Jak zrobić musztardę?

Jak zrobić musztardę
Jak zrobić musztardę
ikona podziel się
Opublikowano: 04.06.2023 r., 2:11 | Autor: Patrycja Czerwiak

Musztarda to dodatek, który pasuje do wszystkich dań. Najlepsze jest w niej to, że można ją również przygotować samodzielnie w domu. W dodatku całkiem prosto. A więc jak zrobić musztardę?

  1. Przygotuj około 6 łyżeczek ziaren gorczycy.
  2. Zalej je 6 łyżkami octu i 3 łyżkami wody.
  3. Całość odstaw na 12 godzin.
  4. Po tym czasie zblenduj gorczycę na gładką masę z dodatkiem wody (około 5 łyżek).
  5. Dodaj cukier i sól do smaku.
  6. Musztardę przełóż do słoika i przechowuj w lodówce.

Jak zrobić musztardę? Co jeszcze warto wiedzieć?

Musztarda to dodatek, który pasuje do wszystkich dań. Najlepsze jest w niej to, że można ją również przygotować samodzielnie w domu. W dodatku całkiem prosto. A więc jak zrobić musztardę? Oto przepis na musztardę:

  1. Przygotuj około 6 łyżeczek ziaren gorczycy.
  2. Zalej je 6 łyżkami octu i 3 łyżkami wody.
  3. Całość odstaw na 12 godzin.
  4. Po tym czasie zblenduj gorczycę na gładką masę z dodatkiem wody (około 5 łyżek).
  5. Dodaj cukier i sól do smaku.
  6. Musztardę przełóż do słoika i przechowuj w lodówce.

Domowa musztarda to doskonały dodatek do wielu dań. Swojska musztarda jest ostra, ale naprawdę smaczna. Można kontrolować jej smak poprzez dobór odpowiednik dodatków. W dodatku wszystkie składniki znajdziesz w swojej spiżarni. Zastanawiasz się, z czego się robi musztardę? Potrzebujesz tak naprawdę tylko trzech składników:

  • ziaren gorczycy,
  • octu, najlepiej winnego,
  • wody.

Oczywiście niezwykle ważne są też sól i cukier. To one dopełniają smak tego sosu. Najlepsza musztarda to ta przygotowana z gorczycy czarnej i białej. Jest smaczna, nieco delikatna i słodkawa. Sprawdzi się na co dzień do wielu różnych dań. Wspaniale sprawdza się do mięs, wędlin, czy sałatek. Można na jej bazie przygotowywać wyśmienite dressingi.

Musztarda, w postaci jaką znamy w obecnych czasach, jest najprawdopodobniej wynalazkiem starożytnych Rzymian, wyśmienitych koneserów jedzenia. Za prekursora w historii powstania musztardy uważa się Pliniusza Starszego. To on zmieszał sproszkowaną gorczycę z octem. W starożytnym Rzymie stosowano ją w celach leczniczych do zwalczania reumatyzmu, nadciśnienia i dla lepszego trawienia. Ziarna gorczycy, z których produkuje się musztardę, były jednak wykorzystywane przez ludzi już 3 tys. lat przed naszą erą. Musztarda cieszyła się niezwykłą popularnością od wieków. W IV w. powołano nawet specjalną funkcję "musztardiera", odpowiedzialnego za przygotowywanie tego niezwykłego dodatku. Nie traci ona na popularności również w obecnych czasach. Słoiczek musztardy znajduje się niemal w każdej kuchni – nie tylko polskiej, bo ta wyrazista w smaku przyprawa jest dziś znana i ceniona na całym świecie. Jej popularność wynika przede wszystkim z walorów smakowych, ale też innych właściwości.

Jakie są najpopularniejsze odmiany musztardy?

  • stołowa,
  • sarepska,
  • kremska,
  • francuska,
  • bawarska,
  • miodowa,
  • dijon.

Ta ostatnia stanowi najbardziej unikatowy rodzaj musztardy. Robiona jest na bazie wina z winogron zamiast octu, ponadto zawiera bardzo mało soli i cukru, dlatego często jest wybierana przez osoby przestrzegające zdrowej diety. Musztarda ma niewiele kalorii, dlatego stanowi doskonały wybór dla osób na diecie. Ma również niewiele tłuszczu. Doskonale sprawdzi się jako dopełnienie diety redukcyjnej. Gorczyca, która jest najważniejszym składnikiem musztardy, jest źródłem licznych witamin i minerałów, m.in. witaminy E, która zapobiega miażdżycy i chorobom serca. Dlatego warto włączyć do swojej diety ten pyszny sos.

Słowo musztarda pochodzi od "mustum", czyli fermentowanego moszczu winogron. To właśnie one stanowiły kiedyś jeden z ważniejszych składników tego sosu, zamiast dodatku octu. Dlatego dziś najlepszym wyborem do domowej musztardy są octy winne.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto