Ryba na wigilię - polecane przepisy
-
Szczupak
Szczupak to wspaniały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Ryba przygotowana w całości jest bardzo okazałym daniem na świątecznym …
20 + 30 min łatwy 5 486 kcal -
Karp w galarecie
Karp w galarecie jest daniem idealnym dla wszystkich miłośników ryb. W tym wydaniu karp prezentuje się apetycznie, a jeszcze lepiej …
60 + 45 min łatwy 6 372 kcal -
Dorsz z piekarnika
Dorsz z piekarnika to doskonała propozycja na dobry obiad dla całej rodziny. Jeśli zastanawiasz się jak przyrządzić dorsza w piekarniku, …
15 + 30 min łatwy 5 345 kcal -
Ryby w occie
Marynowanie w occie to jedna z metod utrwalania żywności. Polega ona na zalewaniu produktów spożywczych zalewą przygotowaną na bazie octu, …
20 + 5 min łatwy 2 -
Ryba w galarecie
Ryba w galarecie to doskonała przystawka wigilijna. Ryba w takiej formie jest dłużej świeża i nie wysycha. Jeśli zastanawiasz się …
20 + 20 min łatwy 10 194 kcal
Ryba na wigilię - pozostałe przepisy
-
Ryba po grecku tradycyjna
Tradycyjna receptura przygotowania ryby po grecku jest banalnie prosta, ponieważ danie nie jest bardzo pracochłonne, jak również czas przygotowania nie …
60 min łatwy 12 206 kcal -
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
Znakomite połączenie: śledź, suszona żurawina oraz cebula czerwona. Gwarantuje udaną przystawkę między innymi na wigilię czy na inne święta. Polecam …
25 min łatwy 4 844 kcal -
Ryba w panierce
Smażona ryba w panierce to doskonała propozycja na chrupiący i pyszny obiad. Panierka nadaje się do każdej ryby, świetnie sprawdzi …
10 + 20 min średni 4 403 kcal -
Ryba faszerowana
Pyszna ryba faszerowana w galarecie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
60 + 120 min średni 30 -
Ryba po grecku
Domowa ryba po grecku w warzywach to tradycyjna potrawa Wigilijna. Ryba po grecku najlepiej smakuje na ciepło, jednak można ją …
30 + 20 min łatwy 10 179 kcal -
Karp smażony
Karp smażony najczęściej podawany jest na kolację wigilijną, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić go też w ciągu …
35 min łatwy 6 559 kcal
-
Ryba pieczona
Pyszna ryba pieczona w piekarniku to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
30 + 15 min łatwy 6 -
Łosoś w galarecie
Łosoś w galarecie to danie niezwykle apetyczne, a przy tym bardzo sycące. Całość pięknie się prezentuje na stole i przyciąga …
20 + 60 min łatwy 4 313 kcal -
Karp po żydowsku
Karp po żydowsku to świetny przepis na pyszną rybę. Danie można podać na wigilię oraz w dzień powszedni. Spożywać je …
20 + 40 min łatwy 10 400 kcal -
Zupa rybna z karpia
Zupa rybna z karpia jeszcze do niedawna była potrawą dużo bardziej znaną. To ona bardzo często gościła w domach na …
20 + 40 min łatwy 10 358 kcal
-
Pstrąg w galarecie
Pstrąg tęczowy to ryba drapieżna, która żywi się małymi rybkami, żabami i owadami. Żyją w rzekach bogatych w tlen. Pstrąg …
40 + 30 min średni 4 212 kcal -
Ryba w sosie koperkowym
Ryby zawierają w sobie kwasy tłuszczowe DHA i EPA, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Kwasy omega-3 pełnią wiele bardzo …
20 + 30 min łatwy 3 282 kcal -
Karp pieczony
Przepis na karpia pieczonego w piekarniku to super smaczny pomysł na danie wigilijne. To świetne rozwiązanie, jeśli chcesz podać tę …
20 + 30 min łatwy 3 174 kcal -
Klasyczna ryba po grecku
Klasyczna ryba po grecku to bardzo popularne danie, które zazwyczaj znajdziemy na wigilijnym stole. Ta pyszna, świąteczna ryba, jest też …
30 + 20 min łatwy 3 291 kcal -
Ryba z warzywami
Ryby zawierają w sobie kwasy tłuszczowe DHA i EPA, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Kwasy omega-3 pełnią wiele bardzo …
25 + 30 min łatwy 3 194 kcal -
Pstrąg łososiowy z piekarnika
Pstrąg tęczowy, inaczej łososiowy, to ryba drapieżna, która żywi się małymi rybkami, żabami i owadami. Żyją w rzekach bogatych w …
10 + 30 min łatwy 3 221 kcal
-
Lin w śmietanie
Lin w śmietanie to potrawa, która świetnie sprawdzi się zarówno jako szybki, pyszny obiad dla całej rodziny, jak również odświętne …
20 + 10 min łatwy 1 -
Faworki z karpia
Faworki z karpia to niecodzienny i bardzo oryginalny sposób na przyrządzenie tej ryby. Karp kojarzy się przede wszystkim z okresem …
30 min średni 1 1078 kcal -
Dorsz pieczony w folii
Dorsz to jedna z najpopularniejszych i najczęściej przyrządzanych ryb. Jest to chuda ryba morska, którą charakteryzuje białe, delikatne mięso o …
10 + 25 min łatwy 1 -
Sandacz smażony
Sandacz smażony to wspaniały pomysł na obiad. Smażony sandacz na maśle jest aromatyczny i rozpływa się w ustach. Przepis na …
10 + 20 min łatwy 2
-
Dorsz w galarecie
Dorsz w galarecie to danie dedykowane przede wszystkim, wszystkim miłośnikom ryb. Mimo, że ryba w galarecie tradycyjnie i najczęściej przygotowywana …
50 min średni 3 101 kcal -
Ryba w zalewie octowej do słoika
Ryba w zalewie octowej do słoika, to niecodzienny i oryginalny pomysł na to, jak przyrządzić rybę, aby była pyszna, dobra, …
40 min łatwy 5 607 kcal -
Mintaj w panierce
Mintaj w panierce to ryba o naprawdę fantastycznym smaku i wspaniałej teksturze. Świetnie sprawdzi się na obiad, czy kolację. Można …
20 + 15 min łatwy 2 605 kcal -
Karp w zalewie octowej
Karp to ryba, która kojarzy się wszystkim z Bożym Narodzeniem i niestety jest też jedzona prawie wyłącznie w tym świątecznym …
15 + 30 min średni 3 130 kcal -
Sandacz z piekarnika
Sandacz z piekarnika to wspaniały pomysł na przygotowanie ryby w całości. Zaletą przygotowania ryby w całości jest to że zostaje …
10 + 30 min łatwy 2 327 kcal -
Filet z dorsza pieczony
Ryby zawierają w sobie kwasy tłuszczowe DHA i EPA, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Kwasy omega-3 pełnią wiele bardzo …
10 + 20 min łatwy 1 90 kcal
-
Dorsz na wigilię
Ryby zawierają w sobie kwasy tłuszczowe DHA i EPA, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Kwasy omega-3 pełnią wiele bardzo …
20 + 30 min łatwy 3 295 kcal -
Filet z pstrąga
Pstrąg tęczowy, inaczej łososiowy, to ryba drapieżna, która żywi się małymi rybkami, żabami i owadami. Żyją w rzekach bogatych w …
10 + 30 min łatwy 3 221 kcal -
Ryba opiekana w zalewie octowej
Ryba opiekana w zalewie octowej, to świetny i oryginalny pomysł na to, jak przyrządzić rybę, aby była pyszna, dobra, a …
30 min łatwy 4 594 kcal -
Dorsz z piekarnika z warzywami
Dorsz z piekarnika z warzywami to pyszne i niskokaloryczne danie. Dorsz jest delikatną w smaku rybą, dlatego dodane do niego …
15 + 40 min łatwy 4 346 kcal
Ryba na wigilię - zbiór przepisów na smaczne świąteczne dania rybne
Ryby to niewątpliwie najważniejsze potrawy, które przygotowujemy na wigilię. Do niedawna, najpopularniejszym rodzajem ryby na wigilię był karp, ale obecnie przyrządza się rozmaite gatunki, w zależności od upodobań kulinarnych oraz rodzinnych zwyczajów. Ryby stanowią bogate źródło białka i cennych składników odżywczych, dlatego skutecznie wzbogacą zdrowotnie skład wigilijnej kolacji.
Dlaczego przygotowujemy ryby na wigilię?
Tradycja spożywania ryb w wigilię wywodzi się z religii chrześcijańskiej, ponieważ to właśnie ryba była symbolem pierwszych chrześcijan i Jezusa Chrystusa. Choć aktualnie post w wigilię jest jedynie sugerowany, a nie obowiązkowy, to jednak tradycja pozostała żywa i rzadko spotykamy na wigilijnych stołach potrawy mięsne.
Zwyczaj jedzenia karpia pochodzi z czasów powojennych, kiedy był on po prostu najłatwiej dostępną rybą. Do jego popularyzacji przyczynił się ówczesny minister przemysłu, Hilary Minc, który chcąc wesprzeć rozwój gospodarki, promował hasło „Karp na każdym wigilijnym stole w Polsce”.
Jak przyrządzić zdrowe i pyszne ryby na wigilię
Jaką rybę wybrać?
Wybór potraw z rybami w roli głównej jest naprawdę ogromny, ogranicza nas jedynie wyobraźnia i kulinarne zdolności. Ryby smażone, pieczone, duszone, gotowane, każdy znajdzie coś dla siebie.
Dobrze przyrządzona ryba będzie nie tylko smaczna, ale zapewni nam wiele cennych substancji odżywczych, a zarazem nie obciąży układu pokarmowego, który w czasie wigilii jest poddawany ciężkim próbom. Wybierając ryby na wigilię warto kierować się przede wszystkim preferencjami smakowymi domowników, tak aby każdy mógł ich z przyjemnością spróbować.
Jakie ryby najczęściej pojawiają się na naszych wigilijnych stołach?
- Karp, zwłaszcza karp królewski o delikatnym różowawym mięsie i niewielkiej ilości łusek. Karp należy do ryb średniotłustych, stanowi dobre źródło białka, zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, a także witaminy z grupy B.
- Śledź, który jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, witamin z grupy B, witaminy A, E oraz D3. Warto również wiedzieć, że śledzie są rybami o najniższym poziomie zanieczyszczenia metalami ciężkimi.
- Dorsz, zawierający duże ilości łatwostrawnego białka oraz kwasów omega-3. Jest rybą chudą, w 100g dorsza występuje około 82 kalorii, dzięki czemu jest wskazany na diecie redukcyjnej. Zawiera również cenne składniki odżywcze: selen, fosfor, witaminę A, witaminę D3 oraz witaminę B12.
- Mintaj, ryba bardzo delikatna w smaku, niskiej zawartości tłuszczu oraz dużej ilości białka. Nie zawiera zbyt dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale jest źródłem witaminy A, witaminy D3 oraz selenu. Najczęściej dostępny jest w sklepach w formie filetów.
- Łosoś, który należy do najtłustszych ryb, a zarazem tych o najwyższej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Stanowi również dobre źródło witaminy A, E, D, witamin z grupy B, potasu i jodu. Najzdrowszym gatunkiem jest łosoś wolnożyjący, pacyficzny lub atlantycki.
Coraz większą popularność zdobywają również filety bez ości, które są lubiane szczególnie przez dzieci. Smaczna i zdrowa ryba bez ości w formie fileta to między innymi: dorsz, mintaj, łosoś, miruna, makrela lub mniej zdrowa i polecana panga albo tilapia.
Aby zadbać o wartość zdrowotną ryby na wigilię, warto wzbogacić potrawy o ryby pieczone, gotowane lub duszone. Dostarczą nam one wielu składników odżywczych, a zarazem mniej obciążą układ pokarmowy i będą mniej kaloryczne.
Niewątpliwie jednak, mimo coraz częstszej obecności na stole wigilijnym innych ryb, nadal najbardziej popularny jest karp.
Jak przyrządzić dobrego karpia?
To, jaka potrawa z karpia znajdzie się na naszym stole zależy jedynie od nas. Najbardziej popularnym rodzajem karpia jest karp królewski, który został wyhodowany w XIX wieku. Karp często jest krytykowany za jego charakterystyczny, mulisty smak, ale w przypadku dobrze przyrządzonej ryby nie powinno być tego problemu.
Rybę należy dokładnie oczyścić, umyć pod bieżącą wodą i pokroić w dzwonka. Tak przygotowanego karpia wkładamy do niewielkiego naczynia, mocno posypujemy solą i zalewamy tłustym mlekiem wymieszanym z sokiem z cytryny, majerankiem i niewielkim dodatkiem cukru. Karpia namaczamy przez kilkanaście godzin w lodówce, a następnie przyrządzamy.
Jakie potrawy z karpia są najpopularniejsze? Z pewnością jest to karp smażony, gotowany karp w galarecie lub pieczony na przykład w miodzie lub w sosie śmietanowym z rodzynkami. Pyszną potrawą jest również karp faszerowany, z dodatkiem marchewki, cebuli, selera i pora.
Jaka ryba jest najlepsza do smażenia?
Wybierając rybę do smażenia możemy sięgnąć po większość gatunków, ale najczęściej stosowanymi rybami są: dorsz, morszczuk, mintaj, sola lub łosoś. Do smażenia świetnie nadają się filety rybne, które, pozbawione ości są doskonałą propozycją na obiad dla dzieci.
Najlepsza i najzdrowsza ryba do smażenia to taka, którą przyrządzimy z niewielką ilością tłuszczu. Rezygnując z panierki, która chłonie go bardzo dużo, uzyskamy znacznie zdrowszy posiłek.
Popularne przepisy na wigilijne dania z rybą w roli głównej
Wśród najbardziej polecanych przepisów rybnych, które możemy przyrządzić na kolację wigilijną są między innymi:
- karp smażony, w galarecie lub pieczony,
- ryba po grecku, przyrządzona z pieczonych filetów rybnych z warzywami,
- śledzie w oleju, śmietanie lub sosie tatarskim,
- pasztet rybny z galaretką,
- rybne sałatki warstwowe, na przykład z jajkiem i buraczkami.
Wybór wigilijnych potraw zależy wyłącznie od naszych upodobań smakowych.