.39
Brak danych dla: śledź w oleju.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.50
Brak danych dla: śledź w oleju.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.80
19.60
Brak danych dla: śledź w oleju, jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.27
1.11
Brak danych dla: śledź w oleju, jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.28
1.13
Brak danych dla: śledź w oleju, groszek zielony konserwowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
21.72
88.63
Brak danych dla: śledź w oleju.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.15
Ryboflawina (mg)
0.46
1.86
Niacyna (mg)
0.33
1.34
Brak danych dla: śledź w oleju.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.42
71.06
Brak danych dla: śledź w oleju.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
46.71
190.58
Brak danych dla: śledź w oleju.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(408g)
Sód (mg)
266.81
1088.58
Brak danych dla: śledź w oleju.
czytaj dalej
Potas (mg)
126.75
517.15
Brak danych dla: śledź w oleju.
czytaj dalej
Wapń (mg)
13.97
57.00
Brak danych dla: śledź w oleju.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
164.91
672.83
Magnez (mg)
9.73
39.70
Brak danych dla: śledź w oleju.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.57
2.32
Brak danych dla: śledź w oleju.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.35
1.42
Brak danych dla: śledź w oleju.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.22
Brak danych dla: śledź w oleju.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki śledziowej z jajkiem 56
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki śledziowej z jajkiem

Koszt składników
41.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź w oleju
280 g
4 filety
6.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 2
7.64
Za 280 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Kukurydza konserwowa
170 g
1 mini puszka
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 170 g
Groszek zielony konserwowy
120 g
0,5 puszki groszku
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 120 g
Ogórek kiszony
240 g
4 sztuki średnich ogórków
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.88
Za 240 g
Jabłko
190 g
1 duże jabłko
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.53
Za 190 g
Cebula
150 g
1,5 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Majonez
50 g
2 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Musztarda
10 g
1 łyżeczka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Ziemniaki późne
225 g
3 duże ziemniaki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 225 g
Koszt składników
41.00