Nietypowe potrawy wielkanocne
-
Tarta wielkanocna
Tarta wielkanocna to świetny pomysł na naprawdę pyszne danie, które nie tylko dobrze smakuje, ale także pięknie się prezentuje. To, …
20 + 40 min łatwy 4 791 kcal -
Jajka po florencku
Jajka po florencku to bardzo popularne i dobre śniadanie lub danie brunchowe charakterystyczne dla kuchni amerykańskiej. Ponieważ jeść dość czasochłonne …
20 min średni 1 301 kcal -
Łosoś na wigilię w sosie chrzanowym
Soczysty, aromatyczny i pyszny przepis na najlepszego łososia na wigilię. Łosoś w kremowym, wyrazistym sosie chrzanowym ze szpinakiem to taki …
25 min łatwy 6 460 kcal
Nietypowe potrawy wielkanocne - przepisy
-
Jajka po benedyktyńsku z sosem chrzanowym
Różnica między wersją tradycyjną jajka benedyktyńskiego a tą, o której tutaj mowa to kwestia dotycząca sosu do jajek po benedyktyńsku …
30 min łatwy 2 451 kcal -
Sałatka big mac
Pyszny pomysł na coś szybkiego z kurczakiem na kolację? Warstwowa sałatka big mac jest świetna – dobra i łatwa. Znakomicie …
45 min łatwy 8 289 kcal -
Sałatka z kurczakiem ananasem kukurydzą jajkiem
Sałatka z kurczakiem, ananasem, kukurydzą, jajkiem to łatwa do przygotowania potrawa, a do tego jej zrobienie nie zajmuje wiele czasu. …
30 + 10 min łatwy 6 308 kcal -
Jajka po wiedeńsku
Jajka po wiedeńsku to jeden z bardzo popularnych i jednocześnie najsmaczniejszych sposobów na niebanalne przygotowanie jajek. Nazywane bywają też jajkami …
10 min łatwy 1 114 kcal -
Jajka faszerowane awokado
Jajka faszerowane awokado i pomidorami suszonymi to dobry pomysł na przystawkę lub danie wielkanocne. Przepis jest bardzo prosty. Nie potrzebujesz …
25 min łatwy 4 303 kcal -
Tort wielkanocny
Tort wielkanocny to pyszne i efektowne rozwiązanie na ciasto na święta. Ten pyszny biszkoptowy wypiek z dodatkiem kremu na bazie …
180 + 40 min średni 12
-
Pieczeń z jajkiem
Pyszna pieczeń z jajkiem to doskonała propozycja na dodatek na kanapki. Domowa pieczeń przygotowana jest z lepszej jakości mięsa niż …
10 + 50 min łatwy 10 468 kcal -
Tartaletki wytrawne
Te tartaletki wytrawne z buraczkiem i śledziem będą atrakcją spośród przekąsek podczas imprezy. Próbowałeś takiej wersji? Koniecznie poznaj ten sprawdzony …
15 min łatwy 18 119 kcal -
Schab z morelami
Schab z morelami to niezwykle smaczny pomysł na wykwintne danie obiadowe. Jest smaczne, a przy tym delikatne i bardzo soczyste. …
20 + 60 min łatwy 6 274 kcal -
Sałatka śledziowa z buraczkami warstwowa
Sałatka śledziowa z buraczkami warstwowa pięknie prezentuje się na stole, a jeszcze lepiej smakuje. Jest to danie wywodzące się tradycyjnie …
25 + 50 min łatwy 4 605 kcal -
Pierogi z białą kiełbasą
Pierogi z białą kiełbasą to doskonała opcja dla wszystkich miłośników ciekawych dań w nowoczesnej odsłonie. Króluje w nich biała kiełbasa …
30 + 15 min łatwy 6 617 kcal
-
Tartaletki na słono
Tarta to rodzaj dania, które możesz przygotować w wersji wytrawnej i na słodko. Wytrawna to świetny pomysł na obiad czy …
60 + 30 min łatwy 15 223 kcal -
Sałatka leśna polana
Sałatka leśna polana jest wyjątkową, warstwową sałatką. Jest bogata w różne składniki, które łączą się w smaczną całość. Sałatka ta …
40 + 10 min łatwy 16 131 kcal -
Sałatka z łososiem wędzonym i jajkiem
Sałatki to szybka i prosta propozycja na lunch lub drugie śniadanie, które doda Ci energii i sytości do końca dnia. …
15 + 10 min łatwy 2 256 kcal -
Kaczka z jabłkami i żurawiną
Kaczka z jabłkami i żurawiną to danie, które przygotowywane jest najczęściej na Święta. Ta pyszna pieczona kaczka wspaniale smakuje ze …
15 + 120 min łatwy 5 409 kcal -
Pierś z kaczki w pomarańczach
Pierś z kaczki w pomarańczach jest pomysłem na naprawdę świetny i bardzo uroczysty posiłek. Choć po kaczkę nie sięga się …
20 + 30 min łatwy 3 676 kcal -
Makowiec wielkanocny
Makowiec wielkanocny to świetny pomysł na pyszne, efektowe ciasto świąteczne. Mimo że ciasto z masą makową i bakaliami częściej kojarzy …
30 + 60 min średni 10 308 kcal
-
Rollsy z szynką i serem
Rollsy z szynką i serem to świetny pomysł w każdej sytuacji. Mogą zostać świetnym drugim śniadaniem, ciekawą przystawką na imprezę …
15 min łatwy 2 226 kcal -
Sernik baskijski z kajmakiem i orzechami laskowymi
Sernik baskijski z kajmakiem i orzechami laskowymi to cudownie kremowe, łatwe i pyszne ciasto, które koniecznie musisz poznać. Sprawdź jak …
25 + 60 min łatwy 8 608 kcal -
Sałatka z kaczką
Sałatka z piersią kaczki może być podana jako przystawka lub osobne danie. Nadaje się zarówno na imprezę ze znajomymi, jak …
40 + 10 min średni 3 499 kcal -
Rolada ze schabu
Rolada ze schabu to dobra propozycja na obiad. Domowa rolada to wspaniała alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Przepis na roladę ze …
20 + 40 min łatwy 10 285 kcal -
Babka migdałowa
Ciasto w formie babki jest jednym z najbardziej tradycyjnych ciast w kuchni polskiej w przygotowywanych głównie z okazji świąt Wielkanocnych. …
30 + 35 min łatwy 8 251 kcal
-
Kotlet z jajka
Kotlet z jajka jest wspaniałą alternatywą dla tradycyjnej mięsnej wersji. Będą świetną opcją na pyszny posiłek dla całej rodziny. Można …
25 + 15 min łatwy 4 348 kcal -
Żeberka w miodzie
Żeberka w miodzie są bardzo dobre. Choć na pierwszy rzut oka mogą wydawać się skompilowane do przygotowania, to w rzeczywistości …
20 + 70 min łatwy 3 744 kcal -
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym to świetny pomysł na posiłek dla rodziny. Polędwiczka jest mięsem bardzo delikatnym i nie powinno …
20 + 40 min łatwy 5 382 kcal -
Kotleciki z łososia
Kotleciki z łososia to świetny pomysł na pyszny obiad zwłaszcza dla miłośników ryb. Ich pyszny, świeży i bardzo aromatyczny smak …
20 + 15 min łatwy 4 346 kcal -
Polędwiczki z indyka w kremowym sosie porowym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym
Soczysta polędwiczka z indyka w przepysznym kremowym sosie z pora z dodatkiem kaszy gryczanej oraz ogórkiem kiszonym to fajna propozycja …
20 + 20 min łatwy 2 812 kcal -
Sernik na zimno z mascarpone z karmelem, orzeszkami i czekoladą
Kto nie lubi karmelu, orzeszków i czekolady? Chyba nie znam takiej osoby. Te połączenie jest niesamowite w każdym calu. Dodaj …
30 min łatwy 14 468 kcal
-
Sernik na zimno z mascarpone kawowy z białą czekoladą
Ten przepis na sernik na zimno z mascarpone zachwyci każdego smakosza kawy! Do tego ciasta nie trzeba dodawać żelatyny. Dodatek …
30 min łatwy 10 493 kcal -
Jajka po benedyktyńsku z guacamole i łososiem
Lżejsza wersja tosta benedyktyńskiego. Awokado i łosoś to źródło cennych kwasów omega-3. Taka wersja świetnie sprawdzi się jako zdrowszy zamiennik …
30 min łatwy 2 460 kcal -
Ciasto kruche z rabarbarem oraz pianką budyniową
Proste ciasto, kruchy spód, rabarbarowy środek, pianka budyniowa oraz kruszonka. Spróbuj niezwykłego przepisu na tego pysznego placka. Pianka budyniowa jest …
30 + 45 min łatwy 20 310 kcal -
Rydze w śmietanie
Rydze w śmietanie to wspaniały wybór dla wszystkich miłośników grzybowych dań. Rydze w takiej odsłonie smakują jeszcze pyszniej, gdyż zanurzone …
10 + 15 min łatwy 2 363 kcal -
Rydze kiszone
Rydze kiszone będą wspaniałym i ciekawym pomysłem na przekąskę. To świetna alternatywa dla tych marynowanych w occie. Taką wersję na …
15 + 15 min łatwy 10 16 kcal -
Sałatka gyros
Jak zrobić sałatkę gyros z kurczaka? Sałatka gyros to dobra propozycja na święta rodzinne lub na imprezę ze znajomymi. W …
30 min łatwy 10 130 kcal -
Sałatka z makaronem
Sałatka z makaronem jest pyszną i efektowną potrawą, która najlepiej sprawdzi się na kolację, a także jako dekoracyjna i łatwa …
20 min łatwy 3 568 kcal -
Ciasto z truskawkami
Ciasto z truskawkami jest wspaniałym pomysłem na pyszny letni deser. Dzięki dużej ilości truskawek smakuje wyśmienicie i jest idealnie słodkie, …
20 + 50 min łatwy 10 306 kcal -
Ciasto z malinami
Ciasto z malinami to pyszny i przyjemnie chrupiący deser, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Dzięki dużej ilości kwaskowych …
30 + 50 min łatwy 10 413 kcal -
Fondue
Fondue to serowa potrawa, wywodząca się z kuchni szwajcarskiej. Jednak jej popularność wychodzi znacznie poza granice tego kraju. Choć przepis …
15 + 45 min łatwy 6 605 kcal -
Raclette
Słowo „raclette” pochodzi od francuskiego czasownika „racler”, oznaczającego skrobać. Jest to aluzja do sposobu, w jaki roztopiony ser jest zeskrobywany …
20 + 45 min łatwy 4 229 kcal -
Ciasto drożdżowe z kruszonką
Ciasto drożdżowe z kruszonką to świetna opcja na łatwy placek do popołudniowej kawy. Ma wspaniały smak i bardzo puszystą strukturę. …
20 + 40 min łatwy 10 503 kcal -
Sałatka z kurczakiem i ananasem
Sałatka z kurczakiem i ananasem jest świetnym pomysłem na ekspresową kolację lub przystawkę na dowolne przyjęcia. Cały jej urok ukryty …
15 + 20 min łatwy 2 768 kcal -
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to świetny pomysł na szybki obiad dla rodziny. Prosty przepis na zapiekankę z mięsem mielonym …
20 + 40 min łatwy 8 1022 kcal -
Rolady z indyka
Rolady z indyka to świetna propozycja na pyszne danie obiadowe. Prosty przepis wykonasz bardzo szybko, możesz także przygotować roladę dzień …
20 + 30 min łatwy 4 469 kcal -
Żeberka wieprzowe
Żeberka wieprzowe w sosie własnym są pyszne i wręcz nie można się im oprzeć. Jest to idealna danie na obiad …
25 + 75 min średni 3 786 kcal -
Ciasto wz
Wuzetka jest ciastem kuchni polskiej. W jej skład wchodzi kakaowy biszkopt, dżem, masa śmietanowa oraz polewa czekoladowa. Te pyszne ciasto …
30 + 30 min średni 20 403 kcal -
Puree z kalafiora
Puree z kalafiora to jedno z tych dań, które albo się kocha, albo nie. To ze względu na jego konsystencję, …
20 + 40 min łatwy 4 121 kcal -
Kalafior zapiekany
Kalafior zapiekany to pyszna opcja na pyszny posiłek dla całej rodziny. Jest prosty w przygotowaniu, a dodatkowo naprawdę smaczny. Można …
20 + 40 min łatwy 4 71 kcal -
Naleśniki wytrawne
Wytrawne naleśniki to pomysł na smaczny, pożywny fit obiad dla całej rodziny. Choć wersja słodka jest zdecydowanie popularniejsza i częściej …
40 min łatwy 3 551 kcal -
Carpaccio z buraków
Carpaccio z buraków to przepyszna i bardzo szybka przystawka, którą przygotuje się w kwadrans. Zaskakuje wszystkich pięknymi barwami i cudownym …
25 + 60 min łatwy 2 462 kcal -
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
Zapiekanka nie musi kojarzyć nam się tylko z jej najbardziej popularną wersją w postaci połowy bagietki z dodatkami, najczęściej z …
40 + 20 min łatwy 8 419 kcal -
Kaszanka z grilla
Kaszanka z grilla jest jednym z najpopularniejszych dań przygotowywanych na ruszcie. Ze względu na wyjątkowy smak ma wielu zwolenników, którzy …
20 + 15 min łatwy 5 399 kcal -
Szybkie pierniczki
Łatwe i szybkie pierniczki to wersja korzennych ciastek dla niecierpliwych. Jeśli nie pieczesz pierniczków ze względu na czas oczekiwania na …
40 + 10 min łatwy 30 117 kcal
Nietypowe potrawy wielkanocne - co to jest?
Wielkanoc to najważniejsze święto dla chrześcijan. W ten szczególny dzień obchodzi się zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Wielkanoc w Polsce zwykle spędzamy tradycyjnie, a więc z rodziną. Spotykamy się przy wspólnym stole, spożywamy dzień wcześniej poświęcone pokarmy i poświęcamy czas na rozmowy z naszymi najbliższymi. Najważniejsze jest oczywiście śniadanie wielkanocne, podczas którego serwowane są różne pyszne potrawy z jajek. W trakcie świąt wielkanocnych warto jednak od czasu do czasu nieco zmienić koncepcję, podając na stół nietypowe potrawy.
Często zadawane pytania
Nietypowe potrawy na Wielkanoc – pomysły na ciekawe potrawy wielkanocne
Wielkanocne menu praktycznie każdego roku jest takie same. Dania na Wielkanoc to zwykle żurek, sałatka jarzynowa czy parzona kiełbasa. Stół wielkanocny co roku obfituje w klasyczne, świąteczne jedzenie. Co, gdyby jednak w tym roku nieco zmienić koncepcję i zaserwować najbliższym zupełnie inne przystawki? Jakie przysmaki podać gościom, aby naprawdę ich zaskoczyć? Sprawdź najciekawsze pomysły na nietypowe potrawy wielkanocne.
Przepisy na nietypowe potrawy wielkanocne – sprawdź menu na Wielkanoc!
Tarta wielkanocna – wielkanocny hit na świąteczny stół?
Jeśli chcesz zaskoczyć najbliższych naprawdę smacznym daniem na Wielkanoc, koniecznie zrób dla nich tartę wielkanocną. To bardzo pyszna potrawa, która z pewnością będzie wszystkim smakować. Aby zrobić tartę, należy kupić kilka podstawowych składników. Oto spis najważniejszych produktów spożywczych: biała kiełbasa, ciasto francuskie, jajka, chrzan, musztarda, cebula, śmietana 18%, przyprawy do smaku – pieprz, sól, majeranek i kminek mielony. Najpierw należy ugotować jajka na twardo, następnie ostudzić je i dokładnie obrać ze skorupek. Później wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, po czym rozłóż na nim ciasto francuskie. Na cieście umieść metalowe obciążniki, następnie podpiecz ciasto w temperaturze ok. 180 st. C. Piecz je przez 10 minut. W następnej kolejności należy pokroić kiełbasę na talarki, a później przełożyć ją na podpieczony w piekarniku spód. Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę, po czym dodaj do kiełbasy. Jajka pokrój na niewielkie kawałeczki i ułóż na spodzie. Wymieszaj w osobnej misce śmietanę z pozostałymi jajkami, musztardą i chrzanem. Dopraw sos do smaku, wymieszaj wszystkie składniki i tak przygotowany sos wylej na tartę. Piecz danie w piekarniku przez ok. 45 minut – rozgrzej go do ok. 180 st. C. Tartę wielkanocną podawaj na ciepło, gdyż właśnie w takiej formie danie smakuje najlepiej.
Szukając pomysłu na nietypowe dania wielkanocne, warto zwrócić uwagę na tartę. Jest to nie tylko ciekawa, ale również bardzo smaczna i pożywna potrawa. Z pewnością będzie to hit Wielkanocy, zwłaszcza w rodzinie, gdzie najwięcej jest miłośników mięsnych przekąsek. Tarta wielkanocna pełna jest cennych wartości odżywczych. Poza tym jest również bardzo łatwa do przyrządzenia – poradzi z nią sobie zatem nawet największy amator gotowania! Tarta wymaga zdecydowanie mniej czasu niż wiele innych wielkanocnych dań, tak więc warto ją przygotować. Głównym składnikiem tarty jest biała kiełbasa, która doskonale podkreśla smak tarty i nadaje jej cudownego aromatu. Jajka w tarcie zawsze powinno się gotować na twardo. Do zrobienia dania użyć można również gotowych już, ugotowanych jajek, których masz za dużo (np. po przyrządzeniu ich do żurku lub do koszyczka na święcenie). Wielkanocna tarta jest tak uniwersalna, pożywna i smaczna, że spokojnie stanie się też daniem „poza świątecznym”.
Wytrawne tartaletki z białą kiełbasą – prosty przepis, krok po kroku
Tartaletki są ostatnio hitem kulinarnym, również na świątecznych stołach. Jeśli chcesz zaproponować swoim najbliższym nietypowe danie wielkanocne, przygotuj tartaletki z białą kiełbasą! To idealna propozycja na Wielkanoc, która z pewnością zaskoczy wszystkich gości. Co ciekawe, możesz podawać je zarówno na ciepło, jak i na zimno w formie przystawki. Oto najważniejsze składniki, które należy przygotować, aby zrobić tartaletki: mąka pszenna typ 500, masło, jajka, biała kiełbasa, śmietana kremowa 30%, cebula, ser żółty, natka pietruszki, olej rzepakowy, pieprz i sól.
Najpierw pokrój w kostkę masło z lodówki, po czym umieść je w mikserze. Dodaj jajka, mąkę i sól. Zmiksuj całość, aż powstanie jednolita masa. Następnie zagnieć z niej gładkie ciasto. Owiń ciasto folią spożywczą i włóż do zamrażarki na ok. 30 minut. Rozwałkuj ciasto na cienkie, po czym wyłóż nim foremki do tartaletek. Nakłuj widelcem spód ciasta. Ugotuj białą kiełbasę, po czym ostudź ją i pokrój na niewielkie kawałki. Dopraw je pieprzem i solą. Następnie obierz cebulę i posiekaj ją na drobną kostkę. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni, zeszklij na niej cebulę i podsmaż białą kiełbasę do momentu, aż się zarumieni. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj ją do kiełbasy. Do osobnej miseczki wbij jajka i dodaj do nich śmietankę. Dopraw pieprzem i solą, po czym zmiksuj. Do jajecznej masy dodaj ser żółty, następnie zmieszaj wszystko z białą kiełbasą i przelej do foremek. Piecz potrawę przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 185 st. C.
Wytrawne tartaletki to wspaniały pomysł na nietypowe danie wielkanocne. Świąteczne tartaletki z pewnością zaskoczą wszystkich domowników i sprawią, że będą chcieli zajadać je co roku na Wielkanoc. To prosty przepis, z którym na pewno świetnie poradzą sobie nawet najwięksi amatorzy gotowania. Warto pamiętać o tym, że biała kiełbasa jest dość tłusta i zawiera sporo kalorii. Właśnie dlatego lepiej spożywać danie jedynie sporadycznie, a więc od święta. Dodatek oleju na patelni, na której smaży się kiełbasę, dodaje mięsu jeszcze więcej kalorii i sprawia, że kiełbasa robi się naprawdę ciężkostrawna. Zamiast więc smażyć, można też kiełbasę upiec albo pominąć etap smażenia jej na patelni tuż po ugotowaniu. Tartaletki będą nie tylko doskonałym daniem na Wielkanoc, ale również świetną przekąską na imprezę ze znajomymi czy inne święto. Co ważne, można przechowywać je w lodówce do 3 dni, zatem nie powinny się zmarnować podczas świąt wielkanocnych.
Pomysły na nietypowe jedzenie wielkanocne – sprawdź TOP przepisy!
Rolada z jajkiem – pomysł na smaczne przysmaki wielkanocne
Zastanawiasz się nad tym, jakie są nietypowe potrawy wielkanocne, które zaskoczą domowników przy stole? Spróbuj przygotować roladę z jajkiem, która doskonale łączy w sobie klasyczne rozwiązania z nutą nowoczesności. W celu przygotowania rolady należy zaopatrzyć się w następujące składniki: mięso mielone wieprzowo-wołowe, mleko 2%, jajka, bułka pszenna, olej rzepakowy, masło, cebula, papryka słodka, pieprz i sól. Najpierw należy połamać bułkę na kawałki i zalać ją mlekiem. Następnie obierz cebulę i pokrój ją w kostkę, po czym podsmaż na rozgrzanej olejem patelni. Włóż mięso do miski razem z surowymi jajkami i cebulą. Dodaj odciśniętą bułkę i przyprawy do smaku, po czym wymieszaj wszystko ze sobą. Posmaruj masłem foremkę do pieczenia i włóż do niej połowę masy. Na środku ułóż gotowane jajka i przykryj je drugą połową masy. Wyrównaj powierzchnię i piecz w 180 st. C przez ok. 70 minut. Roladę z jajkiem podawaj gościom na ciepło, pokrojoną w plastry.
Rolada z jajkiem to doskonała potrawa na Wielkanoc, która z pewnością zaskoczy wszystkich przy świątecznym stole. Jej wyjątkowość tkwi nie tylko w mielonym mięsie, ale też namoczonej w mleku bułce, która nadaje daniu wyrazistości i wspaniałego smaku. Dzięki temu, że rolada pieczona jest w foremce, zyskuje świetny kształt, który później łatwo jest pokroić. Jeśli nie zjesz rolady w pierwszy dzień Wielkanocy wraz z rodziną, na drugi dzień można podać ją jako wędlina do domowego pieczywa. Wystarczy położyć na niej ogórek konserwowy i posmarować majonezem lub chrzanem, aby uzyskać naprawdę pyszną i pożywną kanapkę. Pomysł na roladę z jajkiem jest bardzo prosty, więc z daniem na pewno świetnie poradzą sobie nawet amatorzy gotowania. Jeśli chcesz, możesz również wypróbować przepis w wersji bezglutenowej. Wówczas wystarczy wymienić bułkę na pieczywo, które nie zawiera glutenu. Warto zapamiętać, aby podczas łączenia wszystkich składników w misce jak najkrócej ogrzewać je dłońmi! Dzięki temu pieczeń z jajkiem stanie się bardziej wilgotna po upieczeniu.
Jajka po florencku – przepis na pyszne śniadanie wielkanocne
Jaja gotowane na miękko i twardo lub jajka faszerowane już ci się znudziły? Przygotuj więc gościom jajka po florencku, które stanowią podstawę kuchni amerykańskiej! To jajka w koszulce na szpinaku i grzance, które serwuje się z sosem holenderskim. Wszyscy na pewno zachwycą się tym daniem! Do jego przygotowania wystarczy kilkanaście minut wolnego czasu i następujące składniki: chleb żytni razowy, żółtka jajek, czosnek, szpinak, ocet winny, jajka, masło, pieprz i sól. Najpierw zajmij się sosem holenderskim. Aby go zrobić, ubijaj żółtko, aż powstanie z niego puszysta masa. Dodaj roztopione masło, pieprz i sól do masy, po czym połącz składniki, żeby sos zrobił się jednolity i gładki. Wlej do garnka wodę i dodaj do niej ocet z solą. Zagotuj ją, po czym zamieszaj łyżką, tworząc wir. Wbij do środka jajko i gotuj przez ok. 3 minuty – białko musi się ściąć, jednak żółtko pozostać płynne. Wyjmij je cedzakową łyżką. Podsmaż szpinak z czosnkiem na patelni, następnie podpiecz chleb żytni razowy w tosterze – możesz też zrobić to na suchej patelni. Na tak przygotowanych kromkach należy ułożyć szpinak i jajko, po czym polać je sosem holenderskim. Podawaj danie gościom na ciepło.
Jajka po florencku są doskonałym pomysłem na nietypowe potrawy wielkanocne, które zamierzasz ustawić na stole. Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, więc danie świetnie sprawdzi się podczas wielkanocnego śniadania – zwłaszcza dla tych, którzy nie przepadają za żurkiem, barszczem białym i sałatką jarzynową. Poza tym to bardzo pożywne i zdrowe danie, które dostarcza do organizmu wiele cennych składników odżywczych. Jajka w koszulce wymagają nieco wprawy, jednak spokojnie powinna poradzić sobie z nimi nawet osoba, która nie ma dużej styczności z gotowaniem. Wystarczy nauczyć się wbijać jajko łyżką do gotującej się wody z octem i solą, gdy zrobi się z niej wir. Oczywiście, niekiedy jajko i żółtko mogą się rozpaść – jednak praktyka czyni mistrza! Warto przetrenować danie jeszcze przed Wielkanocą, żeby zaskoczyć gości wspaniale podaną potrawą. Zwykle trzeba ok. 3 minut, aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Wbrew pozorom przepis na jajka po florencku naprawdę nie jest taki trudny. Wystarczy odrobina cierpliwości!