Nietypowe potrawy wielkanocne

nietypowe potrawy wielkanocne

Wielkanoc to najważniejsze święto dla chrześcijan. W ten szczególny dzień obchodzi się zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Wielkanoc w Polsce zwykle spędzamy tradycyjnie, a więc z rodziną. Spotykamy się przy wspólnym stole, spożywamy dzień wcześniej poświęcone pokarmy i poświęcamy czas na rozmowy z naszymi najbliższymi. Najważniejsze jest oczywiście śniadanie wielkanocne, podczas którego serwowane są różne pyszne potrawy z jajek. W trakcie świąt wielkanocnych warto jednak od czasu do czasu nieco zmienić koncepcję, podając na stół nietypowe potrawy.

Nietypowe potrawy wielkanocne - polecane przepisy

Nietypowe potrawy wielkanocne - pozostałe przepisy

Nietypowe potrawy na Wielkanoc – pomysły na ciekawe potrawy wielkanocne

Wielkanocne menu praktycznie każdego roku jest takie same. Dania na Wielkanoc to zwykle żurek, sałatka jarzynowa czy parzona kiełbasa. Stół wielkanocny co roku obfituje w klasyczne, świąteczne jedzenie. Co, gdyby jednak w tym roku nieco zmienić koncepcję i zaserwować najbliższym zupełnie inne przystawki? Jakie przysmaki podać gościom, aby naprawdę ich zaskoczyć? Sprawdź najciekawsze pomysły na nietypowe potrawy wielkanocne.

Przepisy na nietypowe potrawy wielkanocne – sprawdź menu na Wielkanoc!

Tarta wielkanocna – wielkanocny hit na świąteczny stół?

Jeśli chcesz zaskoczyć najbliższych naprawdę smacznym daniem na Wielkanoc, koniecznie zrób dla nich tartę wielkanocną. To bardzo pyszna potrawa, która z pewnością będzie wszystkim smakować. Aby zrobić tartę, należy kupić kilka podstawowych składników. Oto spis najważniejszych produktów spożywczych: biała kiełbasa, ciasto francuskie, jajka, chrzan, musztarda, cebula, śmietana 18%, przyprawy do smaku – pieprz, sól, majeranek i kminek mielony. Najpierw należy ugotować jajka na twardo, następnie ostudzić je i dokładnie obrać ze skorupek. Później wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, po czym rozłóż na nim ciasto francuskie. Na cieście umieść metalowe obciążniki, następnie podpiecz ciasto w temperaturze ok. 180 st. C. Piecz je przez 10 minut. W następnej kolejności należy pokroić kiełbasę na talarki, a później przełożyć ją na podpieczony w piekarniku spód. Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę, po czym dodaj do kiełbasy. Jajka pokrój na niewielkie kawałeczki i ułóż na spodzie. Wymieszaj w osobnej misce śmietanę z pozostałymi jajkami, musztardą i chrzanem. Dopraw sos do smaku, wymieszaj wszystkie składniki i tak przygotowany sos wylej na tartę. Piecz danie w piekarniku przez ok. 45 minut – rozgrzej go do ok. 180 st. C. Tartę wielkanocną podawaj na ciepło, gdyż właśnie w takiej formie danie smakuje najlepiej.

Szukając pomysłu na nietypowe dania wielkanocne, warto zwrócić uwagę na tartę. Jest to nie tylko ciekawa, ale również bardzo smaczna i pożywna potrawa. Z pewnością będzie to hit Wielkanocy, zwłaszcza w rodzinie, gdzie najwięcej jest miłośników mięsnych przekąsek. Tarta wielkanocna pełna jest cennych wartości odżywczych. Poza tym jest również bardzo łatwa do przyrządzenia – poradzi z nią sobie zatem nawet największy amator gotowania! Tarta wymaga zdecydowanie mniej czasu niż wiele innych wielkanocnych dań, tak więc warto ją przygotować. Głównym składnikiem tarty jest biała kiełbasa, która doskonale podkreśla smak tarty i nadaje jej cudownego aromatu. Jajka w tarcie zawsze powinno się gotować na twardo. Do zrobienia dania użyć można również gotowych już, ugotowanych jajek, których masz za dużo (np. po przyrządzeniu ich do żurku lub do koszyczka na święcenie). Wielkanocna tarta jest tak uniwersalna, pożywna i smaczna, że spokojnie stanie się też daniem „poza świątecznym”.

