Roladki schabowe z musztardą

Opublikowano: 27.08.2021 r., 15:58 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Roladki schabowe z musztardą podane na sałacie z dodatkiem ugotowanych ziemniaków. Całość leży na białym talerzu.
Roladki schabowe z musztardą
Roladki schabowe to doskonała propozycja na pyszny obiad. Roladki są aromatyczne i kruche świetnie sprawdzą się podczas spotkań rodzinnych jak również ze znajomymi.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 30 min
332 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
48
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (400 g)
  • Śliwki suszone (100 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Musztarda miodowa (100 g)
  • Ogórek kiszony (100 g)
  • Bułka tarta (70 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Bulion warzywny (250 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, wykałaczki

Przepis na roladki schabowe z musztardą krok po kroku

Schab pokrój na plastry grubości 2 centymetrów. Rozbij tłuczkiem do mięsa. Dopraw solą i pieprzem, posmaruj musztardą.

Na środek rozbitego schabu połóż dwie śliwki suszone i pokrojonego w paski ogórka kiszonego.

Zwiń roladkę. Zepnij wykałaczką. Panieruj w jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane.

Przełóż do garnka, podlej bulionem warzywnym. Gotuj 25 minut. Połowa płynu powinna odparować.

Do wywaru wlej śmietanę 30% i dodaj 3 łyżki musztardy. Zagotuj. Duś jeszcze 5 minut.

Danie podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na roladki schabowe z musztardą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,4% osób

Więcej informacji na temat roladek schabowych z musztardą

Roladki schabowe z musztardą to doskonała propozycja na obiad. Domowe roladki to wspaniała alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Przepis na roladki schabowe z musztardą jest prosty, nie potrzebujesz więc dużego doświadczenia kulinarnego aby je przygotować. Żeby przygotować te pyszne zawijane roladki z musztardą będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: schab wieprzowy, śliwki suszone, ogórek kiszony, musztarda, śmietana kremówka, bulion warzywny, bułka tarta, jajko, sól i pieprz.

Jak zrobić roladki schabowe z musztardą? Schab wieprzowy pokrój w plastry o grubości 2 centymetrów. Rozbij tłuczkiem do mięsa na cienkie plastry. Dopraw solą i pieprzem, posmaruj musztardą miodową. Na środek każdego plastra połóż dwie śliwki suszone i kilka pasków pokrojonego ogórka kiszonego. Zwiń roladkę, zepnij wykałaczkami. W misce roztrzep jajko. Panieruj roladki w jajku i obtaczaj w bułce tartej. Obsmaż na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane. Przełóż do garnka, podlej bulionem warzywnym. Duś na średnim ogniu 25 minut. Bulion powinien odparować do połowy. Wlej śmietanę kremówkę, dodaj 3 łyżeczki musztardy. Duś jeszcze przez 5-7 minut. Podawaj z purée ziemniaczanym i surówką z kapusty.

Schab wieprzowy, z którego przygotowane są roladki jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Jest dodatkowo mięsem o niskiej zawartości tłuszczu. Mięso wieprzowe jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E. Zawiera także spore ilości potasu, sodu oraz żelaza. Żelazo jest pierwiastkiem, który musimy dostarczać do swojego organizmu z zewnątrz, jest niezbędne w procesach przenoszenia tlenu do komórek w naszych narządach oraz wpływa na pracę naszego układu odpornościowego. Gorczyca z której produkuje się musztardę jest rośliną z rodziny kapustowatych. Znana jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Wpływa także na pracę naszego układu pokarmowego, poprawiając trawienie.

Podsumowując dobre roladki z ogórkiem przygotujesz w niespełna godzinę. Domowe roladki idealnie sprawdzą się na rodzinną imprezę. Z powodzeniem zastąpią tradycyjnego schabowego. Dodatek śliwki i ogórka kiszonego wspaniale podkręca smak delikatnego schabu.

Alergeny w roladkach schabowych z musztardą

Lista alergenów dla roladek schabowych z musztardą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda miodowa
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze roladek schabowych z musztardą

na 100g gotowej potrawy

Roladki schabowe z musztardą to dobry pomysł na niskotłuszczowy obiad. Schab jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Dodaj do nich warzywa oraz kaszę i ciesz się pysznym, sycącym daniem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
166.40
332.80
Białko (g)
8.71
17.43

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
7.29
14.58
Węglowodany przyswajalne (g)
6.39
12.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.90
1.80

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
11.30
22.60
Tłuszcze nasycone (g)
6.19
12.38
Tłuszcze nienasycone (g)
5.11
10.22
Brak danych dla: musztarda miodowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.61
7.22
Brak danych dla: musztarda miodowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.50
3.00
Brak danych dla: musztarda miodowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
49.07
98.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
17.25
34.49
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.25
0.51
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.37
0.74
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.55
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
13.04
26.09
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.27
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.77
5.54
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.75
19.51
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
48.88
97.75
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
283.53
567.05
Potas (mg)
167.64
335.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
22.41
44.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
101.43
202.87
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.00
32.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.76
1.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.69
1.39
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny roladek schabowych z musztardą 48
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania roladek schabowych z musztardą

Koszt składników
66.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
400 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Śliwki suszone
100 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.75
Za 100 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Musztarda miodowa
100 g
3.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 100 g
Ogórek kiszony
100 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 100 g
Bułka tarta
70 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 70 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bulion warzywny
250 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Koszt składników
66.30