Przepis na roladki schabowe z musztardą krok po kroku
- Schab wieprzowy bez kości 400 g
- Śliwki suszone 100 g
- Olej rzepakowy 50 ml
- Musztarda miodowa 100 g
- Ogórek kiszony 100 g
- Bułka tarta 70 g
- Jajko 2 szt.
- Bulion warzywny 250 ml
- Śmietanka kremowa 30% 200 g
Schab pokrój na plastry grubości 2 centymetrów. Rozbij tłuczkiem do mięsa. Dopraw solą i pieprzem, posmaruj musztardą.
Na środek rozbitego schabu połóż dwie śliwki suszone i pokrojonego w paski ogórka kiszonego.
Zwiń roladkę. Zepnij wykałaczką. Panieruj w jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane.
Przełóż do garnka, podlej bulionem warzywnym. Gotuj 25 minut. Połowa płynu powinna odparować.
Do wywaru wlej śmietanę 30% i dodaj 3 łyżki musztardy. Zagotuj. Duś jeszcze 5 minut.
Danie podawaj na ciepło.
Często zadawane pytania
-
Tortilla
-
Tortilla z kurczakiem
-
Tortilla z łososiem
-
Roladki z tortilli
-
Roladki z indyka
-
Tortilla na zimno
-
Tortilla domowa
-
Tortilla z jajkiem
-
Roladki z łososia
-
Tortilla z mięsem mielonym
-
Wrap z kurczakiem
-
Ciasto na tortillę
-
Tortilla z szynką
-
Roladki z tortilli z łososiem
-
Rolada z tortilli z kurczakiem
-
Roladki ze szpinakiem i łososiem
-
Roladki z tortilli z kurczakiem
-
Roladki schabowe z pieczarkami
-
Roladki z tortilli

(liczba kalorii)
Roladki schabowe z musztardą - cechy przepisu
Więcej o roladkach schabowych z musztardą
Roladki schabowe z musztardą to doskonała propozycja na obiad. Domowe roladki to wspaniała alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Przepis na roladki schabowe z musztardą jest prosty, nie potrzebujesz więc dużego doświadczenia kulinarnego aby je przygotować. Żeby przygotować te pyszne zawijane roladki z musztardą będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: schab wieprzowy, śliwki suszone, ogórek kiszony, musztarda, śmietana kremówka, bulion warzywny, bułka tarta, jajko, sól i pieprz.
Jak zrobić roladki schabowe z musztardą? Schab wieprzowy pokrój w plastry o grubości 2 centymetrów. Rozbij tłuczkiem do mięsa na cienkie plastry. Dopraw solą i pieprzem, posmaruj musztardą miodową. Na środek każdego plastra połóż dwie śliwki suszone i kilka pasków pokrojonego ogórka kiszonego. Zwiń roladkę, zepnij wykałaczkami. W misce roztrzep jajko. Panieruj roladki w jajku i obtaczaj w bułce tartej. Obsmaż na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane. Przełóż do garnka, podlej bulionem warzywnym. Duś na średnim ogniu 25 minut. Bulion powinien odparować do połowy. Wlej śmietanę kremówkę, dodaj 3 łyżeczki musztardy. Duś jeszcze przez 5-7 minut. Podawaj z purée ziemniaczanym i surówką z kapusty.
Schab wieprzowy, z którego przygotowane są roladki jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Jest dodatkowo mięsem o niskiej zawartości tłuszczu. Mięso wieprzowe jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E. Zawiera także spore ilości potasu, sodu oraz żelaza. Żelazo jest pierwiastkiem, który musimy dostarczać do swojego organizmu z zewnątrz, jest niezbędne w procesach przenoszenia tlenu do komórek w naszych narządach oraz wpływa na pracę naszego układu odpornościowego. Gorczyca z której produkuje się musztardę jest rośliną z rodziny kapustowatych. Znana jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Wpływa także na pracę naszego układu pokarmowego, poprawiając trawienie.
Podsumowując dobre roladki z ogórkiem przygotujesz w niespełna godzinę. Domowe roladki idealnie sprawdzą się na rodzinną imprezę. Z powodzeniem zastąpią tradycyjnego schabowego. Dodatek śliwki i ogórka kiszonego wspaniale podkręca smak delikatnego schabu.
Wartości odżywcze roladek schabowych z musztardą
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w roladkach schabowych z musztardą
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na roladki schabowe z musztardą
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na roladki schabowe z musztardą
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w roladkach schabowych z musztardą
Lista alergenów dla roladek schabowych z musztardą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda miodowa
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%