Wytrawne tartaletki z białą kiełbasą – prosty przepis, krok po kroku

Tartaletki są ostatnio hitem kulinarnym, również na świątecznych stołach. Jeśli chcesz zaproponować swoim najbliższym nietypowe danie wielkanocne, przygotuj tartaletki z białą kiełbasą! To idealna propozycja na Wielkanoc, która z pewnością zaskoczy wszystkich gości. Co ciekawe, możesz podawać je zarówno na ciepło, jak i na zimno w formie przystawki. Oto najważniejsze składniki, które należy przygotować, aby zrobić tartaletki: mąka pszenna typ 500, masło, jajka, biała kiełbasa, śmietana kremowa 30%, cebula, ser żółty, natka pietruszki, olej rzepakowy, pieprz i sól.

Najpierw pokrój w kostkę masło z lodówki, po czym umieść je w mikserze. Dodaj jajka, mąkę i sól. Zmiksuj całość, aż powstanie jednolita masa. Następnie zagnieć z niej gładkie ciasto. Owiń ciasto folią spożywczą i włóż do zamrażarki na ok. 30 minut. Rozwałkuj ciasto na cienkie, po czym wyłóż nim foremki do tartaletek. Nakłuj widelcem spód ciasta. Ugotuj białą kiełbasę, po czym ostudź ją i pokrój na niewielkie kawałki. Dopraw je pieprzem i solą. Następnie obierz cebulę i posiekaj ją na drobną kostkę. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni, zeszklij na niej cebulę i podsmaż białą kiełbasę do momentu, aż się zarumieni. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj ją do kiełbasy. Do osobnej miseczki wbij jajka i dodaj do nich śmietankę. Dopraw pieprzem i solą, po czym zmiksuj. Do jajecznej masy dodaj ser żółty, następnie zmieszaj wszystko z białą kiełbasą i przelej do foremek. Piecz potrawę przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 185 st. C.

Wytrawne tartaletki to wspaniały pomysł na nietypowe danie wielkanocne. Świąteczne tartaletki z pewnością zaskoczą wszystkich domowników i sprawią, że będą chcieli zajadać je co roku na Wielkanoc. To prosty przepis, z którym na pewno świetnie poradzą sobie nawet najwięksi amatorzy gotowania. Warto pamiętać o tym, że biała kiełbasa jest dość tłusta i zawiera sporo kalorii. Właśnie dlatego lepiej spożywać danie jedynie sporadycznie, a więc od święta. Dodatek oleju na patelni, na której smaży się kiełbasę, dodaje mięsu jeszcze więcej kalorii i sprawia, że kiełbasa robi się naprawdę ciężkostrawna. Zamiast więc smażyć, można też kiełbasę upiec albo pominąć etap smażenia jej na patelni tuż po ugotowaniu. Tartaletki będą nie tylko doskonałym daniem na Wielkanoc, ale również świetną przekąską na imprezę ze znajomymi czy inne święto. Co ważne, można przechowywać je w lodówce do 3 dni, zatem nie powinny się zmarnować podczas świąt wielkanocnych.

Pomysły na nietypowe jedzenie wielkanocne – sprawdź TOP przepisy!

Rolada z jajkiem – pomysł na smaczne przysmaki wielkanocne

Zastanawiasz się nad tym, jakie są nietypowe potrawy wielkanocne, które zaskoczą domowników przy stole? Spróbuj przygotować roladę z jajkiem, która doskonale łączy w sobie klasyczne rozwiązania z nutą nowoczesności. W celu przygotowania rolady należy zaopatrzyć się w następujące składniki: mięso mielone wieprzowo-wołowe, mleko 2%, jajka, bułka pszenna, olej rzepakowy, masło, cebula, papryka słodka, pieprz i sól. Najpierw należy połamać bułkę na kawałki i zalać ją mlekiem. Następnie obierz cebulę i pokrój ją w kostkę, po czym podsmaż na rozgrzanej olejem patelni. Włóż mięso do miski razem z surowymi jajkami i cebulą. Dodaj odciśniętą bułkę i przyprawy do smaku, po czym wymieszaj wszystko ze sobą. Posmaruj masłem foremkę do pieczenia i włóż do niej połowę masy. Na środku ułóż gotowane jajka i przykryj je drugą połową masy. Wyrównaj powierzchnię i piecz w 180 st. C przez ok. 70 minut. Roladę z jajkiem podawaj gościom na ciepło, pokrojoną w plastry.

Rolada z jajkiem to doskonała potrawa na Wielkanoc, która z pewnością zaskoczy wszystkich przy świątecznym stole. Jej wyjątkowość tkwi nie tylko w mielonym mięsie, ale też namoczonej w mleku bułce, która nadaje daniu wyrazistości i wspaniałego smaku. Dzięki temu, że rolada pieczona jest w foremce, zyskuje świetny kształt, który później łatwo jest pokroić. Jeśli nie zjesz rolady w pierwszy dzień Wielkanocy wraz z rodziną, na drugi dzień można podać ją jako wędlina do domowego pieczywa. Wystarczy położyć na niej ogórek konserwowy i posmarować majonezem lub chrzanem, aby uzyskać naprawdę pyszną i pożywną kanapkę. Pomysł na roladę z jajkiem jest bardzo prosty, więc z daniem na pewno świetnie poradzą sobie nawet amatorzy gotowania. Jeśli chcesz, możesz również wypróbować przepis w wersji bezglutenowej. Wówczas wystarczy wymienić bułkę na pieczywo, które nie zawiera glutenu. Warto zapamiętać, aby podczas łączenia wszystkich składników w misce jak najkrócej ogrzewać je dłońmi! Dzięki temu pieczeń z jajkiem stanie się bardziej wilgotna po upieczeniu.

Jajka po florencku – przepis na pyszne śniadanie wielkanocne

Jaja gotowane na miękko i twardo lub jajka faszerowane już ci się znudziły? Przygotuj więc gościom jajka po florencku, które stanowią podstawę kuchni amerykańskiej! To jajka w koszulce na szpinaku i grzance, które serwuje się z sosem holenderskim. Wszyscy na pewno zachwycą się tym daniem! Do jego przygotowania wystarczy kilkanaście minut wolnego czasu i następujące składniki: chleb żytni razowy, żółtka jajek, czosnek, szpinak, ocet winny, jajka, masło, pieprz i sól. Najpierw zajmij się sosem holenderskim. Aby go zrobić, ubijaj żółtko, aż powstanie z niego puszysta masa. Dodaj roztopione masło, pieprz i sól do masy, po czym połącz składniki, żeby sos zrobił się jednolity i gładki. Wlej do garnka wodę i dodaj do niej ocet z solą. Zagotuj ją, po czym zamieszaj łyżką, tworząc wir. Wbij do środka jajko i gotuj przez ok. 3 minuty – białko musi się ściąć, jednak żółtko pozostać płynne. Wyjmij je cedzakową łyżką. Podsmaż szpinak z czosnkiem na patelni, następnie podpiecz chleb żytni razowy w tosterze – możesz też zrobić to na suchej patelni. Na tak przygotowanych kromkach należy ułożyć szpinak i jajko, po czym polać je sosem holenderskim. Podawaj danie gościom na ciepło.

Jajka po florencku są doskonałym pomysłem na nietypowe potrawy wielkanocne, które zamierzasz ustawić na stole. Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, więc danie świetnie sprawdzi się podczas wielkanocnego śniadania – zwłaszcza dla tych, którzy nie przepadają za żurkiem, barszczem białym i sałatką jarzynową. Poza tym to bardzo pożywne i zdrowe danie, które dostarcza do organizmu wiele cennych składników odżywczych. Jajka w koszulce wymagają nieco wprawy, jednak spokojnie powinna poradzić sobie z nimi nawet osoba, która nie ma dużej styczności z gotowaniem. Wystarczy nauczyć się wbijać jajko łyżką do gotującej się wody z octem i solą, gdy zrobi się z niej wir. Oczywiście, niekiedy jajko i żółtko mogą się rozpaść – jednak praktyka czyni mistrza! Warto przetrenować danie jeszcze przed Wielkanocą, żeby zaskoczyć gości wspaniale podaną potrawą. Zwykle trzeba ok. 3 minut, aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Wbrew pozorom przepis na jajka po florencku naprawdę nie jest taki trudny. Wystarczy odrobina cierpliwości!

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto